To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - List z Hogwartu czyli ciąg dalszy rozmówek o HP

Tamara - Czw 19 Lut, 2026 13:53

Ludzie chcą oglądać HP takiego jak w filmach, innowacja się nie sprzeda.
Trzykrotka - Czw 19 Mar, 2026 11:39

Pierwotne ekranizacje są jeszcze bardzo żywe w głowach fanów, estetyka, kolory, stroje, wygląd postaci również. Nie wiem, czy nie jest za wcześnie na nowe.
Admete - Śro 25 Mar, 2026 21:13

https://www.youtube.com/watch?v=gOotIuI-v1I

Nie widzę sensu nowej ekranizacji - mignął tam gdzieś ten koszmarkowaty Snape.

Trzykrotka - Pon 30 Mar, 2026 22:10

Trailer nie najgorszy IMHO, choć wrażenie obcości jest, bo czemu znane postaci mają inne twarze? Ale Snape z dredami i w jakimś dresie z zamkiem błyskawicznym - nie, nie i nie.
Aragonte - Pon 30 Mar, 2026 22:45

Widziałam komentarze, że sądząc po trailerze, będzie to ponura i "dorosła" wersja Pottera. Oglądać nie muszę :wink: Co do czarnoskórego Snape'a - zgadzam się z komentarzami, że to ryzykowna zmiana. Mogli wybrać inną postać.
Admete - Wto 31 Mar, 2026 14:39

Czarny Dumbledore byłby - moim zdaniem - świetny. McGonagall też by była dobra.
BeeMeR - Wto 31 Mar, 2026 15:37

Pewnie tak - ale czarny Snape budzi więcej emocji i bicia piany :wink:
Aragonte - Wto 31 Mar, 2026 15:58

Admete napisał/a:
Czarny Dumbledore byłby - moim zdaniem - świetny. McGonagall też by była dobra.

O, właśnie. Oni albo np. Hagrid.

annmichelle - Czw 02 Kwi, 2026 20:11

Scenografia i kostiumy wyglądają dla mnie identycznie jak w "kinówkach".

Szkoda mi tej obsady, szczególnie dzieci.
Wyglądają naprawdę fajnie i naturalniej niż obsada dziecięca w pierwszych dwóch częściach pierwszej ekranizacji (szczególnie Harry i Hermiona grali tam sztucznie, później się poprawili), ale.... po prostu za mało lat upłynęło od filmów kinowych.
Za wcześnie na nową ekranizację, szczególnie, że te "stare" filmy żyją w świadomości bardzo wielu widzów, wciąż ogląda się je bardzo dobrze pod względem techniki filmowej, efektów, pracy kamery (szczególnie od trzeciej części, bo dwie pierwsze trącą kinem familijnym lat 90-tych).

BeeMeR - Czw 02 Kwi, 2026 20:56

annmichelle napisał/a:
po prostu za mało lat upłynęło od filmów kinowych.
Jeśli to będzie dobry serial to się obroni niezależnie od upływu czasu.
Admete - Wto 14 Kwi, 2026 21:55

Nadal nie zamierzam oglądać nowego serialu, po prostu nie mogę znieść tego czarnego Snape'a. Tutaj skecz na temat tej nietrafionej obsady.

https://www.youtube.com/watch?v=JNaf-skJpzo

RaczejRozwazna - Wto 14 Kwi, 2026 23:14

Naprawdę jest to problematyczne i założę się, że zrobią z Jamesa Pottera rasistę. Czy z Lily też - bo nie chciała Czarnego - oto jest pytanie. :roll:

Słowo daję, każdy inny czarodziej by się obronił jako czarny, ale nie Snape. :roll:

Admete - Śro 15 Kwi, 2026 16:40

Właśni - każdy inny. Dumbledore mógłby być nawet świetny jako taki czarnoskóry mędrzec.
RaczejRozwazna - Śro 15 Kwi, 2026 17:04

O Dumbledorze najpierw pomyślałam.