To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

migotka - Nie 01 Maj, 2011 15:52

lady_kasiek napisał/a:
Agn napisał/a:
I dało się. I żaden argument tego nie przeskoczy, przynajmniej nie u mnie.

Nie twierdziłam, że się nie da.
Mi po prostu książka podobała się średnio.

A na recenzję Cherezińskiej czekam :)

Cherezińską czytam powoli, ależ degustacja znakomita!

Agn - Nie 01 Maj, 2011 16:11

migotka napisał/a:

O to to! Degustacja! Po kęsku! Mmmm...

Yvain - Nie 01 Maj, 2011 16:32

Agn napisał/a:
migotka napisał/a:

O to to! Degustacja! Po kęsku! Mmmm...

Też zaczęłam się delektować, wreszcie się zabrałam do Sagi Sigrun, więc wszystko najlepsze jeszcze przede mną :mrgreen: Zazdrośćcie mi, haaaa... :mrgreen:

Agn - Nie 01 Maj, 2011 17:40

Zazdrościmy niniejszym i wgłębiamy się w "Pasję według Einara", by zawiść dzika nas nie przeżarła. :mrgreen:
migotka - Pon 02 Maj, 2011 13:31

Agn napisał/a:
Zazdrościmy niniejszym i wgłębiamy się w "Pasję według Einara", by zawiść dzika nas nie przeżarła. :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Agn - Pon 02 Maj, 2011 23:08

Z Cherezińską przekraczam własne ograniczenia. Ilekroć kończę kolejną jej książkę, myślę sobie: "Cholera, ja już nie mogę bardziej kochać tej historii!", a potem dostaję następny tom, w którym autorka mi mówi: "Ależ oczywiście, że możesz..."
I tak samo było z "Grą w kości" - nie, nie da się, nie dam rady pokochać pióra tej pani mocniej. Pfff, mogę, mogę...
Boję się stadium zakochania, które czeka mnie przy kolejnej książce. I czekam na ten moment. :)

Anonymous - Wto 03 Maj, 2011 12:03

A ja sobie skończyłam "Trzy żywoty świętych" - Mendozy, książka chudzieńka, ale mileńka. :wink: Naprawdę dobrze się czytało. I ja bardzo, bardzo lubię Mendozę :serce2:
Alicja - Wto 03 Maj, 2011 19:37

Agn napisał/a:
tak samo było z "Grą w kości" - nie, nie da się, nie dam rady pokochać pióra tej pani mocniej. Pfff, mogę, mogę...

wsiąkłam na amen w Grę w kości :serduszkate: od czasów Bunscha nie czytałam niczego lepszego o Chrobrym. Czytam powolutku , nie dlatego, że nie chcę, ale dlatego że robię to podczas innego zajęcia :wink: i jestem ograniczona czasowo. Dawno nie czytałam książki traktującej o historii w sposób tak ciekawy. Postacie są jak żywe, każdego z nich można od razu polubić lub poczuć uzasadnioną niechęć. Lepiej nie można było ich opisać razem z ich wadami i słabostkami, jak i męstwem

Anonymous - Śro 04 Maj, 2011 14:49

Biografia cara Mikołaja, mimo, że była świetna, sprawiła, że nie mogę spać :( ale czytało się świetnie!
migotka - Śro 04 Maj, 2011 21:20

lady_kasiek napisał/a:
Biografia cara Mikołaja, mimo, że była świetna, sprawiła, że nie mogę spać :( ale czytało się świetnie!

dużo krwi? czy Rasputina?

Anonymous - Śro 04 Maj, 2011 21:29

O Rasputinie nie ma dużo, tzn. Jest rozdział poświęcony mu no i wzmianki okolicznościowe, ale finał był do przewidzenia, aczkolwiek do końca się łudziłam. Jak zwykle. To normalne? wiedząc jak się kończy, mieć jednak nadzieję, że np. Krol Anglii ich przygarnie?
A zaczęło się wiele lat temu, gdy Mama uznała, że "spodoba" się mi książka poświęcona li i jedynie owej zbrodni... Widocznie z Mamą mamy różne pojmowanie określenia "podobać się" :roll:
brrr

Naprawdę kilka miesięcy usypiałam przy zapalonym świetle, bo mialam wizję carskiej rodziny stojącej w kącie pokoju. Miałam trzynaście lat. Później mi przeszło. A później z koleżanką miałyśmy referat na ten temat i znowu. Trzecia gimnazjum a ja się bałam jak amerykańskie dziecko potwora z szafy... Pamiętam jak juz nie wytrzymałam i poszłam spać do Mamy, która spała w innym pokoju bo Siostrzenicę miała Siostra przywieźć.
Jestem masochistką :paddotylu:

Anonymous - Czw 05 Maj, 2011 09:22

Przeczytałam "Obudzić szczęście" nic nie zapowiadało, ze będzie mi się AŻ tak podobało a tu nie mogłam się oderwać od lektury. Na chorobowy wieczór idealne, odprężające, dające do myślenia, ale nie za dużo, żeby moje urojone zwoje się nie wygładzily.
Admete - Czw 05 Maj, 2011 15:29

Przeczytałam kryminał Czterdzieści słów rozpaczy, ale na razie nie mam czasu, żeby cokolwiek napisać oprócz tego, że przyzwoity.
Czytam Wieki światła Iana MacLeoda - steampunk jak się patrzy. Na razie jestem na początku, ale już mogę powiedzieć, że zapowiada się interesująco.

migotka - Czw 05 Maj, 2011 18:02

http://slowemmalowane.blo...-szczescie.html
Susan Wiggs, obudzić szczęście

to ja jak Kasiek:)

migotka - Czw 05 Maj, 2011 18:03

lady_kasiek napisał/a:
O Rasputinie nie ma dużo, tzn. Jest rozdział poświęcony mu no i wzmianki okolicznościowe, ale finał był do przewidzenia, aczkolwiek do końca się łudziłam. Jak zwykle. To normalne? wiedząc jak się kończy, mieć jednak nadzieję, że np. Krol Anglii ich przygarnie?
A zaczęło się wiele lat temu, gdy Mama uznała, że "spodoba" się mi książka poświęcona li i jedynie owej zbrodni... Widocznie z Mamą mamy różne pojmowanie określenia "podobać się" :roll:
brrr

Naprawdę kilka miesięcy usypiałam przy zapalonym świetle, bo mialam wizję carskiej rodziny stojącej w kącie pokoju. Miałam trzynaście lat. Później mi przeszło. A później z koleżanką miałyśmy referat na ten temat i znowu. Trzecia gimnazjum a ja się bałam jak amerykańskie dziecko potwora z szafy... Pamiętam jak juz nie wytrzymałam i poszłam spać do Mamy, która spała w innym pokoju bo Siostrzenicę miała Siostra przywieźć.
Jestem masochistką :paddotylu:

jako, żem po historii to dla mnie kiedyś była norma czytać coś takiego, teraz się odzwyczaiłam i unikam

Fibula - Czw 05 Maj, 2011 18:30

Admete napisał/a:
Czytam Wieki światła Iana MacLeoda - steampunk jak się patrzy. Na razie jestem na początku, ale już mogę powiedzieć, że zapowiada się interesująco.

Jeśli Ci się spodoba, jest jeszcze Dom Burz.

Agn - Czw 05 Maj, 2011 19:44

Admete napisał/a:

Będę się musiała do tego należycie przyssać. :mrgreen:

Aragonte - Czw 05 Maj, 2011 20:23

Admete napisał/a:
Przeczytałam kryminał Czterdzieści słów rozpaczy, ale na razie nie mam czasu, żeby cokolwiek napisać oprócz tego, że przyzwoity.

Od pół roku najmarniej mam to w Przechowalni w Merlinie i ciągle nie udaje mi się tego kupić, ale zamierzam dalej, zwłaszcza że polecasz :wink: Lubię steampunk.

Admete - Czw 05 Maj, 2011 21:10

Jestem dopiero na 34 stronie, ale chyba mi się naprawdę spodoba :)
Agn - Czw 05 Maj, 2011 21:22

Zarys opowieści proszę. :mrgreen:
*leniwcowi nie chce jej się szukać*
*chociaż nie - nie to, że się nie chce, tylko to, co piszą na tyle okładki to nie to samo, co napisze czytelnik*

Caitriona - Czw 05 Maj, 2011 21:22

Admete napisał/a:
Czytam Wieki światła Iana MacLeoda - steampunk jak się patrzy

Sobie zapiszę i poszukam w bibliotece ;)

Aragonte - Czw 05 Maj, 2011 21:42

Agn napisał/a:
*chociaż nie - nie to, że się nie chce, tylko to, co piszą na tyle okładki to nie to samo, co napisze czytelnik*

Masz linka do biblionetki :wink:
http://www.biblionetka.pl/book.aspx?id=61960

Anonymous - Czw 05 Maj, 2011 21:50

migotka napisał/a:
to ja jak Kasiek:)

Nawet opinie mieć podobne.
Świetnie mi sie chorowało czytając.

Mikołaja staram się nie odchorować :rumieniec:

Agn - Czw 05 Maj, 2011 22:14

Aragonte napisał/a:
Agn napisał/a:

Masz linka do biblionetki :wink:
http://www.biblionetka.pl/book.aspx?id=61960

Zapoznałam się z tematem - brzmi apetycznie! U mnie w pracy tego nie ma - szlag by to... :evil:

Fibula - Czw 05 Maj, 2011 22:23

Agn, bo to było wydane kilka lat temu, a Mag nie wznawia tytułów z Uczty Wyobraźni. Szukaj, warto :) .