To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Filary ziemi

MalaMi - Śro 05 Wrz, 2012 11:42

czyli pora brac sie do czytania :)
Agn - Śro 05 Wrz, 2012 21:36

O, witaj MałaMi! Tak się chowasz po kątach...
milenaj napisał/a:
Jest już pierwszy odcinek "World without end". :mrgreen:

CO?! ALE JAK TO??? GDZIEEEEEEEEEEEEEEE??????????????? :excited:

MalaMi - Śro 05 Wrz, 2012 21:39

Bo niesmiala jestem.

Nieee. Nie ogladne, przed koncem lektury. Oby w tej dekadzie. :P

Agn - Śro 05 Wrz, 2012 21:44

Do mnie książka doszła. Folleta po angielsku jakoś lepiej się czyta (niewiele, bo niewiele, ale jednak kapkę). Mam z nim problem, bo ma fajne pomysły na fabułę, interesujące postacie, ale jego styl woła o pomstę do nieba. :roll:
Caitriona - Śro 05 Wrz, 2012 23:45

Ja widziałam, bez zachwytu, ale oglądało mi się całkiem przyjemnie. Na pewno będę oglądać dalej. Mam już jedną panią, którą chciałabym odstrzelić :uzi: Podoba mi się też Blake Ritson jako Edward III.
Agn - Śro 05 Wrz, 2012 23:58

Pewnie królową chcesz zastrzelić, buehehe. :lol:
Ja jeszcze nie widziałam, choć widzę, że CocoJumboTV nadaje już powtórki, ahem. :mrgreen:

milenaj - Czw 06 Wrz, 2012 07:16

Też obejrzałam pierwszy odcinek kompletnie bez zachwytu, ale obejrzę do konca. Całkiem nie pamiętam ksiązki, więc przynajmniej fabuła będzie jakąś niespodzianką. No i gra tam aktor z "Copper". :mrgreen:
Agn - Czw 06 Wrz, 2012 08:28

Ja się dziś zabieram za oglądanie.
No wiem, wiem, że gra facet z Coppera. Jak on tu uroczo i niewinnie wygląda. :mrgreen: No i Ben Chaplin...

Agn - Czw 06 Wrz, 2012 10:28

Wstałam kapkę za wcześnie, zrobiłam wszystko, co zrobić miałam, przypomniałam sobie, że jedzonka do pracy tworzyć nie muszę, bo wczoraj nie zjadłam, więc mam na dzisiaj... Patrzę na zegarek - mam kupę czasu do wypełnienia. No to obejrzałam i WWE. Nie jest taki zły, całkiem fajnie się ogląda. Troszkę mi to wszystko na posypane wygląda, ale podejrzewam, że się wszystko, że tak powiem, zewrze w kolejnych odcinkach. Intryga zawiązana, będzie dobrze. Podoba mi się postać Mattie Wise i Caris (to lubię - kobiety, które w dawnych czasach zajmowały się tym, co było "zarezerwowane" dla facetów), Merthin pewnie będzie drugim Jackiem, a w każdym razie na pewno wyrośnie na superbohatera. Póki co sympatyczne, romantyczne chłopię. Ralph - oj, mamusi chyba się nie spodobała ta wymuszona walka. I to nie dlatego, że musieli się bić, tylko dlatego, że jej synek (starszy? młodszy?) potrafi być aż tak brutalny. Podejrzewam, że jest też wredny. A właściwie to wiem, że jest wredny, bo tuż przed walką wypalił do Merthina, że przecież i tak przegra. Grrr... Już go nie lubię. Swoją szosą - miło znów zobaczyć Megan Follows.
Zainteresował mnie Edward III, pewnie okaże się silnym facetem, którego nie wolno ignorować (choć niekoniecznie trzeba kochać). A mamuśkę to ma niezłą.
Petranillę najchętniej rozsmarowałabym po ścianie. Chętnie rozsmarowałabym też tego mnicha, który uciął rękę rycerzowi (rycerz na plus, mnich na odstrzał). Choć mam w pamięci, że pewnie nie mogę go tak nienawidzić kompletnie, bo to nie jego wina, został tak nauczony, siedzi w klasztorze i postępowe myślenie nie leży już w jego naturze. Ale żeby kurde trzęsącą się ręką rąbać faceta!!! Noż kurza twarz, no! Rzeźnicy!!! :wsciekla:
No i jest jeszcze siostra przełożona (chyba tak można się o niej wyrażać?). Interesująca. Wygląda mi na postać, którą będzie żywo interesowała polityka.
Póki co jest ok, może faktycznie nie zachwycająco, ale widywało się słabsze rzeczy, a to, choć niedoskonałe, sprawiło mi przyjemność.
Btw ładna muzyka.

Uch, już chyba wszystko powiedziałam.

Caitriona - Czw 06 Wrz, 2012 16:33

Agn napisał/a:
Petranillę najchętniej rozsmarowałabym po ścianie.

Ja bym Ci z dużą chęcią pomogła, kobieta jest przeokropna! I o nią mi właśnie chodziło.

A kto z Coppera gra w tym serialu i kogo? :mysle:

Agn - Czw 06 Wrz, 2012 21:30

Caitriona napisał/a:
Ja bym Ci z dużą chęcią pomogła

Przytrzymaj mi, proszę, maziak, smarować będę...
Cytat:
A kto z Coppera gra w tym serialu i kogo? :mysle:

Tom Weston-Jones.
Merthin (WWE) / Corky (Copper)

Caitriona - Pią 07 Wrz, 2012 08:44

Ło matko, nie pozanałam go. W WWE wygląda dużo młodziej i szczuplej i lepiej, niż jako Corky ;) Dzięki!
MalaMi - Pią 07 Wrz, 2012 13:44

Wyglada jak Jezus :shock:
praedzio - Pią 07 Wrz, 2012 14:27

Mnie się Corky bardziej podoba. ;) Chyba mi się gust na starość zmienia. ;)
Agn - Pią 07 Wrz, 2012 23:11

Jako Merthin jest niby szczuplejszy i ładniejszy... ale ja go wolę jako Corky'ego. Raz, że Corky jest inszego charakteru, a dwa, że z aparycji... no taki... no... no facet po prostu, no! A tutaj młodzian, słodziusi. Mnie się bardziej podoba jako facet-facet. Merthin jest uroczy, nie przeczę, i będę mu kibicować do ostatniego odcinka i jeden dzień dłużej, ale jednakowoż... :mrgreen:
Caitriona - Pią 07 Wrz, 2012 23:15

Hmm... Ogólnie to facet w ogóle mi się za bardzo nie podoba, ale jako Corky ma coś w sobie, jakby tu powiedzieć, kwadratowego :mrgreen: Sorry, ale jak na niego patrzę, to mam wrażenie jakbym patrzyła na prostokąt na nogach ;)

Oglądam Coppera, ale jestem nim nieco rozczarowana. Wydaje mi się bardzo telewizyjny, bez rozmachu i nie najlepiej sfilmowany. Ale oglądać będę, mam jakiś sentyment do Five Points.

Agn - Pią 07 Wrz, 2012 23:18

Mnie się podoba, bo właśnie nie jest taki "ładny", a że jest się do czego przytulić to tym lepiej. Nie wszyscy bohaterowie seriali muszą być tacy wyżyłowani jak np. Cullen Bohannon, gdzie to same rzeźbione muskuły ma.
A Copper, rzecz jasna, podhaczył mi nogi i strasznie mi się podoba. Co jednemu miód, innemu trucizna, jak mawiał Samwise Gamgee.
MalaMi napisał/a:
Wyglada jak Jezus :shock:

Że... co? :lol:

primavera - Sob 08 Wrz, 2012 08:59

Obejrzałam pierwszy odcinek WWE i no no no nieźle zapowiada się ciekawie. Najbardziej zaskoczył mnie Peter Firth (Harry Pears ze Spooks) grając takiego bohatera
Caitriona - Sob 08 Wrz, 2012 17:26

Agn napisał/a:
Mnie się podoba, bo właśnie nie jest taki "ładny", a że jest się do czego przytulić to tym lepiej.

Każdemu co innego, dzięki temu ciekawiej ;) Dla mnie nie musi być ładny, żeby mi się podobał (wielu już brzydali podbiło me serce), nie musi też być, Boże broń, szczupły czy koniecznie muskularny itp., wystarczy żeby miał to nieokreślone, a jakże ważne tzw. "coś". Ten aktor wg mnie tego nie ma. No, ale im różniej, tym lepiej, w końcu każda stwora znajdzie swojego amatora :D

Admete - Sob 08 Wrz, 2012 20:12

A Cullen ma takei szerokie bary, jeszcze aktora tak ubierają, żeby to było widać...uwielbiam taką figurę u facetów ;)
Agn - Sob 08 Wrz, 2012 21:53

Caitri, mnie się wydaje, że są różnie "cosie" - twojego "cosia" ten aktor nie ma, ale mojego "cosia" ma. Dlatego mnie się podoba taki jaki jest, a tobie nie w smak. Aj tam, gdyby wszyscy lubili to samo świat stanąłby w miejscu. Choć swoją szosą właściwie nie wiem, jak sam aktor. Mnie się ta postać całokształtnie podoba. Na mojego "cosia" składa się charakter postaci, jego sposób postępowania, myślenia i, że tak powiem, otwartość. Gdyby grał jakiegoś ciula, pewnie nie spodobałby mi się ani trochę.
Caitriona - Nie 09 Wrz, 2012 00:15

Agn napisał/a:
mnie się wydaje, że są różnie "cosie"

Oczywiście, że tak! I tym samym wróciłyśmy do tego co już mówiłam: każdy lubi co innego, dzięki temu jest fajniej, bo różniej ;)

Tak jak już mówiłam wcześniej, jakoś nie jestem tak do końca przekonana do tego serialu: oglądam, bo liczę że się rozkręci, a że w sumie tak bardzo zły nie jest, nie sprawia mi to problemu. Ale ja osobiście oczekiwałam czegoś więcej.

Caitriona - Nie 09 Wrz, 2012 00:18

Admete napisał/a:
A Cullen ma takei szerokie bary, jeszcze aktora tak ubierają, żeby to było widać...uwielbiam taką figurę u facetów

Zdaje się, że kiedyś w Bones dr Brennan udowadniała, że jest to najbardziej atrakcyjna dla kobiet budowa męskiego ciała ;) Jako modelem posługiwała się półnagim Booth'em ;)

Agn - Nie 09 Wrz, 2012 00:29

Caitriona napisał/a:
Ale ja osobiście oczekiwałam czegoś więcej.

Ja zaś oczekiwałam właśnie tego. No i uważam, że serial jest po prostu bardzo dobry. Ach, można by tak długo i rzewnie.

Caitriona - Nie 09 Wrz, 2012 00:59

No właśnie, ja się na niego napaliłam, a tu tak raczej średnio... Ale nic. Nie pierwsze i nie ostatnie takie zawiedzione nadzieje ;)