Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane
migotka - Sob 29 Paź, 2011 17:22
| Agn napisał/a: | | Mimo wszystko sobie daruję, chociaż chwalisz. |
trzeba lubić romans historyczny:)))
Agn - Sob 29 Paź, 2011 20:16
Ja niektórym czasem daję szansę. Ale przyznaję - wydawnictwo mnie zniechęca.
Ale nie teraz. Teraz to ja czytam "Gabinet osobliwości" i coraz mocniej się wkręcam. Ależ to się fajnie czyta!
migotka - Śro 02 Lis, 2011 20:20
http://slowemmalowane.blo...li-klienci.html
Stanisław Milewski, Niezwykli klienci Temidy
BeeMeR - Pią 04 Lis, 2011 07:47
skończyłam "ja jestem Halderd"
Jak Sigrun jest słodka, tak Halderd gorzka. Podobało mi się - bardzo.
Dużo łatwiej przyszło mi uwierzyć w postać Helgiego niż Regina, podobnie w Orma (acz nie wierzę w wężowy wzrok, tylko dlatego, że ma węża na tarczy), podobnie w Apalvaldra, Einara, Hrafna - w każdego mi łatwiej uwierzyć niż w maksymalnie wyidealizowanego Regina Mam pewien problem z Rangnarem, bo też jest wyidealizowany i to jeszcze przed urodzeniem, ale to zrzucam na wersję zakochanej do szaleństwa w dziecku matki i czekam jaka będzie jego wersja. Na razie zresztą ciekawa jestem Einarowej.
Podoba mi się postać Szczury, Busli, Jory, Urd - bardzo wyraziste i ciekawe.
Agn - Pią 04 Lis, 2011 08:26
Czemu nie wężowy urok, bo ma węża na tarczy? Jeśli Urd jest w stanie przepowiadać z taką dokładnością, co będzie, to i urok może mieć wiele wspólnego z tarczą.
Cieszę się, że ci się Halderd podobała.Czekam na wrażenia z Einara - moja ulubiona część (Halderd jest o te pół milimetra niżej, aczkolwiek nie znaczy to, że jest od Einara słabsza, po prostu... przy Einarze serce mi szybciej biło).
BeeMeR - Pią 04 Lis, 2011 08:45
| Agn napisał/a: | | Jeśli Urd jest w stanie przepowiadać z taką dokładnością, co będzie | no tak, Busla i Szczura też bez słów wiedzą podejrzanie dużo, Gudrunn również ma zadatki Te prorocze wizje, telepatia, sny z przekazem - to akurat pasowało mi do miejsca akcji, dla mnie trochę taki świat czarów i magii, które zabiło chrześcijaństwo i jedyna słuszna wiara. Tym bardziej ciekawa jestem "chrześcijańskiego" spojrzenia Einara.
Eeva - Pią 04 Lis, 2011 12:14
Moją ulubioną częścią jest Sigrun. Wszystkie tak mowicie, że za bardzo wyidealizowana i przesłodzona, ale chyba to mi się tak strasznie w niej podobało...
Yvain - Pią 04 Lis, 2011 15:20
No, nie wszystkie W sumie ja każdą część lubię, choć Pasję według Einara najbardziej. Całkiem możliwe też, że po kolejnej książce zmienię zdanie
Agn - Pią 04 Lis, 2011 20:01
Eevo, uścisnęłabyś łapkę z kumpelą, która mi podetknęła twórczość pani Elżbiety pod nos - ona też najbardziej lubi część o Sigrun - bo najbardziej pogańska. Potem już wkracza chrześcijaństwo, a G. bardziej interesuje wcześniejszy, przedchrześcijański obraz.
Eeva - Pią 04 Lis, 2011 20:55
| Agn napisał/a: | | bo najbardziej pogańska. |
To tez jeden z powodów, dla których Sigrun ulubiona.
Mam wrażenie, ze to tak ukazane jest - skoro Sigrun jest najardziej pogańska to i bohaterka najszczęśliwsza. potem, jak to sama ujęłaś, wkracza chrześcijaństwo to i bohaterowie jacyś mniej szczęśliwi, targani różnymi mniej lub bardziej wyniszczającymi ich emocjami
Agn - Pią 04 Lis, 2011 21:01
To niekoniecznie musi wychodzić z samego chrześcijaństwa. Myślę, że tu chodzi o odchodzenie starego świata i nadchodzący nowy. Zmiany są zawsze trudne, ludzie, którzy to przeżywali nie mieli łatwo. Zmiana wiary, postrzegania świata, wkraczanie w coś nowego, co niesie przyszłość - to są całkowite zwroty w życiu, nie jest łatwo się na nie przestawić. Stąd rozterki itd.
Yvain, ja podobnie, może się okazać, że następna część okaże się tą naj naj naj! Tym bardziej, że pani Elżbieta mówiła, że Północna Droga miała mieć początkowo jednego narratora, ale wyszło inaczej i to właśnie w ostatniej części jest wreszcie ten narrator, który od początku był w głowie autorki.
Nie wiadomo, który to narrator, ale waham się między Ragnarem a Bjornem.
Agn - Nie 06 Lis, 2011 19:40
Douglas Preston i Lincoln Child - Gabinet osobliwości: http://hushczyta.blox.pl/...sobliwosci.html
Iza_Jesienna - Nie 06 Lis, 2011 19:46
Kate Morton - Dom w Riverton.
Aż się zastanawiam, czy nie założyć oddzielnego tematu poświęconego tej autorce, bo zadurzyłam się w jej twórczości na amen
Anonymous - Nie 06 Lis, 2011 19:53
czyli mam trzy książki do kupienia koniecznie :/ w domu mnie zabiją....
Agn - Nie 06 Lis, 2011 20:03
Kaśku, jakie?
Iza_Jesienna - Nie 06 Lis, 2011 20:04
| lady_kasiek napisał/a: | | czyli mam trzy książki do kupienia koniecznie :/ w domu mnie zabiją.... |
Chciaaałabym mieć tylko trzy muszmiecie
Ja dla swoich prowadzę specjalny spis, cobym się nie pogubiła
Anonymous - Nie 06 Lis, 2011 20:12
No Hołownia
późnie Ecco "Cmentarz w Pradze"
No i ten "Dom w Riverton" bym ruszyła, migotka też do autorki namawiała....
Chociaż oczywiscie książek koniecznych do posiadania jest ohoho.
Iza_Jesienna - Nie 06 Lis, 2011 20:25
Ja, chociam tu nowa i każdy spogląda jeszcze nieufnie na mój gust literacki, to jednak całym sercem polecam "Dom w Riverton", oraz pozostałe dokonania Kate Morton.
Wielu już pisarzy przewinęło się przez moją skromną bibliotekę, ale żaden z nich nie poraził mnie do tego stopnia jak wyżej wspomniana. Każda jej książka to dla mnie literacki majstersztyk i prawdziwy wulkan emocji. I chyba rzeczywiście założę osobny temat, może przekonam do niej więcej forumowiczów
Anonymous - Nie 06 Lis, 2011 20:26
Wiesz co z wątkiem się wstrzymaj może, bo jednak widzę, że czytałaś ty i migotka. i będzie ubogo z dyskusją. ale postaram sie nabyć w przyszłosci coż z jej ksiażek
Ja Ci polecam Jodi picoult. Alicja mnie zaraziła i szok!!
Agn - Nie 06 Lis, 2011 20:28
| lady_kasiek napisał/a: | | późnie Ecco "Cmentarz w Pradze" |
Psst! W Matrasie 20% rabatu na to jest.
Anonymous - Nie 06 Lis, 2011 20:33
To u mnie Matrasa niet, ale jak będę w Lbln to nabędę, chociaż w mojej księgarni wychodzi, że mam 10% na kartę....
A "Domu w Riverton" niet u mnie w księgarni, ale za wypłatę nabędę
Aragonte - Nie 06 Lis, 2011 20:37
| Iza_Jesienna napisał/a: | | Ja, chociam tu nowa i każdy spogląda jeszcze nieufnie na mój gust literacki, |
Izo_Jesienna, nie ma takiej opcji Zresztą o gustach się nie dyskutuje, Twój gust nie musi być gorszy od gustów starych forumowych wyjadaczy.
A też książkę, którą polecasz, postaram się chociaż przekartkować i sprawdzić, czy mnie podpasuje
Admete - Nie 06 Lis, 2011 20:38
A ja swego czasu oddałam Dom w Riverton za darmo, bo mi się nie podobał. Szkoda Kasiek, że nie wiedziałam.
Agn - Nie 06 Lis, 2011 20:41
| Aragonte napisał/a: | Izo_Jesienna, nie ma takiej opcji Zresztą o gustach się nie dyskutuje, Twój gust nie musi być gorszy od gustów starych forumowych wyjadaczy.
|
Dobrze gada! Polać jej!
Ja Kate Morton regularnie przeglądam w tę i we wtę, któregoś pięknego dnia połknę całą, bo podoba mi się to, co widzę.
praedzio - Nie 06 Lis, 2011 20:43
Ja aktualnie Kate Morton czytam Milczący zamek. Mniam!
|
|
|