To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Fajny film wczoraj widziałam VI

BeeMeR - Pią 22 Sty, 2021 21:13

Podróże pana Kleksa też obejrzeliśmy - jakie tam są piękne plenery :love_shower: - zwłaszcza biorąc pod uwagę czasy, w których to było kręcone.
Tu kilka ciekawosteK:
https://film.wp.pl/nie-strzelac-jestesmy-z-polski-i-krecimy-pana-kleksa-6344473653106817a?fbclid=IwAR2YFDWnIN4LJ0gCLVUHYtyiaulQinI8_QycJtM6dV2TfvWhKLsMJaO6GB8

Zobaczyliśmy też Willow - podobał się :mrgreen:
Efekty specjalne jednakowoż trochę się zestarzały ;)

Admete - Pią 22 Sty, 2021 23:03

Bardzo lubię Willow - pamiętam, że byłam na tym w kinie dwa razy :)
praedzio - Pią 29 Sty, 2021 20:40

Przed chwilą obejrzałam The Dig z Ralphem Fiennesem i Carey Mulligan. W bonusie Johnny Flynn. :serce2:
Ładny, spokojny, wzruszający film. Takie to mi się nigdy nie znudzą. :banan:

Admete - Pią 29 Sty, 2021 21:07

To już jest na Netflixie? Pójdę sprawdzić :)
Ania Aga - Pią 29 Sty, 2021 21:31

Willow, sztuczka ze świnką :lol:
BeeMeR - Pią 29 Sty, 2021 22:41

I młodziutki Val Kilmer :serduszkate:
Trzykrotka - Pią 29 Sty, 2021 23:56

Bardzo lubię Willow. Zawsze mnie jednak tam cieszyl niezamierzony żarcik - zUa królowa - wiedźma nazywała się Bawmorda. Ta morda już na zawsze zakłóciła mi jej odbior :mrgreen: i zamieniła grozę w chichot.
BeeMeR - Sob 30 Sty, 2021 00:04

Tak, imię ma znakomite :lol:
Trzykrotka - Sob 30 Sty, 2021 00:17

:rotfl:
annmichelle - Sob 30 Sty, 2021 07:57

Trochę jak zła, okrutna Hela :-P w "Thor-Ragnarok".
"O Hela, o Hela..." - jakoś tak leciała piosenka z lat 90-tych co śpiewal ją bodajże Kukiz.

BeeMeR - Sob 30 Sty, 2021 08:54

Przy tej Bawmordzie parsknęłam śmiechem :lol:
A Adam pod koniec przy namalowanych efektach specjalnych bo się nieco zestarzały :wink:

Trzykrotka - Sob 30 Sty, 2021 23:59

O tak, Hela też daje radę.

O, Hela, straciłaś przyjaciela.
Musisz się wreszcie nauczyć
Że miłości nie można odrzucić
Oooooo....

Agn - Nie 31 Sty, 2021 07:36

A nie, tu byla Ela.

Hela byla w "O Hela, O Hela twoje cialo mnie oniesmiela". ;)

annmichelle - Nie 31 Sty, 2021 09:24

Agn napisał/a:
Hela byla w "O Hela, O Hela twoje cialo mnie oniesmiela". ;)

Właśnie o ten hicior mi chodziło. :cool: :-P

Trzykrotka - Pon 01 Lut, 2021 00:41

:rotfl:
Pamiętam jak kiedyś Sapkowski nabijał się z tych Bawmord i Khutasów. Ja jeszcze pamiętam zgrzyt z Gohą - nie u LeGuin to było? A że z Gochą wtedy w ławce siedziałam, to już było dla mnie pozamiatane :-D

BeeMeR - Pon 01 Lut, 2021 07:36

Khutas to doskonałe imię, od razu wiadomo, że tak gardłowo może się nazywać jedynie Wszechwładca Wszelkiego Zła :twisted:

Obejrzeliśmy wczoraj z Adasiem Obłędnego rycerza - bardzo mu się podobało, szczególnie turnieje, z dwoma jednakże wyjątkami: gdy główna para zaczęła zbyt słodko rozmawiać schował głowę po kołdrę :lol: a finalną walkę oglądał pupą do ekranu, bo jak przyznał, bał się że Zły zginie. Dopiero przy powtórce odważył się zerknąć jak wylatuje z siodła - to jeszcze mały chłopiec :wink:

Agn - Pon 01 Lut, 2021 07:37

Bardzo to mile z jego strony, ze bal sie o Tego Zlego. ;)
BeeMeR - Pon 01 Lut, 2021 07:38

To chyba u nas rodzinne - obie z Anią też nieraz mamy skłonności do Złych :wink:
Agn - Pią 05 Lut, 2021 20:51

Netflix zamachal mi kuszaco przed nosem "Desperado".
Rany, pamietam jak na to poszlam z siostra do kina... Laaaaata temu.
No to sie skusilam.
Ojejku, jaki ten film jest zabawny! Krew sie leje strumieniami, a mozna peknac ze smiechu przy tych przesadzonych strzelankach.

Ale Banderrrrasssss... *sigh* :serduszkate:

Agn - Nie 07 Lut, 2021 15:50

"Żywot Briana"

Obejrzałam pierwszy raz od lat. I rechotałam jak opętana. :rotfl:

BeeMeR - Wto 09 Lut, 2021 16:19

Obejrzeliśmy z dziećmi Wehikuł czasu - ten stary, z 1960. Bardzo im się podobał, nawet Ania obejrzała a nie uciekła w połowie jak to ma w zwyczaju przy filmach fabularnych tj. zachęcił do wielu przemyśleń:
- gdyby nie to, ze byli zjadani, wolałbym być tym ładniejszym (tj. Elojem, nie Morlokiem ;) )
- czemu on rozumie co oni mówią skoro minęło tak dużo czasu?
- Morloki nie są takie straszne, tylko ten który się rozkłada w przyspieszonym tempie jest straszny, brrr.
- chyba jednak wolę wehikuł czasu z Powrotu do przyszłości, bo mam więcej zaufania do plutonu niż kręciołka
i takie tam różne inne mądrości :mrgreen:

Obejrzeliśmy też "Stowarzyszenie miłośników literatury i placka z kartoflanych obierek"
(z niezrozumiałych względów nie jestem w stanie zapamiętać nazwy, pamięta mi się poprawnie tylko druga część ;) ). Dzieci wymiękły jedno po drugim ;) ale dorosłym się przyjemnie oglądało, historia słodko-gorzka jak najbardziej godna uwagi, plenery przecudne :serce: aktorstwo dobre, tylko sama końcówka była przecukrzona, jak z taniego romansu. Nie poradzę, tak to gonienie po porcie odebrałam, wolałabym - ja wiem - subtelniejsze (?) rozwiązanie - ale to tylko drobne zrzędu, generalnie seans był przyjemny.
Dzięki za polecenie :kwiatek:

Admete - Pią 12 Lut, 2021 19:17

Na Netflixie można obejrzeć nowy film Toma Hanksa - Wieści ze świata. Prosta, ale poruszająca historia człowieka, który wędruje od miasteczka do miasteczka i czyta ludziom wiadomości z gazet. Po drodze spotyka dziewczynkę, która wychowywała się wśród Indian. Odwozi ją do rodziny i przy okazji porządkuje swoje życie.
Admete - Sob 13 Lut, 2021 14:24

Bardzo polecam Big Little Women z Netflixa. Tajwański film o rodzinie, dochodzeniu do porozumienia, pogodzenia się z prawdą. Nieobecny od 20 lat ojciec rodziny umiera, a jego śmierć prowadzi skonfrontowania się z przeszłością i teraźniejszością. Pięknie nakręcony, zagrany - warto poświęcić na seans te dwie godziny.
Trzykrotka - Sob 13 Lut, 2021 23:18

O, na pewno obejrzę :kwiatek:
BeeMeR - Pon 15 Lut, 2021 20:55

Oglądał ktoś takie arcydzieło: Pride Prejudice and Mistletoe (2018)? w którym Darcy to dziewczyna a a oprócz zbieżności nazwisk i tytułu nic chyba nie ma wspólnego z DiU (przynajmniej w trakcie pierwszego kwadransa który widziałam)