To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Spotkanie w sukniach empirowych

fanturia - Sob 02 Lut, 2008 14:23

Śląsk to w ogóle bogata kraina ;) Na Dolnym romańskich kościołów niewiele.
Harry_the_Cat - Sob 02 Lut, 2008 14:30

Niestety nie mam czasu nadrobic całego watku, ale chcialam powiedziec, ze kupilam sobie wczoraj Zakochaną Jane i mnie uderzyło, jak spojrzałam na okładkę, że pomysłem na taki strój stylizowany może byc jeden z kostiumów Anne H:

To jakby ktos nie miał głowy/zdolnosci na prawdziwą sukienkę a jednak czuł pociąg to popmysłu (jak ja np ;) )

mam nadzieje, ze nie powtarzam czegos, co juz tu powiedziano... :rumieniec:

Marta - Sob 02 Lut, 2008 14:37

Och... :rumieniec: Idę wyedytować te moje posty a moda proszę o usunięcie dyskusji.
Ważne, że sie zgadzamy co do jednego - miłych osób we wszelkich krainach i regionach Polski :wink:

Tamara - Sob 02 Lut, 2008 19:13

Witam wszystkie Damy ! Jestem Tamara i jestem tu nowa , więc za jakąś chwilę pokażę się w przywitalni , ale chciałam ,ujrzawszy temat i poczytawszy , podrzucić coś , co może się przyda : www.kajani.pl strona ,na której autorka rekonstruuje stylowe suknie na podstawie oryginalnych wykrojów , również empirowa suknia jest :-D . Podany jest również namiar na kontakt , więc myślę , że i porad praktycznych udzieli , jako że suknie szyje sama .
Anonymous - Sob 02 Lut, 2008 19:22

dla kogo nowa, dla tego nowa :D
Marija - Sob 02 Lut, 2008 19:42

Marta napisał/a:
Czyli jednak są podstawy, by Wrocławianki nazwać mieszkankami Śląska, a cały Śląsk krainą bogatą w miłych ludzi :wink:
Matko jedyna, co za herezje :o . Historyczną, ponadtysiącletnią stolicą Śląska/Schlesien jest Wrocław/Breslau i basta. Kariera Katowic jako miasta, miasta śląskiego i - o zgrozo - stolicy śląskiego województwa, to sprawa późna i odrębna. Inna bajka. Proszę nie ranić mego śląskiego serca (a urodziłam się w woj. wrocławskim--->legnickim--->dolnośląskim - po prostu Śląsk właściwy).
trifle - Sob 02 Lut, 2008 19:54

Marija napisał/a:
Marta napisał/a:
Czyli jednak są podstawy, by Wrocławianki nazwać mieszkankami Śląska, a cały Śląsk krainą bogatą w miłych ludzi :wink:
Matko jedyna, co za herezje :o . Historyczną, ponadtysiącletnią stolicą Śląska/Schlesien jest Wrocław/Breslau i basta. Kariera Katowic jako miasta, miasta śląskiego i - o zgrozo - stolicy śląskiego województwa, to sprawa późna i odrębna. Inna bajka. Proszę nie ranić mego śląskiego serca (a urodziłam się w woj. wrocławskim--->legnickim--->dolnośląskim - po prostu Śląsk właściwy).

Ale czemu herezje? :roll: Dyć prawda - jak i z posta wynika, że wrocławianki można nazywać mieszkankami Śląska (właściwego). Tyle że teraz mamy wyraźny podział i my - Wrocław - jesteśmy Śląsk Dolny, a Katowice są Śląskiem Górnym, choć rzadko kto mówi, że Górny, tylko, że po prostu Śląsk. A może ja czegoś nie zrozumiałam? :-|

Anonymous - Sob 02 Lut, 2008 20:12

no zgodze sie z Trifelkiem. Pierwszy podział to był dpiero w okresie dzielnicowym, a księstwo bytomsko-opolskie sroce spod ogona nie wypadło :D
Przypuszczam, ze kontekst Śląska jako Śląska Górnego powstał głównie poprzez miedzywojenną autonomię.

Marija - Sob 02 Lut, 2008 21:00

Według mnie, w tej chwili powinny funkcjonować nazwy "woj. dolnośląskie" i "woj. górnośląskie", w domyśle OBA śląskie. A tak, w umyśle przeciętnego Polaka utrwala się podział "woj. śląskie" , czyli Śląsk, i "woj. dolnośląskie", czyli taki jakiś Śląsk, ale nic pewnego, bo jak Dolny, to niepełnowartościowy. A ponieważ mam tylko ten śląski heimat, bo z kresowego zostałam wydziedziczona, to muszę swoje zdanie na ten temat wyrażać, w obronie ojczyzny :party: .
Anonymous - Sob 02 Lut, 2008 21:53

A juści - co by nie !!! Trza bronić swojej Małej Ojczyzny !!!

Aczkolwiek jako Małopolanka nie odczuwam kompleksu wobec Wielkopolanek :mrgreen:

trifle - Sob 02 Lut, 2008 22:05

Marija napisał/a:
Według mnie, w tej chwili powinny funkcjonować nazwy "woj. dolnośląskie" i "woj. górnośląskie", w domyśle OBA śląskie.

A to mnie o to właśnie chodziło :mrgreen: tylko ja się porządnie wysłowić nie umiem :roll: filolog... :zalamka:

Marija napisał/a:
A tak, w umyśle przeciętnego Polaka utrwala się podział "woj. śląskie" , czyli Śląsk, i "woj. dolnośląskie", czyli taki jakiś Śląsk, ale nic pewnego, bo jak Dolny, to niepełnowartościowy. A ponieważ mam tylko ten śląski heimat, bo z kresowego zostałam wydziedziczona, to muszę swoje zdanie na ten temat wyrażać, w obronie ojczyzny :party: .

MY - niepełnowartościowy Śląsk?? A ja jak się uczę całe życie, to pamiętam z historii, że to my - Dolni - jesteśmy tym regionem wysoko rozwiniętym - od dawien dawna ;) - i że to o nas tyle wieków się państwa sąsiednie kłóciły :D Ale geografia nigdy nie była moją mocną stroną (w razie gdybym coś palnęła ;) )

Anonymous - Sob 02 Lut, 2008 22:10

Lepiej sie nie spierać, bo wychodze z założenia, że każdy region ma coś wartościowego. U nas Węgiel, u Was przemysł. A Małopolska ma Kraków, Podlasie Puszczę i Praedzia. I pieknie jest !!
Marija - Sob 02 Lut, 2008 22:35

trifle napisał/a:
MY - niepełnowartościowy Śląsk?? A ja jak się uczę całe życie, to pamiętam z historii
Od tego zacznij, ze sie uczysz :mrgreen: , a na dodatek tu mieszkasz, ale zapytaj gdzies na Mazowszu czy Podkarpaciu...
trifle - Sob 02 Lut, 2008 23:31

Ale ja się nie zamierzam spierać, że Dolny Śląsk jedynym i najlepszejszym jest :D Wszędzie jest coś dobrego. Tylko odwrotnie - żeby nie mówić, że Dolny Śląsk niepełnowartościowy. Tyle chciałam ;)
MiMi - Nie 03 Lut, 2008 15:00

A ja chciałam napisać, że jestem z tego okropnego/niepełnoprawnego Górnego Śląska. I wcale nie uważam, że jest to głowny i jedyny Śląsk. Ale rozumiem wasze żale, gdy ktos pomija Dolny Śląsk. Tak samo się czuję, jak ktoś mówi, że na Górnym tylko zanieczyszczenia. A to nie jest prawda, bo Pszczyna jest piękna i zielona (a ja mieszkam niedaleko). Więc nie mam za złe tej dyskusji, ale chciałam napisać, że są też osoby z tej "drugiej" strony :wink:
Harry_the_Cat - Nie 03 Lut, 2008 15:03

Juz zupełnie nie wiem o co chodzi w tym temacie.... :shock:
praedzio - Nie 03 Lut, 2008 15:08

AineNiRigani napisał/a:
Podlasie Puszczę i Praedzia

Ja też nie bardzo wiem, o co tu chodzi, ale powyższe stwierdzenie nie wiedzieć czemu bardzo przypadło mi do gustu... :lol:

EDIT: :olsnienie: Okazuje się, że niechcuncy przyczyniam się do popularyzacji mojego regionu...!

Marija - Nie 03 Lut, 2008 15:53

Harry_the_Cat napisał/a:
Juz zupełnie nie wiem o co chodzi w tym temacie.... :shock:
O nazewnictwo urzędowe i związane z nim skojarzenia, tylko i wyłącznie :mrgreen: . Poza tym, to niemal każdy region i województwo ma taką reprezentację na forach, że mucha nie siada :-D .
Dorfi - Nie 03 Lut, 2008 17:16

A ja byłam święcie przekonana, że chodzi o spotkanie w sukienkach epokowych. Jak to się można pomylić :thud:

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Loana - Pon 04 Lut, 2008 11:33

Moje Damy! Wracamy do tematu!!!

Nic sie nie stalo Marto, ze nie przyjechalas, nasz dom jest zawsze dla Ciebie otwarty :) . Spokojnie odpocznij, zalecz zeba, wybierz kroj sukni (najlepiej zdjecia na maila wyslij, co bys chciala) i juz. W srode powinnam wiedziec, co z delegacja meza i mozemy sie ustawiac na ten weekend :) . Jak nie, to przeciez mamy sporo czasu jeszcze. Zaczniemy od wykrojow, Fanturia pocwiczy na mnie i pokaze mi co i jak :P .
Moze w marcu juz Gunia by do nas dolaczyla?

Gunia - Pon 04 Lut, 2008 19:04

Cytat:
Moze w marcu juz Gunia by do nas dolaczyla?

Nie mam pojęcia. Spróbuję coś ustalić. :D

Loana - Pią 07 Mar, 2008 12:12

Oki, tym razem mam nadzieje, ze spotkanie uda sie :) . Wszystko juz ustalone.
Spotykamy sie 8 marca (sobota) u Fanturii. Na dzien dzisiejszy przyjezdza Marta, czekam na odpowiedz Guni w tym temacie. Okolo godziny 12 planujemy isc do hurtowni tkanin zakupic odpowiednie materialy :) . Jesli ktoras z Dam jest jeszcze zainteresowana serdecznie zapraszam do dolaczenia!!! Bedziemy kupowaly material i robily wykroje :) . Wiadomosci w sprawie spotkania prosze kierowac do Fanturii, bo ja juz nie bede na necie od wieczora.

Marta - Pon 10 Mar, 2008 11:35

A ja jestem po pierwszej wizycie we Wrocławiu i moja sukienka nabiera kształtów ;) :mrgreen:
Dziękuję pięknie Loanie i Fanturii za pomoc i życzliwość :przytul:

Loana - Pon 10 Mar, 2008 12:14

Wlasnie, juz jestesmy po "pierwszym razie" ;P. Bylo SUPER!!! :) Material nie byl drogi, wykroje nie byly zbyt skomplikowane. Na razie powstala wstepnie (jeszcze trzeba zszyc gore i dol oraz cala wykonczeniowka :P ) sukienka Marty, w pieknym fioletowym kolorze. Moja pierwsza "sie tworzy" :P . Zdjec ze spotkania niestety nie mamy zadnych, nie mialysmy aparatu... ale naprawde szylysmy - wszystkie! :)
Co do wykrojow - mamy Burdy z wykrojami sukienek, ktore mozna spokojnie i latwo przerobic na suknie empirowe, oraz jeden wykroj PIEKNEJ sukni empirowej. Jak Fanturia zeskanuje to pokazemy zdjecia :) .

MiMi - Pon 10 Mar, 2008 16:58

Ale Wam zazdroszczę. Musiałabym już zacząć o tym myśleć, jakiś materiał kupić i zdecydować czy sama, czy u krawcowej...