To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Muzyka ogółem II

annmichelle - Nie 17 Maj, 2026 19:38

Praedzio, ale przecież Eurowizja jest taka już od dawna. :wink:
Jako przełom jawi mi się Rusłana (2004) - od tamtego występu, to co wcześniej było wyjątkiem stało się normą. :?
Od kilku lat nie oglądam, nawet przelotnie. :roll:
Pomijając stronę artystyczną - od lat 90-tych zrobił się z tego polityczny konkurs :roll: lub przynajmniej sympatii/antypatii narodowych i promocji skandali, kontrowersji. Muzyka i umiejętności są tłem tła.
Tak czy siak - lepiej, że wygrała Bułgaria niż Izrael, który był drugi.
Myślę, że zwycięstwo Izraela w aktualnej sytuacji pogrzebałoby Eurowizję.

Admete - Pon 18 Maj, 2026 15:24

annmichelle napisał/a:
Myślę, że zwycięstwo Izraela w aktualnej sytuacji pogrzebałoby Eurowizję.

I byłby święty spokój ;)

Tamara - Wto 19 Maj, 2026 10:14

Oglądałam samo liczenie głosów :wink: dla mnie Eurowizja to dziwny twór istniejący nie wiadomo dlaczego i na jakich zasadach, a co gorsza nie wiadomo po co. Poza ABBĄ nikt nigdy żadnej korzyści z niej nie odniósł, nie jest to konkurs cieszący się w świecie muzycznym jakimkolwiek prestiżem, nie występuje tam nikt poza lokalnymi piosenkarzami, niekoniecznie znanymi nawet we własnym kraju, kryteria oceny są nieznane a zwycięstwo nic nie daje :lol:
annmichelle - Wto 19 Maj, 2026 10:37

Myślę, że to taki erzac emocji sportowych. :wink:
Rywalizacja pokojowa państw, włącza się patriotyzm, narodowe kompleksy, sąsiedzkie animozje i sympatie.
Tylko o ile sport jest w miarę wymierny (szczególnie tam gdzie liczy się czas, odległość, wysokość, strzelone gole, zdobyte punkty) o tyle konkurs piosenki wymierny nie jest.
Natomiast obok pewnie wielu pozytywnych emocji w kibicowaniu i "podziwianiu" show przy okazji Eurowizji włącza się wiele nieciekawych uczuć, które wymieniłam.
Niektóre państwa nie wygrają choćby wysłały super muzyków i do nich, niestety, należy m.in. Polska.
Po prostu za dużo w tym wszystkim polityki, antypatii narodowych, kompleksów, ale i zwykłej manipulacji przy wysyłaniu/podliczaniu głosów.
Zdaje się, że Hiszpania jakiś czas temu próbowała udowodnić szwindel przy głosowaniu widzów, nie wiem, czy im się powiodło. Może dlatego w tym roku zbojkotowali imprezę, podając jako powód (główny, choć pewnie nie jedyny) udział Izraela.

Tamara - Śro 20 Maj, 2026 08:56

Tyle że sport przynosi ogromne zyski, a tutaj ? Imprezka raz w roku . Chyba że to na zasadzie dorocznego gminnego konkursu na największego bałwana ze słomy, innego uzasadnienia nie widzę.
annmichelle - Śro 20 Maj, 2026 09:58

Tamara napisał/a:
Tyle że sport przynosi ogromne zyski, a tutaj ?

No, na pewno finansowo nie są stratni. :wink:
Wielka Piątka buli baaaardzo dużo kasy, a i reszta uczestników odpala daninę. A to tylko koszty utrzymania, nie mówiąc o zyskach dla gospodarzy i uczestników.
Kasa, kasa, kasa pod szumnym szyldem tradycji i "święta piosenki".

Mnie zastanawia sens istnienia festiwalu w Opolu.
W latach 60-80-tych rzeczywiście lasował on hity, które śpiewała cała Polska plus była to dobra trampolina do sławy, pokazania się szerokiej publiczności.
Ale od końcówki lat 90-tych to jest to coroczny odgrzewany kotlet, gdzie jakiś tam nędzny koncert premier (pamięta ktokolwiek, jakie piosenki wygrały w ostatnich 20-stu latach?), debiutów (tu już nie tylko nie pamięta się piosenek, ale nawet kto w nich bierze udział :roll: ), a później wciąż słyszę to samo: Bajm, Rodowicz, Piasek plus piosenki Krawczyka/Krajewskiego/Grechuty/Osieckiej/Młynarskiego w "nowych" aranżacjach i wszelkie jubileusze XYZ lat Radia (dowolna nazwa), Zespołu (tu dowolna nazwa wystarczająco starej formacji), Twórcy (może być piosenkarz, tekściarz, kompozytor).
Nie oglądam telewizji, ale wystarczą mi newsy na polskich portalach, żeby odnośnie Opola mieć takie wrażenia.

Tamara - Czw 21 Maj, 2026 17:46

W twj chwili to ja w ogóle nie widzę sensu jakichkolwiek festiwali muzyki popularnej, skoro wszyatko i tak rozgrywa się w internetach i tam się zyskuje pooularność.