To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II

Agn - Sob 04 Sie, 2012 22:22

No tak, ale pewnie można się było domyślić. Jeno mnie móżdżek się wyłączył...
Admete - Pią 10 Sie, 2012 13:37

Własnie odebrałam przesyłkę z Empiku i na stoliku leżą "Baśnie japońskie" z serii Baśnie etniczne wydane przez Nathional Geographic, "Miłości polskich królowych i księżniczek" Iwony Kienzler i w "Przedwojennej Polsce" Mai i Jana Łozińskich ( to tańsze wydanie ). Przy okazji zauwżyłam, że w Empiku mają takie śmieszne przypinki z napisami "Hannibal lektur", "Literożerca" i kilka sobie kupiłam ;)
Caitriona - Pią 10 Sie, 2012 16:08

Tego Hannibala lektur bym sobie kupiła :D
Admete - Pią 10 Sie, 2012 16:33

Tez mi się podoba, na razie przypięłam do torebki Literożercę ;)
Fibula - Pią 10 Sie, 2012 19:10

Admete napisał/a:
Własnie odebrałam przesyłkę z Empiku i na stoliku leżą "Baśnie japońskie" z serii Baśnie etniczne wydane przez Nathional Geographic, "Miłości polskich królowych i księżniczek" Iwony Kienzler i w "Przedwojennej Polsce" Mai i Jana Łozińskich ( to tańsze wydanie ). Przy okazji zauwżyłam, że w Empiku mają takie śmieszne przypinki z napisami "Hannibal lektur", "Literożerca" i kilka sobie kupiłam ;)

Napiszesz w wolnej chwili, które księżniczki i królowe opisuje? :kwiatek:

migotka - Pią 10 Sie, 2012 21:12

http://slowemmalowane.blo...-z-bolonii.html

Medyczka z Bolonii

Admete - Sob 11 Sie, 2012 11:56

Fibulo książka obejmuje czas Piastów i Jagiellonów, więc mamy Dabrówkę, Świętosławę, księżną Judytę ( żonę Władysława Hermana ), księżną Agnieszkę ( od Władysława Wygnańca ), Ludgardę, żony Kazimierza Wielkiego, Elżbietę Bośniaczkę, żony Jagiełły, Elzbietę Rakuszankę, Helenę Aleksandrę ( żona Aleksandra Jagiellończyka ), Elżbietę Habsburżankę, jest też Radziwiłłówna i Katarzyna Jagiellonka.
A u Kuchowicza czytałam niedawno o Annie Wazównie, ale to już późniejsza epoka. Ciekawa z niej postać była.

Caitriona - Sob 11 Sie, 2012 18:48

Admete napisał/a:
Tez mi się podoba, na razie przypięłam do torebki Literożercę

Mam już zakupione 6 przypinek (tak się bardziej opłaca: 1 za 1zł, 3 za 2zł, a chciałam zakupić przynajmniej 4) :D Do torebki przypięłam sobie już Hannibala lektur oraz Oh My Book :D

Admete - Sob 11 Sie, 2012 18:49

Nie kupiłam Oh my book, szkoda. Jakos nie zauważyłam tego. Też mam sześć.
Aragonte - Sob 11 Sie, 2012 18:51

Caitriona napisał/a:
Admete napisał/a:
Tez mi się podoba, na razie przypięłam do torebki Literożercę

Mam już zakupione 6 przypinek (tak się bardziej opłaca: 1 za 1zł, 3 za 2zł) :D Do torebki przypięłam sobie już Hannibala lektur oraz Oh My Book :D

Kiedy próbuję wyszukać w Empiku przypinki, wyszukiwarka nic mi nie wypluwa.
Gdzie można je znaleźć? :wink:

Caitriona - Sob 11 Sie, 2012 18:59

Przy kasach Aragonte, ja kupiłam dziś w empiku w domach towarowych centrum ;)

edit: zakupiłam Hannibala, Oh My Book, BF/bibliofil, Literożerca, BookShark, CRh+ Czytanie we krwi :D

Aragonte - Sob 11 Sie, 2012 19:08

Ale Admete - tak zrozumiałam - zamówiła przypinki razem z książkami, przez net?
Może źle zrozumiałam :wink:
Caitriona napisał/a:
Literożerca, BookShark, CRh+ Czytanie we krwi :D

Te muszę nabyć :-P

Caitriona - Sob 11 Sie, 2012 19:13

A tego nie wiem, ja je zakupiłam przy kasie - są w takich słoiczkach, nic tylko wybierać :D
Admete - Sob 11 Sie, 2012 19:17

Kupiłam przy kasie, jak odbierałam ksiazki. Ja mam jeszcze Czarny charakter i Nie oceniam po okładce ;) Musze chyba iść po resztę ;)
Fibula - Sob 11 Sie, 2012 19:49

Admete napisał/a:
Fibulo książka obejmuje czas Piastów i Jagiellonów, więc mamy Dabrówkę, Świętosławę, księżną Judytę ( żonę Władysława Hermana ), księżną Agnieszkę ( od Władysława Wygnańca ), Ludgardę, żony Kazimierza Wielkiego, Elżbietę Bośniaczkę, żony Jagiełły, Elzbietę Rakuszankę, Helenę Aleksandrę ( żona Aleksandra Jagiellończyka ), Elżbietę Habsburżankę, jest też Radziwiłłówna i Katarzyna Jagiellonka.
A u Kuchowicza czytałam niedawno o Annie Wazównie, ale to już późniejsza epoka. Ciekawa z niej postać była.

Dzięki. :) Po przeczytaniu napisz jeszcze, czy dobrze się czyta.

Caitriona - Sob 11 Sie, 2012 20:13

Admete napisał/a:
Czarny charakter

To ja jeszcze koniecznie muszę zakupić tę :D :D

zuza - Pon 13 Sie, 2012 19:45

Czytam ksiazki o Dexterze. Podobaja mi sie nie mniej niz serial.

Przypinki tez i sie podobaja :)

migotka - Czw 16 Sie, 2012 22:03

http://www.slowemmalowane...py-naftowe.html

Lampy naftowe

Ania Aga - Czw 16 Sie, 2012 22:14

Migotko, czy znasz książkę z tej serii "Ocalić od zapomnienia" o biżuterii ludowej?
migotka - Pią 17 Sie, 2012 10:19

Ania Aga napisał/a:
Migotko, czy znasz książkę z tej serii "Ocalić od zapomnienia" o biżuterii ludowej?

nie znam niestety, z serii mam jedynie 3 książki, ale na koniec każdej jest spis:) Będę chyba sobie kompletować:)

migotka - Nie 19 Sie, 2012 21:43

http://slowemmalowane.blo...i-ogrodnik.html
Francuski ogrodnik

Admete - Pon 20 Sie, 2012 15:32

Przeczytałam ponownie "Ziele na kraterze" - zawsze mi smutno, gdy czytam drugą połowę tej książki. Teraz siedziałam trochę w tematyce wojennej i przygnebiona jestem. Jak ludzie mogą być tak głupi, jak to możliwe, że ciągle i ciągle mordują się nawzajem...Zawsze gdzieś.
Ania Aga - Pon 20 Sie, 2012 16:18

"Ziele na kraterze" kojarzy mi się głównie z pięknie opisaną miłością ojcowską.
Admete - Wto 21 Sie, 2012 22:44

Podczytuję Pocztę literacką Szymborskiej i stwierdzam, że pod płaszczykiem zabawy sadziła ludziom niezłe szpile ;) Ale też pewnie naczytała się straszliwego grafomaństwa ;)
Spodobało mi się stwierdzenie z jednej poczty:
"Takie to już nasze życie. Ogólnie biorąc - krótkie, a w każdym szczególe cierpliwości wymaga."
Mam odświeżyć sobie Pana Wołodyjowskiego, ale mi się nie chce.

Agn - Wto 21 Sie, 2012 22:47

Uwielbiam Pocztę literacką! Przedstawiła mi ją Aragonte, a potem zdobyłam egzemplarz we własnym zakresie. Piękne są te jej szpileczki! :mrgreen: