Literatura - Proza i poezja - "Jeżycjada"
Aragonte - Nie 07 Gru, 2008 19:48
Caroline, mnie nie zaszokowałaś swoim poprzednim postem Kiepsko pamiętam Kalamburkę, bo czytałam ją raz i jakoś nie chciało mi się wracać, więc miałam kłopoty z wyjęzyczeniem się, co mi nie pasowało.
Ale wiesz co? "Opium" muszę sobie wreszcie kupić
Caroline - Nie 07 Gru, 2008 20:53
Koniecznie!
Ja mam takie stare wydanie, kompletnie rozwalone już. Słyszałam, że w nowszych były jakieś zmiany. Ciekawa jestem jakie.
Aragonte - Nie 07 Gru, 2008 21:46
Pewnie zmiany z racji tego, że to i owo przez cenzurę nie przeszło. Chyba nic więcej?
nicol81 - Nie 07 Gru, 2008 22:09
W starej wersji "OwR" brak tylko jednego zdania o przejaździe milicji.
| Trzykrotka napisał/a: | | Nicol, ale ona nie miała serca! Może nie doczytałaś dokładnie mojego posta - ona Brulion napisała nie z potrzeby serca, tylko, zeby udowodnić, że potrafi i mówiła o tym wprost. |
Ja wcześniej słyszałam, co mówiła o "Brulionie"- ale nie interpretuję tego jako napisanie "tylko, żeby udowodnić"- tam jest na to za duża tematyka społeczno-polityczna. Ja ten cytat odczytuję jako powód zmiany formuły, nie napisania całej książki.
| Trzykrotka napisał/a: | | Moim zdaniem te Idy o zaniedbanych dzieciach, dla których bohaterka zakłada osiedlową świetlicę (i tyle o tym słyszymy, bo jako żywo nie ma kontynuacji tego wątku w żadnym tomie) są pisane z założenia, a nie potrzeby. |
No, ale w innych tomach też się można założeń dopatrzyć. W końcu powieści dla młodzieży są z natury dydaktyczne. Czy "Kwiat kalafiora" jest mniej założeniowy?
Ja po prostu nie widzę możliwości ocenienia po tekście, czy powstal z potrzeby...
| Trzykrotka napisał/a: | Przecież Język Trolli powstawał przez chyba 3 lata, bo ona tę książkę po prostu wciąż od nowa pisała. Wiem, bo rozmawiałam z przedstawicielką wydawnictwa. I wyszło przeciętnie. Widać - mimo pięknych momentów - to wymęczenie materii.
|
Ja bym raczej depresyjnego okresu w życiu się tam dopatrzyła...
Trzykrotka - Nie 07 Gru, 2008 22:34
Wiesz Nicol, dla mnie porostu książki, które wymieniłam sa jak papier - suche i szeleszczące. W reszcie tli się życie - w tych jest szkielecik obleczony w wątłą materię. Przeczytałam je raz i nigdy nie miałam ochoty przeczytać po raz drugi. I to cała moja subiektywna opinia. Uważam nadal, że Musierowicz nie ma serca ani ręki do tematów społecznie trudnych, a doświadczyć tego można empirycznie. Ja doświadczyłam.
BeeMeR - Nie 07 Gru, 2008 23:27
Ja Jeżycjadę czytałam kilkakrotnie z lubością (większą lub mniejszą ) do Pulpecji - te pierwsze książki wydawały mi się cudnie napisane, choć miejscami może nieco nierealnie naiwne - ale to też pięknie korelowało z moim równie niewinnym, nastoletnim spojrzeniem
Od Dziecka Piątku po Tygrys i Róża jeszcze przeczytałam, ale raz i już nie tak wciągnięta - potem już mi się nawet czytać nie chciało
A jeszcze była chyba książka dla łasuchów - podobała mi się
nicol81 - Pon 08 Gru, 2008 21:19
| Trzykrotka napisał/a: | | Wiesz Nicol, dla mnie porostu książki, które wymieniłam sa jak papier - suche i szeleszczące. W reszcie tli się życie - w tych jest szkielecik obleczony w wątłą materię. Przeczytałam je raz i nigdy nie miałam ochoty przeczytać po raz drugi. I to cała moja subiektywna opinia. Uważam nadal, że Musierowicz nie ma serca ani ręki do tematów społecznie trudnych, a doświadczyć tego można empirycznie. Ja doświadczyłam. |
Ja że tak powiem nie doświadczyłam. I zresztą, czym by miały być tematy społecznie trudne?
Też mam naturalnie książki bardziej i mniej lubiane, ale to też się zmienia po którymś przeczytaniu...Odkrywa się coś nowego.
A tak ogólnie- skoro są tu czytelniczki Jeżycjady, to może by zorganizować konkurs z jej znajomości? Taki jak był o N&S?
Tamara - Pon 08 Gru, 2008 21:30
Ooo jestem za jak najbardziej
Aragonte - Pon 08 Gru, 2008 21:31
Dobry pomysł Ale kto się podejmie przygotować pytania? Kto jest specjalistą od MM?
nicol81 - Pon 08 Gru, 2008 22:06
Ja mogę przygotować, choć "specjalista" to może za dużo powiedziane... Ale powinno być choć z pięciu uczestników
Anonymous - Pon 08 Gru, 2008 22:13
ale termin jakiś rozsądny. bo ja raczej raz czytałam... i odświeżyć by się zdało...
Tamara - Pon 08 Gru, 2008 22:23
Też bym musiała odświeżyć troszkę ale ja jak najbardziej
Alicja - Wto 09 Gru, 2008 19:18
ja lepiej nie bo znowu zamiast Pyziak napiszę Pałysiak czytałam wszystkie, ale kiedy to było oprócz ostatniej to nie pamiętam
nicol81 - Wto 09 Gru, 2008 20:28
| lady_kasiek napisał/a: | | ale termin jakiś rozsądny. |
Oczywiście- ja też się muszę przygotować...
| Alicja napisał/a: | | ja lepiej nie bo znowu zamiast Pyziak napiszę Pałysiak |
Alicjo, to będzie test z wyboru. Zapraszam gorąco
Alicja - Śro 10 Gru, 2008 16:30
wiadomo, że jak test to z wyboru a nie wypracowanie
ale mam przed świętami takie rozkojarzenie, w pracy wszystko na zawał, a w domu to tylko czekac świat, żeby usiąść, bez tego nie ma okazji
Prawie już nie pamiętam Jeżycjady, a mój radiowy internet chodzi jak chce, a raczej nie chce
Jednak niczego nie wykluczam
nicol81 - Czw 11 Gru, 2008 14:08
Chyba to nie będzie przed świętami, Alicjo, dlatego zapraszam po raz kolejny.
Alicja - Pią 12 Gru, 2008 08:24
z wszystkich części? ( mogę się podrapać po głowie i zastanowić kiedy je przeczytam po raz kolejny?)
Anonymous - Pią 12 Gru, 2008 14:02
właśnie może podzielimy to na jakieś etapy? Bo powtóka całej Jeżycjady to jest wyzwanie
Alicja - Pią 12 Gru, 2008 17:03
w każdym razie przemyślałam i piszę się na test
ale proszę w godzinach przed 21 koniecznie kiedykolwiek to będzie
Tamara - Pią 12 Gru, 2008 20:09
Materiał przebogaty , można by z tego ułożyć test egzaminacyjny na 100 pytań
Może po dwa pytania z każdego tomu , to i tak wyjdzie prawie czterdzieści . Albo w dwóch częściach - powiedzmy z pierwszych 9 tomów i drugą z reszty ( chyba w całości jest 18 , już się pogubiłam ) . Ale ja tylko tak sobie głośno myślę
Albo trzy etapy po sześć tomów , albo sześć po trzy... Skomplikowana sprawa
Anonymous - Pią 12 Gru, 2008 21:38
| Tamara napisał/a: | | albo sześć po trzy.. |
nicol81 - Pią 12 Gru, 2008 22:09
To sień dostosuję do wniosków kolektywu
Anonymous - Pią 12 Gru, 2008 22:12
to może założyć temat konkursowy i zrobić ankietę coby wybrać, która opcja pasuje najlepiej?
nicol81 - Sob 13 Gru, 2008 15:51
| lady_kasiek napisał/a: | | to może założyć temat konkursowy i zrobić ankietę coby wybrać, która opcja pasuje najlepiej? |
No można...Ale wy naprawdę chcecie to tak gruntowanie powtarzać? Ja myślałam o raczej ogólniejszych pytaniach, nie np. o reklamę wiszącą w "Języku Trolli
czy smak i markę jogurtu spożywanego przez Łusię...
Anonymous - Sob 13 Gru, 2008 15:52
no ba
|
|
|