Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH
Alicja - Wto 25 Sie, 2009 15:21
jednak nadal Mendoza
Anonymous - Wto 25 Sie, 2009 15:43
Mendoza wiecznie żyw
Alicja - Wto 25 Sie, 2009 20:16
prawie jak Lenin
Anonymous - Wto 25 Sie, 2009 20:18
zawsze miałam sentyment do Lenina
migotka - Śro 02 Wrz, 2009 06:29
http://slowemmalowane.blo...k-posaniec.html
Posłaniec
M. Zusaka już niedługo
Gosia - Czw 03 Wrz, 2009 18:22
Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nike
Nike jest nagrodą za najlepszą książkę roku. Przyznawana jest zawsze w pierwszą niedzielę października, w tym roku po raz 13. W konkursie mogą startować wszystkie gatunki literackie. Nagrody nie można podzielić ani nie przyznać. Dotyczy tylko autorów żyjących. Zwycięzca wyłaniany jest w trzech etapach. Pierwszy to 20 nominacji, drugi to wybór siedmiu finalistów. Decyzję o przyznaniu nagrody jury podejmuje w dniu jej wręczenia. Zwycięzca otrzymuje 100 tys. zł i statuetkę Nike dłuta prof. Gustawa Zemły. Fundatorami Nike są "Gazeta Wyborcza" i Fundacja Agory.
Jury wyłoniło siódemkę finalistów: Andrzej Bart, Inga Iwasiów, Ignacy Karpowicz, Tomasz Piątek, Bohdan Sławiński, Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki, Krzysztof Varga. Zwycięzcę konkursu poznamy 4 października.
Powieść "Fabryka muchołapek", Andrzej Bart, W.A.B., Warszawa
Powieść "Bambino", Inga Iwasiów, Świat Książki Warszawa
Powieść "Gesty", Ignacy Karpowicz, Wydawnictwo Literackie, Kraków
Powieść "Pałac Ostrogskich", Tomasz Piątek, W.A.B., Warszawa
Powieść "Królowa tiramisu", Bohdan Sławiński, Jacek Santorski Warszawa
Poezja "Piosenka o zależnościach i uzależnieniach", Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki, Biuro Literackie, Wrocław
Eseje "Gulasz z turula", Krzysztof Varga, Czarne, Wołowiec
P.S. Prawdę mówiąc, nigdy nie przejmowałam się tymi nagrodami...
Anonymous - Czw 03 Wrz, 2009 18:47
| Gosia napisał/a: | | P.S. Prawdę mówiąc, nigdy nie przejmowałam się tymi nagrodami... | O ile Nobel literacki coś znaczy dla mnie... chociaż bardziej znaczył, wolę poczytać coś laureatów z czasów gdy mnie w planach nie było, obecne kryteria przyznawania wszelakich nagród literackich to dla mnie wielka niewiadoma.
Alicja - Pią 04 Wrz, 2009 08:29
czytałam Bambino, podobała mi sie ta opowieść o ludziach próbujących odnaleźć się w nowym mieście lub nowym życiu.
Fibula - Pią 09 Paź, 2009 22:22
W sprzedaży jest już kolejny tom Cadfaela, Pole garncarza. I najnowsza powieść S. Waters, Ktoś we mnie.
Gosia - Pią 09 Paź, 2009 22:54
Niestety, Sarah Waters porzuciła czasy wiktoriańskie
Lata powojenne, Anglia. Czterdziestoletni doktor Faraday trafia do podupadłej posiadłości, będącej od paru stuleci własnością Ayresów, zubożałej rodziny ziemiańskiej. Dwór, dawniej piękny i okazały, popada w ruinę. Park i ogrody zarosły chwastami, a wskazówki zegara znieruchomiały na godzinie za dwadzieścia dziewiąta. Zdziwaczała pani Ayres, jej niezależna córka i ambitny, zagubiony syn, który nigdy nie wrócił do siebie po katastrofie samolotowej, bezskutecznie próbują iść z duchem czasu. Mijają dni i dom staje się tłem mrocznych, niepokojących zdarzeń. Faraday nie wie, że los rodziny, której usiłuje przyjść z pomocą, nieodłącznie splecie się z jego własnym. Czy zdoła zapobiec tragedii?
Mistrzyni fabuły przygotowała dla nas kolejną niespodziankę. Jedno jest pewne: nie będziemy rozczarowani.
Powieść "Ktoś we mnie" znalazła się na liście nominowanych do Bookera 2009.
Fabuła ciekawa, szkoda, że czasy powojenne..
Tłumaczyła tę powieść Magdalena Moltzan-Małkowska, chyba ta sama, która przekładała fragmenty "North and South" w Bluszczu...
Aragonte - Pią 09 Paź, 2009 23:59
| Fibula napisał/a: | | W sprzedaży jest już kolejny tom Cadfaela, Pole garncarza. I najnowsza powieść S. Waters, Ktoś we mnie. |
O! To Cadfaela czas nabyć
Admete - Sob 10 Paź, 2009 07:23
Cadfael! Kupię jak tylko nadarzy się okazja. Chyba w Empiku zamówię, jak zwykle.
Fibula - Sob 10 Paź, 2009 09:34
| Gosia napisał/a: | Niestety, Sarah Waters porzuciła czasy wiktoriańskie |
Porzuciła już w poprzedniej powieści, Pod osłoną nocy, której akcja również toczy się po II wojnie światowej. Jeszcze jej nie przeczytałam, ale mam nadzieję, że jest ciekawa. Ta też była nominowana do Bookera, podobnie jak najnowsza.
Alicja - Sob 10 Paź, 2009 19:16
dla wielbicieli twórczości Joanny Chmielewskiej - kolejna powieść już w ksiegarniach. Czytałam fragment, w Bluszczu
http://merlin.pl/Porwanie...t/1,697264.html
Caitriona - Nie 18 Paź, 2009 23:00
Jeszcze trochę trzeba będzie poczekać, ale jak dla mnie pozycja obowiązkowa: Nieznane przygody Mikołajka
http://merlin.pl/Nieznane...t/1,686434.html
Anonymous - Nie 18 Paź, 2009 23:27
jeszcze troszeczkę... już odkładam pieniądze
Alicja - Pon 19 Paź, 2009 19:46
| Caitriona napisał/a: | | Jeszcze trochę trzeba będzie poczekać, ale jak dla mnie pozycja obowiązkowa: Nieznane przygody Mikołajka |
już zamówiłam w merlinie, teraz czekam, książka z mojego dzieciństwa, teraz ulubiona moich dzieci, na okrągło czytamy wszystkie części chyba któreś z nich dostanie jako prezent gwiazdkowy
Gosia - Pon 19 Paź, 2009 19:54
Ktoś już przeczytał nową powieść Sarah Waters "Ktoś we mnie".
Recenzja jest dość zachęcająca, chyba się jednak skuszę:
http://brulionbeel.blox.p...rah-Waters.html
A tu druga recenzja:
http://magamara.blox.pl/2...e-Stranger.html
aneby - Śro 21 Paź, 2009 09:49
Poszłam wczoraj do Świata Książki, a tam ....KOLEJKA
Czyżby Polacy zaczęli czytać
BeeMeR - Śro 21 Paź, 2009 10:20
| Cytat: | Poszłam wczoraj do Świata Książki, a tam ....KOLEJKA | to dobry objaw
Fibula - Nie 25 Paź, 2009 20:29
Zapowiedź, która na pewno zainteresuje Alicję, a prawdopodobnie także kilka innych osób .
Pratchett
Alicja - Śro 28 Paź, 2009 16:27
oczywiscie, że tak
będę zmieniała cytaty w podpisie każdego dnia bo na razie Patrycjusz wygrywa
Anonymous - Pią 30 Paź, 2009 19:37
Dla wielbicieli Zafona(czy Oni chcą mnie zagłodzić???)
Marina
http://merlin.pl/Marina_C...t/1,700274.html
Anonymous - Pon 02 Lis, 2009 16:40
Mam najnowszego Mikołajka..... Kolejny tym razem niebieski tom... zdążyłam przeczytać słowo wstępne od córki Goscinnego i opisała to tak plastycznie, że sama poczułam się obłoczkiem z akwarelki na szaro-burym plakacie miasta.... zastanawiam się czy długo wytrzymam bez przeczytania... w środę kolos!!
Alicja - Pon 02 Lis, 2009 18:13
a ja czekam właśnie na dostawę książek, w tym Mikołajka
ile tym razem jest opowiadań?
|
|
|