To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Zapowiedzi wydawnicze

Anaru - Sob 07 Mar, 2015 11:56

Jestem na razie w 2/3, może trochę dalej, więc na razie niewiele mogę powiedzieć, poza tym, że czyta się dobrze. Podeszłam do tej książki odrobinę nieufnie, choć z ciekawością, bo Zajdla bardzo lubię i mam jego wszystkie książki i zastanawiałam się jak sobie poradzi z tematem ten nowy autor, zwłaszcza, że musi się tu zmierzyć z uznanym pisarzem i do niego dopasować. Poradził sobie.
Nie pamiętam ile zostawił sam Zajdel (bo oczywiście książki są w Krakowie) i nie pamiętam kompletnie Całej prawdy o planecie Ksi, więc stwierdziłam, że pożyczę ją sobie w bibliotece, żeby ją sobie odświeżyć. Ale jest jak najbardziej typowe dla Zajdla zniewolone, stłamszone, ściśle kontrolowane i okłamywane przez władzę społeczeństwo, które wierzy, lub ze strachu udaje, że wierzy w te wszystkie serwowane przez władzę bzdury i są ludzie, którzy zamierzają w tym systemie zrobić podkop. Pytanie tylko komu tak naprawdę można zaufać i czy zmiana na pewno będzie na lepsze. Ciekawa jestem jak się sprawa zakończy.

BeeMeR - Sob 07 Mar, 2015 12:28

Zajdel o ile pamiętam zostawił konspekt książki, więc wiadomo o co chodziło i do czego chciał dojść, ale miał też charakterystyczny styl. Ciekawa jestem czy to jest utrzymane - pewnie autor się starał.
Anaru - Sob 07 Mar, 2015 12:32

Starał się. ;) Biorąc pod uwagę, że ja książki Zajdla czytałam lekko licząc chyba ponad 20 lat temu, to nie do końca pamiętam ten styl, chociaż coś mi tam w głowie zostało. Poza tym odświeżyłam sobie w zeszłym roku Paradyzję. ;) W każdym razie im dalej się zagłębiałam w książce, tym lepiej mi się ją czytało, ale tak naprawdę będę w stanie ocenić jak skończę.
Fibula - Sob 07 Mar, 2015 13:00

Szafran napisał/a:
Ech, Uczta Wyobraźni. Znów muszę hurtem uzupełnić braki, bo dawno nie kupowałam kolejnych. Seria, którą mogę brać w ciemno, nawet jeśli nie słyszałam wcześniej o danej wydanej w niej książce (acz to się zdarza bardzo rzadko;)). W zasadzie mam całą, poza tytułami, które już miałam w starym wydaniu czy oryginale i już nie chciałam podwajać.
Po prostu dobra literatura, której nie trzeba do szufladek gatunkowych wtłaczać:).

Ale z Maga i tak czekam niezmiennie na moje ukochane "House of Leaves" Danielewskiego. W tym roku chyba w końcu miało wyjść, jakoś na początku, a tu nadal nic. No ale wypatruję cierpliwie, to bardzo trudna rzecz i w przekładzie, i w opracowaniu redakcyjnym. Niech zrobią najlepiej, jak mogą... a i tak i ja, i inni znajomi fascynaci tej wyjątkowej książki będą się zżymać na rozmaitości;).

A ten reportaż afgański na pewno kupię:)

Nie skorzystałaś z ostatniej empikowej promocji 1+1? Podobno zorganizowali ją ostatni raz, bo seria się kończy. :( Ja mam wszystko poza Ślepowidzeniem, za które nie jestem gotowa wysupłać 180 zł plus koszty wysyłki :thud: i Rzeką bogów. Na osłodę zostają Artefakty - trzy pierwsze tytuły wydają się interesujące.
A zapowiedzi Maga mają to do siebie, że zwykle ulegają diametralnym zmianom, więc nabrałam zwyczaju, że póki książki nie zobaczę, nie liczę na jej wydanie. Danielewski obecnie jest w przedziale wrzesień - grudzień. ;)

Vasco - Sob 07 Mar, 2015 13:19

W Drugim spojrzeniu fragmenty napisane przez Janusza Zajdla są wydrukowane inną czcionką. Książka też powstała na konkurs. Rozmawiałem z p. Jadwigą Zajdel (wdową) w dniu premiery książki na zeszłorocznym Polconie, ale nie bardzo chciała się o niej szczegółowo wypowiadać, bo sama była ciekawa reakcji czytelników. Padło tylko, że po przeczytaniu konspektów konkursowych raczej nie mieli wątpliwości kto powinien zwyciężyć i napisać ciąg dalszy oraz, że jest raczej zadowolona. Postaram się w tym roku wypytać co sądzi, powinna być bardziej rozmowna :)

Książkę oczywiście przeczytałem i, moim zdaniem, broni się dobrze. Osobiście zauważyłem w niej odbicie naszych "25 lat wolności", tj. słodko-gorzkiego przejścia od totalitaryzmu do demokracji... (nie chcę za dużo spoilerować).

Szafran - Sob 07 Mar, 2015 13:20

Ostatnia promocja Empikowa niestety zbiegła się w momentem, gdy musiałam nagle i przed wypłatą kupić drogi bilet lotniczy i nie zostało mi już nic na koncie. :(
Ale liczę jeszcze na Światowy Dzień Książki i tradycją promocję 3 w cenie 2;). Jak popatrzyłam, zaległości mam ogromne. ponad 10 tytułów z tych, co chcę mieć, mi brakuje.

Artefakty też wyglądają sensownie:).

A Wattsa zawsze sobie możesz uzupełnić w wydaniu poza serią;). "Rzekę Bogów" mam i w serii, i oryginale:).

Właśnie, czas plusnąć w wannę z jakąś lekturą;).

Fibula - Sob 07 Mar, 2015 14:18

Sprawdź w Bonito, mają teraz promocję -34%. Wattsa w innym wydaniu mam, ale marzy mi się z UW. :ops1:
Agn - Sob 02 Maj, 2015 10:31

No i znowu...
http://www.matras.pl/tydz...nocnej,p,227136
Aczkolwiek jestem bardzo nieufna wobec książek o jakimkolwiek kraju, jeśli autor spędził tam tylko kilka dni. Równie dobrze ja mogłabym napisać książkę o Paryżu, w końcu pojechałam tam kiedyś na wycieczkę. :roll:
Ale i tak wetknę tam nos, znam siebie.

Edycja: Ooooo, to mnie dużo bardziej interesuje!!!
http://www.matras.pl/pozd...h-elit,p,227255
:excited:

BeeMeR - Sob 02 Maj, 2015 10:52

Agn napisał/a:
estem bardzo nieufna wobec książek o jakimkolwiek kraju, jeśli autor spędził tam tylko kilka dni. Równie dobrze ja mogłabym napisać książkę o Paryżu, w końcu pojechałam tam kiedyś na wycieczkę. :roll:
Jako opis tej prawie tygodniowej wycieczki - kontrast opowieści przewodników z wiedzą posiadaną tudzież obserwacje absurdów i "malowanej trawy" pod turystów - czemu nie. Wczoraj oglądałam program (na jakimś kanale szedł) - dokładnie na ten temat, kilka osób na wycieczce propagandowej ilustrowane odpowiednimi zdjęciami - nie pierwszy i nie ostatni taki ;) a zawsze coś nowego wpadnie mi w oko czy ucho :mrgreen:
Agn - Sob 02 Maj, 2015 11:35

Wiem, jasne, tylko ja naprawdę mam pojęcie o tych sprawach, więc nie wiem, czy 6 dni dla tego pana to wystarczająco, by mógł powiedzieć, jak się tam żyje tak, by nie powielać tego, co powiedzieli, napisali i pokazali już inni. Takie rzeczy zauważa się po dłuższym pobycie. Różnice między propagandą a prawdą zostały już wyłożone miliard razy, pan może mieć tylko inne przykłady (acz ciekawi mnie, jakie). :) Na pewno wetknę w to nos, bo obie Koree to mój konik, ale bardziej interesuje mnie ta druga książka. Praca w KRLD, nakazy, zakazy na co dzień, ograniczenia wolności, uwaga na słowa dzień za dniem. Nie mogę się doczekać. :mrgreen:
BeeMeR - Sob 02 Maj, 2015 11:51

Agn napisał/a:
pan może mieć tylko inne przykłady (acz ciekawi mnie, jakie)
I o to mi chodziło. Książka ma tytuł "tydzień w Korei" a nie "Korea Północna od środka" więc dla mnie to jasny przekaz, że to głównie wrażenia z pobytu pod czujnym okiem systemu - może i było wiele takich, ale kolejna nie zaszkodzi - może będzie ciekawie napisana albo do kogoś akurat przemówi?
W każdym razie u mnie nie ma minusa na starcie, acz też uważam drugą pozycję za bardziej godną uwagi :kwiatek:

Agn - Sob 02 Maj, 2015 12:13

To później porównamy wrażenia. :mrgreen:
Agn - Śro 06 Maj, 2015 19:51

W CZERWCU NOWA KSIĄŻKA JO NESBO!!! :banan_czerwony: :banan_czerwony: :banan_czerwony:
http://jonesbo.pl/

Agn - Śro 10 Cze, 2015 19:49

I właśnie przeczytałam, że ta książka ma mieć jakieś 176 stron - nie wysilił się zbytnio. :? Ale i tak przeczytam, w końcu Jo Nesbo nie mówi się "nie". ;)

Ale mniejsza. Dobre wieści dla Agn są takie, że w sierpniu (tak długo trzeba czekać...) będzie nowa książka Swietłany Aleksijewicz!!! :excited: :excited: :excited:
http://czarne.com.pl/kata...cynkowi-chlopcy
No dobrze, to będzie drugie wydanie, więc tak nie do końca nowa, ale że nigdy nie spotkałam sie z wydaniem pierwszym, to się raduję. :banan: :banan: :banan:

akne - Wto 23 Cze, 2015 23:26

Prywata: okładka nowej powieści :mrgreen:

http://annajszepielak.blo...jdzie-swit.html

Admete - Śro 24 Cze, 2015 05:35

Super - wszystkie elementy są na miejscu - koło, modlitewnik, skrzypce :)
Anaru - Śro 24 Cze, 2015 10:14

Ładna okładka i zachęcająca do sięgnięcia. Powinnam sobie chyba przypomnieć dwie poprzednie przed dobraniem się do tej części ;)
Eeva - Śro 24 Cze, 2015 10:19

Super!
akne - Śro 24 Cze, 2015 14:06

Dzięki, to efekt wspólnych negocjacji. Też mi się podoba :mrgreen:
Agn - Śro 24 Cze, 2015 15:20

Bardzo ładna. :) W ogóle wszystkie te okładki mi się podobają - klimatyczne są. :)
Caitriona - Śro 24 Cze, 2015 22:31

Okładka bardzo ładna :)
Aragonte - Śro 24 Cze, 2015 22:45

Bardzo ładna okładka :)
Jotka - Czw 25 Cze, 2015 12:28

Bardzo ładna okładka, już robię miejsce na półce :-)
Agn - Sob 27 Cze, 2015 18:21

Jesssssst!!!
Królowie przeklęci nr 2... dopiero 31.08.2015. Jeszcze 2 miesiące czekania! *smętnie wyje do księżyca*

Anaru - Pon 29 Cze, 2015 23:40

Agn napisał/a:
Jesssssst!!!
Królowie przeklęci nr 2... dopiero 31.08.2015. Jeszcze 2 miesiące czekania! *smętnie wyje do księżyca*

Znaczy książka? :mysle: Jak przyciśnie to zawsze można przeczytać szybciej z biblioteki. ;)