Literatura - Proza i poezja - Inne wieści o książkach
Aragonte - Pią 16 Lip, 2021 11:57
Jest ich multum, ale żadnej nie czytałam.
Agn - Pią 16 Lip, 2021 12:35
Ktores chyba nawet Pilipiuk popelnil.
Aragonte - Pią 16 Lip, 2021 12:59
| Agn napisał/a: | Ktores chyba nawet Pilipiuk popelnil. |
Nawet sporo ich napisał. Jest o tym w tekście.
Agn - Pią 16 Lip, 2021 14:20
Nie czytalam tekstu, Nienacki mnie nie za bardzo interesuje.
Tamara - Pią 16 Lip, 2021 21:18
Przeczytałam jedną z pierwszych kontynuacji, jeszcez z Panem Samochodzikiem i... , ale była denna i dałam sobie spokój .
Aragonte - Pią 16 Lip, 2021 22:12
A wiedziałaś więcej o życiorysie Nienackiego? Bo ja kompletnie nie.
Inna sprawa, że jako dzieciak kompletnie nie zauważałam też żadnej propagandy, czytało się to jako przygodówkę i tyle.
Admete - Sob 17 Lip, 2021 10:56
Żyłyśmy w określonych świecie i jako dzieci nie zwracałyśmy uwagi na politykę.
Tamara - Sob 17 Lip, 2021 16:20
| Aragonte napisał/a: | | A wiedziałaś więcej o życiorysie Nienackiego? Bo ja kompletnie nie. |
Tak , czytałam coś kiedyś, że właśnie był zadeklarowanym lewicowcem i działaczem władzy ludowej i że
lubił się w rozpuście nurzać, ale to lata temu było, chyba jakoś właśnie przy okazji wydania Skiroławek nagłośniono. Co do odniesień systemowych w książkach to były jasne i oczywiste , ale jakoś to nikomu wtedy nie przeszkadzało, bo to była świetna literatura przygodowa dla nastolatków i na dodatek nietypowa, bo rozgrywająca się w dziedzinie muzealnictwa i historii sztuki . Nawet moim ortodoksyjnym pod względem konotacji ustrojowych rodzicom to nie przeszkadzało
Admete - Nie 18 Lip, 2021 14:02
Mam w planach książkę, o której mowa w wywiadzie z autorem:
https://www.onet.pl/infor...h04ckm,79cfc278
Agn - Wto 11 Sty, 2022 10:59
Jan Nowicki...
O matko... Co za typ...
https://youtu.be/Ef83Gp-zYbo
annmichelle - Wto 11 Sty, 2022 13:47
Było o tym głośno swojego czasu...
Tamara - Wto 11 Sty, 2022 21:56
| Agn napisał/a: | Jan Nowicki...
O matko... Co za typ... |
Wysłuchałam tak do 14 minut i wyłączyłam bo nudne. To jest manifest poglądów całego pokolenia facetów , tyle że zebrany do kupy w jednym miejscu . Recenzentka jest młoda i ma prawo o tym nie wiedzieć przecież takich typów jest na pęczki , zwłaszcza w tym wieku.
Agn - Śro 12 Sty, 2022 00:02
Moze i tak, ale to nie znaczy, ze to jest spoko. I tak, takich typow jest na peczki - nie trzeba ich tolerowac i chichotac grzecznie z ich obrzydliwych zartow.
Tamara - Śro 12 Sty, 2022 08:35
Niedługo wymrą a serio mówiąc - właśnie z tego powodu , że jest ich na pęczki, nie należy nagłaśniać ich wytworów , bo tu dziewczyna zrobiła facetowi reklamę swoją recenzją. Zresztą mamy tu odwieczny dylemat "artysta jako człowiek a jego dzieło " - jego prywatne poglądy na kobiety nie mają nic wspólnego z jego aktorstwem , i fakt , że jest skończonym dupkiem jako człowiek nie zmienia faktu, że jest znakomitym aktorem i stworzył wiele wspaniałych ról, zapisując się trwale w naszej kulturze. Poza tym ja bym wzięła jeszcze poprawkę na efekciarstwo i konieczność zwracania na siebie uwagi , w tym wypadku bulwersem.Ponadto facet jest w wieku , kiedy nic juz go nie przekona do zmiany poglądów, więc ja bym po prostu spuściła nad tym litościwie zasłonę milczenia, żeby rzecz dogorywała po cichutku , bo szkoda zachodu i siły na robienie szumu . Nagłaśnianie goovna sprawia, że staje się ono popularne , a nie o to chodzi. Gdyby to dzieuo utonęło w niepamięci , bo nikt by sie nim nie zainteresował - a po tym filmiku na pewno zainteresowanie jest - byłby to dotkliwszy cios dla ego,niż krytyka postawy . Poza tym jest to też trochę takie podniecanie się staruszka erotomana-gawędziarza, któremu nie zostało nic oprócz wspomnień i gadania głupot - przypomina mi to , jak sławny ze świetnych książek podróżniczych Wacław Korabiewicz na starość , będąc już po osiemdziesiątce chyba, wydał swoje wspomnienia, gdzie szczegółowo i fizjologicznie opisywał swoje młodzieńcze romanse . mam wrażenie, że to ten sam modus operandi - nic już nie mogę, to se chociaż pogadam i pobulwersuję
Agn - Śro 12 Sty, 2022 08:46
Kasia Babis zwrocila uwage na problem. Tak samo sie dzieje, kiedy opisywala dziadow polskiej fantastyki. A zainteresowania az takiego nie bedzie, to nie tak, ze nagle wszyscy rzuca sie do czytania tej ksiazki. Jej fani tego nie robia.
I ok, Nowicki jest swietnym aktorem, nikt nie przeczy. Ale zwrocilo moja uwage, ze jest tez oblesnym dziadem - to sie nie wyklucza. Talent nie zwalnia od przyzwoitosci.
Zreszta moze i dziadki w wieku Nowickiego niedlugo wymra, ale nie tylko tak starzy ludzie maja podobny sposob myslenia, a po drugie nim wymra wczesniej wychowaja kolejne pokolenie facetow, ktorym sie wydaje, ze kobieta istnieje dla ich rozrywki. Spuszczaniem zaslony milczenia osiagamy tylko tyle - nikt sie nie burzy, aha, znaczy ze to w porzadku.
Tamara - Śro 12 Sty, 2022 09:54
Oczywiste jest, że trzeba o tym mówić, natomiast takich facetów wbrew pozorom nie chowają faceci, a mamusie, robiące z syneczków bóstwa od pieluchy i same ustawiające się w pozycji służki. To one mówią syneczkom, że żadna na nich nie zasługuje, bo są tacy wspaniali . Oczywiście wzorce przekazywane przez mężczyzn też jakąś rolę odgrywają, ale podwaliny pod męski mizoginizm kładą matki w dzieciństwie i wczesnej młodości chłopców. Widzę to na co dzień .
Poza tym jeszcze jedna rzecz - artyści często są osobowościami narcystycznymi, uważającymi, że talent stawia ich ponad zasadami obowiązującymi zwykłych śmiertelników (patrz Zygmuś Korczyński) , co jednakowoż nie jest prawdą i należy im o tym dobitnie przypominać .
Agn - Śro 12 Sty, 2022 10:04
No to zwraca sie wlasnie uwage, ze mizoginia jest obrzydliwa.
I niestety, ale faceci czytali Nowickiego i mu przyklaskiwali. Po co to umacniac? Niech sie moze ogarna.
annmichelle - Śro 12 Sty, 2022 13:41
A ja tam jestem za piętnowaniem takich zachowań.
Sorry, ale jak facet mówi, że podniecał się na widok swojej małoletniej córki i chętnie by ją przeleciał to dla mnie nieważne czy jest on poetą, aktorem, budowlańcem, lekarzem, politykiem czy piekarzem.
Nagłaśniać, krytykować, a jak trzeba ścigać prawnie.
Kevin Spacey, Dustin Hoffman też są wielkimi aktorami, a cieszę się, że wypłynęło jakimi są ludźmi.
Akaterine - Śro 12 Sty, 2022 14:15
Naiwne jest przekonanie, że to problem dotyczący tylko starszego pokolenia oraz maminsynków. Bardzo dużą rolę odgrywa środowisko, autorytety, poglądy polityczne - czasami konfiarz zaczyna się od poglądów gospodarczych, ale z czasem przejmuje wszystkie, łącznie z rolą kobiet w społeczeństwie. Trzeba nagłaśniać i piętnować, oraz tłumaczyć, dlaczego takie postawy są złe, nigdy nie wiadomo, kogo się nawróci .
Agn - Czw 10 Mar, 2022 15:25
Dziewczyny, moze ktorejs z was sie przyda - nigdy nie wiadomo.
E-book z ukrainskimi rozmówkami za 1 zl: https://bit.ly/3vsIomX
annmichelle - Śro 26 Paź, 2022 22:40
https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114528,29070898,jakim-cudem-remigiusz-mroz-pisze-tak-szybko-i-tak-duzo-ksiazek.html#s=BoxOpImg11
O Remigiuszu Mrozie i jego pisaniu.
Jeśli tak wygląda jego życie, że opiera się na pisaniu i bieganiu - to nie ma co - ma facet wyobraźnię! Nic nie przeżyć na własnej skórze, a wydać już ponad 50 powieści w wieku 35 lat.
Trochę żartuję, oczywiście, ale jakoś smutno zabrzmiał mi ten jego warsztat pracy.
Nigdy się nie zastanawiałam, czy ma ghostwriterów, ale pada to w tym artykule jako jedna z teorii spiskowych.
Aragonte - Pon 31 Paź, 2022 12:22
Przeczytam sobie dzisiaj, bo ciągle odkładam
Aragonte - Pon 07 Lis, 2022 13:37
Czy ktoś może miał to w łapkach/czytał?
https://www.swiatksiazki....06-ksiazka.html
To powieść osnuta na historii "romansu" (wstawiam cudzyslów, bo tak naprawdę to nie wiadomo, czy to nie była po trosze fantazja) Branwella Bronte z Lydią Thorpe, która zdaniem rodziny Branwella doprowadziła go do alkoholizmu, narkomanii, no i śmierci.
Edit: a, przepraszam, to dopiero zapowiedź, więc żadna z was nie będzie nic o tym jeszcze wiedziała
Trzykrotka - Pon 07 Lis, 2022 17:06
Gdyby nie dotyczyła jednego z rodziny Bronte, prześliznęłabym się ledwie wzrokiem po takiej zapowiedzi, ale kto wie, może być debiut na miarę Dziewczyny z perłą. Będę ciekawa opinii gdyby któraś z was przeczytała
praedzio - Pią 28 Lis, 2025 11:31
W Arkadach Kubickiego w Warszawie trwają Targi Książki Historycznej. Przeszłam się wczoraj, żeby zobaczyć, co tam w wydawnictwach piszczy. Moją uwagę przykuło stoisko Wydawnictwa Amaltea, które wydaje m.in. literaturę czeską i rumuńską. Nabyłam sobie na tym stoisku książkę Aleny Mornštajnovej "Las w domu" https://amaltea.az.pl/presta17/pl/literatura-czeska/60-las-w-domu-alena-mornstajnova.html
|
|
|