To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Nowa ekranizacja "Lalki"

Tamara - Czw 17 Kwi, 2025 14:12

Tyszkiewicz była wyłącznie cielesna i przez to aż zanadto dosłowna, wielka baba i tyle. I powiem może herezję, ale wg mnie z Tyszkiewicz aktorka żadna, całą karierę na nazwisku zrobiła, bo bardziej znana jest z tego, że jest Tyszkiewicz, niż z wybitnych ról. W Braunek właśnie to jakby "bycie na haju" mi szalenie pasowało, bo przecież Wokulski się w niej zakochał , kiedy zobaczył ją z takim nieprzytomny odrealnionym wyrazem twarzy, a generalnie ona w ogóle w dużo czasu spędzała w obłokach, słabo kontaktując się z prozą życia.

Nie widzę jakoś nikogo, żeby pasował na Rzeckiego :mysle: w ogóle obsada to trudna sprawa, bo tu każda rola ma charakter, tam nie ma typów bezbarwnych, nawet lokaj Krzeszowskiego ma charakter. I od razu przypomina mi się Między ustami a brzegiem pucharu, gdzie Bista skradł reszcie absolutnie każdą scenę, w której się pokazywał choćby na sekundę :serduszkate: nie ma już takich aktorów...
Dlatego jestem ciekawa całej obsady, kto zagra doktora Szumana, Szlangbaumów, Kazię Wąsowską, kto zagra pięknego Kazia Starskiego . I jak sobie z plenerami warszawskimi poradzą, skoro wszystko pounowocześniane. Pewnie AI pomoże i graficy, ale nie sądzę, żeby to dało dobry naturalny efekt.

annmichelle - Czw 17 Kwi, 2025 14:41

Pożyjemy - zobaczymy. :-)

Co do dobrych aktorów to jak najbardziej nadal są, tylko nie występują może tyle w serialach, filmach, dlatego przeciętny widz ich nie zna.
Z całym szacunkiem, ale nie chciałabym w "Lalce" zobaczyć Karolaka, Ostaszewskiej, Kuleszy, Adamczyka, Stuhra, Szyca i tych wszystkich młodszych, popularnych aktorów, których pełno na Plotku, Pudelku, itd. :roll:
Mam przesyt widzenia tych samych twarzy od 15-20 lat w polskich produkcjach. :roll:
Dlatego dobrze, że Łęckiej nie zagra jakaś Wichłacz czy Wieniawa, ale jeszcze "nieograna" przez masówkę Urzędowska.

Tamara - Czw 17 Kwi, 2025 15:38

annmichelle napisał/a:
nie chciałabym w "Lalce" zobaczyć Karolaka, Ostaszewskiej, Kuleszy, Adamczyka, Stuhra, Szyca i tych wszystkich młodszych, popularnych aktorów, których pełno na Plotku, Pudelku, itd

:oklaski: ja też nie :confused3: to znaczy Stuhra bym dała radę, bo to bardzo dobry aktor, ale reszty ni huhu.

annmichelle - Czw 17 Kwi, 2025 18:03

Mam prośbę do moderatorek :-) : czy możecie przenieść posty o nowej ekranizacji (od wyboru Dorocińskiego na Wokulskiego? Post z 29. marca br) do tematu "Nowa ekranizacja Lalki"? Albo chociaż je skopiować?
https://forum.northandsouth.info/viewtopic.php?t=2639

Trzykrotka - Pon 21 Kwi, 2025 19:36

Moja przyjaciółka - filmoznawczyni przewiduje, że może to być ekranizacja w duchu obecnego odczytania Lalki. Wokulski jako obleśny i natrętny stalker osaczający bezbronną, bo bezposażną pannę nie mającą inklinacji do małżeństwa. I w sumie nawet nie byłby to może zły pomysł :mysle: Byłoby pole do dyskusji, a materiał na takie odczytanie znalazłby się u Prusa.
Tamara - Wto 22 Kwi, 2025 08:41

Bardzo możliwe, i to byłoby nawet niegłupie, byle niezbyt nachalne z pominięciem innych wątków. Tylko błagam wzelkie duchy sceny ekranu i garderób, żeby chociaż kostiumy zrobili przyzwoite :czekam2:
Trzykrotka - Wto 22 Kwi, 2025 09:28

Oby oby :trzyma_kciuki: Nie wiem, czy stroje z Niebezpiecznych dżentelmenów były utrafione, bo się na tym nie znam -a mogłoby to dawać ogląd na podejście reżysera do tematu. Oby nie plastik i tandetne tkaniny :trzyma_kciuki:
Loana - Wto 22 Kwi, 2025 12:46

Trzykrotka napisał/a:
Oby oby :trzyma_kciuki: Nie wiem, czy stroje z Niebezpiecznych dżentelmenów były utrafione, bo się na tym nie znam -a mogłoby to dawać ogląd na podejście reżysera do tematu. Oby nie plastik i tandetne tkaniny :trzyma_kciuki:

Nie były idealne, ale złe - jak na polski film zwłaszcza - też nie były. Obejrzałam z koleżanką i kolegą z reko i mi kolega pokazywał, co zrobili dobrze, a co mogli zrobić lepiej. Ale byłam pozytywnie zaskoczona, że komuś się chciało dobrze zrobić kostiumy! Żeńskie wypadły gorzej, ale akurat panie były tam w tle bardziej :P

Trzykrotka - Wto 22 Kwi, 2025 13:23

O! To jest nadzieja!
Zaczęłam ostatnio oglądać na Netflixie serial hiszpański o damie do towarzystwa. Kostiumowy, epoka mniej więcej kostiumowo ta, co Lalka. I mówię wam - zęby i oczy wolą na widok tego, w co poubierali aktorki.

Tamara - Wto 22 Kwi, 2025 13:51

Loana napisał/a:
Żeńskie wypadły gorzej, ale akurat panie były tam w tle bardziej :P

No właśnie przejrzałam zdjęcia na filmwebie i wydaje mi się, że męskie były całkiem niezłe, damskie zaś przede wszystkim niestosowne do okoliczności, ale nie takie tragiczne.

praedzio - Wto 22 Kwi, 2025 14:13

Trzykrotka napisał/a:
O! To jest nadzieja!
Zaczęłam ostatnio oglądać na Netflixie serial hiszpański o damie do towarzystwa. Kostiumowy, epoka mniej więcej kostiumowo ta, co Lalka. I mówię wam - zęby i oczy wolą na widok tego, w co poubierali aktorki.

Bo to hiszpańska odpowiedź na Bridgertonów. ;)
Przynajmniej ja to tak traktuję.

Trzykrotka - Wto 22 Kwi, 2025 14:22

praedzio napisał/a:

Bo to hiszpańska odpowiedź na Bridgertonów. ;)
Przynajmniej ja to tak traktuję.

Tak, ja też tak to potraktowałam i nie miałabym nic przeciwko jakiejś dowolności strojów, tak jak w Bridgertonach, niezgodności z epoką itd. Tylko one są po prostu szpetne i nie dodają urody aktorkom. Na dodatek tkaniny walą syntetykiem i chińszczyzną. Mnie tylko o to chodzi, żeby stroje nie bolały.

Tamara - Śro 07 Maj, 2025 11:07

Mało było jednej :shock: https://www.wirtualnemedi...-kiedy-premiera
Trzykrotka - Śro 07 Maj, 2025 11:43

No nie mogę.... :zalamka:
Slyszałam co prawda, że Kos był dobry, ale nie wierzę za grosz w ekranizacje klasyki według Netflixa

BeeMeR - Śro 07 Maj, 2025 11:44

Trzykrotka napisał/a:
nie wierzę za grosz w ekranizacje klasyki według Netflixa
Ha, mam podobnie - ciekawe co i jak bardzo zepsują :-P
Loana - Śro 07 Maj, 2025 13:00

Eno, będzie zabawnie jak wyjdą koło siebie i będziemy mogły się podwójnie podobijać ;)

Chociaż chociaż to chyba do tej wersji TVP to widzimy małe światełko w tunelu - bo dostałyśmy jako stowarzyszenie zapytanie o portfolio - szukają statystów do filmu w sukniach z okresu 1876-87. I co prawda szczegółów żadnych nam nie podali więcej, bo nie mogą, ale domyślamy się, że może chodzić właśnie o tę Lalkę. A światełkiem w tunelu jest fakt, że pytają rekonstruktorów z możliwości statystowania - przynajmniej stroje z trzeciego planu mogą być dobre :P

Trzykrotka - Śro 07 Maj, 2025 20:51

O Loana :cheerleader2: to byłoby coś! I rzeczywiście zapala jakieś światełko nadziei.
Tamara - Czw 08 Maj, 2025 14:24

Loana :cheerleader2: :oklaski: to by było świetnie :excited: :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki:
Trzykrotka - Śro 28 Maj, 2025 20:11

Jest nabór na statystów
https://www.msn.com/pl-pl...e9bdc655b3&ei=9

Loana - Czw 29 Maj, 2025 14:14

Wszędzie już widzimy te ogłoszenia :P My chyba jakąś inną ścieżką byliśmy proszeni o portfolio, bo u nas konkretne stroje zostały wybrane wraz z "właścicielami" strojów :P Nie wiadomo, czy na 100% wszyscy wezmą udział, bo to wiadomo - termin, miejsce, kasa - ale na pewno część od nas będzie :)
Tamara - Śro 18 Cze, 2025 12:08

Ponoć Rzeckiego ma zagrać Marek Kondrat. Nie widzę ja tego :confused3:
achata - Czw 19 Cze, 2025 00:21

Tamara napisał/a:

Mam mieszane uczucia ale wygląd i wiek pasuje. Może się sprawdzi...
Właściwie gdy się zastanawiałam nad obsadą dla tej roli to totalnie nie miałam pomysłu.
Ciekawe kto zagra Starskiego.
Wilhelmi mi tu wcale nie pasował- pajac i burak. Że Izabela z takim Wokulskiego zdradzała to było niepojęte bezguście i głupota.
Po serialu chciałabym sobie przypomnieć film ale trudniej go znaleźć

annmichelle - Czw 19 Cze, 2025 12:16

achata napisał/a:
Tamara napisał/a:

Mam mieszane uczucia ale wygląd i wiek pasuje.

No właśnie wiek mi zupełnie nie pasuje. :roll: Książkowy Rzecki był o jakieś ćwierć wieku młodszy, a to już spora różnica.
Ale Kondrat również wiekowo mi nie pasował do roli Hrabiego w "Panu Tadeuszu" - był zdecydowanie za stary. :?

Zobaczymy czy w "Lalce" będzie w stanie dobrze zagrać takiego wrażliwego pierdołę jakim był Rzecki.

Wygląd można zmienić charakteryzacją, ale te ok. 25 lat będzie już, niestety ciężej, bo jednak inaczej wygląda i porusza się osoba ok. 50 lat, a inaczej 75-latek.
I później wychodzą takie kwiatki jak de Niro w "Irlandczyku", gdy grał faceta też duuuuuużo młodszego. Po ruchach po prostu widać wiek.

Ania Aga - Czw 19 Cze, 2025 18:42

Lalka 1977 Bronisław Pawlik ma 51 lat
https://www.youtube.com/watch?v=FXnemGaAQDk

Lalka 1968 Tadeusz Fijewski ma 57 lat
https://www.youtube.com/watch?v=q12Q28M7BD8

Marek Kondrat ma 74 lata. Prawdopodobnie aktualne zdjęcie
https://rozrywka.wprost.pl/gwiazdy/12048274/marek-kondrat-wraca-na-ekran-zagra-w-lalce.html

Jestem bardzo ciekawa jego Rzeckiego, duża różnica wieku w stosunku do książkowego pierwowzoru, temperament też inny, zobaczymy.

Tamara - Czw 19 Cze, 2025 19:58

achata napisał/a:
Właściwie gdy się zastanawiałam nad obsadą dla tej roli to totalnie nie miałam pomysłu.
Ciekawe kto zagra Starskiego.
Wilhelmi mi tu wcale nie pasował- pajac i burak. Że Izabela z takim Wokulskiego zdradzała to było niepojęte bezguście i głupota.

No ja tez nikogo nie widzę.
Starski miał 35 lat, Wilhelmi nie pasował typem urody i aparycją, był zbyt w stylu lat 70 XX wieku :wink: teraz nie mam pojęcia, kto mógłby być Kaziem bałamutem.

annmichelle napisał/a:
Kondrat również wiekowo mi nie pasował do roli Hrabiego w "Panu Tadeuszu" - był zdecydowanie za stary.

w 100% zgoda, i w dodatku pucołowaty :zalamka:

Fijewski był zbyt podobny do mojego kumpla ze studiów, normalnie kropka w kropkę tylko te 40 lat starszy, żebym mogła w nim Rzeckiego widzieć :-P