To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

Agn - Nie 15 Sty, 2012 20:45

Ehm... Zaraz po tym jak to napisałam, wypadłam z mieszkania i zaczęłam słuchać dalej i owszem, jest scena, w której dziecko ma... bliskie spotkania pierwszego stopnia z obrzydliwą sprawą (choć można było przewidzieć, że coś w tym guście kiedyś zobaczy lub zobaczył). Jeśli nie boisz się spoilerów, to mogę ci privkowo wyjaśnić, a już sama uznasz, czy to cię zniechęca, czy też dasz radę.
Skończyłam słuchać. Jestem ze wszech miar zachwycona zarówno książką, jak i Krzysztofem Gosztyłą (nie po raz pierwszy), który jest genialny jako lektor. Popłakałam sobie na końcu.
Okej, to mogę obejrzeć film z czystym sumieniem. :)
A Cormaca McCarthy'ego z pewnością jeszcze wezmę w ręce, bo jeśli tak stale wygląda jego pióro, to ja chcę więcej! :excited:

Eeva - Wto 17 Sty, 2012 15:54

Ogłaszam wszem i wobec, że skończyłam drugą część cyklu Forbidden Game - The Chase. Serio, myślałam, ze umrę, ale zazięłam się w sobie i własnie skończyłam.
Ta książka to jeden wielki wymiot, 124 strony zupełnie pozbawione sensu, a jak zaczyna się coś na kształt akcji, to jest to tak żałosne , że szok i trwa przez 3 linijki.
Co do treści to hmmmm...
Jak dobrze pamiętacie z tego co opisywałam przy poprzedniej, Jenny i jej przyjaciołom udało się wydostać z magicznego domu. Wszystko wraca do normy, dzieciaki znów chodzą do szkoły i takie tam. Jednak coś jest nie tak. Tom porzuca Jenny myśląc, że ta w głębi duszy pragnie być z mrocznym i tajemniczym Julianem (nie Juliusem). Julian nie pozostawia naszych bohaterów w spokoju! Pierwsza część skończyła się na tym, że magiczny dom został ukradziony przez dwóch chłopców. Myslałam, że ten fakt nie będzie miał znaczenia, ale najwyraźniej się myliłam. Jenny i reszta dużyny udają się na poszukiwanie ukradzinej gry. w sumie to nawet nie wiem po co, logika tych dzieciaków (a raczej LJ smith) jest dziwna. No więc szukają i szukają. W końcu znajdują. Jednak (o zgrozo! :D ) gra jest zniszczona. Myślicie: super, koniec książki. Ale jednak nie. Okazuje się, że Julian w szaleńczym pościgu za Jenny (tak tak, szaleńczym i tajemiczym i trochę mrocznym) porywa jej przyjaciół. Czemu to robi? Czy to kolejna intryga by zdobyć dziewczynę? Czy tylko kolejna gra? Czy Jenny odnajdzie przyjaciół? Czy powstrzyma obłąkanego Juliana i na dobre złączy się z Tomem?

BeeMeR - Wto 17 Sty, 2012 18:53

Eeva napisał/a:
drugą część cyklu Forbidden Game - The Chase

:zalamka:
rozwiązanie proszę do spoilerka :kwiatek:

Agn - Śro 18 Sty, 2012 01:00

Ja też usilnie proszę, inaczej nie zasnę z nerwów. :lol:
Eeva - Śro 18 Sty, 2012 09:11

Przepraszam, ze przeze mnie nie mogłyście spać, ale wrzuciłam opis przed wyjściem z pracy, a w domu już nie włączałam kompa :-)
No więc....

Spoiler:
Oczywiście, ze wszystko to kolejna gra - intryga by zdobyć Jenny. Julius, który wydostał się z magicznej szafy sama nie wiem jak, porywa po kolei wszystkich przyjaciół dziewczyny i zmusza ją aby ich odnalazła. Jeśli ich odnajdzie - są wolni, jesli nie to porwie ją to The Shadow World na wieki. Jenny odnajduje przyjaciół, których Julian ukrył (uwaga to będzie mocne) - w zdjęciu, które wisi na ścianie garażu Zacha (kuzyna Jenny). Tak tak, ukryl ich w zdjeciu. Nie pytajcie jak ona ich tam znalazla, wazne że to zrobila. Pewnie myślicie: super, koniec ksiażki, ale nieeeee, nie ma tak latwo. Już mają uciekać przez magiczne drzwi, kiedy wokół nich powstaje orkąg ognia. I co teraz? Przeciez sa już tuż tuż wolności. Nagle Jenny wpada na pomysł, ze to przeciez nie jest prawdziwy ogień i próbuje się przez niego przedrzeć. I ma rację, udaje jej się. Potem wraca po resztę i przedzierają się przez ogień razem. Niestety w trakcie przedzierania Zach upada i nie udaje mu się wydostać. Tom (który nów kocha Jenny i chce z nią być) bohatersko rzuca się spowrotem by mu pomóc. Jednak minuty mijają a on nie wraca. Czy przeżyl? Czy uratował Zacha? Ksiażka kończy się tym, że okazuje się ze Julian ich porwał i proponuje Jenny i jej przyjaciołom ostateczną grę (taaaak wiem, już ta miała być ostateczna).

Ksiazka była straszna i przykro mi, ale nie dowiecie się jak sie skończyla seria i jakie jest ostateczne zakończenie, bo nawet ja nie zdzierżę ani strony wiecej tego bełkotu.

Agn - Śro 18 Sty, 2012 10:18

No szlag by to! I co my teraz zrobimy? Nie będę spała po nocach, jeśli nie dowiem się, czy ostateczna gra była ostateczną grą i czy jak zwykle zabił szofer! :lol: Czekają mnie męki i katusze niewiedzy i wegetacja a'la zombie... :lol:
BeeMeR - Śro 18 Sty, 2012 12:07

Mnie już magiczna szafa przerosła :P
migotka - Śro 18 Sty, 2012 17:27

http://slowemmalowane.blo...omnienia-z.html
Gustaw Holoubek, Wspomnienia z niepamięci

Eeva - Czw 19 Sty, 2012 09:13

Agn napisał/a:
I co my teraz zrobimy? Nie będę spała po nocach,

Przykro mi. Nie mam litości.

Agn - Czw 19 Sty, 2012 09:25

Raczej już chyba sił brak, by to g. dalej czytać. Rozumiem i zachęcam do przerwania na wieki. :lol:
migotka - Nie 22 Sty, 2012 16:44

http://slowemmalowane.blo...iestolecia.html
Smaki dwudziestolecia, Maja Łozińska

BeeMeR - Nie 22 Sty, 2012 18:46

Ryszard Kapuściński - Heban oraz Cesarz:
Kolejność obrałam przypadkową lecz okazała się wielce prawidłowa:
Heban jest zbiorem reportaży o Afryce, uwarunkowaniach historycznych i kulturowych jej mieszkańców, przemian społecznych jakim podlegały różne afrykańskie państwa,
Cesarz zaś opowiada o etiopskim władcy, jego dworze pełnym intryg i donosicieli, oraz upadku monarchii.
jedno i drugie sprzed ok. pół wieku - ale słuchało mi się bardzo dobrze :mrgreen:

Agn - Nie 22 Sty, 2012 19:23

BeeMeR napisał/a:
jedno i drugie sprzed ok. pół wieku - ale słuchało mi się bardzo dobrze

Audiobook?

BeeMeR - Nie 22 Sty, 2012 21:20

oczywiście :)
A dziś dotarła do mnie Gra w kości :banan:
stosik książek do przeczytania rośnie :mrgreen:

Agn - Pon 23 Sty, 2012 11:41

Czyżby taki egzemplarz z podpisem autorki? Czy może jakiś inny? Z ciekawości pytam... :D
Nawet nie wiedziałam, że Kapuściński jest dostępny w audiobooku, warto by się rozejrzeć... :mysle:

I co jeszcze masz w stosiku? Ciekawość mnie podgryza (na razie delikatnie).

BeeMeR - Pon 23 Sty, 2012 14:04

Kapuścińskiego w Audiobookach mogę podesłać przez Anię (mp3)

Agn napisał/a:
Czyżby taki egzemplarz z podpisem autorki?
Nie wiem, skąd wiesz, to chyba ta modna ostatnio "dedukcja" ;)
Zaczęłam ją czytać dziś - a więc wygrała casting. :mrgreen:

Wczoraj bowiem skończyłam:

Pieszo do Chin - Konstanty Rengarten

Autor podjął się końcem XIXw. wędrówki dookoła świata na piechotę - podróż trwała 4 lata z okładem. To jest wycinek reportażu obejmujący okolice Bajkału, oraz całą Mongolię wszerz - do Chin, samych Chin niestety już nie, a szkoda. Wydawca twierdzi, że całość jest monotonna i publikuje część najciekawszą, w co można uwierzyć bo napisana jest językiem prostym, może nawet siermiężnym, ale to co opisuje jest bardzo ciekawe. Oraz używa nietypowych miar -"Bajkał leży na 1700 stóp n. p.m. (...) powierzchnia Bajkału wynosi około 635 mil kwadratowych (...) ma długości 630, a szerokości 15-90 wiorst." - co niesie dodatkowy smaczek przy czytaniu ;)
Na minus - brak jakiejkolwiek mapki - a przecież aż się prosiło zamieścić, wraz z przelicznikiem nieużywanych obecnie miar na jednostki z układu SI, który by też wiele miejsca nie zajął.
Polecam :mrgreen:

a na półce do czytania czeka:
Bill Bryson - Ani tu ani tam, oraz Zapiski z małęj wyspy
Dawna Polska w anegdocie (od Aine)
Jak wychowywać dziecko i nie oszaleć :mrgreen:
Kazimierz Nowak - Rowerem i pieszo przez Czarny Ląd (ta już czytam)

traveller - Pon 23 Sty, 2012 20:19

migotka napisał/a:
Zgłosiłam mój blog do plebiscytu.
Głosowanie w plebiscycie Blog Roku 2011 rozpoczęte.
Można glosować na mój blog: E00122 na 7122
Koszt sms-a ...to 1,23 zł.
Dochód z SMS'ów zostanie przekazany na turnusy rehabilitacyjne dla osób niepełnosprawnych.
jakbyście chciały wspomóc to z góry dziękuję

Migotko, i ja zaczęłam blogować. Daj mi namiary jak Ciebie znaleźć, to chętnie poczytam.

Agn - Pon 23 Sty, 2012 21:21

BeeMeR napisał/a:
Nie wiem, skąd wiesz, to chyba ta modna ostatnio "dedukcja" ;)

Hłe hłe hłe dedykowane niejakiemu Agulcowi, jak mniemam. :lol: Jeszcze ze 3 sezony Sherlocka i będę nie do pokonania. :lol:

migotka - Wto 24 Sty, 2012 21:25

http://slowemmalowane.blo...a-ojczyzna.html
Necla Kelek, Słodko-gorzka ojczyzna. Raport z serca Turcji.

migotka - Wto 24 Sty, 2012 21:26

traveller napisał/a:
migotka napisał/a:
Zgłosiłam mój blog do plebiscytu.
Głosowanie w plebiscycie Blog Roku 2011 rozpoczęte.
Można glosować na mój blog: E00122 na 7122
Koszt sms-a ...to 1,23 zł.
Dochód z SMS'ów zostanie przekazany na turnusy rehabilitacyjne dla osób niepełnosprawnych.
jakbyście chciały wspomóc to z góry dziękuję

Migotko, i ja zaczęłam blogować. Daj mi namiary jak Ciebie znaleźć, to chętnie poczytam.

www.slowemmalowane.blogspot.com

zapraszam!

a za glosy dziekuję barrrdzo:)

Admete - Wto 24 Sty, 2012 21:39

Migotko twój blog jest piękny, Caitrii tez ma ciekawy i Kasiek. Ja natomiast mam tak zupełnie nieciekawe życie ( nawet lekturowo ), że nie miałabym o czym pisać.
traveller - Śro 25 Sty, 2012 19:50

dziewczyny dajcie namiary na swoje blogi, chętnie zajrzę, do Migotki już wsadziłam nos. No bardzo ciekawy!
BeeMeR - Śro 25 Sty, 2012 19:55

traveller napisał/a:
dziewczyny dajcie namiary na swoje blog
Traveller, pod sygnaturką (np. u Ciebie "marzyciele nie są domatorami"/P.Coelho/) są ikonki - profil, pw, email i - jeśli ktoś prowadzi bloga czy stronkę - www.
Jak klikniesz na ikonkę "www" to znajdziesz to czego szukasz :kwiatek:

Caitriona - Śro 25 Sty, 2012 19:58

Ja nie pisuję za często, ostatnio prawie wcale :lol: ale zapraszam: www.i-love-impala67.blogspot.com

A jaki jest adres Twojego bloga? ;)

Aragonte - Śro 25 Sty, 2012 20:28

Admete napisał/a:
Migotko twój blog jest piękny, Caitrii tez ma ciekawy i Kasiek. Ja natomiast mam tak zupełnie nieciekawe życie ( nawet lekturowo ), że nie miałabym o czym pisać.

Ja też nie. Tzn. blogować raczej by mi się nie chciało, wolę forumowanie :wink: