To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

Agn - Czw 20 Lip, 2017 22:54

A Emil i Przyroda???????? :shock:
BeeMeR - Czw 20 Lip, 2017 23:08

Agn napisał/a:
A Emil i Przyroda???????? :shock:
Rodzicie ponoć zostawili we Wrocławiu u Ani, żeby sam odebrał - będziemy za tydzień (o ile nic się nie zepsuje :trzyma_kciuki: ) :cheerleader2:
Agn - Czw 20 Lip, 2017 23:21

A, czyli nie zginęły. :) Dobrze. :)
BeeMeR - Czw 20 Lip, 2017 23:32

Agn napisał/a:
A, czyli nie zginęły. :)
Tego jeszcze nie jestem pewna, bo Ania ich nie zlokalizowała - widać jej nie powiedzieli gdzie położyli ;)
Agn - Czw 20 Lip, 2017 23:48

No nie... Te książki były u mnie przez prawie 30 lat, nie pożre je teraz żadna czarna dziura!
BeeMeR - Pią 21 Lip, 2017 10:41

Znajdę je choćbym miała przeszukać,cały Aniny pokój, howgh! :trzyma_kciuki:
Barbarella - Pią 21 Lip, 2017 12:35

BeeMeR napisał/a:
Znajdę je choćbym miała przeszukać,cały Aniny pokój, howgh! :trzyma_kciuki:

Uhu!!! Basiu, na pewno wiesz, na co się porywasz? :-P

BeeMeR - Pią 21 Lip, 2017 12:46

Kto jak kto - ale ja chyba wiem ;)
30-letnie ofiarowane książki są tego warte :mrgreen:
(a Ani nieco pomocy w układaniu książek się przyda :twisted: )

Agn - Pią 21 Lip, 2017 13:11

Ania juz ulozyla. Nawet sie to i owo znalazlo! (Moja ksiazka Anny Ikedy!!! :excited: )
Admete - Pią 21 Lip, 2017 13:20

Właśnie skończyłam książkę, która polecała niedawno Caitriona - A światło świeci w ciemności. Bardzo polecam.
Aragonte - Czw 27 Lip, 2017 23:02

A ja podrzucę namiar na książkę, której co prawda nie czytam, ale pomyślałam, że może zainteresuje Praedzio:
https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/bialystok
Namiar był pierwotnie w wątku politycznym, który ma zapewne w ignorowanych :wink:

Admete - Pią 28 Lip, 2017 06:28

Może u mnie kupią. Przeczytałam Monsun przychodzi dwa razy - książka o podróży śladem przypraw. Sprawnie i ciekawie napisana. Teraz zaczęłam Duchowe życie zwierząt.
Trzykrotka - Pią 28 Lip, 2017 13:59

O, Monsun mnie zaciekawił. A Duchowe życie zwierząt rozczarowało.
Admete - Pią 28 Lip, 2017 14:11

No właśnie tak czytam bez przekonania. Zobaczę jeszcze. Ta część o drzewach jest lepsza.
Trzykrotka - Pią 28 Lip, 2017 14:48

Miałka jest ta książka niestety i oczywista.
Admete - Pią 28 Lip, 2017 15:33

W związku z tym zaczęłam lekturę książki Marzeny Filipczak Między światami. O podróży przez Armenię, Górny Karaibach, Osetię Północną, Kałmucję, Uzbekistan, Iran i parę innych krajów. Bardzo mi się podoba.
Caitriona - Pią 28 Lip, 2017 20:24

Aragonte napisał/a:
A ja podrzucę namiar na książkę, której co prawda nie czytam, ale pomyślałam, że może zainteresuje Praedzio:
https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/bialystok
Namiar był pierwotnie w wątku politycznym, który ma zapewne w ignorowanych

Ja muszę w końcu przeczytać ten Białystok. Autor zdaje się wspomina w niej o mojej ciotce.

Admete napisał/a:
Przeczytałam Monsun przychodzi dwa razy - książka o podróży śladem przypraw. Sprawnie i ciekawie napisana.

Mnie się bardzo podobała ta książka. Dobrze mi się ją czytało.

Kończę Nieobecne miasto. Przewodnik po nieznanym Zakopanem (o Żydach, gruźlikach i ceprach), ale niestety nie jest to najsprawniej napisana rzecz, liczyłam na coś ciekawszego.

Zaczęłam też Życie w średniowiecznym zamku i póki co podoba mi się.

praedzio - Pią 28 Lip, 2017 23:47

Dzieki za namiar, ale to nie dla mnie lektura. Zeby nie bylo - probuje sie z reportazem podczas lektury ksiazki pt. "Martwa dolina" - o zagadkowej zagladzie calej doliny w Kamerunie w 1986 bodajze roku. Kiepsko mi sie czyta nie-powiesci. Nie potrafie sie skupic na tekscie, przylapuje sie na tym, ze omijam cale akapity naszpikowane datami czy nazwiskami. Too much information. ;) Za to przyjemne sa wstawki mitologiczne wyjasniajace nature smiercionosnego jeziora.
Szafran - Sob 29 Lip, 2017 00:41

Caitriona napisał/a:
Autor zdaje się wspomina w niej o mojej ciotce.

O, a w jakim kontekście? Bo to ja Kąckiego czytałam:).

Admete - Sob 29 Lip, 2017 07:07

praedzio napisał/a:
Too much information.

Ja mam odwrotnie, nie skupiam się na powieściach i lubię się dowiadywać nowych rzeczy. Ta książka, o której wspominałam ma zarówno dużo informacji, jak dobry styl i jest zabawna. Autorka dużo pisze o ludziach, których spotyka.

praedzio - Sob 29 Lip, 2017 08:55

Ty, Admete, masz lepsza pamiec. Ja sie zawieszam niczym przedpotopowy komputer. ;)
Admete - Sob 29 Lip, 2017 08:56

Bzdury opowiadasz, po prostu jeszcze się nie zestarzałaś jak ja ;) Też kiedyś czytywałam powieści głównie. Teraz zamiast powieści mam seriale, a książki to inna rozrywka.
praedzio - Sob 29 Lip, 2017 09:01

Jak sie zestarzeje, to sie przerzuce na komiksy, ktore bede czytac z lupa. ;)
Admete - Sob 29 Lip, 2017 09:01

Jest to jakiś plan ;)
Caitriona - Nie 30 Lip, 2017 00:35

Szafran napisał/a:
Caitriona napisał/a:
Autor zdaje się wspomina w niej o mojej ciotce.

O, a w jakim kontekście? Bo to ja Kąckiego czytałam:).

Ratowania Żydów. Ponoć jest wspomniana w tekście.