To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Na rozstaju dróg, literatura dla młodych duchem i sercem

Harry_the_Cat - Śro 27 Kwi, 2016 23:06

Dobra, pod koniec sie troche zrobilo konfuzji, ale to dlatego ze strasznie duzo sie dzialo, jak to na rewolucje i wojne przystalo :mrgreen:

Ogolnie koniec koncow :oklaski: :oklaski: :oklaski:

Ostatni tom nie taki dobry jak 2 i 3 ale bardzo solidna seria.

Eeva - Pią 29 Kwi, 2016 09:50

Ciesze się ze Ci sie podobało, bo ja to jestem zakochana w tej serii :-)

I jak, i jak? Zdecydowałaś którego chłopca kochasz najbardziej? Czy okazało sie ze znam Cię jak mało kto i przewidziałam, że Twoim Wybranym będzie Kai, mimo iż na początku miałaś go za ciepłe kluchy???

Eeva - Sob 30 Kwi, 2016 18:29

Przeczytałam sobie "Unhooked" Lisy Maxwell.
Tak ogólnie to ja nienawidzę historii o Piotrusiu Panie. Jest beznadziejna. I tyle. Ale jak tylko przeczytałam, ze to ma być retelling od strony Hooka, wiedziałam, ze MUSZĘ to przeczytać. No i sie nie zawiodłam:-)

Kapitan ma czarne włosy (oczywiście, gdyż oni WSZYSCY mają czarne włosy), głębokie, mroczne, ciemne oczy, zawadiacki uśmiech (oni WSZYSCY mają zawadiackie uśmiechy) i w cudny sposób podnosi brew. Tak, wiem, brzmi strasznie sztampowo, prawda? Może i trochę jest, ale Kapitan ma coś takiego w sobie co sprawia, ze moje twarde jak kamień serce mięknie.
No więc mamy JEGO - bohatera? Czy złoczyńcę? Chłopca który potrzebuje wybaczenia i nawet nie zdaje sobie z tego sprawy, który robi wszystko aby zwalczyć swoje demony oraz żeby utrzymać tych których kocha przy życiu (co zazwyczaj jest dla niego walką przegraną).
Mamy też JĄ - dziewczynę, która nie potrzebuje ochrony i ratunku, a która posiada moc, która jest w stanie uratować i ochronić oba światy swój oraz Nibylandię.
Mamy też drugiego JEGO - chłopca, który znany jest jako bohater posiadający wielką cudowną moc, a który tka piękną sieć słodkich kłamstw.

Ponownie, brzmi mega sztampowo prawda?
A jednak książka napisana jest tak cudnie, tak mnie pochłonęła, ze czytałam do 1:20 wiedząc że o 5:30 muszę wstać.

Głowna bohaterka - Gwen, mimo iż czasem (no dobra, zazwyczaj) zachowuje się naiwnie jest naprawdę dobrą i ogarniętą bohaterką. Gdybym ja była na jej miejscu, wyrwana przez złe stwory i przeniesiona w obce miejsce, gdybym sie obudziła na statku otoczona obcymi chłopakami, którym przewodzi sławetny Kapitan Hook, to bym leżała w pozycji embrionalnej i bała sie głośniej oddychać.
Gwen jednak przemogła swój strach i ogarnęła sprawę.

Ale ale, są oczywiście rzeczy, które mi sie nie podobały - historia jest dość przewidywalna, os razu wiemy jaką drogę obierze główna bohaterka. Mamy też kilka sekwencji snu? Wspomnień? Nie wiem własnie czego, bo sie zaczęłam gubić. autorka chce nam niby coś przekazać, jakieś tajne sekrety z życia Gwen i jej rodziców, ale nie do końca załapalałm o co kaman.

Poza tym wszystko super, nie ma insta-miłosci, wszystko sie ciekawie rozwija. Są słodkie pocałunki i słodkie momenty bez pocałunków.

Polecam bardzo :-)

Agn - Nie 01 Maj, 2016 06:44

Moment, bo brzmi interesująco, tylko nie wiem - to kto jest ten fajny i w ogóle? Kapitan Hak czy Piotruś Pan?
(Jako dziecko lubiłam Piotrusia Pana, przeczytałam też książkę o dalszych jego losach - na jej podstawie był film z Robinem Williamsem / tudzież książka powstała na podstawie filmu - nie pomnę).

Eeva - Nie 01 Maj, 2016 09:34

Agn napisał/a:
Moment, bo brzmi interesująco, tylko nie wiem - to kto jest ten fajny i w ogóle? Kapitan Hak czy Piotruś Pan?

A będziesz czytać czy zaspoilerować?

Agn - Nie 01 Maj, 2016 12:02

Nie ludze sie, ze po to siegne, wiec spoileruj. :) :) :)
Eeva - Nie 01 Maj, 2016 14:15

Harry może będzie chciala przeczytać, więc wrzucę w spoiler :-)

Spoiler:
Dobry oczywiscie okazuje się być Hook, który chce zabić Pana, który jest zły i chce zawładnąć oboma światami (tym naszym ludzkim i Nibylandią

Agn - Nie 01 Maj, 2016 19:18

Oooo to fajne rozwiazanie! :) :) :)
Eeva - Nie 01 Maj, 2016 19:23

Dodatkowo:

Spoiler:
To Gwen ratuje swojego chlopca - czyli Hooka (chociaż on ją trochę też ale ona jego bardziej) i to ona zwycięża Pana tak naprawdę. Dodatkowo na sam koniec dzięki niej Hook zostaje przetransportowany do dzisiejszego Londynu (on trafił do Nibylandii podczas IWŚ), oraz dzięki swojej magii ożywiła jego mechaniczną rękę (tak, nie było haka a mechaniczna ręka)
Myślę, ze to fajne rozwiazanie, dziewczyna która nie potrzebuje być ratowaną przez chłopaka a sama ratuje światy.

Harry_the_Cat - Pon 02 Maj, 2016 22:40

To se Harry ptzyszla poczytac ciekawe okolspoilerowe komentarze :mrgreen:
Agn - Wto 03 Maj, 2016 18:53

Se przeczyta, się ustosunkuje. ;)

Eeva, fajnie to wygląda z twojego opisu. I też mi się podoba takie rozwiązanie, choć to w sumie nie jest jakaś nowina.
Spoiler:
W końcu wciąż jeszcze trwa moda na silne bohaterki w typie Katniss z IŚ, co to prędzej przywalą facetowi w zęby, niż będą do niego wzdychać przez 5 tomów w miłosnych wielokątach.

Eeva - Wto 03 Maj, 2016 20:00

No i dzięki Bogu za takie bohaterki, bo takie w typie Belki ze Zmierzchu to wołają po pomstę do nieba :-)
Agn - Wto 03 Maj, 2016 20:22

Ano właśnie. Spowszedniały już potykające się o własne nogi lelije, pchające się w sytuacje zagrożenia i zachowujące jak patologiczne idiotki, bo i tak dzielny zmiennokształtny je obroni przed wszystkim (i zawsze w ostatniej chwili). W sumie podoba mi się trend dziewczyn, które pokazują, że trzeba się brać w garść i nie rozczulać nad sobą w nieskończoność.
Choć dla mnie i tak ideałem nastoletniej bohaterki na wieki zostanie chyba Hermiona. :)

Harry_the_Cat - Wto 03 Maj, 2016 23:06

A to ja jeszcze raz polecam Sage ksiezycowa :mrgreen: Fajne dziewczyny tam sa.

I chyba wlasnie musze powrocic do Stars Above.... Teraz jak juz zmeczylam The Square Root of Summer. Jejku, jak sie ciesze ze juz koniec... Niby zajelo mi dwa dni, ale im dalej szlam, tym bardziej przelatywalam tylko oczyma po kawalkach w tunelach czasoprzestrzennych.

Za duzo matematyki i niemieckiego dla mnie. Nie rozumialam polowe czasu co czytam. Bohaterka w sumie jakas strasznie samolubna i niby bol po utracie dziadka to tlumaczy, ale jakos powinna autorka nas do swej kreacji zachwycic, nie? Zadna z postaci specjalnie nie porywa, akcja jest skonfundowana z podrozami w czasie i zakonczenie tylko srednio satyfakcjonujace.

Ogolnie nie polecam. Aczkolwiek niektore rysunki fajne i krawedzie stron pieknie rozowe :mrgreen:

Eeva - Śro 04 Maj, 2016 11:57

Wczoraj wyszła druga część ksiazki "A court of thornes and roses" Sarah J. Maas czyli "A Court of mist and fury'.
Och Bozinko jak kocham :serce:

Pierwszy tom to retelling Pieknej i Bestii. Kiedyś mówiłam że nienawidzę retellingów, ale po przeczytaniu "Cinder&Ella", Lunar chronicles i własnie ACOTAR, musze wleźć pod stół i odszczekać.

Główna bohaterka, Feyre, jest całkiem spoko, mimo iż w pierwszym tomie OKROPNIE mnie irytowała. Tamlin (jej nudny jak flaki z olejem ukochany, władca Spring Court) mowi jej ze ma nie wychodzić po północy. Co ona robi? Wychodzi. Lucien, jej przyjaciel (a moja najulubieńsza postać tej ksiażki) mówi że ma nie pić niczego co podadzą jej wróżki. Co ona robi? Pije. Alis (jej służąca) ostrzega ją żeby nie wchodziła w żadne układy z wróżkami. co ona robi? No jaha, ze ma układy i układziki.
No ale poza tym jest calkiem ok, ogarnięta, walcząca, chce być partnerką dla swego ukochanego a nie tylko jego ozdobą (tak jak on ją widzi).

Tamlin (ukochany) - nuuuuuuuuuuda panie.

Jest tez Rhysand, który jak Harry już wie, jest moim book boyfriendem. Jest mroczny, tajemniczy, ma dobre serce i chroni swoich poddanych z Night Court i pozwala by reszta byślała o nim jak najgorzej, do końca nie wiadomo po czyjej stronie stoi. Niby pomaga naszej bohaterce ale w sumie nie wiadomo dlaczego to robi (tak tak, wiem, ze wiadomo - zapewne będzie MIŁOŚC). W drugim tomie tez jej pomaga i ja chce wierzyć w jego szczere intencje, ale nie jestem do końca przekonana.

Eeva - Śro 04 Maj, 2016 11:58

Harry_the_Cat napisał/a:
I chyba wlasnie musze powrocic do Stars Above....

Jestem bardzo ciekawa czy spodobają nam sie te same opowiadania :-)

Harry_the_Cat napisał/a:
ale jakos powinna autorka nas do swej kreacji zachwycic, nie?

ale nie masz wrażenia że często autorzy chyba nie do końca lubią swoich bohaterów? albo nie mają do końca na nich pomysłu/

Harry_the_Cat - Śro 04 Maj, 2016 23:30

Eeva napisał/a:
ale nie masz wrażenia że często autorzy chyba nie do końca lubią swoich bohaterów? albo nie mają do końca na nich pomysłu/

No po tym, co napisalas o Sarah Maas to faktycznie. Jest tak ciezko dzis o fajne i waleczne bohaterki. Polowa jest co najmniej irytujaca. Czy to mozliwe, ze ogolnie dziewczyny jako plec sa meh?

Jus nawet ja chce zeby tam byla MILOSC. :serce2: :serce2:

Eeva - Śro 04 Maj, 2016 23:51

Harry_the_Cat napisał/a:
Jus nawet ja chce zeby tam byla MILOSC.

Ty zawsze chcesz żeby była miłość, bo w zakamarkach swojej duszy masz harlequina :D

Agn - Śro 04 Maj, 2016 23:56

A to nie było o tobie? :sprytny:
Harry_the_Cat - Czw 05 Maj, 2016 00:06

Eeva napisał/a:
Ty zawsze chcesz żeby była miłość, bo w zakamarkach swojej duszy masz harlequina

You know me so well..... :cool: *

*tylko mam nadzieje, ze to lepszy harlequin w tej mojej duszy gra niz Wy w tym cafe nero czytalyscie....

Agn - Czw 05 Maj, 2016 00:08

Kocie, szczerze powiedziawszy cokolwiek ci w duszy gra, będzie lepsze od tamtego arcydzieUa. ;)
Eeva - Czw 05 Maj, 2016 08:29

Agn napisał/a:
A to nie było o tobie?

To było o mnie, ale nie ma co się oszukiwać, Harry w zakamarkach swej duszy równiez ma harlequina. I jest tego świadoma :D

Harry_the_Cat - Czw 05 Maj, 2016 09:46

I te harlequiny niekiedy sa Very mich in tune :rotfl:
Agn - Czw 05 Maj, 2016 10:51

:rotfl: Uwielbiam was, baby. :mrgreen:
Harry_the_Cat - Czw 05 Maj, 2016 11:13

zawsze do usług :mrgreen:

Podejrzałam dzis trochę ACOMAF w drodze do pracy (bo i tak moje TBR jest jak stad do Warszawy juz) i oczywiście trafiłam na ciekawa scenę. Nie będę Eevie spoilerowac ale może dam Sarze jeszcze jakaś szanse ;) .

Aczkolwiek najpierw The Raven Boys :cool: Co kruki to kruki w sumie!