To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

Agn - Nie 29 Maj, 2011 10:29

Powinnaś się tym zająć zawodowo. Inne trendy by były, inaczej wyglądałby świat. :mrgreen:
Aragonte - Nie 29 Maj, 2011 10:47

Admete napisał/a:
Ja to potrafię wykreować trend ;)

U mnie to nie musiałaś nic kreować, wystarczyło poskrobać po wierzchu - zawsze interesowała mnie ta epoka, a zwłaszcza wiadoma trójka :wink: Czwarty z tej trójki zdecydowanie mniej :-P

Admete - Nie 29 Maj, 2011 14:29

Żartowałam oczywiście :) Też lubię czytać/oglądac rzeczy związane z tym okresem w historii.
Anonymous - Pią 03 Cze, 2011 11:44

Druga książka o Księdzu Rafale zachwyciła mnie tak jak pierwsza. Jak ktos ma ochotę na coś takiego bajkowego, pokrzepiającego to idealna książka.
Agn - Pią 03 Cze, 2011 11:52

O księdzu Rafale, czyli...?
Anonymous - Pią 03 Cze, 2011 11:53

Pierwsza "Ksiądz Rafał", druga "Ksiądz Rafał. Niespokojne czasy" :)
migotka - Sob 04 Cze, 2011 18:36

http://slowemmalowane.blo...akowskiego.html

Pustelnik z Krakowskiego Przedmieścia

Admete - Sob 04 Cze, 2011 20:59

Eleanor Herman - "Królowe i ich kochankowie"

Książka tematycznie podobna do tej, która przeczytałam niedawno i wspominałam w naszym wątku. Tym razem jednak autorka opisuje historie królewskich romansów spoza francji. Jest oczywiście historia Anny Boleyn, Katarzyny Howard i romanse Katarzyny Wielkiej. Oprócz tych szeroko znanych opowieści sa jednak także mniej popularne - jak dzieje Zofii Doroty z Cell.

Anonymous - Nie 05 Cze, 2011 18:10

Świtnie trzymający w napięciu kryminał "Spójrz na mnie" autorki, której nazwiska nie umiem wymówić.
Nie jestem jakimś koneserem kryminałów, ale to czytało mi się genialnie.

Admete - Nie 05 Cze, 2011 18:22

Lubię czytac kryminały, ale nie mam skąd pożyczać, a uważam, że nie warto na takie czytadła wydawać kasy.
Anonymous - Nie 05 Cze, 2011 18:28

Podesłać Ci czy poczekasz aż przyjadę któregoś dnia?
trifle - Nie 05 Cze, 2011 22:01

Czytam sobie powoli "Portret damy" Henry'ego Jamesa. Super, dawno mi się tak dobrze nie czytało takiej "tłustej" powieści. Taki trochę "Thomas-Mannowy" styl, długie opisy, piękny język. Jestem w jakiejś 1/6 dopiero, ale to dobrze, jeszcze duuużo do końca.
Swoją drogą - zdolne rodzeństwo, William James - pisał o pragmatyzmie, filozofii, doświadczeniach religijnych, o tym, że inżynierowie potrzebują filozofii, żeby pozostać dżentelmenami, a literaci, żeby utrzymać w ryzach swoje rozpoetyzowane umysły ;)
Ciekawe, czy jest gen odpowiedzialny za talent literacki ;)

Admete - Pon 06 Cze, 2011 05:27

lady_kasiek napisał/a:
Podesłać Ci czy poczekasz aż przyjadę któregoś dnia?

Teraz i tak mam ograniczony czas na czytanie - niestey.

Alicja - Pon 06 Cze, 2011 20:48

trifle napisał/a:
Czytam sobie powoli "Portret damy" Henry'ego Jamesa.

obejrzałam najpierw film i obrzydził mi tę powieść. Żałuję, że nie zaczęłam w odwrotnej kolejności

trifle - Pon 06 Cze, 2011 21:30

Alicja napisał/a:
trifle napisał/a:

obejrzałam najpierw film i obrzydził mi tę powieść. Żałuję, że nie zaczęłam w odwrotnej kolejności

Oo, naprawdę? :mysle: Ja jeszcze nie dotarłam do niczego strasznego, nadal Anglia (z samej okładki wiem, że Isobel pojedzie gdzieś dalej). Zobaczymy :mysle:

migotka - Pon 06 Cze, 2011 21:58

http://slowemmalowane.blo...sentymenty.html
Tomasz Burek, Niewybaczalne sentymenty.

Agn - Pon 06 Cze, 2011 22:23

Alicja napisał/a:
trifle napisał/a:

O, a u mnie wręcz odwrotnie. Właśnie przez film zainteresowałam się książką. Teraz poluje na "Dom przy placu Waszyngtona" (jak będę miała kasę, to nabędę drogą kupna).

Admete - Wto 07 Cze, 2011 07:38

Dom przy placu czytałam i oglądałam film ( obie rzeczy godne uwagi ). Zaczęłam Vikrama Czandry Święte gry - tym razem powieść :) Przymierzam się tez do kupienia ( w następny miesiącu, bo na razie zamówiłam coś innego ) książki Petera Hopkirka "Wielka gra".
zuza - Śro 08 Cze, 2011 10:05

Admete napisał/a:
Eleanor Herman - "Królowe i ich kochankowie"

Książka tematycznie podobna do tej, która przeczytałam niedawno i wspominałam w naszym wątku. Tym razem jednak autorka opisuje historie królewskich romansów spoza francji. Jest oczywiście historia Anny Boleyn, Katarzyny Howard i romanse Katarzyny Wielkiej. Oprócz tych szeroko znanych opowieści sa jednak także mniej popularne - jak dzieje Zofii Doroty z Cell.

Oooo, koniecznie musze przeczytac.

Teraz czytam "Czerwona krolowa" Philippy Gregory. Juz dawno na ksiazki tej autorki sobie zeby ostrzylam, ale dopiero teraz mi sie udalo dopasc. Poczatek - rewelacyjny, teraz jakos troche oklaplam - do polowy dochodze. Ale mam nadzieje, ze historia niedlugo znow ruszy z kopyta :)
"Kochanice krola" jeszcze koniecznie chce przeczytac :)

Agn - Śro 08 Cze, 2011 10:13

Kochanice... mi się najbardziej podobały. I Wieczna księżniczka jest jeszcze fajna. Brałam się też za Błazna królowej, ale wysiadłam - znudziło mnie.
zuza - Śro 08 Cze, 2011 10:19

Kochanice i wieczna przeczytam na pewno :) A co pozniej to zobaczymy :) Biala krolowa jeszcze mnie neci :rumieniec:
Admete - Śro 08 Cze, 2011 16:12

Święte gry dobrze napisane i ciekawe, ale ja nie mam nastroju na powieści...Czytam Focus Historię. I chyba kupię tego Hopkirka juz teraz.
Admete - Śro 08 Cze, 2011 17:17

Kolejny raz badano czytelnictwo w Polsce -

http://wiadomosci.onet.pl...,wiadomosc.html

Anonymous - Śro 08 Cze, 2011 18:49

Bardzo chcę "Wieczną księżniczkę" przeczytać. Autorki tej czytałam "Kochanice" i "Dziedzictwo" które ostatnio polecałam :)
Eeva - Pią 10 Cze, 2011 20:46

Przeczytałam Natalii 5 Olgi Rudnickiej. Taki trochę kryminał i humorem. Bardzo mi się podobało, chyba potrzebowałam takiego typu książki :-)

Gościu popełnia samobójstwo - to jest punkt wyjsciowy książki. Cały swój majątek przepisuje na swoje 5 córek, które nie wiedziały o swoim istnieniu. Każda ma na imię Natalia. Jednak wg komisarza Potockiego cos w tym samobójstwie nie pasuje. Może to jednak morderstwo? Zagadkowa śmierć oraz spotkanie pięciu Natalii jest początkiem wielu ciekawych zdarzeń.

Na początku trudno mi sie było ogarnąć z tymi Nataliami i mi się mieszały, ale później już się połapałam;-)