To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

Admete - Pią 14 Paź, 2011 10:43

A macie to u siebie w Matrasie? Poszłabym kupić. Nie chce mi się jechac do Empiku na drugi koniec miasta.
annmichelle - Pią 14 Paź, 2011 22:00

lady_kasiek napisał/a:
Bo autorka jak dla mnie urywa akcję, ja wiem że czasami lepsze jest niedopowiedzenie niż włożenie tej kawy na ławe, ale ja chciałabym wiedzieć czy

Spoiler:
Celina spotka się z Adamem, czy z Igi i Xaviera coś będzie, jak Waldemar się ocząśnie po numerze brata i kochanicy. Czy kochanica doceni męża. Ot takie drobiazgi :wink:

Spoiler:
Co do ostatniej kwestii - to doceniła męża, bo przecież z nim wyjechała, chyba do Szczecina. A Celinie jakoś się zmarło w tym 1995, więc skoro w książce była jesień 1995 to nie wiadomo czy doczekała spotkania z Adamem.
Acha, kto wypowiada się na początku w 1 tomie i na końcu tomu 3 pod datą 2009? :mysle: W pierwszym tomie myślałam, że to Iga, ale w tym trzecim to nie ona, więc kto? Ktoś kto wócił z emigracji z USA (ten wspomniany ocean...)

A mnie ten tom "Cukierni Pod Amorem" rozczarował. :( Chaotyczny, za bardzo faktograficzny, za mało emocjonalny - ciekawe pomysły przekazane w mało ciekawy sposób, chociażby śmierć Tomasza, Zygmunta czy Pawła - czytając w indeksie daty ich śmierci (jeszcze przy okazji tomu 2) spodziewałam się tragedii, a nie suchych faktów. :roll:
Szkoda - zmarnowany potencjał. Piewszy tom był rewelacyjny, drugi taki sobie, a trzeci bezemocjonalny.

Agn - Sob 15 Paź, 2011 19:43

Admete napisał/a:
A macie to u siebie w Matrasie? Poszłabym kupić. Nie chce mi się jechac do Empiku na drugi koniec miasta.

Jak wiesz TEORETYCZNIE być powinien. :mrgreen:

Admete - Nie 16 Paź, 2011 09:41

I nawet był - w komputerze :D
Agn - Pon 17 Paź, 2011 20:33

To jest właśnie owa teoria. ;)
Czekam do listopada, to sobie nabędę, bo powrót do tej lektury na pewno mi grozi. :)

migotka - Wto 18 Paź, 2011 07:29

http://slowemmalowane.blo...-kabriolet.html
Ostatni kabriolet
Anton Myrer

Agn - Wto 18 Paź, 2011 14:15

Wpisuję "Ostatni kabriolet" na magiczną listę "koniecznie do przeczytania". Oblizywałam palce przy lekturze twojego wpisu, Migotko!

A tu interesująca lista na Wirtualnej Polsce: Nie wolno ci tego czytać! 25 zakazanych książek
Niektóre wciąż aktualne, niektóre zabronione, ale np. nie w Polsce. Ciekawostka.

Eeva - Wto 18 Paź, 2011 15:30

Och, Czerwony Kapturek :D
migotka - Wto 18 Paź, 2011 16:29

Agn napisał/a:
Wpisuję "Ostatni kabriolet" na magiczną listę "koniecznie do przeczytania". Oblizywałam palce przy lekturze twojego wpisu, Migotko!

dziękuję:) moim zdaniem warto:)

Agn - Wto 18 Paź, 2011 16:30

Prawda? Aż nie mogłam uwierzyć! Ale przeczytałam dlaczego... i dalej nie mogę uwierzyć. Że też "Jasiowi i Małgosi" się za spalenie żywcem istoty ludzkiej nie dostało, tylko "Czerwonemu kapturkowi" za butelkę wina... ;)
Admete - Wto 18 Paź, 2011 16:42

Książka Bradbury'ego była zakazana? A za co? przydałoby się jej wznowienie. Chętnie bym kupiła - jest niemal prorocza.
Agn - Wto 18 Paź, 2011 16:57

Admete, było niedawno, bo w 2008 roku, wznowienie. Popatrz: http://merlin.pl/451-Fahr...t/1,600418.html
Książka jest dostępna. :-)

Admete - Wto 18 Paź, 2011 17:08

To sobie kupię przy okazji.
BeeMeR - Śro 19 Paź, 2011 16:35

Agn napisał/a:
Nie wolno ci tego czytać! 25 zakazanych książek
dziwnym trafem czytałam sporo z tej listy - głównie anty-utopijne ;)
Co do Czerwonego Kapturka to niesamowite, że butelka wina może przeszkadzać, a pożarcie żywcem już nie ;)

Agn - Śro 19 Paź, 2011 16:39

Parafrazując wypowiedź Rona Weasleya z pierwszego filmu - they need to sort out their priorities!
BeeMeR - Śro 19 Paź, 2011 19:45

Skończyłam Sagę Sigrun
Czytało mi się bardzo dobrze, ale trochę jako czytadło, ze względu na wielką dozę słodyczy :P

SPOILERY!

Sigrun to dziecko szczęścia - kochający tatuś, kochający mąż, z którym kochają się jak króliki przez blisko 20 lat i ona tylko raz ma okres :P W dodatku mąż nie zdradzający, piękny jak młody bóg, bitny, bogaty, dwoje najpiękniejszych, najwspanialszych pod słońcem dzieci (dobra, okiem matki każde jest najwspanialsze), mądry zarządca, mądra piastunka i gospodyni, no wprost wszyscy jedzą jej z ręki od początku do końca, nawet nieopierzonej nastolatce. No tona cukru w cukrze, ale oprawa świetna. Język piękny, świat ciekawy, historia niegłupia.
A najlepsze jest to, że po strzępach informacji na temat Halderd i Einara widać było, że w dalszych tomach może być tylko lepiej (i nie tak słodko) - i jest, bo 1/3 Halderd łyknęłam bardzo szybko :)

Agn - Śro 19 Paź, 2011 19:48

Tylko Sigrun miała tak dobrze. I fajnie, niech się dziewczynie szczęści. To jest świetne wprowadzenie w serię. Ale dalsze tomy... o rany... prawdziwe cacuszka. :)
asiek - Śro 19 Paź, 2011 20:15

BeeMeR napisał/a:
No tona cukru w cukrze, ale oprawa świetna.

Fakt :lol: ... Też miałam problem z Sigrun, po prawdzie to utknęłam w połowie powieści i dalej ani rusz. Generalnie przesłodzona Sigrun nie wzbudziła mojej sympatii, co innego Halderd, jej historię łyknęłam w trzy dni i ciężko mi było się z nią rozstać.

Admete - Śro 19 Paź, 2011 21:02

To tak miało być - celowo Sigrun jest pokazana jako dziecko szcześcia.
Agn - Śro 19 Paź, 2011 21:05

Też tak sądzę. By tym bardziej podkreślić różnicę między losem jej, a losem Halderd. No a później jeszcze Einar... *sigh*
asiek - Czw 20 Paź, 2011 07:44

Wiem, że tak miało być. :wink: Jednak ja zaczęłam Drogę od historii Halderd i na jej tle Sigrun wydała mi się miałka i nieciekawa.
Agn - Czw 20 Paź, 2011 10:02

Dlatego właśnie przekonuję ludzi, by zaczynali od Sigrun. :wink:
migotka - Wto 25 Paź, 2011 22:26

http://slowemmalowane.blo...ad-o-miosc.html
Zakład o miłość

http://slowemmalowane.blo...-szczescie.html
spacer po szczęście

migotka - Pią 28 Paź, 2011 12:45

http://slowemmalowane.blo...styfikacja.html
Mistyfikacja

Agn - Pią 28 Paź, 2011 13:26

Mimo wszystko sobie daruję, chociaż chwalisz.