Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane
Agn - Pią 09 Wrz, 2011 20:52
Ach, trudno, jeszcze będzie okazja.
Trzykrotka - Sob 10 Wrz, 2011 00:06
Mam wreszcie Dziewczynę z muszlą (se tytuł nadali, phi! Żeby broń Boże nikt nie przeoczył faktu, że to "dzieło autorki Dziewczyny z perłą" Lubię taką łopatologię!
Ale nie będę marudzić, bo już po pierwszych nastu stronach wygląda mi to na starą, dobrą Tracy Chevalier, której już nie chciało mi się czytać.
Fibula - Sob 10 Wrz, 2011 00:15
| Trzykrotka napisał/a: | Mam wreszcie Dziewczynę z muszlą (se tytuł nadali, phi! Żeby broń Boże nikt nie przeoczył faktu, że to "dzieło autorki Dziewczyny z perłą" Lubię taką łopatologię!
Ale nie będę marudzić, bo już po pierwszych nastu stronach wygląda mi to na starą, dobrą Tracy Chevalier, której już nie chciało mi się czytać.
|
Moja siostra, którą wymęczył płonący ogień (nie czytałam, więc się nie odniosę) ma podobne odczucia. Ja liczę na coś w stylu "Spadających aniołów".
Aragonte - Sob 10 Wrz, 2011 01:04
"Spadających aniołów" nie czytałam.
Ale rozumiem, Trzykrotko, że tę nową książkę polecasz?
milenaj - Sob 10 Wrz, 2011 13:15
| Fibula napisał/a: | | Moja siostra, którą wymęczył płonący ogień |
Mnie też wymęczył...
Fibula - Sob 10 Wrz, 2011 17:57
| Aragonte napisał/a: | | "Spadających aniołów" nie czytałam. |
W takim razie polecam.
| milenaj napisał/a: | | Fibula napisał/a: | | Moja siostra, którą wymęczył płonący ogień |
Mnie też wymęczył... |
Ostrzeżona w porę, swój egzemplarz odłożyłam na półkę, gdzie czeka na swój czas.
asiek - Sob 10 Wrz, 2011 19:35
A jak Błękitna sukienka ? Warto przeczytać ?
milenaj - Sob 10 Wrz, 2011 19:37
Mnie się podobała bardzo.
Fibula - Sob 10 Wrz, 2011 20:35
Mnie też.
Nie jest to właściwy wątek, ale może ktoś będzie zainteresowany: w empiku.com trwa promocja na fantastykę (i s-f, i fantasy) 3 za 2 (najtańsza książka za 2 grosze).
asiek - Sob 10 Wrz, 2011 20:39
O ! Dzięki za wiadomość.
Trzykrotka - Sob 10 Wrz, 2011 21:36
Dziewczyna z muszlą na razie bardzo mi się podoba. Może nie aż tak, jak Dziewczyna z perłą, ale jednak.
Aragonte - Sob 10 Wrz, 2011 22:28
| asiek napisał/a: | A jak Błękitna sukienka ? Warto przeczytać ? |
Podobała mi się, ale bardziej przypadła mi do gustu "Dziewczyna z perłą". W tej drugiej książce jakoś mi nie pasował wątek współczesny (ale chyba byłam w mniejszości co do tego ).
asiek - Nie 11 Wrz, 2011 08:56
| Aragonte napisał/a: | | W tej drugiej książce jakoś mi nie pasował wątek współczesny (ale chyba byłam w mniejszości co do tego ). |
Zetknęłam się z podobnymi opiniami i w sumie zniechęciłam się... Może zrobię drugie podejście.
Fibula - Nie 11 Wrz, 2011 22:54
| asiek napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | | W tej drugiej książce jakoś mi nie pasował wątek współczesny (ale chyba byłam w mniejszości co do tego ). |
Zetknęłam się z podobnymi opiniami i w sumie zniechęciłam się... Może zrobię drugie podejście. |
W takich powieściach wątek historyczny zwykle jest ciekawszy od współczesnego. W każdym razie ja zdecydowanie wolę Błękitną sukienkę od Labiryntu Mosse i Sekretnego wątku Fitzpatrick, po których przeczytaniu straciłam chęć do zapoznania się z dalszą twórczością autorek, czy Damy z jednorożcem Chevalier.
asiek - Pon 12 Wrz, 2011 07:40
Oj, Sekretny wątek wynudził mnie, nie skończyłam powieści.
Fibula - Pon 12 Wrz, 2011 19:21
A czytałaś Dżentelmenów i graczy Harris?
asiek - Pon 12 Wrz, 2011 20:03
Nie, nie czytałam... do pani Harris zniechęciłam się po Nasieniu zła ... O matko z ojcem, alem się wynudziła.
Ze mną bywa różnie...Czasami nic nie jest w stanie mnie zainteresować, a czasami łykam wszystko co mam pod ręką.
EDIT:
Zaczęłam czytać Błękitną sukienkę ... Na razie podoba mi się.
Fibula - Pon 12 Wrz, 2011 22:08
| asiek napisał/a: | Nie, nie czytałam... do pani Harris zniechęciłam się po Nasieniu zła ... O matko z ojcem, alem się wynudziła. |
Z tym nie miałam przyjemności.
Wracając do "Dżentelmenów..." - może zachęci Cię opis z okładki: "W prywatnej szkole dla chłopców im. św. Oswalda właśnie rozpoczął się nowy rok, a wraz z nim zapowiedź zmian - niemile widzianych zarówno przez uczniów, jak i część nauczycieli. Światem rządzą komputery i biurokraci, więc Roy Straitley, ekscentryczny wykładowca łaciny, zaczyna - acz niechętnie - rozważać możliwość przejścia na emeryturę. Problem w tym, że za typowymi utarczkami, drobnymi wojnami podjazdowymi i codziennymi kryzysami obecnymi w życiu każdej szkoły czai się nowa, mroczna siła, napędzana ukrytą, ale od piętnastu lat starannie pielęgnowaną nienawiścią do Świętego Oswalda.
Kim jest Kret, tajemniczy szpieg, którego dowcipy stają się coraz okrutniejsze i pełne przemocy? I czy stary, na wpół zapomniany skandal może stać się kamykiem, który poruszy lawinę i powali giganta?"
Dodam, że tłumacz nieźle się musiał nagimnastykować, by nie zdradzić przed czasem tożsamości czarnego charakteru. Końcówka może trochę siadła, ale mimo to bardzo dobrze mi się to czytało.
| Cytat: | Ze mną bywa różnie...Czasami nic nie jest w stanie mnie zainteresować, a czasami łykam wszystko co mam pod ręką. |
I dobrze, można tak czasem trafić na coś fajnego. Moja mama czyta w zasadzie wszystko, co się jej podsunie, nawet s-f.
asiek - Wto 13 Wrz, 2011 08:40
Fibulo, dzięki ... Jak będę miała okazję, to zajrzę do Dżentelmenów...
Agn - Wto 13 Wrz, 2011 08:58
Fibulo, mnie też się streszczenie "Dżentelmenów..." podoba.
Widzę, że w empik.com jest po angielsku. Chyba że istnieje polskie wydanie?
Fibula - Wto 13 Wrz, 2011 20:49
Istnieje. Jakby ktoś był zainteresowany, mam obydwa wydania (angielskie kupiłam na Allegro z nadzieją, że kiedyś się z nim zmierzę ).
Agn - Wto 13 Wrz, 2011 21:08
Fibulo, moi! Zbliża mi się urlopik...
Fibula - Wto 13 Wrz, 2011 22:11
Czyżbyś przybywała w gości, czy tylko sygnalizujesz, że będzie czas na czytanie?
Agn - Śro 14 Wrz, 2011 19:49
Będę miała czas na czytanie. Ale od jakiegoś czasu myślę nad odwiedzinami stolicy. Może by mi się udało...
Fibula - Śro 14 Wrz, 2011 20:40
Zapraszamy!
|
|
|