To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II

Agn - Nie 15 Lip, 2012 22:26

Zaprawdę powiadam wam Sapkowi skończyły się żelazne zapasy gotówki.
Choć pewnie nabędę, bo wiedźmin i w ogóle...

Aragonte - Nie 15 Lip, 2012 23:45

Ja raczej odwiedzę bibliotekę, jeśli już...
Caitriona - Pon 16 Lip, 2012 00:52

Agn napisał/a:
Choć pewnie nabędę, bo wiedźmin i w ogóle...

Tak samo ja.

Admete - Czw 19 Lip, 2012 17:20

Przeczytałam z wielką przyjemnością książkę Zbigniewa Kuchowicza Wizerunki niepospolitych niewiast staropolskich XVI-XVIII wieku. Książka miała swoje pierwsze wydanie w roku 1972 ( i to właśnie wydanie czytałam ) i autor od czasu do czasu musiał w tekście spłacić haracz czasom, w których żył, ale nie przeszkadzało mi to wcale, bom do tego przyzwyczajona z dzieciństwa ;) A same portrety kobiet arcyciekawe. Dzieje Barbary Radziwiłłówny, Halszki z Ostroga, odważnej Anny Doroty Chrzanowskiej, lekarki Salomei Rusieckiej - powiem wam, że z tego można byłoby piękny serial dokumantalny zrobić...taki w stylu BBC - mógłby być trochę fabularyzowany. Szkoda, że nas ani chęci ani pieniędzy nie ma na takie krzewienie historii.
Agn - Czw 19 Lip, 2012 17:29

Admete napisał/a:
autor od czasu do czasu musiał w tekście spłacić haracz czasom

Admete, ja proste dziewczę nie pojęłam. Możesz objaśnić?

Admete - Czw 19 Lip, 2012 17:35

Ano musiał napisać, jacy ci magnaci byli zdeprawowani i żli i nie mysleli o niedoli chłopa ;) Co samo w sobie jest prawdziwe, ale w tamtych czasach było tak charakterystycznie pod względem stylu podawane ;) I od czasu do czasu autor podkresla jaka ta dewocja straszna była ( też prawda ;) ) i zły wpływ jezuitów tu i ówdzie podkreśli ;)
Agn - Czw 19 Lip, 2012 18:03

Aaaa, w ten sposób... *czuje się oświecona* Dzięki! :mrgreen:
Anonymous - Czw 19 Lip, 2012 19:13

osobiscie jestem wielbicielka ksiazeg Kuchowicza. Polecam wszystkie - w przeciwienstwie do Tazbira, ktory de facto jest autorem 1, no moze 2 ksiazek, Kuchowicz nawet gdy wraca do czegos, co wczesniej opisal - robi to na nowo, nie powtarza sie i przede wszystkim dostosowuuje do tematyki ksiazki.
Admete - Czw 19 Lip, 2012 19:21

Ja się zabieram powolutku do czytania książek wydanych wcześniej, a wartościowych. Nie samą nowością i nie samym bestsellerem człowiek żyje ;)
Trzykrotka - Pią 20 Lip, 2012 10:08

Agn napisał/a:

Agn, przybij piątkę! :lol: To była moja pierwsza myśl po przeczytaniu tego njusa.

Admete, dzięki za przypomnienie Kuchowicza :kwiatek: Czegoś takiego szukam do czytania.

Agn - Pią 20 Lip, 2012 10:37

Trzykrotka napisał/a:
Agn napisał/a:

Agn, przybij piątkę! :lol: To była moja pierwsza myśl po przeczytaniu tego njusa.

A piątesia, piątesia... <5>
Mnie się wprawdzie (szczególnie po lekturze Żmii) zamarzyło, by Sapek wziął się za siebie i napisał coś dużego typu historia husycka czy wiedźmin... ale niezupełnie mnie się rozchodziło o to, by odgrzewał starego kotleta. :?

Admete - Pią 20 Lip, 2012 10:44

Trzykrotko Kuchowicza czyta się nadzwyczaj dobrze :) Stara szkoła.
migotka - Pią 20 Lip, 2012 11:13

http://slowemmalowane.blo...-losowanie.html

zapraszam na losowanie jak ktoś chętny
są 2 egz

arlekin - Pią 20 Lip, 2012 11:55

Aragonte te wieści przyniósł ostatnio mój brat.

Czas pokaze.

Admete - Pią 20 Lip, 2012 14:36

Mam kolejną książkę Kuchowicza - "Człowiek polskiego baroku". Zaczęłam jednak od pożyczonej dla mamy "Kuchni Franceski" Petera Pezzelli'ego. Miła, niezobowiązująca lektura :)
Anonymous - Pią 20 Lip, 2012 14:49

Oj, Czlowiek polskiego baroku i Staropolskie obyczaje, to moi faworyci - tak ogolnie (w przypadku Kuchowicza).
Admete - Pią 20 Lip, 2012 14:55

"Miłość po staropolsku" widziałam, nawet się zastanawiałam, co pożyczyć jako pierwsze, ale "Człowiek..." wydał mi się ciekawszy. Nie widziałam natomiast "Obyczajów", ale nie sprawdzałam dokładnie.
milenaj - Pią 20 Lip, 2012 20:47

Przeczytałam "Koronę śniegu i krwi" Cherezińskiej.

Nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na tę książkę. I chcę więcej. A podobno ma być więcej. :excited: :excited: :excited:

Agn - Pią 20 Lip, 2012 21:56

Milenaj, w sensie dalszy ciąg??? Aaaaa!!! :excited:
Ja jeszcze czytam. ^^

milenaj - Pią 20 Lip, 2012 21:58

Na Biblionetce oznaczone jest jako pierwsza część cyklu. Mam nadzieję, że to prawda.
Agn - Pią 20 Lip, 2012 22:06

OOOOOH YEEEEAAAAAH!!! :banan: :banan: :banan:
Anonymous - Sob 21 Lip, 2012 11:19

ja sobie kupie i przeczytam jak bedzie calosc - ostrze sobie na to pazurki juz od zapowiedzi :)
migotka - Pon 23 Lip, 2012 22:33

http://slowemmalowane.blo...ierzadnica.html
Królewska nierządnica

Ania Aga - Pią 27 Lip, 2012 21:20

"Aż gniew twój przeminie" Asa Larsson, kolejny skandynawski kryminał. Czwarta książka z cyklu tej autorki, poprzednich nie czytałam i jeżeli nie trafię na nie w bibliotece płakać nie będę, ale jeżeli ukaże się kolejna, chętnie przeczytam. Sprawnie napisana, dobrze się ją czyta. Jest to kryminał o starych ludziach, akcja rozgrywa się w małej wisi na dalekiej północy Szwecji. Do swojej prababci przyjeżdża Wilma, licealistka. Ma kłopoty w szkole, nie radzi sobie z matematyką i u prababci postanawia nadrobić braki. Pracuje dorywczo, poznaje chłopaka, zakochują się w sobie. Ale przede wszystkim wnosi radość w życie swojej prababci i pozostałych mieszkańców wsi, głównie samotnych staruszków. Młodzi przenieśli się do miasta i we wsi zostali głównie starsi ludzie, nie mają większych trosk materialnych, ale mieszkają sami. Starają się za wszelką cenę zainteresować dziewczynę, żeby poświęcała im czas. Jeden z sąsiadów babci opowiada jej o pewnym wydarzeniu z czasów wojny i to doprowadza do tragedii.
Książka rozpoczyna się opisem morderstwa i opowiada o nim zmarła Wilma. Towarzyszy ona rozwiązywaniu zagadki swojej śmierci, ale nie ma wpływu na przebieg śledztwa. Cóż, sama zagadka, kto zabił, dość przewidywalna. Śledztwo prowadzą prokuratorka i policjantka.

Agn - Pią 27 Lip, 2012 21:23

Ania Aga napisał/a:
Czwarta książka z cyklu tej autorki

A nie trzecia?