Ogłoszenia drobne - Koncerty/wydarzenia/imprezy muzyczne i kulturalne
Admete - Sob 23 Lip, 2011 21:09
A ja jestem niewinna jeśli chodzi o muffinki, bo nie jadłam nigdy Kasiek, jak będziesz starsza niż piramidy, to już ci się nie będzie chciało piec
Anonymous - Sob 23 Lip, 2011 21:41
Nie sądze. Wdałam się w kądzielowatą część rodziny, która leży na łożu Abrahama niemalże, ale i tak pieczesz na sobotę.
Moja Siostra niestety sie wyrodziła i jeest jaka stara taka głupia i leniwa i nie umie piec nic.
corrado - Sob 23 Lip, 2011 23:24
| trifle napisał/a: | | corrado napisał/a: | | Anaru napisał/a: | We Wrocławiu w sobotę otwiera się muffiniarnia
|
U nas się też "otwarła" w tym tygodniu . Całkiem niezłe wychodzą |
Znaczy się w domu? Na osiedlu? Bo miasto chyba to samo
Muffinki są niesamowicie wdzięczne do robienia i tak uroczo wyglądają jak odpowiednio wyrosną |
W domu, w domu I jak smakują . Najlepsze w nich jest ekspresowe tempo w jakim można je zrobić
trifle - Nie 24 Lip, 2011 11:55
O, to podzielcie się jakimś fajnym przepisem
corrado - Wto 26 Lip, 2011 17:46
Sprawdź wiadomości
Anaru - Sob 30 Lip, 2011 01:20
Warszawskie Powstanie w Rynku
(Wrocław)
W niedzielę (31 lipca) będzie można usłyszeć huki dział i wystrzały z karabinów.
Od godziny 10 będzie tam przygotowywana inscenizacja Powstania Warszawskiego, bo 1 sierpnia przypada 67. rocznica jego rozpoczęcia. Członkowie wrocławskiego stowarzyszenia Festung Breslau razem z Dolnośląska Inicjatywą Historyczną postanowili po raz kolejny właśnie w ten sposób zorganizować lekcję historii dla wrocławian.
Główny pokaz odbędzie się o 16.45.
http://www.prw.pl/article...wstanie-w-rynku
Wielka Parada Smerfów przejdzie przez Kraków
Smerfy w Krakowie? Już 31 lipca przez miasto przejdą... smerfy! Już dziś zobacz zdjęcia małych niebieskich stworków i program imprezy.
Parada była już organizowana w innych miastach na świecie. Między innymi w Nowym Jorku, w Chicago, w Madrycie. Teraz czas na Warszawę, Kraków, Łódź, Katowice, Wrocław, Poznań i Trójmiasto.
W Krakowie Wielka Parada Smerfów odbędzie się w niedzielę 31 lipca. Wyruszy spod Wawelu na wysokości ul. Bernardyńskiej o godz. 14.00, przejdzie Bulwarem Czerwieńskim w stronę budynku Centrum Obsługi Ruchu Turystycznego (ul. Powiśle). Parada potrwa kilka godzin.
Program Wielkiej Parady Smerfów w Krakowie
Parada rozpocznie się od powitania i zachęcenia do zabawy zgromadzonych uczestników. Następnie, przy dźwiękach smerfowej muzyki, przejdzie przez wyznaczone ulice. Paradę otwierać będzie ośmiu tancerzy, którzy będą aktywnie zachęcać do dołączenia do wydarzenia. Za nimi jechać będzie, specjalnie stworzona na tę okoliczność, platforma, na której oprócz animatora zagrzewającego do zabawy będą 3 postacie Smerfów. Platforma ma prawie 3 metry szerokości i 7 metrów długości. W ruch wprawi ją osobliwe, stylizowane na nowojorską taksówkę auto. Jest to bezpośrednie nawiązanie do filmu, którego akcja toczy się właśnie w tym mieście. Paradę zamykać będzie wyjątkowa atrakcja. Będą to 3 balony helowe w postaci Papy Smerfa, Smerfetki i Smerfusia (długość 8 m, wysokość 3,6 m, szerokość przy rozłożonych rękach 5,8 m).
http://www.mmkrakow.pl/38...ategory=kultura
Anaru - Wto 02 Sie, 2011 18:41
National Geographic pokaże wrocławianom świat w 3D
Po Warszawie, Bydgoszczy, Krakowie i Zabrzu niezwykła wystawa National Geographic przybywa do Wrocławia. 30 trójwymiarowych zdjęć z podróży dookoła świata będzie można oglądać od soboty, 6 sierpnia.
Wystawa „Świat w 3D” będzie prezentowana w Centrum Handlowym Korona od 6 do 21 sierpnia.
http://www.tuwroclaw.com/...-3266-8076.html
Korona jest daleko ode mnie, ale chyba się przejadę.
fanturia - Wto 02 Sie, 2011 19:26
Nawet jeszcze dalej... Ale brzmi zachęcająco
Anaru - Czw 04 Sie, 2011 18:25
A na to bym poszła zdecydowanie
W Krakowie rusza festiwal dla leniwych
Od czwartku do niedzieli na Małym Rynku w Krakowie odbędzie się II Lato Leniwców – Festiwal Spowalniania Czasu. Spowalnianie przybierze formę kiermaszu winiarsko-serowego, z licznymi koncertami, pokazami gotowania i warsztatami
Będzie można skosztować win austriackich, czeskich, francuskich, greckich, gruzińskich, hiszpańskich, izraelskich, południowoafrykańskich, portugalskich, rumuńskich, węgierskich włoskich i innych.
Festiwal nosi tytuł Tour de Fromage – czyli wokół sera. Pojawią się sery bułgarskie, greckie, polskie i włoskie, krowie, kozie i owcze (m. in. Bul Eco, Fga, Magdalenka, Oscypki Viola).
Na Małym Rynku stanie grill jerozolimski oraz stoiska z kuchnią polską, ukraińską, włoską, węgierską (w tym langosz, przebój CK Wina). Kiermasz można odwiedzać od godziny 11 do północy.
http://wiadomosci.onet.pl...-wiadomosc.html
Admete - Czw 04 Sie, 2011 20:45
Smakowity ten festiwal...My z Riellą zrobimy sobie jutro własny - będzie pizza wielu smaków
Yvain - Czw 04 Sie, 2011 21:18
Zazdraszczam festiwalu
A pizzę zamierzam zrobić w niedzielę bo przychodzi kumpela z synem, a on nic innego nie jada a poza tym jest tyle tanich i smacznych warzyw, że pizza może być maksymalnie bogata
Anaru - Sob 06 Sie, 2011 10:29
Parada smerfów we Wrocławiu
Parada rozpocznie się w sobotę, 6 sierpnia, o godz. 12. pod Halą Stulecia i stamtąd przemieszczać się będzie w kierunku Pasażu Grunwaldzkiego. Zostanie otwarta przez ośmiu tancerzy, którzy przy dźwiękach smerfowej muzyki będą zachęcać wrocławian do wspólnej zabawy. W ślad za nimi pojedzie specjalna platforma z trójką sympatycznych, niebieskich stworzeń. Na jej czele jechać będzie samochód, imitujący słynną, żółtą, nowojorską taksówkę, co ma nawiązywać do akcji nowego filmu o smerfach, która toczy się właśnie w Nowym Jorku.
Po przejściu wyznaczonej trasy, w powietrze poszybują trzy ogromne balony helowe prezentujące Papę Smerfa, Smerfetkę i Smerfusia. Dodatkowo, będzie można załapać się na upominki oraz szereg gier, zabaw i konkursów.
- Ideą parady jest zaktywizowanie do wspólnej zabawy całych rodzin, tzn. zarówno dzieci, jak i rodziców, którzy na pewno nie będą nudzić się w tym czasie. Zabawa połączona będzie np. z nauką tańca Smerfów - informuje Iwona Wodzińska z AIM Media, współorganizatora imprezy.
Szacowany czas imprezy to ok. 3 godziny. Udział w zabawie jest bezpłatny.
Parady odbywają się w największych miastach Polski w ramach promocji filmu "Smerfy", który w kinach pojawi się 19 sierpnia. W Polsce, oprócz Wrocławia, Smerfy odwiedzą Warszawę (30 lipca), Kraków (31 lipca), Łódź (4 sierpnia), Katowice (5 sierpnia), Poznań (7 sierpnia) i Trójmiasto (14 sierpnia).
http://www.mmwroclaw.pl/3...?category=video
Heh, na krakowskie nie dałam rady, na wrocławskie chyba się przejadę
Pruscy żołnierze z Kłodzka przyjechali do Wrocławia
Dziewięciu pruskich żołnierzy w strojach z początku XIX wieku rozstawiło w Rynku swoje namioty, wyciągnęli szable i armatę. W ten sposób chcą zachęcić wrocławian do przyjazdu w następny weekend do Kłodzka, gdzie odbędzie się rekonstrukcja bitwy o twierdzę
Żołnierze rozbili się przy przejściu z Rynku na plac Solny. Mają dwa namioty: jeden sypialny, a drugi tzw. regimentowy, gdzie - jak mówią - wspólnie biesiadują po wygranej bitwie. W środku rozstawili używane 200 lat temu naczynia, a na zewnątrz wystawili armatę. Są ubrani w mundury, które w czasach napoleońskich nosił 47. Pruski Pułk Piechoty z Kłodzka. W 1807 roku obronił on Twierdzę Kłodzką atakowaną przez Hieronima, brata Napoleona.
- O tym, że jesteśmy z Kłodzka, świadczą żółto-czerwone pompony przyczepione do naszych kapeluszy. To barwy miasta. Ja mam na sobie mundur artyleryjski, kolega jest ubrany w ten należący do oficera piechoty, inny strzelca wyborowego. Mundury są bardzo dokładnie odtworzone, można się więc przyjrzeć wszystkim detalom - mówi Grzegorz Skrobich, jeden z żołnierzy.
Prusacy będą się prezentować w Rynku w piątek do godz. 20 i w sobotę od godz. 12 do 20. Na sobotę planowany jest też wystrzał z armaty oraz konkurs wiedzy o Twierdzy Kłodzkiej. Dwie osoby, mężczyzna i kobieta, które popiszą się najszerszą wiedzą, wygrają dwudniowy pobyt w Kłodzku podczas obchodów Dni Twierdzy oraz rolę w specjalnym przedstawieniu kostiumowym, zaplanowanym na czas festiwalu.
VI Dni Twierdzy Kłodzkiej rozpoczynają się w czwartek 11 sierpnia i potrwają do niedzieli. Głównym punktem o godz.16 będzie wielka rekonstrukcja bitwy prusko- francuskiej z udziałem 400 żołnierzy nie tylko z Polski, ale także m.in. z Niemiec, Czech, Austrii, czy Litwy.
http://wroclaw.gazeta.pl/..._Wroclawia.html
Barbarella - Pon 15 Sie, 2011 18:37
Przy okazji sobotniego wyjazdu do Krakowa odwiedziłam Muzeum Narodowe. I utknęłam tam, najpierw podziwiając skarby Korony Hiszpańskiej , a potem wystawę Broń i barwa
Admete - Pon 15 Sie, 2011 20:28
W końcu musze zobaczyć wystawę...
Deanariell - Wto 16 Sie, 2011 13:21
| Barbarella napisał/a: | | utknęłam tam, najpierw podziwiając skarby Korony Hiszpańskiej |
Miałam rację, że tym razem nie poszłam, bo ja bym tam utknęła pewnie do niedzieli... Albo przyszłaby mi smocza ochota na zagarnięcie choćby części tych skarbów. Może kiedyś jeszcze będzie okazja zobaczyć na spokojnie?
Anonymous - Wto 16 Sie, 2011 13:29
| Barbarella napisał/a: | wystawę Broń i barwa |
tiaaaa...
Barbarella - Śro 17 Sie, 2011 13:11
Broń i barwa to wystawa stała. A skarby Hiszpanii można oglądać do 9 października.
Anaru - Śro 17 Sie, 2011 15:33
Idę!!!
Ognisty show Groupe F podczas Europejskiego Kongresu Kultury
W trakcie Europejskiego Kongresu Kultury do Wrocławia przyjedzie jeden z najbardziej znanych teatrów pirotechnicznych na świecie - Groupe F. Ich spektakl zaplanowano na 9 września na Wyspie Słodowej.
Groupe F założył w 1990 roku "ognisty wizjoner" Christophe Berthonneau wraz z Ericiem Noelem - wynalazcą skomplikowanych narzędzi i maszyn scenicznych. Ich pierwszym przedstawieniem były „Ptaki ognia”.
Teraz Groupe F to ponad czterdzieści osób – aktorów, muzyków, plastyków, reżyserów, architektów. Pracowali na wszystkich kontynentach, realizując spektakle pełne płomieni oraz ogromne pokazy fajerwerków.
Najbardziej znane dokonania Groupe F to iluminacja i fajerwerki sylwestrowe wokół Wieży Eiffla 1999/2000, fajerwerki na Stade de France w czasie Mundialu w 1998, zamknięcie Igrzysk Olimpijskich w Barcelonie, oprawa wizualna tournée Bjoerk, uroczystości 700-lecia Bilbao, otwarcie Mostu Milenijnego na Tamizie i iluminacja Big Bena w Londynie, otwarcie Burdż Chalifa w Dubaju.
Teraz artyści z Groupe F szykują się do desantu na wrocławską Wyspę Słodową, gdzie odbędzie się symultaniczne widowisko przygotowane specjalnie na Europejski Kongres Kultury. Inspiracją nowego spektaklu stała się zabytkowa część Wrocławia, rozrzucona na wyspach połączonych mostami, pełna zieleni. Architektura i charakter tego miejsca nasunęły artystom skojarzenia z ideą demokracji. Dlatego widowisko będzie rozgrywało się na kilku planach, które mają symbolizować to, co prywatne i to, co wspólne, publiczne.
Each one and Everybody, spektakl plenerowy
Groupe F
9 września, godz. 21.30 Wyspa Słodowa
http://terazwroclaw.pl/ar...ongresu-Kultury
Anonymous - Śro 17 Sie, 2011 16:30
| Barbarella napisał/a: | | broń i barwa to wystawa stała. A skarby Hiszpanii można oglądać do 9 października. |
wiem, ale mialam tam byc razem z Toba, co nie?
Barbarella - Śro 17 Sie, 2011 19:45
Możesz być. Ja chętnie pójdę drugi raz.
corrado - Śro 17 Sie, 2011 23:31
Bolesławieckie święto Ceramiki
http://swietoceramiki.pl/
"Tegoroczna edycja Bolesławieckiego Święta Ceramiki startuje już w środę, 17 sierpnia. Właśnie wtedy na bolesławieckim Rynku rozpocznie się bowiem Ceramiczny zawrót głowy - kiermasz ceramiki. Po raz kolejny centrum miasta stanie się miejscem, gdzie swoje wyroby zaprezentują producenci ceramiki z Bolesławca i nie tylko."
Byliśmy w tamtym roku. Był naprawdę spory jarmark z ceramiką z regionu i nie tylko oraz spory jarmark ze starociami.
Jak kto ma ochotę może przy okazji zostawić kwiaty pod pomnikiem Kutuzowa.
trifle - Czw 18 Sie, 2011 19:47
Właśnie sobie uświadomiłam, że to już co najmniej pięć lat, jak nie byłam w domu podczas Święta Ceramiki
elbereth - Śro 24 Sie, 2011 13:17
Dopiero za rok, ale myślę, że wiele osób tutaj zainteresuje:
Großer Jane Austen Ball mit den Pemberley Players
| Cytat: | Termin: 3 października 2012, 16:00 - 22:30
Stworzone przez: Peter Hoffmann
Więcej informacji:
Zum Tag der "Deutschen Einheit" 2012 kommen die Pemberley Players für einen Ball nach Deutschland...
Next year I was able to win as Baert Lieven as the Pemberley Players for a great Jane Austen Ball in 2012...
soon be back for more |
Ktoś ma ochotę się wybrać? W końcu to nie tak daleko i jest jeszcze sporo czasu na przygotowania...
EDIT: O, Colinek też ma być!
Anaru - Sob 27 Sie, 2011 09:06
Wrocławskie Święto Mąki w Ogrodzie Botanicznym 2011
11.00-19.00
28 sierpnia 2011r., w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu, odbędzie się po raz dziesiąty Wrocławskie Święto Maki. Jest to impreza organizowana przez Hotel Tumski, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego oraz Fundację Pro Culturae Bono.
Wrocławskie Święto Mąki na stałe wpisało się do kalendarza wrocławskich imprez. To piknik rodzinny, skierowany do mieszkańców Wrocławia, podczas którego chcemy w atrakcyjny sposób podkreślić wartość oraz historię i tradycję wyrobu chleba i produktów mącznych.
Co roku zapraszamy do współtworzenia imprezy wielu wrocławskich i dolnośląskich piekarzy i cukierników, prezentujących rozmaite wypieki, organizujemy gry i konkursy z nagrodami dla dzieci, turniej rycerski, zapewniamy oprawę muzyczną i doskonałą kuchnię z grilla.
Wrocławskie Święto Mąki ma charakter otwartej imprezy plenerowej adresowanej do szerokiego grona odbiorców - zarówno mieszkańców Wrocławia i Dolnego Śląska jak i turystów krajowych i zagranicznych.
Impreza koncentrować będzie się wokół sceny, na której zaprezentowany będzie artystyczny program w postaci licznych konkursów, koncertów oraz innych atrakcji. W ramach programu artystycznego wystąpią m.in.: zespół muzyczny „Retro”, Teatr Pantomimy „Piotruś Pan”, odbędzie się pokaz walk rycerskich, turniej łuczniczy, liczne konkursy dla dzieci. Ciekawym akcentem festynu będzie koncert z Cyklu Muzyka w Ogrodach. Dodatkowo odbędzie się jarmark różności w postaci kramów i straganów ekologicznych.
http://www.mmwroclaw.pl/m...cznym+2011.html
Zdecydowanie się wybiorę chociaż na chwilkę
IV Festiwal Romski w Parku Staromiejskim
27 sierpnia w znajdującym się w centrum Wrocławia Parku Staromiejskim odbędzie się IV Festiwal Romski. Wydarzenie rozpocznie się o godz. 17 i potrwa do 21. Zagrają m.in. Terne Cierchenia, Kałe Roma czy Gitan Swing.
IV Festiwal Romski, który odbędzie się w Parku Staromiejskim przy Teatrze Lalek. organizowany przez Stowarzyszenie Romani Bacht.
http://www.mmwroclaw.pl/m...romiejskim.html
Poszłabym też, ale niestety nie dam rady o tej porze
Dzień otwarty na AOW: zobacz most na Rędzinie i zrób mu zdjęcie!
27 sierpnia wejdziecie na jeden z najwyższych mostów w Polsce.
Dzień Otwarty na AOW 27 sierpnia - program:
Jezdnia A8 – kierunek Wrocław
9:00 – 21:00 Dzień Otwarty Autostradowej Obwodnicy Wrocławia
9:00 – 19:00 Miasteczko Edukacyjne programu Unii Europejskiej „Drogi zaufania” (m.in. symulator zderzenia, symulator dachowania, tor gokartowy, ratownictwo medyczne)
9:00-20:00 Wystawa zabytkowych maszyn drogowych
9:00-20:00 Wystawa fotograficzna „AOW w obiektywach fotoreporterów”
9:00-21:00 Mobilne Laboratorium Drogowe
9:00 - 21:00 Wystawa „Polska po drodze”
Jezdnia A8 – kierunek Warszawa
11:00-11:30 Polska na rowery. Przejazd rowerowy mieszkańców Wrocławia po autostradzie A8 na czele z Ryszardem Szurkowskim.
11:30 – 13:15 Autostrada na Czas II - Wyścig kolarski z udziałem czołowych polskich zawodników (m.in. Henryk Charucki, Ryszard Szurkowski)
13:30 – 14:00 Dekoracja zwycięzców wyścigu kolarskiego
14:30 – 16:00 Maraton biegowy na Autostradowej Obwodnicy Wrocławia
16:00 – wywiad z głównym projektantem mostu – prof. Janem Biliszczukiem
16:30 – 17:00 Zatańcz na autostradzie A8 (Flash Mob)
17:00 – 17:30 Parada zabytkowych samochodów
17:30 – 18:00 Parada motocykli Harley Davidson oraz dolnośląskich klubów motocyklowych
Węzeł autostradowy „Lotnisko”
10:50 oraz 12:25 Happening – symulacja wypadku oraz ratownictwa autostradowego
Estakada od Stadionu na Most Rędziński
20:00-20:50 Muzyczne impresje AOW 2011 (na żywo DJ GamBiT)
20:50 Ogłoszenie wyników plebiscytu na nazwę mostu
21:00 Iluminacja „Most Tysiąca Barw
Największą atrakcją będzie z pewnością zwiedzanie powstającego na Rędzinie mostu. Dodatkowo, 27 sierpnia poznamy oficjalną nazwę przeprawy. (była propozycja im. Kaczyńskiego, zobaczymy)
http://www.mmwroclaw.pl/3...e?category=news
Cieszę się, że już go widziałam w miarę z bliska, chociaż nielegalnie
Anaru - Sob 27 Sie, 2011 09:18
BuskerBus zaparkował na Rynku
Busker to artysta uliczny. Bus to autobus. BuskerBus to festiwal artystów ulicznych, którzy podróżują autobusem między trzema miastami. Impreza zaczęła się 23 sierpnia w Brzegu. 26 sierpnia przeniesie się do Wrocławia. 30 sierpnia odwiedzi jeszcze Zieloną Górę. Mottem festiwalu jest cytat Carla Gustava Junga: "We wspólnej zabawie ludzie manifestują swoją wolność". Organizatorem festiwalu jest Romuald Popłonyk, artysta ulicznym. We Wrocławiu prowadzi biuro, które organizuje warsztaty muzyczne i teatralne.
http://www.mmwroclaw.pl/3...n?category=news
Festiwal BuskerBus od piętnastu lat promuje niezależnych artystów. Przyświeca mu idea równości i wolności oraz przeświadczenie, że tego, co najpiękniejsze i najbardziej wartościowe, nie można kupić. Nie ma więc tu biletów ani konkursów zmuszających uczestników do rywalizacji. Jest radość, zabawa i sztuka.
Przez trzy dni (26-28 sierpnia 2011, Rynek) wszyscy mogą podziwiać występy artystów ulicznych przybyłych do Wrocławia z całego świata. Tę wyjątkową artystyczną trupę uliczną tworzą komicy, mimowie, akrobaci, muzycy, aktorzy cyrkowi, teatr lalkowy, żonglerze, tancerze, połykacze ognia i szczudlarze.
http://wroclawkosmos.word...kowal-na-rynku/
|
|
|