Seriale - Filary ziemi
Anonymous - Sob 11 Lut, 2012 21:12
Będę po niedzieli w księgarni, jak będzie - kupię i opchnę. Sprzedałabym swoją, ale czyta wnikliwie Tata, a w kolejce jest Mama ;/
milenaj - Sob 11 Lut, 2012 22:22
Gdybym miała swoją, może bym też sprzedała. Jakoś nigdy nie miałam chęci powrotu do tej książki.
Aragonte - Nie 19 Lut, 2012 23:52
Zaczęłam oglądać "Filary ziemi" - jak to ja, z mniej więcej dwuletnim poślizgiem w porównaniu do średniej forumowej
Ogląda mi się dobrze (jestem przy trzecim odcinku), ale motylków niet. Nie czuję się jakoś wessana w historię, chociaż paru bohaterów mi się podoba. I w sumie to nawet nie wiem, czy nie zrobię sobie teraz przerwy w oglądaniu
W dużym stopniu moje odczucia (także dotyczące zestawienia razem Sherlocka i Filarów) oddaje post Admete sprzed dwóch lat
| Admete napisał/a: | Mnie się serial podoba, ale żeby się zachwycać, to aż tak nie Po pierwszym odcinku jestem. Książkę mniej więcej pamiętam więc rozwój wypadków mnie jakoś szczególnie nie zaskakuje. Poza tym akurat te wydarzenia z historii Anglii znam całkeim dobrze, dzięki lekturze książek o przygodach braciszka Cadfaela. Aktorki są w serialu dość okropne - poza tą, która gra Królowa Maud - drewniane. Muzyka dobra, ale zdjęcia tylko przeciętne. No nic - obejrzę dalej, ale chyba nie wciągnie mnie aż tak bardzo, jak was Zdecydowanie jeśli mam głosować na przebój lata, to jest nim uwspółcześniony Sherlock
To jeszcze dodam, że dla mnie najciekawszą postacią jest Filip - podoba mi się, jak go Matthew McFadyen zagrał |
Więc go po prostu bezczelnie zacytuję, dla zaoszczędzenia czasu
Co prawda mam nieco inaczej niż Admete, bo nigdy nie przewijam. Ale za to zdarza mi się wyszywać w czasie oglądania Odrobinę historię tej epoki znam - dzięki temu samemu źródełku co Admete, czyli książkom Ellis Peters o braciszku Cadfaelu
Aha, mimo niewątpliwego uroku oczysk Rufusa i pewnego rudzielca najwięcej mojej uwagi ściąga postać grana przez Matthew.
I chyba więcej historycznych realiów i smaczków bym chciała
Anaru - Pon 20 Lut, 2012 13:34
Ja jeszcze nie zaczęłam, za to mam zdecydowanie w planie od jakiegoś czasu, żałuję, że mi w TV umknęło.
Ja z kolei przy mniej przykuwających filmach nie przewijam, nie wyszywam, za to na drugim komputerze działam w necie .
Admete - Pon 20 Lut, 2012 14:50
Każdy ma swój sposób
Aragonte - Pon 20 Lut, 2012 15:55
Ano
Dodam jeszcze tylko, że obejrzałam do końca trzeci odcinek i chcę napisać, że scena w kamieniołomie baaardzo mi się podobała Pomysł i realizacja, tzn. sposób nakręcenia i muzyczne tło
Dorfi - Sob 03 Mar, 2012 23:56
Serial oglądałam prawie bezpośrednio po przeczytaniu książki i raził mnie w serialu brak wątków, które dla mnie były ważne, no i co poniektóre równie wg mnie ważne rzeczy w serialu zmieniono (np. przysięga składana ojcu w więzieniu).
Ale ogólnie dobrze mi się oglądało.
Dorfi - Pią 24 Sie, 2012 00:45
A czy ktoś czytał już kontynuację Filarów?
Anonymous - Pią 24 Sie, 2012 00:48
a jest?
Agn - Pią 24 Sie, 2012 07:53
Niby miała być...
primavera - Pią 24 Sie, 2012 07:57
oczywiście że jest - to Świat bez końca i ksiązka jest tak samo gruba więc dużo czytania
więcej nie powiem
Agn - Pią 24 Sie, 2012 08:01
Książka to my wiemy, chodzi o serial, bo też miała zostać zekranizowana.
Dorfi - Pią 24 Sie, 2012 09:53
Serialu to tak szybko chyba nie będzie. Nie wiem kiedy książka została wydana u nich, ale u nas w 2011r.
W naszej osiedlowej bibliotece już jest, tyle, że długa kolejka rezerwacji się zrobiła. Pewnie w tym roku się nie załapię do przeczytania.
Caitriona - Pią 24 Sie, 2012 15:37
| Agn napisał/a: | | chodzi o serial, bo też miała zostać zekranizowana. |
Serial ma mieć premierę jesienią, koniec września, początek października
MalaMi - Pią 24 Sie, 2012 17:54
Ksiazke ma, ale bratowa mi zabrala do czytani... nie paamietam, zeby odebrac wiec jeszcze nie czytlam. Przegladalam i akcja dzieje sie w Kingsbidge, i to laczy ta kiazke z Filarami, bo bohaterowie to pozniejsi zstepni bohaterow FZ
primavera - Pią 24 Sie, 2012 18:39
| Caitriona napisał/a: | | Agn napisał/a: | | chodzi o serial, bo też miała zostać zekranizowana. |
Serial ma mieć premierę jesienią, koniec września, początek października |
fantastyczna wiadomość
więcej tutaj
http://www.wykop.pl/ramka...a-serialu-trwa/
praedzio - Pon 27 Sie, 2012 20:29
| Caitriona napisał/a: | | Agn napisał/a: | | chodzi o serial, bo też miała zostać zekranizowana. |
Serial ma mieć premierę jesienią, koniec września, początek października |
Gdzieś tu ktoś dawał chyba zajawkę tego serialu.
Caitriona - Pon 27 Sie, 2012 20:48
| Cytat: | | Gdzieś tu ktoś dawał chyba zajawkę tego serialu |
Ja to byłam Raz jeszcze: http://www.youtube.com/watch?v=IvDP_opSbzA
praedzio - Pon 27 Sie, 2012 22:11
A no właśnie. Ot, skleroza.
Agn - Pon 27 Sie, 2012 22:35
Sobie właśnie oglądam. Będzie się działo. Już się nieźle zapowiada.
Edycja: Ejże! Czy tam nie ma przypadkiem kolesia z Coppera???
Edycja 2: No jako żywo, to on.
Do tego Ben Chaplin (ludu, całe wieki go nie widziałam!), Miranda Richardson... No no, obsada ładna.
Admete - Wto 28 Sie, 2012 09:44
A kogo gra? Copper mi się coraz bardziej podoba. Ciekawe, czy ta druga seria będzie lepsza od Filarów...Niestety juz widzę, że dla mnie tam za dużo dosłownego seksu. Od jakiegoś czasu takie sceny mnie strasznie zniesmaczają. Od dawna wole niedopowiedzenia.
Agn - Wto 28 Sie, 2012 10:53
Patrząc na ten trailer to seksu nie będzie więcej niż w Filarach ziemi (Aliena i Jack). Przeżyjemy. Choć też już mam dość, ale biorę poprawkę na to, że to Follet. Wizualnie i tak pewnie będzie ładniejsze, niż on to napisał.
A *sprawdza szybko w necie nazwisko* Tom Weston-Jones, czyli Copper, gra jakiegoś Merthina (o boru, przeczytałam najpierw "Merlina" - chyba tęsknię do piątego sezonu, hehe). Wygląda mi na to, że to będzie odpowiednik Jacka - młody facet, który osiąga coś swoją pracą, a do tego trafia mu się najładniejsza dziewczyna do kompletu.
Natomiast Ben Chaplin występuje w roli sir Thomasa Langleya, kimkolwiek by nie był - niestety, nie czytałam książki, bo jak podobają mi się pomysły Folleta, tak nie mogę zdzierżyć jego stylu.
Tutaj cała obsada: http://www.world-without-end.tv/key-cast
Admete - Wto 28 Sie, 2012 11:15
Ja mam uprzedzenie do Folleta, bo jak za dorosłości próbowałam to przeczytać, to stwierdziłąm, ze się nie da. To widzę, że obie nie możemy znieść jego stylu pisarskiego No nic, najwyżej będzie się przewijać.
Agn - Wto 28 Sie, 2012 21:27
| Admete napisał/a: | To widzę, że obie nie możemy znieść jego stylu pisarskiego |
Owszem, miewamy podobne uprzedzenia do grafomanii. Po prostu nie mogę, nie daję rady. A tyle razy próbowałam, z tyloma jego książkami. Ni ch...olewy.
milenaj - Śro 05 Wrz, 2012 11:38
Jest już pierwszy odcinek "World without end".
|
|
|