To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Diuna (2020)

Agn - Wto 19 Sty, 2021 19:39

No... U Lozinskiego bylo inne tlumaczenie nazw. Nie pamietam teraz wszystkiego.
Tamara - Wto 19 Sty, 2021 20:06

To coś takiego jak z tłumaczeniami Księgi Dżungli - oba są świetne, ale uznaję tylko Birkenmajera.
BeeMeR - Wto 19 Sty, 2021 20:21

Czytałam pierwszy tom WP Łozińskiego - czytało się dovrze, tylko to nazewnictwo :zalamka:
BeeMeR - Sob 30 Sty, 2021 20:50

Czytam sobie Diunę, jestem po pierwszej księdze, zginął kto miał zginąć i to z odpowiednio wielkim hukiem. Bardzo dobrze się czyta (słucha - Krzysztof Gosztyla ma cudowny głos, miejscami leniwy, miejscami intensywny :serce: ), mam tylko mały problem z Paulem, bo jest zbyt doskonały w tym co potrafi i co doskonale w punkt mówi mając piętnaście lat - ale może to ja jestem za stara na takiego bohatera :wink:
Słuchać sobie będę i tak dalej :mrgreen:

RaczejRozwazna - Sob 30 Sty, 2021 21:13

Mnie też pierwszą księgę czytało się wspaniale, ale później jakoś straciłam entuzjazm.
Agn - Nie 31 Sty, 2021 07:43

Paul jest efektem planu tworzenia nadczlowieka, w dodatku chlopak jest ksieciem, wiec cale zycie byl szkolony do polityki, a jeszcze matka go dodatkowo szkolila w metodach Bene Gesserit - nic dziwnego, ze wie co i kiedy powiedziec czy zrobic. To w koncu Kwisatz Haderach, on nie jest zwyklym czlowiekiem, wiec jego wiek jest wylacznie metryczny, nie ma nic wspolnego z mentalnoscia i wiedza. Bo to w sumie nie sa tacy ludzie jak my, tylko efekt wieeeeelu lat eugenicznego planu BG.
BeeMeR - Nie 31 Sty, 2021 08:25

Ja wiem, wiem, taki prawie sam (tylo bez mentalnych zdolności, te mieli inni na pęczki) był cesarski syn w Panu Lodowego Ogrodu...
Tak, wiem, który był pierwszy i że Grzędowicz całymi garściami czerpał z różnych źródeł, bo to widać. Sama mialam skojarzeń z kilkanaście...

Admete - Nie 31 Sty, 2021 10:03

A na mnie sam Paul w powieści nie robił aż takiego wrażenia. Czytałam dla całości. Potem w któryms późniejszym tomie lubiłam klona Duncana Idaho - tak przynajmniej zapamiętałam, że to był klon.
Agn - Nie 31 Sty, 2021 17:55

Byl ghola, w koncu Duncan zginal w pierwszej "Diunie". I potem go odtwarzano. Leto II caly czas zapewnial sobie nowego Duncana.
W sumie mozna powiedziec, ze tak naprawde Idaho jest glowna postacia calego cyklu.

BeeMeR - Pon 01 Lut, 2021 07:41

Nie mam pojęcia o co chodzi z klonami, drugimi wersjami itd (i na razie mi nie tłumaczcie, może doczytam), ale obaj "pierwsi" już chyba nie żyją - co mnie wielce zmartwiło, bo Idaho był ciekawszy niż Paul. :mysle:
Admete - Pon 01 Lut, 2021 15:19

BeeMeR napisał/a:
ale obaj "pierwsi" już chyba nie żyją - co mnie wielce zmartwiło, bo Idaho był ciekawszy niż Paul.

A widzisz? Od początku wolałam Duncana Idaho.

Agn - Pon 01 Lut, 2021 15:49

Obaj pierwsi? Tzn. kogo masz na mysli? Leto?
BeeMeR - Pon 01 Lut, 2021 20:10

Skoro mowa o jakimś Leto II i klonie Duncana - to ja mówię o tych pierwotnych wersjach, że mi chyba zginęli :mysle: Tj. Leto na pewno, w końcu o tym że zginie i że zostanie zdradzony oraz przez kogo była mowa od początku, a Duncan chyba też alem ciała nie widziała ;)
Agn - Pon 01 Lut, 2021 23:09

A, czyli masz na mysli Leto.
Tak, zginal.
Duncan tez.

Agn - Sob 06 Lut, 2021 00:09

237 dni do premiery "Diuny"...

Tamara - Sob 06 Lut, 2021 21:22

:mrgreen:
Agn - Wto 09 Lut, 2021 12:51

Premiera "Diuny" w kinach przesunieta na 15 wrzesnia.
Ciekawe, czy w naszym zwariowanym kraju tez.

BeeMeR - Wto 09 Lut, 2021 16:53

Niewątpliwie.
No dobrze, ponieważ jestem grubo za połową książki to obejrzałam sobie ponownie fotki i zwiastuny nowej Diuny - wygląda to zacnie :serce:

Donoszę też, że Paul po dotarciu do Fremenów zaczął się znów zachowywać jak młody człowiek który mimo szkolenia na dziesiątą stronę ma jeszcze dużo do nauczenia się, choćby w temacie kobiet i Arakis i już mnie nie irytuje jak wtedy gdy zdawał mi się pięćdziesięciolatkiem zamkniętym w ciele chłopca ;)

BeeMeR - Śro 10 Lut, 2021 20:27

Obejrzałam zwiastun Diuny 1984. Olaboga :paddotylu:
Muszę to obejrzeć bo już niemal nic nie pamiętam, tylko kilka wyrwanych z kontekstu scen. :mrgreen:

BeeMeR - Pon 15 Lut, 2021 18:26

Skończyłam Diunę - pominąwszy kryzys, który miałam gdy Paul dostał pierwsze wizje przyszłości słuchało się bardzo dobrze i podobało mi się. :mrgreen:
Agn - Pon 15 Lut, 2021 19:39

Ciesze sie bardzo. :banan:
BeeMeR - Pon 15 Lut, 2021 20:51

Teraz się zastanawiam czy czytać dalej czy pozostać na tym, ale chyba ciekawość zwycięży ;)
BeeMeR - Pon 22 Lut, 2021 12:55

Obejrzałam Diunę Lyncha - olaboga, jaki to spektakularnie zły film :paddotylu: ma swoje dobre strony, ale na chwilę obecną "nie wstanę, tak będę leżeć" :paddotylu:
Może jak zbiorę myśli to uda mi się napisać coś więcej ale nie obiecuję - no, to teraz zostało mi czekać na nową wersję :mrgreen:

Agn - Pon 22 Lut, 2021 13:22

Masz jeszcze mini serial z 2000 roku (potem dokrecili tez do tego "Dzieci Diuny").
To tak gdybys chciala porownac albo cus...

BeeMeR - Pon 22 Lut, 2021 13:28

Nie,obawiam się że nie mam. Ale gdybym miała to pewnie bym obejrzała :lol: