Fantastyka - List z Hogwartu czyli ciąg dalszy rozmówek o HP
RaczejRozwazna - Śro 27 Sty, 2021 19:26
Młodość Snape'a i rodziców Harry'ego?
Admete - Śro 27 Sty, 2021 20:08
Chętnie obejrzę. Byleby tylko dobrze zrobili. Tam jest spory potencjał. Te wszystkie fanfiki
RaczejRozwazna - Śro 27 Sty, 2021 21:52
Może kogoś zainteresuje
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfg-UVk432d5CEztRsALtOPOiLyBIa66CTSF7pEO01Q0kdxMg/viewform
Tamara - Śro 27 Sty, 2021 22:27
| Akaterine napisał/a: | Najbardziej bawią mnie komentarze typu "I kto to niby obejrzy?" .
A planowana produkcja (która w dalszym ciągu nie została oficjalnie potwierdzona) ma być "w uniwersum", więc nie musi być adaptacją książek. Fajnie byłoby zobaczyć czasy dojścia Voldemorta do władzy, szkolne czasy Maruderów, początki Zakonu Feniksa. |
O to to taaak , to co było przedtem - jak najbardziej tak
RaczejRozwazna - Pią 19 Lut, 2021 12:55
Widziały? Dobrze zrobione
https://fb.watch/3LorgVDCZo/
Loana - Pią 19 Lut, 2021 14:01
Snape jakiś za miły
BeeMeR - Pią 19 Lut, 2021 19:35
Fajne
Tamara - Pią 19 Lut, 2021 20:57
Ładne
annmichelle - Nie 19 Wrz, 2021 14:31
W trzy dni zrobiłam sobie powtórkę ośmiu filmów HP
Tradycjnie miałam radochę.
Pierwszy raz oglądałam wszystkie w wersji hd (wcześniej tylko dwie ostatnie części miałam w hd) i oczywiście dostrzegałam detale jakich nie ogarnęłam na dvd.
Widać, że twórcy dbali o szczegóły.
Siłą rozpędu obejrzałam też dodatki, szczególnie podobało mi się, gdy uzasadniali, dlaczego wprowadzili takie, a nie inne rozwiązania fabularne i zmiany w porównaniu z książkami.
Dla mnie to takie jesienne filmy (jak "Perswazje").
Agn - Nie 19 Wrz, 2021 15:01
Fiuuuu niezly maraton!
Tez myslalam nad powtorkami, moze w koncu je zrobie.
annmichelle - Nie 19 Wrz, 2021 15:02
Zrób, zrób.
Zakupiłaś bluraye?
Agn - Nie 19 Wrz, 2021 15:06
Wciaz nie...
annmichelle - Nie 19 Wrz, 2021 15:08
Agn, to byłby dobry powód do powtórek - u mnie tak właśnie teraz było.
Wiesz, wyłącznie , żeby sprawdzić jakość i czy wszystko działa.
A odnośnie książek, to kurcze, gdybym nie miała polskiego wydania (czarnego, dla "dorosłych" ) to chyba kupiłabym sobie jubileuszowe (20 lat) szyte wydanie niemieckie, bo mi się baaaardzo podoba.
Tamara - Nie 19 Wrz, 2021 16:27
Pięęęekne
Agn - Nie 19 Wrz, 2021 17:19
Annmichelle, to ma byc powod, zeby sobie nie kupic tak pieknego wydania? Wez! Przeciez po niemiecku to nie jest ta sama ksiazka co po polsku.
Tak, wiem, blurej to doskonaly powod do powtorek.
annmichelle - Nie 19 Wrz, 2021 17:42
| Tamara napisał/a: | Pięęęekne |
Prawda?
| Agn napisał/a: | Annmichelle, to ma byc powod, zeby sobie nie kupic tak pieknego wydania? Wez! Przeciez po niemiecku to nie jest ta sama ksiazka co po polsku. |
W sumie masz rację.
Ciekawe, jak po niemiecku przetłumaczono pewne słowa, nazwy, itd.
Mimo wszystko - zacisnę zęby i nie kupię.
Nie jestem potteromaniaczką, książki fajnie mi się czytało i tyle.
| Agn napisał/a: | Tak, wiem, blurej to doskonaly powod do powtorek. |
Tak, tak.
Powiem Ci, że w przypadku HP ma to swoje plusy i minusy, bo np. w "Kamieniu filozoficznym" zbyt widać dosyć kiepską obróbkę komputerową, no i po raz pierwszy zauważyłam w kilku ujęciach, że Hagrida często grał dubler z nałożoną (dość nieudolną) maską.
Ale późniejsze części cud-miód i orzeszki.
Te detale w strojach Dumbledore'a i Szarej Damy, wystrój pokoju życzeń w ostatniej części (jakie tam easter-eggs są to szok!), namiot w "Czarze Ognia", pokój Snape'a, Dumbledore'a czy dom Luny.
I oczywiście wszystkie momenty z akcją, szybką pracą kamery nie są jakimiś rozmazanymi, bliżej nieokreślonymi plamami, smugami, tylko widać kto, co i jak.
Pięknie się to ogląda.
BeeMeR - Nie 19 Wrz, 2021 19:54
Piękne wydanie
Agn - Nie 19 Wrz, 2021 20:42
Annmichelle, wlasnie te pierwsze 2 filmy... Ech... One sie dosc paskudnie zestarzaly...
Ale pozniejsze kusza. Moze kupie za jaaaaakis czas.
Tamara - Nie 19 Wrz, 2021 21:14
A ja właśnie kliknęłam trzy brakujące mi do kompletu części . Nie blureje tylko zwykłe , ale zawsze. Zniechęciłam się po Czarze ognia , która była wg mnie kompletnie do bani , ale Młoda stwierdziła, że musi trzy ostatnie obejrzeć
annmichelle - Nie 19 Wrz, 2021 21:33
| Agn napisał/a: | | Annmichelle, wlasnie te pierwsze 2 filmy... Ech... One sie dosc paskudnie zestarzaly... |
Wg mnie "Komnata Tajemnic" jeszcze jakoś daje radę, choć muzyka i łączenie scen mi nie leży. No, a "Kamień..." trzeba obejrzeć, żeby się wgryźć w ten świat, ale efekty komputerowe plus gra aktorska dzieci jest niestety słaba. Oba filmy mają dla mnie taki klimacik lat 90-tych, a sposób filmowania też mało nowoczesny, takie kino familijne trochę.
Od "Więźnia..." podobają się absolutnie wszystkie części.
"Czarę Ognia" bardzo lubię, nie porównuję z książką, bo połowę wycięli.
Konstrukcja filmowa bardzo mi się podoba, mocny prolog i epilog. A w środku akcja, akcja, akcja.
Polskie napisy wyrzucam w tej części w chol...ę, bo są tragiczne!
Padłam przy tekście, jak Hagrim mówi Harry'emu, że uczesał włosy i nawet kupił sobie grzebień w KIOSKU! Oczywiście, jak się włączy napisy oryginalne nie ma nic o grzebieniu, ani kiosku. Podobnie któryś z tekstów Rona do Harry'ego, który miał ręce i nogi, a po polsku przetłumaczyli jakąś głupawkę o dziewczynach, podrywaniu, czy coś.
Najmniej lubię chyba "Zakon Feniksa", może dlatego, że jest mocno polityczny. Ale ma za to jeden z najlepszych prologów.
Natomiast "Książę Półkrwi" (byłam na nim w kinie ) i obie części "Insygniów Smierci" są bdb. Pewnie, że musieli wiele powycinać, pozmieniać, ale ja już nie oglądam HP porównując z książkami.
Poza tym wiele zmian jest bardzo na plus w porównaniu z oryginałem, chociażby scena pocałunku Rona z Hermioną (w książce to było słabe), ostatni pojedynek Harry'ego z Voldemortem - fajnie uzasadnili to w dodatkach, dlaczego nakręcili go inaczej niż było w książce.
A za małe dzieło uważam przedstawienie baśni o trzech braciach i Smierci.
Wielu ludzi narzeka na "Insygnia Smierci cz. 1" - a ja je lubię, bo są właśnie...inne? Prawie nie ma szkoły, jest świetna sekwencja w ministerstwie, a później ta tułaczka trójki/dwójki bohaterów i odkrywanie przez nich kolejnych puzzli. No i fajny moment tańca, którego nie ma w książce, a na ekranie był bardzo emocjonalny.
Tamaro, miłego oglądania życzę!
Nie nastawiaj się, że będą to "toczka w toczkę" kopie książek. J. Rowling zakceptowała wszystkie zmiany osobiście, kilku nawet przyklasnęła (że sama tego tak nie wymyśliła).
Tamara - Pon 20 Wrz, 2021 08:13
Annmichelle
Loana - Wto 21 Wrz, 2021 11:48
O, zaciekawiłaś mnie tymi zmianami w filmach, które są lepsze niż w książkach. Książki lubię, może sobie niedługo odświeżę. W sumie miałam plan, że kiedyś spróbuję poczytać w oryginale, żeby poćwiczyć sobie angielski. Podobno inaczej się je wtedy odbiera niż polskie tłumaczenie.
W sumie filmy oglądałam bardzo mało, może z dziećmi sobie odświeżę.
annmichelle - Wto 26 Paź, 2021 11:30
Wypatrzyłam takie puzzle :
https://www.amazon.de/Rav...5240016&sr=8-16
Chyba już mam pomysł na jeden z prezentów gwiazdkowych dla mnie (jakby Mikołaj nie wiedział co mi kupić )
annmichelle - Czw 18 Lis, 2021 12:59
Co Wy na to?
https://lubimyczytac.pl/aktualnosci/16620/obsada-harry-ego-pottera-spotka-sie-po-20-latach-bez-j-k-rowling
Aragonte - Czw 18 Lis, 2021 13:24
Może być sympatyczne. Ale czy będzie równie zabawne jak spotkanie ekipy LOTR po latach, to nie wiem
|
|
|