Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji cz. V
Admete - Nie 16 Mar, 2025 18:40
Jakoś nie mogę niczego doczytać do końca. Zaczynam i porzucam. Teraz czytam książkę "A co wyście myślały? Spotkania z kobietami z mazowieckich wsi".
RaczejRozwazna - Pon 17 Mar, 2025 18:12
Ja też czytałam różne rzeczy ostatnio, kończę, ale bez entuzjazmu. Natomiast dwie ciekawsze rzeczy - "Samotne oceany" Pauliny Reiter o pierwszej kobiecie, która opłynęła świat solo, Krystynoe Chojnowskej-Liskiewicz oraz z mojej serii włoskiej dość nietypowa powieść, będąca jednocześnie popisem wiedzy autorów (naukowców prywatnie) o baroku, także muzycznym (jeden z autorów jest muzykologiem). Do książki dołączona jest płyta, do wydaje mi się na plus. Sama powieść średnio się na razie rozkręca, ale jako baza przystępnej wiedzy o obyczajach w xvii wieku we Włoszech - fajna.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Imprimatur_(powie%C5%9B%C4%87)
Tamara - Wto 18 Mar, 2025 10:14
Wettynowie skończeni, teraz "Podbój Londynu", o którym wspominała Trzykrotka w wątku o Królowej Luci . Cudo. Angielska prowincja i Londyn lat 20, a na tym tle plotki, zawiści, aktywność sąsiedzka i kulturalna zamożnych rentierów, nie mających do roboty nic, poza uprzyjemnianiem życia sobie i podtruwaniem bliźnim.
Tamara - Czw 20 Mar, 2025 13:40
Podbój Londynu skończony, teraz idąc tematycznie za ciosem - "Anglia. Czas na herbatę" Marty Dziok-Kaczyńskiej, z tej samej serii co Ukraina - soroczka i kiszone arbuzy. zapowiada się bardzo ciekawie - taki opis Anglii od podszewki, z perspektywy Polki mieszkającej tam od 20 lat.
Admete - Czw 20 Mar, 2025 16:05
U mnie ciekawa rzecz - "Bellevue. Trzy stulecia medycyny i chaosu w najbardziej znanym szpitalu Nowego Jorku.". Historia szpitala, ale też medycyny opowiedziana bardzo ciekawie.
BeeMeR - Czw 20 Mar, 2025 18:02
U mnie dalej Agata Chritie i Poirot - teraz Zerwane zaręczyny
BeeMeR - Pią 21 Mar, 2025 20:19
Skończyłam Zerwane zaręczyny - podobało mi się
Przeczytałam też Morderstwo w Mezopotamii - przegadane, zwłaszcza w mowie końcowej Poirota, ale pomysł niezły.
Ania Aga - Sob 22 Mar, 2025 16:47
| BeeMeR napisał/a: | | Przeczytałam też Morderstwo w Mezopotamii - przegadane, zwłaszcza w mowie końcowej Poirota, ale pomysł niezły. |
Byłabyś w stanie nie poznać kogoś ze swojej przeszłości? Ja mam wątpliwości. Pomysł na morderstwo ciekawy
Admete - Sob 22 Mar, 2025 17:24
Regularnie nie poznaję ludzi, których kiedyś znałam. Najgorsze jest, jak ktoś mnie zaczepia, zna mnie ewidentnie,a ja nie potrafię sobie przypomnieć.
BeeMeR - Sob 22 Mar, 2025 17:25
Szczerze wątpię, jeśli idzie o osoby którymi byłam żywo zainteresowana, natomiast nieraz nie poznaję dalszych znajomych
Ania Aga - Sob 22 Mar, 2025 17:37
Admete, a znasz Morderstwo w Mezopotamii? Bo tam chodzi o szczególną osobę.
Admete - Sob 22 Mar, 2025 19:00
Nie znam. Nawet jeśli czytałam, to było to bardzo dawno temu.
Ania Aga - Sob 22 Mar, 2025 19:46
Admete
Kobieta wyszła za mąż, wkrótce po ślubie mąż ginie w wypadku kolejowym, ciało trudne do identyfikacji. Po wielu latach ponownie wychodzi za niego za mąż, nie rozpoznając go
Admete - Sob 22 Mar, 2025 20:59
To już naciągane.
BeeMeR - Sob 22 Mar, 2025 22:22
Ano owszem. Męża, nawet jeśli krótko byli małżeństwem i myślała że umarł, to powinna była rozpoznać.
annmichelle - Nie 23 Mar, 2025 12:58
Natrafiałam już na taki motyw w wielu książkach , więc jak widać pisarze "lubią to".
A i jeszcze to częsty chwyt filmowo/serialowy (niekoniecznie tylko w soap operach).
Dla mnie - niewiarygodne, nie poznać bliskiej osoby.
Nawet jak ktoś przeszedł operację plastyczną twarzy, ma uszkodzone struny głosowe (zmieniony głos) i zmienił się przez X lat (wyłysiał/przytył/schudł/stał się niepełnosprawny), to bliską osobę można poznać np. po dłoniach, kształcie paznkokci, znamionach, pieprzykach, ruchach ciała, sposobie poruszania się.
No i oczy (jeśli wciąż są).
A o sytuacjach intymnych z partnerem - tu pewne rzeczy są nie do podrobienia, chyba że ma się 500 partnerów to rzeczywiście można się pogubić.
Ania Aga - Nie 23 Mar, 2025 13:38
| annmichelle napisał/a: | A i jeszcze to częsty chwyt filmowo/serialowy (niekoniecznie tylko w soap operach). | Powrót do Edenu, ale tam bohaterka przeszła operację plastyczną Ciekawe, czy gdzieś można jeszcze obejrzeć, choć może lepiej nie psuć sobie wspomnień.
Tamara - Nie 23 Mar, 2025 14:12
| annmichelle napisał/a: | | A i jeszcze to częsty chwyt filmowo/serialowy (niekoniecznie tylko w soap operach). |
Herr Flick!
Admete - Nie 23 Mar, 2025 16:06
Teraz u mnie to:
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5131710/pato-amp-influencerzy-twoje-dziecko-lubi-to
Pato&influencerzy. Twoje dziecko lubi to.
Trochę pomijam. Dosyć przygnębiająca lektura.
BeeMeR - Wto 25 Mar, 2025 14:10
Mnie się w tym "Morderstwie w Mezopotamii" podobało bardzo co innego - to, że ją tam każdy odbierał i opisywał inaczej, kilka tez osób kłamało Poirotowi w oczy z różnych powodów, świadomie bądź nie, i to było nieźle splątane, nawet jeśli mowa końcowa Poirota była zdecydowanie za długa i nużąca.
Przeczytałam też Zagadkę błękitnego ekspresu Christie - nie była zła, ale i nie zachwyciła mnie jakoś nadmiernie. Połowicznie odgadłam mordercę
BeeMeR - Śro 26 Mar, 2025 19:19
Łyknęłam też morderstwo na festynie Christie - przydługi, rozbudowany wstęp do rzeczonego festynu i morderstwa, ale pomysł na zbrodnię i jej zatuszowanie mi się podobał.
Mam wrażenie, że dyskretnie wprowadzono tu pannę Marple jako "niepozorną staruszkę, która rozwiązała zagadkę pozorowanego festynowego morderstwa" - to już drugie takie lekkie nawiązanie, bo w Błękitnym ekspresie panna pochodziła z St. Mary Mead ale ani tu ani tam nazwisko panny Marple nie padło
Ciekawe, czy jest więcej takich nawiązań
Trzykrotka - Pią 28 Mar, 2025 08:22
Zasadzam się na biografię Agaty Christie autorstwa Lucy Worsley. W bibliotekach jest od góry do dołu wypożyczona.
Polecam nowego Amora Towlesa, Stolik dla dwojga. To zbiór opowiadań. Pierwsza część dzieje się w Nowym Jorku (i troszeczkę w Moskwie), a druga w Los Angleles i ta druga to coś w rodzaju sequela Dobrego zachowania, pierwszej powieści Towlesa.
Lata 30 XX wieku, parada postaci i wydarzeń, a przede wszystkim ten wspaniały, płynny sposób opowiadania, bogate słownictwo - wielki odpoczynek po wszelkich pisarzach po kursach kreatywnego pisania. Uwielbiam Towlesa.
annmichelle - Pią 28 Mar, 2025 08:44
| Trzykrotka napisał/a: | | Zasadzam się na biografię Agaty Christie autorstwa Lucy Worsley. W bibliotekach jest od góry do dołu wypożyczona. |
A ja muszę wreszcie przeczytać jej dwutomową autobiografię, którą mam od kilkunastu (a może i dwudziestu...) lat i czeka sobie na półce.
Tamara - Pią 28 Mar, 2025 16:26
"Dress in the age of Jane Austen" - niestety przydałby się angilesko-polski słownik mody i krawiectwa, ale nie ma takiego stwierdzam , że covid dość skutecznie wyczyścił mi mózg z języka obcego niestety, ale ogólny sens jakoś trybię. Bardzo ciekawa i i wszechstronnie ujmująca zagadnienie rzecz, szkoda, że takich książek nikt u nas nie tłumaczy. I jest dużo obrazków , a na okładce idealna Jane Bennet
annmichelle - Pon 31 Mar, 2025 15:05
| BeeMeR napisał/a: | Słonie mają dobrą pamięć i Pięć małych świnek - Agatha Christie
czyli dwie książki o Poirocie w których rozwiązuje on morderstwo z przeszłości. Wspomniane jest w słoniach jeszcze jedno - pamięta k toś tytuł książki? |
Musiałabym przelecieć w pamięci tytuły.
Choć u Christie jest ten problem, że tam 90% morderstw ma swoje korzenie w przeszłości.
Ale rozumiem, że chodzi Ci o "cold case" w wykonaniu Poirota?
"Zerwane zaręczyny"? Z tego co pamiętam był już wyrok skazujący, gdy zaczyna się dochodzenie Poirota.
|
|
|