To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Czytamy... polecamy... odradzamy

Caitriona - Pon 02 Sie, 2010 18:39

To jest seria opowieści ze Świata Dysku dla dzieci/młodzieży. Czytałam trzy części i lektura sprawiła mi duzą frajdę, ale oczywiście wolę powieści dla starszych czytelników.
praedzio - Pon 27 Wrz, 2010 14:30

Wczoraj w pociągu przeczytałam książkę Kaya Meyera "Lodowy ogień". Czytało mi się, jak widać, szybko - i całkiem przyjemnie. ;)

Tu znalazłam taką recenzję: http://gexe.pl/ksiazki/art/1218,Lodowy-ogien

Sama recenzja może jest troszkę zbyt entuzjastyczna, bo arcydziełem książka bynajmniej nie jest. Jednakowoż czuje się andersenowski klimat. ;) Polecam.

Eeva - Pon 27 Wrz, 2010 19:51

Ja ostatnio przeczytalam, a raczej przebrnęłam przez dwie książki Joanne Harris - Spij kochanie spij i nasienie zła. Dra-mat. Jak dla mnie to jakiś bezsensowny bełkot, jakas ta fabuła zakręcona (jak dla mnie zbyt). Przy obu ksiązkach, na końcu tak naprawdę to nie wiedziałam jak się skończyły.
asiek - Pon 27 Wrz, 2010 19:56

Eeva napisał/a:
Ja ostatnio przeczytalam, a raczej przebrnęłam przez dwie książki Joanne Harris - Spij kochanie spij i nasienie zła. Dra-mat. Jak dla mnie to jakiś bezsensowny bełkot, jakas ta fabuła zakręcona (jak dla mnie zbyt). Przy obu ksiązkach, na końcu tak naprawdę to nie wiedziałam jak się skończyły.

Jakiś czas temu też wzięłam się za Nasienie zła i utknęłam gdzieś w połowie historii... Nuuuuudne to. :roll:

Eevo, polecam Ci Wiedźmę. com.pl Białołęckie,j przy tej lekturze można znakomicie się odprężyć. :-) Zabawna historia...
Książkę recenzowała Caitri...
http://i-love-impala67.bl...a-biaoecka.html

Eeva - Pon 27 Wrz, 2010 20:12

a mam gdzies wiedźmę, czeka az skończe inne pilniejsze książki.
ale Harris juz nie tknę za nic!

Fibula - Pon 27 Wrz, 2010 21:48

Eeva napisał/a:
a mam gdzies wiedźmę, czeka az skończe inne pilniejsze książki.
ale Harris juz nie tknę za nic!

Tych dwóch, o których pisałaś, jeszcze nie czytałam (i pewnie szybko nie sięgnę po takiej rekomendacji ;) ), ale z czystym sumieniem polecam Dżentelmenów i graczy i Rubinowe czółenka. Te ostatnie są kontynuacją słabej Czekolady, ale można je czytać osobno.

Eeva - Pon 27 Wrz, 2010 21:58

Koleżanka mi Polecała Czółenka. Chociaż w sumie to polecała mi wszystko Harris, więc pozwól, że mocno się zastanowię ;-)
Fibula - Pon 27 Wrz, 2010 22:14

Najpierw zastanów się nad Dżentelmenami, a dopiero później Czółenkami ;) .
Eeva - Pon 27 Wrz, 2010 22:16

ok, obiecuję, że się zastanowię :-) a jak pójdę do biblioteki zastanowię się jeszcze raz:-)
Admete - Pon 27 Wrz, 2010 22:26

Nie znosze książek Harris. Kolejna grafomanka :roll:
Aragonte - Pon 18 Paź, 2010 18:13

No, Taniec Smoków Martina już jest dostępny w Amazonie:
https://www.amazon.co.uk/...87418354&sr=1-1
Hm, może dla siostrzeńca zamówię pod choinkę? :mysle:

Agn - Pon 18 Paź, 2010 19:09

Uwaga, zaraz nastąpi dziki wrzask radości. Osoby wrażliwe proszone są o nakrycie czymś uszu tudzież o opuszczenie sali...

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!! [cdn. :wink: ]
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:excited: :excited: :excited: :excited: :excited:

Agn, sori - stronę rozwaliło :kwiatek:

Ajć! Przepraszam! To z radości... :ops1:

Admete - Pon 18 Paź, 2010 19:11

Chyba powtórzę za Agn: AAAAAAAAAA ;) Fajnie, ze w końcu napisał. Ciekawe kiedy u nas będzie tłumaczenie.
Ciekawa jestem losów Tyriona i Jona Snow.

Yvain - Wto 19 Paź, 2010 16:51

Po tak entuzjastycznych okrzykach Agn i Admete wzięłam się za Martin George R. R. - Pieśń lodu i ognia 01 - Gra o tron :mrgreen: czyta się wspaniale. Dzięki :kwiatek:
Admete - Wto 19 Paź, 2010 17:56

Nie ma za co - powinnas przeczytać - w końcu juz niedługo serial HBO na motywach pierwszego tomu.
Fibula - Wto 19 Paź, 2010 18:24

Aragonte napisał/a:
No, Taniec Smoków Martina już jest dostępny w Amazonie:
https://www.amazon.co.uk/...87418354&sr=1-1
Hm, może dla siostrzeńca zamówię pod choinkę? :mysle:

Też czekam i nie chcę mącić radości, ale Kłapouchowato szepnę, że już kiedyś była przedsprzedaż i nic z niej nie wyszło. Mimo to :trzyma_kciuki:

Agn - Wto 19 Paź, 2010 21:52

Fibula, cichaj! Może tym razem... :)

Admete, ja tak obstawiam 5-6 miesięcy, nim to się na polskim rynku pojawi. Niemniej raduję się, bo przynajmniej jest jakieś światełko w tunelu.
I, co zabawniejsze, też najbardziej chcę się dowiedzieć, co z Jonem i Tyrionem. :mrgreen:

praedzio - Czw 04 Lis, 2010 07:29

Wzięłam się na poważnie za lekturę Oksany Pankiejewy "Przekraczając granice". Maaaatko, takich wybuchów śmiechu z mojej strony przedział pociągowy nie słyszał od czasu najlepszych Pratchettów. :P Od razu widać, że to fantasy popełniła Rosjanka, na co drugiej stronie bohaterowie upijają się do nieprzytomności - raz na smutno raz na wesoło. :lol: Generalnie książka jest napisana z polotem, trochę nieszablonowo, z genialnymi dialogami. W sam raz na taką smętną pogodę. :D
Caitriona - Czw 04 Lis, 2010 11:03

praedzio napisał/a:
Wzięłam się na poważnie za lekturę Oksany Pankiejewy "Przekraczając granice".

Rozglądam się za tym ;)

praedzio - Czw 04 Lis, 2010 21:19

Rozglądaj, rozglądaj. Ja ze swojej strony polecam. :D
Caitriona - Czw 04 Lis, 2010 22:23

Kupować nie będę, czekam na bibliotekę. Mam nadzieję, że niedługo jedne z oddziałów będzie to miał ;) Do tej pory czytałam same pozuytywne recenzje.
praedzio - Śro 10 Lis, 2010 05:34

To jeszcze jedna recenzja: http://www.efantastyka.pl...sana-pankiejewa

Skończyłam czytać i czuję wielki niedosyt. Qrde, kiedy następna część??? :excited: :-|

Alicja - Śro 10 Lis, 2010 18:33

zachęciłaś mnie, kupiłam :-D
praedzio - Śro 10 Lis, 2010 21:04

Jupi!!! :cheerleader2:
Teraz będę zagryzać paznokcie i martwić się na zapas, że może jednak Ci się nie spodoba.... :lol:

milenaj - Pią 12 Lis, 2010 07:52

http://slask.naszemiasto....sarka,id,t.html

Czat z Anną Brzezińską.