To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

migotka - Wto 14 Cze, 2011 22:31

http://slowemmalowane.blo...-labirynty.html
Maria Podraza-Kwiatkowska, Labirynty - kładki - drogowskazy. Szkice o literaturze od Wyspiańskiego do Gombrowicza.

Agn - Śro 15 Cze, 2011 19:44

Admete napisał/a:
Chcesz dobrego NIemca, to przeczytaj Najeżdźców Dobraczyńskiego ;)

Dzięki za cynk, poszperałam, znalazłam na allegro. 6,80 zł i jest moje. :mrgreen:

Admete - Śro 15 Cze, 2011 19:46

Jest do tego jeszcze druga część - "A znak nie będzie mu dany". To ogólnie starocie i nie w modzie teraz czytać tego autora ;) Mnie się jednak kiedyś dobrze czytało jego książki ( nastolatką byłam ).
Agn - Śro 15 Cze, 2011 19:50

Lubię starocie. *gładzi z czułością Sagę o jarlu Broniszu* Bardzo lubię. Druga część? Potem się rozejrzę, jak zacznę śmierdzieć kasą. :D
Admete - Śro 15 Cze, 2011 19:52

Poczekaj, bo jeszcze nie wiesz, czy ci się spodoba. Ciekawe, co teraz bym powiedziała o tej książce? Minęło tyle lat, odkąd ją czytałam. Lubiłam też "Marcin powraca z daleka".
Agn - Śro 15 Cze, 2011 19:56

Admete, już ci kiedyś powiedziałam, że wierzę twojemu gustowi. Dzięki niemu odkryłam mnóstwo wspaniałych książek. Więc na mur beton będzie mi się podobało. :mrgreen:
Eeva - Śro 15 Cze, 2011 20:23

Jako chyba ostatnia z was przeczytałam Sagę Sigrun (przez chyba jakies 60 stron czytałam ją jako Sigurn i potem się skapnełam że źle czytam :-) ).
Bardzo mi się podobała, jutro lecę do biblio po drugą część :-)

Agn - Śro 15 Cze, 2011 20:27

Hura! Hura! Hura! Kolejna ofiara zauroczona prozą Cherezińskiej! *cieszy się jak głupi do sera*
Eeva - Śro 15 Cze, 2011 20:33

Ja już pokochałam Cherezińską po przeczytaniu Gry w Kości :-)
Agn - Śro 15 Cze, 2011 20:36

Dobrze. Bardzo dobrze. Bardzo bardzo dobrze, moja droga. :mrgreen:
Wiem, wiem, zachowuję się jak głupie dziecko, ale mnie tak strasznie cieszy, że ludzie lubią to samo co ja i się wkręcają... No ale jak już się wyłowiło perełkę w polskiej literaturze, to trzeba reklamować. :D

Eeva - Śro 15 Cze, 2011 20:40

Ja się wkręciłam bo ktoś tu na forum tak strasznie zachwalał i rozpływał się w ochach i achach (pewnie Ty ;-) ) to się zapoznałam z Grą.
Sigrum mnie mocno wciągnęła i ciekawią mnie kolejne częsci.
Niestety moja biblio nie posiada Byłam sekretarką... :(

Agn - Śro 15 Cze, 2011 20:45

Sekretarka... ciągle przede mną, aczkolwiek to nie powieść, tylko odtworzony pamiętnik. Ale zamierzam się z nim zapoznać. :D
Admete - Czw 16 Cze, 2011 22:08

Przesłanie od pani de Sevigne:
"Moje życie znasz także. Upływa ono w gronie pięciu czy sześciu przyjaciół, w których towarzystwie gustuję, i pośród tysiąca obowiązków, do których jestem zmuszona, co wcale nie jest mało; lecz co mnie gniewa, to że nic nie robiąc widzę dni mijające, i nasze biedne życie skłąda się z tych dni, i starzejemy się i umieramy. Sądzę, że to bardzo źle. Znajduję życie zbyt krótkim: ledwo minęłą młodość, a już jesteśmy starzy. (...) Lecz cóż możemy zrobić?"

Aragonte - Czw 16 Cze, 2011 22:26

Eeva napisał/a:
Jako chyba ostatnia z was przeczytałam Sagę Sigrun (przez chyba jakies 60 stron czytałam ją jako Sigurn i potem się skapnełam że źle czytam :-) ).
Bardzo mi się podobała, jutro lecę do biblio po drugą część :-)

Nie ostatnia, nie ostatnia - ja zabiorę się za to dopiero wtedy, kiedy pozbędę się pewnego garba :roll:
Ale dwie książki Cherezińskiej mam już, zanabyłam, bo wierzę Wam, że dobre.

zuza - Pią 17 Cze, 2011 07:34

Ja nie czytalam wcale poki co :ops1:
Yvain - Pią 17 Cze, 2011 08:05

Agn napisał/a:
Kolejna ofiara zauroczona prozą Cherezińskiej

Ofiar jest więcej :mrgreen: właśnie skończyłam Ja jestem Halderd , teraz tylko czyham żeby dostać Pasję według Einara :mrgreen: Niesamowicie kobieta pisze, czytam o Sigrun jestem Sigrun, czytam o Halderd jestem Halderd, nie potrafię być obserwatorem :mrgreen: Nie mogę doczekać się kolejnych książek.

Aragonte - Pią 17 Cze, 2011 11:06

zuza napisał/a:
Ja nie czytalam wcale poki co :ops1:

Możesz pożyczyć ode mnie, skoro ja na razie nie czytam :)

Ania Aga - Pią 17 Cze, 2011 16:49

Admete napisał/a:
Jest do tego jeszcze druga część - "A znak nie będzie mu dany".

A to niespodzianka, nie wiedziałam! Czy główna para bohaterów spotyka się raz jeszcze?
Czytałam lata temu Dobraczyńskiego, pamiętam, że popłakiwałam przy książce "Cień ojca"

Deanariell - Pią 17 Cze, 2011 17:59

Admete napisał/a:
Przesłanie od pani de Sevigne

Bardzo współczesne - choć może lepiej powiedzieć wybitnie ponadczasowe. ;) Trudno się z nią nie zgodzić...

Admete - Pią 17 Cze, 2011 18:39

Ania Aga napisał/a:
Admete napisał/a:
Jest do tego jeszcze druga część - "A znak nie będzie mu dany".

A to niespodzianka, nie wiedziałam! Czy główna para bohaterów spotyka się raz jeszcze?
Czytałam lata temu Dobraczyńskiego, pamiętam, że popłakiwałam przy książce "Cień ojca"

Spotyka się? Mnie się wydaje, że Oleńka ginie. A dobry Niemiec wybiera trudniejszą drogę w życiu.

Riella ponadczasowe. Lubię odczuwać powinowactwo z tymi, którzy żyli przed nami.

Ania Aga - Pią 17 Cze, 2011 18:58

Admete napisał/a:
Spotyka się? MNie się wydaje, że Oleńka ginie. A dobry Niemiecwybiera trudniejszą drogę w życiu.

Musiałam ten fakt wyrzucić z pamięci! O matko, czytałam to 30 lat temu, sprawdziłam datę wydania

Admete - Pią 17 Cze, 2011 19:17

Szczerze Ci powiem, że ja też nie pamiętam szczegółów - czytałam ponad 20 lat temu.
Eeva - Pią 17 Cze, 2011 19:28

Yvain napisał/a:
czytam o Sigrun jestem Sigrun, czytam o Halderd jestem Halderd

A potem będziesz Einarem? ;-)

Wpadłam w szał Olgi Rudnickiej i teraz dosłownie połykam Zacisze 13. Bardzo polecam - czytam i śmieję się na głos :-)

Yvain - Pią 17 Cze, 2011 19:40

Cytat:
A potem będziesz Einarem
Taką mam nadzieję :mrgreen:
Eeva - Pią 17 Cze, 2011 19:59

Yvain napisał/a:
Taką mam nadzieję

To napisz tylko jak było :-)

Ja dziś pożyczyłam Halderd i już czeka na swoją kolej :-)