To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II

migotka - Pią 29 Cze, 2012 22:27

http://slowemmalowane.blo...iak-upalne.html

upalne lato Marianny

bardzo polecam!

migotka - Nie 01 Lip, 2012 15:53

czytam nową Cherezińską, no nie powiem, ma kobieta powera :mrgreen:
milenaj - Nie 01 Lip, 2012 17:03

U mnie stoi na półce i cieszy oczy. Dokończę to co mam porozczynane i dopiero zacznę.
Admete - Nie 01 Lip, 2012 17:45

A coś więcej? Jest w necie jakis fragment reklamowy? Przeczytałabym, żeby zobaczyc, jak to jest napisane.
Agn - Pon 02 Lip, 2012 10:01

Na www.cherezinska.pl są fragmenty. :)
Admete - Pon 02 Lip, 2012 10:37

Dzięki :)
Yvain - Pon 02 Lip, 2012 12:38

Super, dzięki :kwiatek: :mrgreen:
migotka - Wto 03 Lip, 2012 22:43

http://slowemmalowane.blo...statni-akt.html
Ostatni akt

a Cherezinska jednak wymyśla dla mnie jednak za dużo, może dlatego, że ja historyk i fantastyki nie za bardzo lubię, musiałam odłożyć, ale jutro wracam do niej

Agn - Wto 03 Lip, 2012 23:01

Ja wiem? Fantastyka ogranicza się do czegoś w guście "Mgieł Avalonu" (kwestia starej wiary i związanej z nią magii) i herby są żywe. Poza tym nic więcej.
Admete - Wto 03 Lip, 2012 23:06

A ja lubię połączenie magii i historii.
akne - Śro 04 Lip, 2012 13:04

lady_kasiek napisał/a:
Akne przeczytałam książkę Twą.... świetna, niemalże jednym tchem poszła.

Super! Cieszę się, że Ci się podobała :-D :kwiatek:

Anonymous - Śro 04 Lip, 2012 13:20

Mam nadzieje że kolejna już się pisze :)
akne - Śro 04 Lip, 2012 14:26

W tym upaaaaaaaleeeeeeeee lezy odłogiem. Moje poczucie obowiazku robi tak : :wsciekla: i tak :bejsbol:
No i muszę przestać czytać negatywne komentarze, wobec generalnej przewagi cieplutkich i serdecznych.
Zresztą mam troszkę zmartwien na głowie, ale owszem, do zimy mam termin na oddanie kolejnego komputeropisu :mrgreen: Jesli Bóg da, to na kolejne wakacje będzie następna.

Anonymous - Śro 04 Lip, 2012 15:29

ja tam z negatywnymi opiniami się nie spotkałam :co_stracilam:
akne - Śro 04 Lip, 2012 16:23

No cóż... Nie jestem ani Dostojewskim, ani Orzeszkową, ani choćby Żeromskim na ten przykład :mrgreen: Literatura "zaściankowa" dla niektórych nie ma większych wartości intelektualnych i ogranicza się do patrzenia na tekst jako lekką i łatwą lekturę dla mas :cool:
Ja też jestem "masa", więc w sumie to chyba logiczne i nawet cieszy, bo właśnie o te masy mi chodzi :lol:

Admete - Śro 04 Lip, 2012 18:10

Masy są liczne, więc wszysko w porządku ;)
migotka - Śro 04 Lip, 2012 23:00

akne napisał/a:
No cóż... Nie jestem ani Dostojewskim, ani Orzeszkową, ani choćby Żeromskim na ten przykład :mrgreen: Literatura "zaściankowa" dla niektórych nie ma większych wartości intelektualnych i ogranicza się do patrzenia na tekst jako lekką i łatwą lekturę dla mas :cool:
Ja też jestem "masa", więc w sumie to chyba logiczne i nawet cieszy, bo właśnie o te masy mi chodzi :lol:

ja bym się martwiła, jakby nie było krytyki, to znaczy, że jest idealnie i nie ma co się rozwijać, a tak? jakiś asumpt do nowego pisania:D

ja tam lubię zaściankowość, bo sama taka jestem :D

migotka - Śro 04 Lip, 2012 23:00

http://slowemmalowane.blo...w-purpurze.html
Dama w purpurze

migotka - Śro 04 Lip, 2012 23:01

Agn napisał/a:
Ja wiem? Fantastyka ogranicza się do czegoś w guście "Mgieł Avalonu" (kwestia starej wiary i związanej z nią magii) i herby są żywe. Poza tym nic więcej.

to dla mnie aż nad to

Admete - Śro 04 Lip, 2012 23:07

A mnie brakowało takiego pisania o naszej historii jak teraz pisze Cherezińska. O historii trzeba pisac tak, jak wymaga tego wiek obecny. Inaczej będzie martwa.
migotka - Pią 06 Lip, 2012 22:05

Admete napisał/a:
A mnie brakowało takiego pisania o naszej historii jak teraz pisze Cherezińska. O historii trzeba pisac tak, jak wymaga tego wiek obecny. Inaczej będzie martwa.

Ja tez tak uważam, współcześnie już nikt po za nią so tak odległych czasów nie nawiązuje

ja w te upały siedzę w romansach
http://slowemmalowane.blo...ny-brylant.html
Czarny brylant

Admete - Sob 07 Lip, 2012 11:34

Widze, że posty się powtarzają. Trzeba by pokasować...
Przypominam sobie teraz Siostry Bronte Kraskowskiej. Zamówiłam dla siebie i przyjaciółki Na plebanii...Przedpełskiej-Trzeciakowskiej. Moje stare wydanie sie rozlatuje. Migotko Mariusz Wollny pisze o historii Polski w przygodowy sposób, sięga do wieku XVI - bardzo dobrze mu to wychodzi. Mam jego ksiązki w pamięci, do zakupienia. Na razie przeczytałam jedną.

Anonymous - Sob 07 Lip, 2012 14:17

Skończyłam "Dom w Riverton". Bardzo mi się spodobał, czytało mi się szybko i przyjemnie, czego nie mogę powiedzieć o męczonym aktualnie Sapkowskim, chociaż doceniam jego poczucie humoru istyl, ksiażka mnie morduje. Ciekawe ile przerywników będzie miała.

A "Dom w Riverton" zacny, zacny muszę inne ksiażki autorki poznać.

Milenaj co polecasz?

Tak samo polecam "Zapach drzewa sandalowego" naprawdę dobra lektura.

migotka - Sob 07 Lip, 2012 22:06

Admete napisał/a:
Widze, że posty się powtarzają. Trzeba by pokasować...
Przypominam sobie teraz Siostry Bronte Kraskowskiej. Zamówiłam dla siebie i przyjaciółki Na plebanii...Przedpełskiej-Trzeciakowskiej. Moje stare wydanie sie rozlatuje. Migotko Mariusz Wollny pisze o historii Polski w przygodowy sposób, sięga do wieku XVI - bardzo dobrze mu to wychodzi. Mam jego ksiązki w pamięci, do zakupienia. Na razie przeczytałam jedną.

Wollny nie dla mnie:)

http://slowemmalowane.blo...y-ja-uwiod.html
Diabeł, który ją uwiódł

Admete - Nie 08 Lip, 2012 10:19

To jakie powieści historyczne byś chciała? Ciekawa jestem. :)