To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

migotka - Pon 21 Lis, 2011 16:12

http://slowemmalowane.blo...rzez-zycie.html
Broniewski, wierszem przez życie. Poezje.

Caitriona - Pon 21 Lis, 2011 19:37

Ja skończyłam Karaibską krucjatę - dylogię Mortki o piratach, boskie :D
I właśnie przed sekundą skończyłam także Zwiastuna burzy Cornwella, facet potrwafi pisac dobre powieści historyczne. Polecam!

migotka - Wto 22 Lis, 2011 12:45

http://slowemmalowane.blo...ny-wojenne.html
Łukasz Modelski, Dziewczyny wojenne

milenaj - Wto 22 Lis, 2011 13:10

migotka napisał/a:
Łukasz Modelski, Dziewczyny wojenne

Bardzo mi się podobała ta książka. Też polecam.

Anonymous - Czw 24 Lis, 2011 17:03

Przeczytałam Llosy "Marzenie Celta" myślalam o praedzi, chociaż już wiem że powinnam myśleć o Aine :wink: . Llosa pisze ciężko jak dla mnie, kurcze trzeba mu poświęcić czas i wszystkie myśli, nie da się tak na pól gwizdka.
Aragonte - Czw 24 Lis, 2011 17:46

Mogłaś też myśleć o mnie :-P
Zainteresował mnie ten tytuł - z uwagi na tego Celta, wiadomo :wink: - jednak po przeczytaniu paru streszczeń uznałam, że sobie odpuszczę.

migotka - Czw 24 Lis, 2011 17:55

mnie jakoś do niego nie ciągnie
praedzio - Czw 24 Lis, 2011 18:02

Mnie kiedyś tylko przelotnie w jakiejś księgarni mignął, ale nie miałam czasu bliżej się przyjrzeć. Jest jeszcze jakaś książka o dziewczynie, która z Bretanii przyjechała w polskie góry, ale zapomniałam tytułu.
Anonymous - Czw 24 Lis, 2011 18:08

praedzio napisał/a:
Jest jeszcze jakaś książka o dziewczynie, która z Bretanii przyjechała w polskie góry, ale zapomniałam tytułu.

To zdaje się Szwaja "Matka wszystkich lalek" opowiadała autorka o tej książce ho ho ho. ale poczekam na bibliotekę.

Sofijufka - Czw 24 Lis, 2011 18:09

jest ostatnia Szwaja - Matka wszystkich lalek oraz Auderskiej - Miecz syreny [tylko dziewczę do Warszawy przyjeżdża]
praedzio - Czw 24 Lis, 2011 18:27

O, właśnie - Szwaja. Nie zaglądałam do książki, bo wiem o niej z jakiejś Empikowej ulotki. Jakoś na dniach miała się ukazać.
Caitriona - Czw 24 Lis, 2011 19:28

Aragonte napisał/a:
Mogłaś też myśleć o mnie :-P
Zainteresował mnie ten tytuł - z uwagi na tego Celta, wiadomo :wink: - jednak po przeczytaniu paru streszczeń uznałam, że sobie odpuszczę.

Mogłabym napisać to samo ;)

Admete - Czw 24 Lis, 2011 19:54

Ja do książek, które pisze Szwaja mam uraz.
praedzio - Czw 24 Lis, 2011 19:59

Szwai nic nie przeczytałam, więc stosunku do niej nie mam żadnego. :mrgreen: Ale i tak się nie zapowiada, żebym miała coś jej autorstwa rychło przeczytać.
Anonymous - Czw 24 Lis, 2011 21:18

Miewałam różne przygody ze Szwają i ani grosza na nią nie wydam, najwyżej z biblioteki wezmę...

Za to przeczytałam 'Dziewczyny wojenne" i nie wiem jak się po lekturze ogarnąć...

migotka - Czw 24 Lis, 2011 22:03

lady_kasiek napisał/a:
Miewałam różne przygody ze Szwają i ani grosza na nią nie wydam, najwyżej z biblioteki wezmę...

Za to przeczytałam 'Dziewczyny wojenne" i nie wiem jak się po lekturze ogarnąć...

ja Szwaję mam jedną z autografem i tylko tą czytałam

a Dziewczyny wojenne są niesamowite...

Anonymous - Czw 24 Lis, 2011 22:10

migotka napisał/a:
ja Szwaję mam jedną z autografem i tylko tą czytałam

a jaką?
migotka napisał/a:
a Dziewczyny wojenne są niesamowite...

O tak, aż głupio mi brać się za jakąś beletrystykę po takiej książce...

migotka - Pią 25 Lis, 2011 08:04

a taką:

Zupa z ryby fugu
http://slowemmalowane.blo...-ryby-fugu.html

Anonymous - Pią 25 Lis, 2011 09:21

Ale jestem gapa! pamiętam Twoją recenzję :rumieniec:
nicol81 - Sob 26 Lis, 2011 23:29

zuza napisał/a:
"Kochanice krola" jeszcze koniecznie chce przeczytac :)

Polecam niezmiernie :) W tym tygodniu przeczytałam i jestem zachwycona - aż się nie ma do czego przyczepić :wink: Niby historia znana, ale przez wybór bohaterki nowa perspektywa. Doskonałe przedstawienie psychologiczne bohaterów i historyczne wydarzeń.
Trochę na końcu przegięli z przeklęciem przez Annę Joanny Seymour :roll:
A, do tłumaczenia tytułu się przyczepię, żeby nie było. I tłumaczenie imion ciekawe- raz się tłumaczy, raz nie...

Agn - Nie 27 Lis, 2011 09:52

Też mi się Kochanice króla podobały (tłumaczenia tytułu nie skomentuję), kupiłam później tę książkę mamie na Dzień Matki. :)
nicol81 - Nie 27 Lis, 2011 14:10

Mnie bardzo podobała się postać głownej bohaterki. Przedtem często słyszałam zarzuty, jaka to ona niemożliwie słodka i anielska :shock: , ale chyba to tylko filmu dotyczyło...
Agn - Nie 27 Lis, 2011 16:06

Weź mi o tym filmie nie przypominaj, bo mnie słabo... Nawet jeśli film zawierał Natalkę i Erica B. - yrgh. :roll: W filmie Maria była bez wyrazu. :/
nicol81 - Nie 27 Lis, 2011 19:59

Tak - i zrobili z tego jeszcze jedną opowieść o Annie. A Maria potraktowana po łebkach, zwłaszcza jej małzeństwa. Mąz William 1 magicznie zniknął, to Mąż William 2 pojawił się na końcu... A w książce oba małzeństwa były niezmiernie ciekawe.
Admete - Nie 04 Gru, 2011 20:34

Michael Moran - "Kraj z Księżyca czyli podróż do serca Polski". Autor przyjechał do Polski na początku lat 90, a potem wielokrotnie tutaj powracał. Opisuje Polskę, krajobrazy, zabytki, ludzi. Robi to szczerze i z dużą dozą sympatii. Zadał sobie trud głębszego poznania naszej historii i kultury, więc czyta się nieźle i bez zgrzytów.