To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Prawnik potrzebny od zaraz! - czyli dramaland po raz 15-ty

BeeMeR - Pią 13 Lip, 2018 10:25

Żołnierki i jej żołnierza z Kropek - są tu rodzicami panny.
Aragonte - Pią 13 Lip, 2018 10:32

Ooo, Chilbong gra samuraja! Fajnie wygląda. To miałabym Jaśka i Chilbonga w jednej dramie, ale na razie nie czuję się przesadnie zachęcona :-P
Trzykrotka - Pią 13 Lip, 2018 11:36

Chilbong czyli Pasikonik? O, teraz widzę, że to Kropkowi żołnierze :kwiatek:
Admete - Sob 14 Lip, 2018 10:04

Dziś końcówka Sketch - będzie niezła jatka chyba. Tak jak przewidywałam pewne osoby zginą, bo inaczej być nie może - za dużo zła popełnili w imię większego dobra. To najgorszy rodzaj zła.
Admete - Nie 15 Lip, 2018 06:59

No i skończyłam oglądać Sketch - chętnie obejrzałabym drugi sezon, jeśliby zrobili...Kto wie, teraz to są rzeczy całkiem możliwe. Dobrze zrobiłam, że zaczęłam oglądanie, jak już była połowa odcinków, bo takie rzeczy to trzeba oglądać w masie ;) Serial jak skrojony dla mnie - sensacja, kryminał i element fantastyki. Do tego ciekawe postacie i kilku dobrych aktorów. Grał tam Lee Dong Gun znany wam Siedmiodniowej Królowej - jego Kim Do Jin to postać tragiczna. Podobał mi się też Jun Jin Young jako Jang Tae-Joon - Aragonte będzie go kojarzyć jako chirurga z Brain. Pozytywnie zaskoczył mnie Rain jako detektyw Kang Dong Soo - bardzo dobrze wypadał w senach akcji, grał też nieźle. Ma przyjemny, niski głos. Ale największe odkrycie serialowe ( myślę, że większość widzów doszła do podobnego wniosku ) to Lee Seung Joo jako prokurator Yoo Shi-Joon - świetny był. Sądzę, że teraz dostanie jakieś inne, ciekawe role, bo nie dało się go nie zauważyć, choć pojawia się nie od razu w serialu. Też grał w Brain, ale go aż tak bardzo stamtąd nie pamiętam. Pewnie miał jakąś pomniejsza rolę. Postacie kobiecie też były dobrze skonstruowane, choć aktorka w roli porucznik Yoo Shi-Hyun niestety mi się nie podobała. O wiele lepsze wrażenie zrobiła na mnie dziewczyna w roli specjalistki od komputerów - okazuje się, że grała też w Szefie Kimie, tę dziewczynę z kręconymi włosami. Dobre też były zdjęcia w takiej stonowanej kolorystyce, kadrowanie i niepokojąca muzyka. Jak ktoś lubi takie klimaty i tematy, to polecam. JBTC ostatnio wyrasta na producenta najciekawszych seriali, przynajmniej dla mnie. Widzę, że stawiają na konkretne scenariusze, dobrą reżyserię i pracę zespołową.

Aragonte wiesz, ze sporą rolę w Secret Mother ma aktorka, która grała w Szefie Kimie tę panią od kontroli i dyscypliny? Boska aktorka, ma moc ;) W SM miała pole do popisu.

W 3 odcinku Mr Sunshine Jasiek w końcu się odrobinę pojawił, więcej go będzie od odcinka 4.

BeeMeR - Nie 15 Lip, 2018 09:53

Ja też trafiłam na swoją bajkę :banan: - seguk, kryminał, komedia, romans, 4 odcinki (a nie 24 :P ) - czegóż chcieć więcej - jutro opowiem co i jak, jestem za połową i póki co doskonale się bawię :cheerleader2:
Admete - Nie 15 Lip, 2018 09:54

To dlaczego nie napiszesz tytułu? ;)
BeeMeR - Nie 15 Lip, 2018 10:48

KBS Drama Special Series: The True Colors of Gang and Cheol - ja to znalazłam pod tytułem Strong Colors.
http://asianwiki.com/KBS_..._Gang_and_Cheol

To już nie muszę opowiadać :P

Admete - Nie 15 Lip, 2018 10:57

Zaraz zajrzę pod link. Aragonte zaczęła oglądać Androida. Ochrzciła go Namshinek Robotinek i pisze mi w esemesach, że się jej podoba.
Agn - Nie 15 Lip, 2018 11:20

Admete napisał/a:
To dlaczego nie napiszesz tytułu?

Bo BeeMeR jest złym człowiekiem. :foch2:
BeeMeR napisał/a:
To już nie muszę opowiadać

Oczywiście, że musisz! Drama opowiedziana po twojemu, to zupełnie coś innego niż opis dramy standardowy. :P

Aragonte - Nie 15 Lip, 2018 17:09

Admete napisał/a:
Zaraz zajrzę pod link. Aragonte zaczęła oglądać Androida. Ochrzciła go Namshinek Robotinek i pisze mi w esemesach, że się jej podoba.

Najbardziej podobają mi się roboty, tj. mam dla nich najwięcej empatii :-P
Robotinek Namshinek jest uroczy :serce:

Admete - Nie 15 Lip, 2018 17:20

Namshinek słodki jest nad wyraz.
BeeMeR - Nie 15 Lip, 2018 18:22

Chyba dam Robotinkowi szansę :mrgreen:
Kolory opiszę w swoim czasie - kryminał już rozwiązano, została kwestia małżeństwa księżniczki ;) za kogóż, ach, ją wydadzą, pojęcia nie mam ;)

Aragonte - Nie 15 Lip, 2018 18:36

Admete napisał/a:
Namshinek słodki jest nad wyraz.

A pan prokurator (obecnie asystent Namshinka) jest bardzo przystojny :serce2:

Admete - Nie 15 Lip, 2018 18:47

Cieszę się, że potwierdzasz moją opinię na temat przystojności sekretarza :mrgreen:
Aragonte - Nie 15 Lip, 2018 18:56

Potwierdzam, potwierdzam :wink: Miło też, że nie gra takiej szui jak Karaluch z SF, choć świętym nie jest.
Zuy jest dobrze zagrany. Dziewczyna musi się zrehabilitować, żebym ją polubiła :wink:
A Namshinek Robotinek ma ładne przejścia między swoimi tożsamościami, tj. robocią i ludzką (pomijam tryb katastrofy :wink: ). Nie znałam tego młodego aktora.
Piękne były Czechy w pierwszych odcinkach.

Admete - Nie 15 Lip, 2018 19:07

Ale całkiem fajny ten młodziak :wink: Dziewczyna się poprawi. Namshinek już się zaprzyjaźnił z odkurzaczem :wink:
Aragonte - Nie 15 Lip, 2018 19:11

Młodziak jest bardzo fajny.
A poza tym widzę trochę znajomych twarzy :wink:

Admete - Nie 15 Lip, 2018 20:19

Oglądanie znajomych twarzy zawsze jest przyjemne.
BeeMeR - Nie 15 Lip, 2018 21:00

The True Colors of Gang and Cheol / Strong Colors

Joseon, czas bliżej nieokreślony, król też. Król (prezydent z 3 dni) jest miły, ale ma nie dość twardą rękę do swoich ministrów, którzy próbują nim rządzić - jak to zawsze bywa. Oczywiście jest i królowa.

Król ma młodziutkiego następcę, który nas nie interesuje acz jest ważny później, ma też córkę dorosłą do małżeństwa, ale małżeństwem niezainteresowaną. Niesforna księżniczka Mi Gang wymyka się czasem z pałacu - no i własnie zaginęła.

No Cheol Ki jest szlachcicem, byłym oficerem, który zrezygnował z posady z jakiegośtam powodu 3 lata temu (albo z niego zrezygnowano, zdania są podzielone ;) ), obecnie pisuje poczytne powieści, dorabia zaś pracując jako prywatny detektyw. Ma fantazję, wizje jakoby był wcieleniem awanturniczych przygód swoich bohaterów - np. walcząc 1:17 napastników :lol:

Gang i Cheol z tytułu to oczywiście imiona tej pary. Para ma po jednym służącym/służącej, co daje pole do drugoplanowego romansu.

Inni bohaterowie - ten ostatni jest rzecz jasna Zuy, ale są jeszcze Źlejsi, ale to wychodzi w trakcie

BeeMeR - Nie 15 Lip, 2018 21:26

Księżniczka wymknęła się na podpisywanie książki przez pisarza - i zrobiła mu publiczną awanturę za rozwiązania fabularne które jej nie pasowały (ale tak naprawdę jest fanką posiadającą wszelkie wydania ;) ),

a wracając do pałacu stała się świadkiem porwania jakiejś kobiety i musiała przenocować u byłej służki - w stolicy bowiem od pewnego czasu grasuje banda porywająca młodziutkie kobiety - przeważnie z tej samej frakcji politycznej....
Spoiler:
potem się okaże że to działania prewencyjne mające na celu wiszący w powietrzu wybór żony dla księcia z jedynej słusznej, innej frakcji

Pisarz zostaje oczywiście wynajęty, by księżniczkę odnaleźć i sprowadzić bezpiecznie i dyskretnie do domu. Księżniczka jest bardzo dziarska, Pisarzowi też pewności siebie nie brakuje - trafiła kosa na kamień.

Przygód mają bez liku, szybko dramowy "system ochrony świadka" każe jej zamieszkać w rezydencji Pisarza i tu już zaczyna się zabawa na całego :lol: (król jakby przeczuwał, że wreszcie znalazł księżniczce odpowiedniego męża i pozwala na to bez mrugnięcia okiem mimo ostrego sprzeciwu zszokowanej królowej)

Podglądamy się w kąpieli:

przebieramy za Giseang żeby Pisarzowi szczęka spadła na podłogę:

w istocie walczymy 1:17 ale z zupełnie innym skutkiem niż w powieści :rotfl: były oficer wprawdzie bić się umie, ale nie z taką nadwyżką przeciwników :lol:

Jedziemy nad morze (tj. niby na jakąś wyspę celem zbierania informacji), oczywiście po to, by cieszyć się życiem i robić dokładnie to co i wszyscy inni młodzi robią by uciekł im ostatni prom ;) i trzeba było przenocować (w pokoju z kołowrotkiem i wrzecionem!) razem, integrując się przy soju :serduszkate:

ratujemy księżniczkę (i wszelkie inne porwane panny) z opresji i nocujemy w podejrzanie kanciastej jaskini ;)

No i oczywiście - jak zarabiać, to miliony - a jak poślubiać to księżniczki ;)

Z tym ślubem oczywiście też są hocki klocki bo nikt się nie chce przyznać drugiemu do uczuć, musi się pojawić nowa książka Pisarza opisująca śledztwo i romans (w tym wspólne noce sam na sam) by decyzja została podjęta odgórnie ku radości obojga :)

Drama jest zabawna, lekka, łatwa i przyjemna, ale nie głupia. Odcinków jest idealna ilość - więcej byłoby za dużo. Mnie się najbardziej podobały środkowe, jak już się rozhulało wszystko, bo pierwszy to przydługi wstęp. Główna para ma ładną chemię zaczepno-zadziorną.

Trzykrotka - Nie 15 Lip, 2018 23:30

BeeMer, ty jestes poławiaczką takich perełek :kwiatek:
Skoro Robotinek tak się podoba, to może ktoś się skusi na Cheese in the Trap w wersji dramowej? Fajny tam był :lol:

BeeMeR - Nie 15 Lip, 2018 23:38

Teraz też chyba trafiłam dobrze, bo ledwo zaczęłam dramę a już wsiąkłam :)
Medycyna kryminalna z Małym Królem w roli głównej.
http://asianwiki.com/God%27s_Quiz

Admete - Pon 16 Lip, 2018 03:36

Mam ten sezon God's quiz , bo jest ich więcej. Nie oglądałam jednak. Oglądałam trochę Cheese on a trap i nie podobało mi się.
BeeMeR - Pon 16 Lip, 2018 08:33

Admete napisał/a:
Oglądałam trochę Cheese on a trap i nie podobało mi się.
Tak sobie myślałam, że to nie jest drama dla ciebie, ale już nawet nie pisałam tego bo czasem się można jednak pomylić ;)
God's Quiz spróbuj - a nuż ci się spodoba Admete :kwiatek:
Dla mnie to jest dokładnie taki typ dramy kryminalnej/prawniczej/medycznej jaki lubię - widać to już po pierwszym odcinku :banan:
Drama nie ma gigantycznego budżetu na pościgi i super fantastyczne walki (choć w sumie wszystko przede mną - jeszcze się mogę zdziwić ;) ) i nie próbuje zwalać z nóg pierwszym wrażeniem (jak to dramy lubią) ale jest dobrze zagrana i kliknęła mi od razu.
A było to tak: Mały Król jest młodym, świetnym lekarzem - trochę aroganckim, ale w stylu "jestem jednym z najlepszych lekarzy i wiem o tym" a nie "mam was wszystkich w d***" - i pewnego dnia zostaje przeniesiony do zespołu zajmującego się rozwiązywaniem "zagadek śmierci". Początkowo się burzy bo węszy nudę, ale wsiąka jak i ja. Jeden odcinek - jedna zagadka. Lekarz sparowany jest z panią detektyw - tj. jeździ z nią na miejsca zbrodni oraz do domu/środowiska ofiar, ale pracują też w większym zespole.

Pierwszy klient to wampiryczny dziwak, który spadł z urwiska - nie tak znowu wysokiego i to nie upadek go zabił. Co zatem i dlaczego dawał małej, ślicznej dziewczynce słodycze? Nie, nie jest wampirem ;) (btw. denat to mąż ajummy z GG14D)