Fantastyka - Wiedźmin - ekranizacja prozy Sapkowskiego by Netflix
Admete - Pią 06 Gru, 2019 21:58
No popatrz. I jak wspominasz?
Szafran - Sob 07 Gru, 2019 12:44
| Admete napisał/a: | | No popatrz. I jak wspominasz? |
Fantastycznie, oczywiście:).
Szafran - Czw 12 Gru, 2019 22:35
W filmiku promocyjnym Cavill czyta "Wiedzmina". On ma całkiem przyjemny głos:D
https://www.youtube.com/w...P5rRbkccTuBgTtg
praedzio - Pią 13 Gru, 2019 05:04
Widziałam na FB. To prawda z tym głosem. I do twarzy mu z tym fotelem.
Admete - Pią 13 Gru, 2019 08:33
No teraz wygląda jak należy I czyta bardzo przyjemnie.
Szafran - Pią 13 Gru, 2019 21:54
| praedzio napisał/a: | Widziałam na FB. To prawda z tym głosem. I do twarzy mu z tym fotelem. |
I z książką też mu do twarzy;).
Tamara - Nie 15 Gru, 2019 13:46
Wygląda lepiej niż jako Wiedźmin
Aragonte - Pią 20 Gru, 2019 12:18
Pierwsza - no, recenzja to nie, ale garść wrażeń z Wiedźmina Netflixa:
https://www.onet.pl/film/...2mnkwj,ddf42670
Ciekawe, kiedy ja to obejrzę
annmichelle - Pią 20 Gru, 2019 13:23
Pojawiło się sporo pozytywnych recenzji, choć (jak zawsze...) są też głosy bardziej krytyczne.
A najlepiej samemu obejrzeć i się przekonać.
Choć ja chyba jednak najpierw pnownie przeczytam książki, bo pierwsze części czytałam ponad 20 lat temu i niewiele już pamiętam.
Admete - Pią 20 Gru, 2019 14:55
Będę oglądać jutro, bo Akne ma przyjść.
Akaterine - Pią 20 Gru, 2019 16:56
Ja jestem po pierwszym odcinku i jak dla mnie jest mega . Cavill wymiata w scenach walki. Drobne szczegóły fabularne w Blaviken nie do końca mi się podobały, ale rozumiem, dlaczego twórcy zrobili tak a nie inaczej. Pozostałe rozwiązania fabularne - bardzo zgrabnie im to wyszło.
Drugi odcinek czas zacząć .
praedzio - Pią 20 Gru, 2019 20:42
Pojedynek Geralta z Renfri wyglądał zjawiskowo.
Akaterine - Pią 20 Gru, 2019 21:54
Jestem po pięciu odcinkach. Chronologia poszczególnych wątków jest totalnie niezgrana i pewnie niejeden widz nie znający książek nie będzie wiedział, o co chodzi. Widać, że bardzo chcieli spiąć opowiadania w spójną historię i niektóre rozwiązania są dość ciekawe, np. to jak wprowadzili do fabuły Triss czy Fringillę, do innych nie jestem przekonana. Szczególnie rozwinięcie wątku Ciri mnie nie porywa. Yennefer za to wymiata.
Ale ogólnie bardzo dobrze się bawię i wiele twórcom wybaczam .
Szafran - Sob 21 Gru, 2019 15:19
Już po całości.
Bez szału, ale bawiłam się całkiem nieźle. Nie przeszkadzają mi odstępstwa od książek, bo mniej wiadomo, co się wydarzy;). Pocięta chronologia dynamizuje sprawę, ale rzeczywiście, ktoś nieobeznany w świecie moze się pogubić - niemniej nie bardzo mnie interesuje odbiór niezorientowanych;).
Cavill bardzo dobrze wypada. Widać, że on tę postać lubi. Wiem, że jarał się książkami i grami już wcześniej, więc pewnie pomaga mu się to odnaleźć:). Ale okazuje też zdolności aktorskie, o które wcześniej go nie podejrzewałam, bo w żadnym wcześniej filmie mi się nie podobał.
Ballady Jaskra są czadowe, a sam Jaskier to irytujący fircyk, jakiego sobie wyobrażałam.
Podobają mi się nawalanki na miecze, ale efekty specjalne mocno średnie, widać, że to nie budżet blockbustera.
A w ogóle to dwa pierwsze odcinki obejrzałam na firmowej wigililii z rzutnika w salce konferencyjnej na ekranie większym niż ekran w niektórych małych kinach
Akaterine - Sob 21 Gru, 2019 16:00
Ja właśnie skończyłam, wczoraj nie podołałam . Ironią losu to, na co liczyłam najbardziej, najbardziej zawiodło, czyli scenariusz. I nie chodzi o odstępstwa, ale jakieś takie niedorobienie, dziwne rozwiązania, jak na przykład w historii ze strzygą, jak Geralta wygonili, wezwali, znowu wygonili, znowu ściągnęli. Albo los błędnego rycerza w opowieści ze smokiem. A Sodden rozczarowało mnie najbardziej, zmarnowany potencjał.
Cavill wymiata, Jaskier też. Fringilla totalnie mi się nie podobała.
Mam tylko nadzieję, że serial się spodoba na tyle, żeby go Netflix nie skasował po drugim sezonie. Czuję jednak niedosyt i chcę wierzyć, że drugi sezon pozwoli bardziej wejść w ten świat i historię.
Szafran - Sob 21 Gru, 2019 16:41
O tak, Sodden niedobre. W ogóle ten ostatni odcinek dla mnie najsłabszy, włączając spotkanie kluczowych postaci.
Jeszcze nie napisałam, że Calanthe była świetna. Gdy w odcinku z jeżem wchodzi do sali bankietowej w zbroi i usmarowana krwią i woła "piwaaaa" aż zakwiczałam z uciechy :D:D
I tak jak oglądałam ten odcinek, to znając z książek konsekwencje zdarzeń, gryzła ponura świadomość, że Calanthe, chcąc Duny'ego wyeliminować, miała rację. Dobra intuicja władczyni.
Jeszcze ten chłopaczek wspierający Ciri na początku - strasznie od czapy ta postać.
Wracam do grania:D
Akaterine - Sob 21 Gru, 2019 17:29
Oj tak, Calanthe jest bardzo dobra.
Z Ciri i ten doppler był bez sensu, Brokilon też totalnie mi się nie podobał - ani wątek, ani sam las.
Szafran - Sob 21 Gru, 2019 18:54
Ta, doppler też mi się nie podobał. I Boklion. Driady jakies mało driadowe były. Widziałam czyjś komentarz, że były jak z "Awatara", i trochę tak:>
Admete - Sob 21 Gru, 2019 19:36
Po trzech odcinkach - Calanthe fajna, Triss mi się podobała, choć jak wiadomo w opowiadaniu jej nie było. Jaskier świetny, Cavil teraz jako Geralt mi pasuje, wątek Yennefer - cóż... Widać, że Sapkowski tego nie opisał Lepiej to wypadało bez dopowiadania. To znaczy aktorka jako brzydula bardzo fajna, po krwawej i kiczowatej przemianie już tylko kiczowata. Wątek Ciri źle poprowadzony, bo dziewczyna nie wie nic zupełnie o tym, że jest Dzieckiem Niespodzianką. Od razu też przeskakujemy do zagłady Cintry. Jak rozumiem do driad trafia też nie wtedy, gdy powinna. Bawiłyśmy się dobrze, ale trochę zgrzytów jest. Niestety nie ma w serialu prawie nic z humoru Sapkowskiego.
Admete - Nie 22 Gru, 2019 12:32
Czwarty odcinek bardziej mi się podoba. W końcu Yennefer jest Yennefer, mamy Jaskra i trochę humoru. Świetna Calanthe.
Aragonte - Pon 23 Gru, 2019 14:47
Nie oglądałam jeszcze żadnego odcinka, ale śledzę niusy
https://noizz.pl/kultura/wiedzmin-bestsellerem-w-sklepach-google-i-amazon/0mr0mv8
Akaterine - Pon 23 Gru, 2019 14:54
Aragonte, możesz bezpiecznie obejrzeć - scenariuszowo wypada tak blado, że Cię nie zdemotywuje .
Aragonte - Pon 23 Gru, 2019 15:11
| Akaterine napisał/a: | Aragonte, możesz bezpiecznie obejrzeć - scenariuszowo wypada tak blado, że Cię nie zdemotywuje . |
Ale ja nie mam Netflixa i to jest główny powód, że nie oglądam
A scenariuszowo... no wiesz, ale są rąbanki, ubijanie potworów i różne inne atrakcje, więc zawsze znajdę powód do zdołowania się
Kiedyś obejrzę
Admete - Pon 23 Gru, 2019 16:25
Jestem teraz na początku 6 odcinka. Jak się trzymają bliżej samego tekstu to jest lepiej. Jaskier i Geralt w końcu są tacy, jak w opowiadaniach. Yarpen Zigrin też daje radę. Podoba mi się, że zostawili imię Jaskra w oryginale.
praedzio - Pon 23 Gru, 2019 21:20
Wczoraj skończyłam serial i w głowie brzmią mi na przemian dwie piosenki z serialu. Jedna to wspominana tu już wcześniej Jaskrowa "Toss the coin to your witcheeeer..." A druga to niesamowita The Song Of The White Wolf
Niech no tylko namierzę wokalistę...
Co do serialu, ogólnie na plus, nawet na duży plus. Nawet chrząkający Wiesiek mi go nie zepsuł. A tak serio, w końcu mi się Cavill podoba. Jak dla mnie może grać do końca życia (czy jego, czy mojego - to już nieistotne ) Wiedźmina.
|
|
|