To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH

Agn - Czw 23 Kwi, 2009 17:33

Wszystkiego najlepszego z okazji Międzynarodowego Dnia Książki!

Mnie dzisiaj wpadły w rączki dwie książki, które zapowiadają się interesująco. Pierwszą jest Pośmiertna sława Hectora Kiplinga, autorem zaś David Thewlis. Ponieważ lubię tego aktora, zamierzam się zapoznać z powieścią. Może jest równie dobrym pisarzem, co aktorem? Poza tym to ma być satyra na świat sztuki, z czarnym humorem... Dam wam znać, jak przeczytam.

Drugą książką jest Miasto niepokoju Dennisa Lehane'a. O książce (bo mnie się pisać nie chce). Dla mnie brzmi apetycznie (a mnie na apetyt wystarczy sama data akcji - 1919r.). Też dam znać, jak ta potrawa smakuje. Jak tylko jej skosztuję. :mrgreen:

trifle - Czw 23 Kwi, 2009 21:17

Agn, a kojarzysz może jakąś książkę autora Musso/Mosso pt "Będziesz chciał/wiedział/pamiętał?"? Widziałam przedwczoraj w empiku taką karteczkę na regale z poleceniem kogoś z załogi, ale książki na półce nie było i teraz się zastanawiam, czy w ogóle istnieje, bo coś nie mogę znaleźć...
Agn - Czw 23 Kwi, 2009 22:35

Chodzi ci może o to?
http://www.dobraksiazka.n...am-p-75658.html
Bo tylko z tym mi się skojarzyło. TEORETYCZNIE jeśli jest na tej stronie, to w którejś z naszych księgarń to będzie. Ale sprawdzę na pewno, czy to mamy. :)

trifle - Czw 23 Kwi, 2009 23:48

:kwiatki_wyciaga: Pewna nie jestem, bo widziałam tylko krótką notkę, ale czytam opisy w internecie i całkiem możliwe, że to to. Autor na pewno ten, a ile może mieć książek zacznających się od "Będziesz.." :) Na allegro jest, poszukam w bibliotekach, dzięki!
Alicja - Wto 05 Maj, 2009 19:20

trifle, polecam jeszcze Musso - Potem, a jeśli nie znajdziesz "Będziesz tam", to się polecam na PW :-D

tańczę i podskakuję, bo sypnęło Pratchettem. Trzecia już książka jako zapowiedź majowa: Łups!

http://merlin.pl/Lups_Ter...t/1,668519.html

Anonymous - Wto 05 Maj, 2009 19:34

Płodny ten Prachett. Ale dzięki Alicji wreszcie zrozumiałam co te rzesze widzą w Nim :wink:
trifle - Wto 05 Maj, 2009 19:45

Alicja napisał/a:
trifle, polecam jeszcze Musso - Potem, a jeśli nie znajdziesz "Będziesz tam", to się polecam na PW :-D

tańczę i podskakuję, bo sypnęło Pratchettem. Trzecia już książka jako zapowiedź majowa: Łups!

http://merlin.pl/Lups_Ter...t/1,668519.html

A ja kompletnie zapomniałam :thud:
Jestem zawalona książkami-lekturami ze studiów od stóp do głów i nie wiem, kiedy się z tego wygrzebię. Tzn wiem - po egzaminie :-|
A potem jadę na niemiecki obóz pracy na wakacje całe chyba albo do kampanii wrześniowej, także jest źle :thud:
Ale będę pamiętać, że masz :mrgreen: :kwiatek:

Alicja - Wto 05 Maj, 2009 20:45

trifle napisał/a:
Ale będę pamiętać, że masz

polecam się szczerze, będę pamiętała, że pamiętasz :mrgreen:

Trzykrotka - Wto 05 Maj, 2009 21:03

Czy Pratchett ma nowego autora okładek? Mam w domu Straż nocną i Piekło pocztowe, a widzę, ze i Łups ma inna jakość. bardzo mi się podobają.
Admete - Wto 05 Maj, 2009 21:41

Ponownie Sam Vimes w akcji :-) Kiedyś muszę nadrobić zaległości :-)
Alicja - Śro 06 Maj, 2009 08:00

Trzykrotka napisał/a:
Mam w domu Straż nocną i Piekło pocztowe, a widzę, ze i Łups ma inna jakość.

też rzuciło mi się to w oczy przy Piekle pocztowym, z dużym prawdopodobieństwem nowy ilustrator :-D

Caitriona - Śro 06 Maj, 2009 11:07

U, w zyciu nie nadrobię Świata Dysku, jeśli będą wychodziły trzy książki na rok ;)

Do tej pory twórcą okładek u Pratchetta był Josh Kirby, niestety zmarł. Teraz okładki wykonuje Paul Kidby.

Trzykrotka - Śro 06 Maj, 2009 11:29

Ooo, zmarł [*] to przykro.
Jednak te nowe okładki bardziej mi się podobają.

Alicja - Śro 06 Maj, 2009 13:00

Caitriona napisał/a:
U, w zyciu nie nadrobię Świata Dysku, jeśli będą wychodziły trzy książki na rok

cztery na rok :wink: kolejna ma być podobno w sierpniu :mrgreen: Będzie to Making Money - polskie tłumaczenie Świat Finansjery, w roli głównej Moist von Lipwig ( wyst. w Piekle pocztowym)

Nie wiem dlaczego, ale przypomniał mi się fragment w Maskarady:

"Jakiś młody człowiek zamiatał stopnie - teoretycznie. W praktyce przesuwał brud z miejsca na miejsce, dostarczając mu nowych widoków i okazji poznania nowych przyjaciół."

Gunia - Śro 06 Maj, 2009 17:25

Caitriona napisał/a:
U, w zyciu nie nadrobię Świata Dysku, jeśli będą wychodziły trzy książki na rok ;)

I oby jak najdłużej! :D A nadrabiać możemy potem razem, na emeryturze. ;)

Caitriona - Śro 06 Maj, 2009 20:15

Alicja napisał/a:
cztery na rok

U płodny autor z tego naszego Pratchetta! :D

Gunia napisał/a:
I oby jak najdłużej!

W sumie też racja, trzeba tylko dożyć emerytury :-P

praedzio - Śro 06 Maj, 2009 20:17

Caitriona napisał/a:
W sumie też racja, trzeba tylko dożyć emerytury :-P

... a nie rozbijać się rowerami!... :P

Caitriona - Śro 06 Maj, 2009 20:20

praedzio napisał/a:
... a nie rozbijać się rowerami!...

No właśnie :-P Może nie być tak łatwo :mrgreen:

Trzykrotka - Czw 07 Maj, 2009 09:11

Alicja napisał/a:
"Jakiś młody człowiek zamiatał stopnie - teoretycznie. W praktyce przesuwał brud z miejsca na miejsce, dostarczając mu nowych widoków i okazji poznania nowych przyjaciół."

:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Ja dziś znalazłam w Straży Nocnej coś w rodzaju Ankh-Morpork nie było miastem bezprawia. Miało wiele praw. Ono po prostu nie dawało możliwości nie łamania ich.

Alicja - Czw 07 Maj, 2009 20:32

słynne Ankh-Morpork :-D miasto w którym lepiej unikac zaułków
Anonymous - Czw 07 Maj, 2009 20:36

Ja uwielbiam fragment ze "Straż Straż" jak tłumaczą krasnalowi kim jest dziewica :rotfl: :rotfl:
Czytałam ten jeden tom li i jedynie, ale i tak zrobiłam z siebie błazna w kilku autobusach. :rumieniec:

Alicja - Czw 07 Maj, 2009 20:41

cieszę się, nie z błazna oczywiście :wink:
Caitriona - Czw 07 Maj, 2009 20:44

lady_kasiek napisał/a:
Czytałam ten jeden tom li i jedynie, ale i tak zrobiłam z siebie błazna w kilku autobusach

To tak jak ja, gdy czytałam Blask fantastyczny stojąc w kolejce, w pewnym urzędzie :D :D Jedna pani nie wytrzymała i zapytała co czytam ;)

Anonymous - Czw 07 Maj, 2009 20:45

musze nauczyć się panować nad śmiechem.... parę lat to widocznie za mało :wink:
od dziś czytam tylko historyczne biografie oraz książki neutralne przy których się nie upłaczę i nie uśmieję.... w środkach masowego transportu

Alicja - Czw 07 Maj, 2009 20:51

lady_kasiek napisał/a:
od dziś czytam tylko historyczne biografie oraz książki neutralne przy których się nie upłaczę i nie uśmieję

a poza środkami masowego transportu? :wink:

dorzucę coś na zachętę:
"Powszechnie uznawano, że miasto jest bardzo zdrowe. Niewiele zarazków potrafiło tu przetrwać." Trzy wiedźmy