To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Filary ziemi

Agn - Pią 19 Paź, 2012 08:25

Primavera, pocieszę cię, że za tydzień ostatni odcinek. :lol:
Ja jeszcze nowego nie widziałam. Raz że miałam inne zajęcie, a dwa, że pierwsza emisja na CocoJumboTV od połowy nie miała głosu i nijak nie dało się oglądać. Tzn. może i by się dało, ale ja lubię słyszeć, jak mówią - zwłaszcza jak nie ma sosu. :-P

primavera - Sob 20 Paź, 2012 08:13

Nie chcę rozstawać się z tymi sympatycznymi bohaterami - nie przekonują mnie jakoś niektóre zabiegi twórców serialu, podobne wrażenie miałam oglądając drugą serię Gry o Tron - tzn w każdym odcinku nowa afera i zapętlenie akcji , w ten sposób można nakręcić tysiące odcinków .... ale cóż na nowy sezon GoT czekam i zobaczymy a World Without End może będzie mieć np 2-3 sezony i dlatego tak to wszystko sie toczy?
Agn - Nie 21 Paź, 2012 20:15

Primavera, WWE to jest mini-serial. 8 odcinków i "Do widzenia państwu".
Agn - Nie 21 Paź, 2012 22:53

Nadrobiwszy!

Godwyn to mnie doprowadza do szału. Zawsze, fa***s jeden, jakoś wypłynie. :evil: Ileż mu się będzie upiekało wszystko jak leci? Nawet zakonnicę już usiłował zgwałcić, kurza twarz! :wsciekla:
I czułam, że Ralph to syn Petranilli. Swoją szosą uroczy z niego koleś, Merthina znowu z buta potraktował. Myślicie, że go powieszą? Należy mu się wieszanko tak jak należało się tamtemu wrednemu @#$%^&* z Filarów ziemi, co to dziouchy gwałcił, z Alieną na czele.
primavera napisał/a:
Petranilla umierała ostatnio na dżumę a tu proszę wypiękniała i jest w świetnej formie

Jak to wypiękniała? Toż ma wstrętną bliznę na pół ryja, szpeci ją to, aż miło popatrzeć. A że ozdrowiała... Godwyn też zdrowieje. Złego diabli nie biorą, stara prawda znów podnosi swój szkaradny łeb. Ale spokojnie, jeszcze jeden odcinek i ktoś tu zleci ze schodów - mam nadzieję.
I byłoby fajnie, gdyby Thomas został w końcu przeorem, ale pewnie nie zostanie, bo jego przeszłość jest mroczna i pełna zabijania (w końcu rycerz, miecz nosił nie po to, by mu pas obciągał).
Petranilla kombinuje, królowa znowu się w politykę wpierdziela. Króla mi żal, stracił ukochane dziecko. Swoją szosą ciekawe, gdzie są jego inne dzieci. I wciąż mnie zadziwia, że mijają lata, a ta jego córka ani du-du nie drgnęła w rozwoju. Królowa za to umiera. Och, jaka szkoda. Zaciekawiło mnie za to, że jej mąż przeżył i plącze się gdzieś po Włoszech (jak głosi plotka - przy okazji gdzie Thomas tych plotek się nasłuchał?).
No i na deser - Caris i Merthin. NARESZCIE! :wink:

Agn - Nie 28 Paź, 2012 14:52

No co? Nikt finału nie widział?

Uwaga, fruwają spoilery! Aczkolwiek tylko jednego schowałam. Just in case...

Czuję się ogłupiała. Dlaczego, dlaczego nawet przez sekundę nie pomyślałam, że UWAGA, GIGASPOILER!
Spoiler:
brat Thomas to tak naprawdę król?!
A wystarczyło ruszyć mózgiem. Ech...

Niezły ten finał. Edward to zdecydowanie mój ulubiony bohater. Świetna postać. Parkami walczyli ci, co powinni, tj. Merthin z Ralphem (i niezłe rozwiązanie jest - Merhin nigdy go nie zdołał pokonać, co w sumie wyróżnia ten pojedynek na tle innych pojedynków słabszego z silniejszym), Caris z Godwynem (i krzyżem, dziada! Idealne :mrgreen: ). Z kim król walczył, to wam nie powiem.
Ale żeby Petranilla tak mało cierpiała przed śmiercią, to mnie krew zalewa! :evil: Ktoś powinien ją zwyczajnie zatłuc na śmierć. Hmpf! FOCH!

I jeden wielki happy end nastał. I kuniec serialu.

Dorfi - Pią 21 Gru, 2012 12:13

Kupiłam sobie ten serial, ale na razie nie oglądam. Przeczytałam dopiero 1/4 książki. Mam nadzieję, że w święta skończę czytać i się do wspólnego oglądania przyłączę.
Dorfi - Śro 26 Gru, 2012 11:37

Połowa książki za mną, więc skusiłam się na obejrzenie pierwszego odcinka. Obejrzałam pół godziny i wyłączyłam. Za dużo zmian w stosunku do książki - nie lubię tak. Gdyby jeszcze dotyczyło to pobocznych wątków. Ale jak zmieniają losy głównych bohaterów, to mnie to denerwuje.
Agn - Śro 26 Gru, 2012 11:41

A prawiłam, że to wariacja na temat i nie ma wiele wspólnego z książką. Trzeba to oglądać w oderwaniu od treści powieści, bo inaczej nerwy można stracić. :wink:
Dorfi - Śro 26 Gru, 2012 11:47

Rozumiem, że dalej będzie jeszcze gorzej?
Anonymous - Śro 26 Gru, 2012 11:54

W sumie to tak... też oglądałam świeżo po lekturze, ale to mimo wszystko fajny serial. Pierwszy odcinek trzeba zmęczyć, reszta powinna Ci się podobać.
Agn - Śro 26 Gru, 2012 12:00

Dorfi napisał/a:
Rozumiem, że dalej będzie jeszcze gorzej?

Im dalej w las, tym mniej Kena Folleta w Kenie Follecie.

Anonymous - Śro 26 Gru, 2012 12:12

Co dla niektórych jest zaletą ;) (nie mówię o sobie)
Akaterine - Sob 09 Lut, 2013 18:46

Zaczęłam "Świat bez końca". Jak na razie mi się podoba (zaznaczę, że książki nie czytałam), ale nie mogę przestać doszukiwać się podobieństw do "Filarów ziemi", co mi trochę psuje odbiór ;) .
Akaterine - Nie 24 Lut, 2013 20:51

I skończyłam Świat bez końca. Na początku oglądało mi się dobrze, ale pod koniec stwierdziłam, że coraz bardziej głupio tam się robi, szczególnie jak pojawiła się dżuma, a Godwynowi zaczęło odbijać (a mimo tego i tak został biskupem :o ). Filary ziemi były jednak bardziej sensowne.
I Agn - uwielbiam Twoje komentarze :lol: .

Agn - Nie 24 Lut, 2013 21:13

Aż muszę sprawdzić, co ja takiego napisałam, że ci się moje komentarze podobają. *zerka stronę wstecz*
Akaterine - Nie 24 Lut, 2013 21:29

Np. Drama button :lol: .
Agn - Nie 24 Lut, 2013 21:40

A, to. No cóż, sama przyznasz, że idealnie obrazuje niektóre zwroty akcji. :lol:
BeeMeR - Czw 07 Mar, 2013 08:17

Obejrzałam i ja Świat bez końca - przyznaję że lepiej oglądało mi się Filary Ziemi, bardziej spójne się wydają, tu za dużo "dramy w dramie" :P czyli przede wszystkim przemocy i seksu. Miejscami oglądanie mi się dłużyło, mimo iż intrygi były ostre - może właśnie za dużo i zbyt intensywnie...
Za to casting pierwszorzędny: ci, co grają gnidy i padalce są doskonali, także wizualnie: zwłaszcza przeor nr 1, Godwin, Petronila, Ralph - swoją drogą niezła jest Petronili :-P
Ci wspaniali i najpiękniejsi też nie są źli, czarno-biali też się znajdą z tych najbardziej interesowała mnie Gwenda i król.
Dla mnie seans jednorazowy, ale na jeden raz można jak najbardziej.

Agn - urocze opisy kolejnych odcinków :kwiatki_wyciaga:

edit:
Ano zapomniałabym - czuję niedosyt w paru kwestiach, głównie:
- że źli zostali wyeliminowani, częściowo trochę jakby przypadkiem, a nie ukarani i napiętnowani za wyrządzone zło - a le może za dużo bym chciała :P .
- że ani słowa nie napomknięto, kto teraz będzie sprawował władzę kościelną jako przeor/przeorysza oraz cywilną jako hrabia, lord itd.
- że wszak była mowa o młodym królu i jego dzieciach, tak słowem nie wspomniano o ich matce - żyje odsunięta od króla, zmarła czy co?

No i ciekawa jestem drastycznych różnic w postaciach i akcji między książką a serialem, ale nie na tyle by ją przeczytać ;)