To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Na Wschodzie bez zmian - 23. odsłona dramalandu

BeeMeR - Pon 18 Maj, 2026 13:53

Trzykrotka napisał/a:
odpuszczam, bo uwaga mi odpływa
Całkiem rozumiem, bo mnie też. Widziałam za to fragmenty z głównymi - kissu
https://www.youtube.com/watch?v=L0rOpvOTtvo

i sceny chyba już z miodowego miesiąca - i były bardzo ładne :serduszkate:

RaczejRozwazna - Pon 18 Maj, 2026 14:32

No właśnie tę dramę trzeba wybiórczo. Są naprawdę znakomite momenty a nawet całe odcinki. Oglądam odcinek przedślubny i bardzo mi się podoba :oklaski: Cała trójka - główni i drugi grają bardzo dobrze.
Tylko gupi scenarzyści nie dali odpowiednio dużo czasu głównym. :wink:

Admete - Pon 18 Maj, 2026 15:21

Ja oglądam "Filing for love" , które z ha, ha śmiesznego w pierwszych odcinkach stało się teraz ( na szczęście ) poważniejsze i "My Royal Nemezis". Spróbuję tego "Sold...".
RaczejRozwazna - Pon 18 Maj, 2026 21:21

Ślub bardzo ładny, ale

Spoiler:
zderzenie go - a zwłaszcza nocy poślubnej - pogrzebem ojca Drugiego wyglądało trochę makabrycznie :shock: :confused3: Przesada. :roll:

drugi - durny młodzieniec - ma bardzo dobre wyczucie dramatyczne. On mi się nie widzi w scenach romantycznych, ale bardzo ładnie cierpi. :wink: Podoba mi się jego drama, interakcje z głównym i z bohaterką.

BeeMeR - Pon 18 Maj, 2026 21:30

Widać ten kontrast zdarzeń juz w początkowej piosence, albo końcowej :mysle:
RaczejRozwazna - Pon 18 Maj, 2026 21:34

Aż poczytałam opinie na ten temat i to ponoć jest zgodne z prawdą historyczną, tak się odbywało czasem - nawet to, która procesja ma ustąpić której miejsce. Samo życie.
Niemniej pozostał mi lekki absmak, mogli przesunąć noc poślubną (dość odważną jak na dramy zresztą).

Piosenkom na napisach początkowych i końcowych towarzyszą u mnie animacje, nie ma spojlerów :mysle:

Natomiast co jest w tej dramie fajne - naturalność zachowania bohaterów po ślubie. Widać że są blisko, intymność i cielesność jest naturalna, dobrze to jest zrobione. To wcale nie jest oczywiste w dramach, stąd plotki, że główni romansują prywatnie :lol:

BeeMeR - Pon 18 Maj, 2026 22:52

RaczejRozwazna napisał/a:
Piosenkom na napisach początkowych i końcowych towarzyszą u mnie animacje, nie ma spojlerów
I tak i nie - bo tu wyraźnie jest od pierwszych odcinków sugestia, że te dwa wydarzenia dzieją się naraz - jeden pan kogoś traci, drugi zyskuje.

Nie wiem kto umarł (drama mi odpowie) ale nie jestem pewna czy młodzi powinni coś przekładać - to ich czas, noc poślubna już nigdy się nie powtórzy - ładnie jest nakręcona, bardzo zmysłowo.

RaczejRozwazna - Pon 18 Maj, 2026 23:40

A rzeczywiście - nie wpatrywałam się w te animacje. Poza białym kotem :serce:

Co do ostatniego - i tak i nie bo to zależy od tych konkretnych okoliczności. Ale jestem ciekawa jak Ty to odbierzesz.
Ale zasadniczo podoba mi się ta drama teraz od kilku odcinków.

BeeMeR - Wto 19 Maj, 2026 00:18

Nie wiem czy jakkolwiek to odbiorę, bo prócz bardzo typowego konfliktu matek nie ogarniam co się w dramie dzieje :co_stracilam:
Nie zainteresowała mnie, nie wiem co robi główny, jak się ma do durnego i czemu bil go po ręce :co_stracilam: i chyba nie czuję potrzeby wiedzieć :-P
Spróbuję jeszcze trochę, ale na razie kiepsko to wygląda :roll:
Scenę poślubną widziałam bez kontekstu i spodobała mi się,nie wiem czy dotrwam do kontekstu :-P

RaczejRozwazna - Wto 19 Maj, 2026 00:46

:rotfl:
To może rzeczywiście nie ma co się męczyć. :wink: Mnie ta drama wchodzi łatwo ale coś tam robię w tle zazwyczaj. I nie przejmuje się gdy nie łapię kto jest kto :-P

Trzykrotka - Wto 19 Maj, 2026 09:38

My Royal Nemezis bardzo ładnie się rozwija i ja też chętnie obejrzałabym dramę wyłącznie joseońską. Kuzyn złol z obecnych czasów to na razie pikuś w porównaniu z "czoną" z dawnych lat. A dopiero odkrywamy rąbka tajemnicy, jaka kanalia to była.
Fajna jest ta aktorka, muszę wrócić do Lady Ok, którą kiedyś zaczęłam oglądać i porzuciłam. Aktor też mi się podoba, odsłanianie jego łagodnej strony jest bardzo subtelne i wiarygodne.

BeeMeR - Wto 19 Maj, 2026 09:39

Ano właśnie :lol:
Ja bardzo szybko przeszłam w tryb oglądania wyłącznie scen głównych (a jest ich mało) i durnych, reszta - niech się dzieje co chce :-P

Loana - Wto 19 Maj, 2026 19:41

Nadrobiłam posty. Bo jakoś dawno nie wchodziłam na forum, a co do oglądania to oprócz powtórek dram to oglądałam tylko te szorty chińskie (szkoda, że nie umiem znajdować ich tytułów, bo bym miała liste na MD już na kilkadziesiąt jak nic :P ). Ale ale! weszła w piątek nowa drama z ParkEunBin (moja ukochana aktorka koreańska odkąd ją zobaczyłam w "Porcelanowym Królu" - powoli oglądam dramy z nią, a powoli bo pechowo dla mnie ona nie gra za bardzo w romantycznych komediach...) i na tę dramę nawet czekałam, bo wiedziałam, że to oczywiście nie będzie (jak zwykle :P ) komedia romantyczna, ale miała być zabawna drama o superbohaterach, więc liczyłam na coś lekkiego i fajnego. Wrzucili w piątek wszystkie 8 odcinków na Netflix i obejrzałam na dwa rzuty. Nom. I w niedzielę robiłam powtórkę całości. Bo drama bardzo mi się spodobała! :)
Drama nazywa się "The WonderFools" [ https://mydramalist.com/768853-the-b-team ] i tak jak obiecywali to jest komedia, trochę akcyjniak, jakaś tam tajemnica też się znajdzie - ale całość jest naprawdę urocza i dobrze się bawiłam oglądając ją :) Były momenty do pośmiania się (sporo tam parodii dla mnie było), były momenty do wzruszenia się, były fragmenty, gdzie nie mogłam się doczekać, żeby odkryć co i jak, był nawet fragment, gdzie miałam ochotę rzucić czymś w laptopa, bo się tak zdenerwowałam :P - naprawdę porządne osiem godzin dobrej rozrywki. Plus na Netflixie można oglądać w przyspieszeniu 1,5 raza i dość często to w ogóle nie zmieniało odbioru, bo ma ta drama momenty snujowe :P Wizualnie to całkiem dobre pokazanie roku 1999, supermoce były ładnie rozegrane, scenariusz nie uprawiał gimnastyki z logiką aż tak bardzo. ParkEunBin jest WSPANIAŁĄ aktorką (nie dyskutuję na ten temat :P ) i to było widać w tej dramie, bo towarzyszył jej ChaEunWoo, który jest bardzo ładnym chłopakiem i okej aktorem, po prostu w porównaniu z ParkEunBin widać, że jeszcze mógłby być lepszy :P za to przyznaję, że ma lepszy głos niż ParkEunBin i ten głos od początku mega mi się podobał :P I razem świetnie grali, wg mnie mają dobrą chemię i pasują do siebie :) A, i podobała mi się muzyka w tej dramie, zwłaszcza, że kilka fajnych kawałków starych się pojawiło (Radiohead świetnie pasowało :P ).
Ciekawe, czy zrobią drugi sezon, z chęcią bym go obejrzała :)
Podsumowując - polecam! Ale z zastrzeżeniem, żeby się nie nastawiać na niewiadomoco, to nie jest jakaś mega głęboka drama z przemyśleniami o życiu i ogólnym cierpieniem, ta komedia i absurd naprawdę mocno w niej wybrzmiewają (i tu moje serduszko chlipie, bo mogłoby tam być więcej romantycznych fragmentów, a w sumie większość jest mocno komediowa :P ).

RaczejRozwazna - Wto 19 Maj, 2026 21:00

Co by nie rzec o Splendid Match, nudach i dłużyznach - ma najlepiej, najbardziej motylkowo poprowadzoną parę po ślubie, jaką widziałam w dramach. :oklaski: Może Więzień piękności miał ten vibe też - ale nie dotrwałam do tych scen. Natomiast główny ma u mnie oskę za jednego z najbardziej męskich bohaterów chińskiego dramalandu. Główna w tych poślubnych odcinkach wygląda cudownie. :serce2: No reklama małżeństwa normalnie. :wink:

A poza tym drama jest teraz dużo lepsza niż na początku, dłużyzn mniej, na tapecie ten niewydarzony siostrzeniec głównego - scholar i jego obsesyjna miłość. i bardzo sympatyczny, kształtujący się romans siostry głównej - introwertyczki z jakimś drugim introwertykiem. :lol:

BeeMeR - Wto 19 Maj, 2026 22:20

próbowałam zacząć The Untamed ale to kompletnie nie moja bajka :roll:
ale zachwycił mnie płomienisty klif z którego na dzień dobry spadł bohater :lol:
kto by spadał ze zwykłego ;)

RaczejRozwazna - Śro 20 Maj, 2026 00:16

BeeMeR napisał/a:

ale zachwycił mnie płomienisty klif z którego na dzień dobry spadł bohater :lol:

:shock: :rotfl:

Trzykrotka - Śro 20 Maj, 2026 10:39

Taaa, właśnie coś takiego podejrzewałam :pomocy: Mam dość tej dramy od samego słuchania o niej. Swego czasu, kiedy jeszcze więcej siedziałam na różnych dramowych blogach i stronach, aż się bałam zaglądać tu i tam, bo zewsząd wyskakiwali panowie w białych sukienkach :roll:

Wczoraj obejrzałam - tak bez odrywania się, na spokojnie, kolejny (chyba 7 albo 8) odcinek Splendid Match i o dziwo - podobało mi się bardziej niż przedtem. To był ten z konfliktem między naszą bohaterką a tym wymalowanym chorowitym paniczem - że aż ją biczem smagnął. Ja jestem uparta, może jeszcze poprobuję oglądać, skoro mam płodozmian w postaci My Royal Nemezis i Sold on You.

BeeMeR - Śro 20 Maj, 2026 10:57

Ten główny z Untamed to jest takie emo że nie dałam rady. Pokazałam Ani początek i tenże piekielny klif ale ona też nie była zachwycona :-P
A z reguły mamy teraz kompletnie odmienne zdanie dramowe :wink:

Ja obejrzałam 6 i 7 Splendid match i też mi się podobało - może dobrze mi zrobił odpoczynek kilkudniowy a moze mam lepszy nastrój.

RaczejRozwazna - Śro 20 Maj, 2026 12:03

Koło 10 odcinka jest jeszcze jeden nudny przestój - drama zdecydowanie się polepsza od 14. To jest pierwsza moja drama, gdzie druga połowa jest lepsza i to dużo niż pierwsza.
Ja obejrzałam już wszystkie dostępne odcinki (31) wyjątkowo łatwo mi ta drama wchodzi.

Loana - Śro 20 Maj, 2026 12:15

BeeMeR napisał/a:
próbowałam zacząć The Untamed ale to kompletnie nie moja bajka :roll:
kto by spadał ze zwykłego ;)

Lol! Ale lekko zachęciłaś do zobaczenia chociaż ładnego NIE ZWYKŁEGO klifu, z którego mógł spaść bohater :P Ale w sumie nie mam nawet tego "The Untamed" na jakiejkolwiek liście, bo mnie skutecznie odstraszyło to, że się tym zachwycają fanki yayoi :P

Loana - Czw 21 Maj, 2026 17:46

Sprawa aktora Kim Soo Hyun ma na razie jedno zakończenie - policja zbadała, że dowody na niego były sfabrykowane. Innymi słowy tu rację mieli ludzie, którzy mówili, że jakoś dziwnie te dowody wyszły na światło dzienne po śmierci aktorki i w momencie, jak "rodzinie" zaczęło brakować kasy od niej i chcieli sobie "dorobić" na oszustwie...
https://news.mydramalist.com/article/kim-soo-hyun-kim-sae-ron-controversy-takes-another-turn-as-police-call-allegations-false
Jeśli naprawdę jest całkowicie niewinny to życzę mu, żeby wszystko się wyjaśniło i żeby jego kariera się odbudowała, bo jak to w tej Korei bywa strasznie aktorzy dostają po dupie przy takich sprawach.

Loana - Czw 21 Maj, 2026 19:00

W końcu pojawiła się drama, na którą mega czekam! Czyli coś w rodzaju komedii romantycznej z ParkEunBin :P Co prawda pewnie to nie będzie komedia, może będzie romantyczna, plus nie wiem czemu tam koło niej pokazują dwóch aktorów - nie lubię trójkątów, to dlatego marudzę :P
Ale może będzie coś fajnego. Netflix kręci, drama ma mieć 12 odcinków i w lipcu ją wypuszczą. Tytuł to "Spooky in love" i to ma być remake dramy "Spellbound" (którą mam na liście do obejrzenia, ale na razie sobie odpuszczę, żeby nie porównywać z tą nową plus żeby mnie jednak mogli czymś zaskoczyć :P )
Tutaj artykuł na MDL: https://news.mydramalist.com/article/park-eun-bin-s-spooky-in-love-confirms-premiere-date
Tu filmik z czytania scenariusza, ale mam takiego zonka, bo ja chyba nie poznaję tego aktora grającego główną rolę, tzn to chyba nie on na tym filmiku jest - no chyba że on, tylko przytył i coś sobie z twarzą zrobił... https://x.com/osw_global/status/2049786471738159528 [edit - to jednak on, zonk...]
Ogólnie to jakaś masakra z tą medycyną estetyczną, coraz więcej dram mam takich, że nie mogę się skupić na historii, bo mnie wnerwia jak mocno widzę, że aktorka/aktor są zrobieni. I myślałam, że ParkEunBin to ominęło, bo w "The WonderFools" wyglądała tak jak ona, ale patrzę na te filmiki niedawno nakręcone z nią i ona chyba sobie coś z ustami robiła, bo wyglądają inaczej :( (( no masakra... nie róbcie mi tego -_- ledwo dokończyłam dramę "My troublesome star" [ https://mydramalist.com/782624-my-golden-star ], bo główna latała z powiększonymi ustami, nie palę się do dramy "Perfect Crown" [ https://mydramalist.com/781538-wife-of-a-21st-century-prince ] mimo, że lubię UI, bo ten aktor główny to wygląda jak nieudany produkt medycyny estetycznej (bo wyglądał lepiej kiedyś!), a tu na koniec moja ukochana aktorka mi to robi :( (( Oby chociaż robiła to delikatnie, żeby nie wyglądała jak swoja karykatura...

BeeMeR - Czw 21 Maj, 2026 19:38

Loana napisał/a:
lekko zachęciłaś do zobaczenia chociaż ładnego NIE ZWYKŁEGO klifu, z którego mógł spaść bohater
Naści: trzecia minuta:
https://www.youtube.com/w...e18X88sfeYbnhTr
Tak, oczywiście, że się nabijam - normalnie klify są piękne, czasem te same w wielu dramach (zwłaszcza w koreańskich mają jeden główny dyżurny klif ;) ) - tu zaś mamy komputerowe czeluście piekielne pod "klifem", płomienie i takie tam bajery. Pan spadł, 16 lat później okazało się że chyba żyje ale jajuż zdążyłam odpaść. Najokropniejsza fryzura tego roku - włosy puszczone połowicznie na twarz, zasłaniające jedno oko :zalamka:

Loana napisał/a:
yayoi
co to?

Odnośnie KSH - Nie wiem jak będzie z odbudowaniem kariery, bo niestety bardzo trudno jest odzyskać zaufanie publiczne, a jest wielu innych, młodych zdolnych (albo z plecami) i bez skandalu.

Loana napisał/a:
nie palę się do dramy "Perfect Crown"
To jest przyjemna ple ple dram, nic nadzwyczajego ale ok romans. Pan mi się bardziej podobał w czymś innym, tu był najsłabszy z ekipy (pomijając w ogóle kwestię urody :P ).

A Splendid Match

Dojechałam do 14 odcinka - to jest zdecydowanie punk kulminacyjny :oklaski:
Powiem tak: nie przepadam za postaciami głównymi, ale dobrze się to ogląda. Ja już pomijam głównego, którego mogłoby jak dotąd nie być :P
Jasne, on ma typowe wstawki - a to ratuje pannę z wody czy od mieczowych (trudno powiedzieć co bardziej od czapy :lol: ) albo ona jemu opatruje rany, ale tak po prawdzie to oni mają tylko zaczątki relacji...

edit:
Chwilami można zapomnieć, że w ogóle jest jakiś główny :P
Bo tez jego wątek jest najsłabszy jak dla mnie.
A za panną i jej rodziną nie przepadam :P - ale mimo to ogląda się dobrze. :mrgreen:

RaczejRozwazna - Czw 21 Maj, 2026 20:50

:mrgreen:
Do oświadczyn w 18 odcinku to tych głównych razem było jak na lekarstwo. Ale później nadrobią :-D
Rodzina głównej od strony ojca jest okropna, lubię babkę - matkę matki i kuzyna. Będzie jeszcze irytująca ciotka i kuzynka idiotka :roll: Ale na szczęście z czasem tej rodzinki będzie mniej.
Tak, 14 odcinek to pierwszy punkt kulminacyjny, a po nim jest już zasadniczo coraz lepiej :-D

Loana - jak ja Cię rozumiem z tymi operacjami plastycznymi! Też z tego powodu m.in. nie mogłam zdzierżyć Perfect Crown (główny na pewno miał coś robione z twarzą), i w ogóle jak widzę takie koszmarki to nie mogę się skupić na oglądaniu :? W Dream od splendor przyjaciółka głównej miała taką twarz. :paddotylu: Jak mam uwierzyć, że to żona kupca z epoki Tang?

BeeMeR - Czw 21 Maj, 2026 22:30

Och, jak niedorzecznie spadli z klifu :lol:
No i zachwycałam się noworocznymi kwiatami i jabłkami pod śniegiem :mrgreen: