To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - List z Hogwartu czyli ciąg dalszy rozmówek o HP

RaczejRozwazna - Śro 27 Sty, 2021 19:26

Młodość Snape'a i rodziców Harry'ego? :)
Admete - Śro 27 Sty, 2021 20:08

Chętnie obejrzę. Byleby tylko dobrze zrobili. Tam jest spory potencjał. Te wszystkie fanfiki ;)
RaczejRozwazna - Śro 27 Sty, 2021 21:52

Może kogoś zainteresuje :-)

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfg-UVk432d5CEztRsALtOPOiLyBIa66CTSF7pEO01Q0kdxMg/viewform

Tamara - Śro 27 Sty, 2021 22:27

Akaterine napisał/a:
Najbardziej bawią mnie komentarze typu "I kto to niby obejrzy?" :lol: .
A planowana produkcja (która w dalszym ciągu nie została oficjalnie potwierdzona) ma być "w uniwersum", więc nie musi być adaptacją książek. Fajnie byłoby zobaczyć czasy dojścia Voldemorta do władzy, szkolne czasy Maruderów, początki Zakonu Feniksa.

O to to taaak , to co było przedtem - jak najbardziej tak :mrgreen:

RaczejRozwazna - Pią 19 Lut, 2021 12:55

Widziały? Dobrze zrobione :lol:

https://fb.watch/3LorgVDCZo/

Loana - Pią 19 Lut, 2021 14:01

Snape jakiś za miły ;)
BeeMeR - Pią 19 Lut, 2021 19:35

Fajne :lol:
Tamara - Pią 19 Lut, 2021 20:57

Ładne :mrgreen:
annmichelle - Nie 19 Wrz, 2021 14:31

W trzy dni zrobiłam sobie powtórkę ośmiu filmów HP :mrgreen:
Tradycjnie miałam radochę. :serce:
Pierwszy raz oglądałam wszystkie w wersji hd :-) (wcześniej tylko dwie ostatnie części miałam w hd) i oczywiście dostrzegałam detale jakich nie ogarnęłam na dvd. :-|
Widać, że twórcy dbali o szczegóły. :-)
Siłą rozpędu :-P obejrzałam też dodatki, szczególnie podobało mi się, gdy uzasadniali, dlaczego wprowadzili takie, a nie inne rozwiązania fabularne i zmiany w porównaniu z książkami.

Dla mnie to takie jesienne filmy (jak "Perswazje"). :-)

Agn - Nie 19 Wrz, 2021 15:01

Fiuuuu niezly maraton!
Tez myslalam nad powtorkami, moze w koncu je zrobie. :mysle:

annmichelle - Nie 19 Wrz, 2021 15:02

Zrób, zrób. :mrgreen:
Zakupiłaś bluraye? :flirtuje1:

Agn - Nie 19 Wrz, 2021 15:06

Wciaz nie... :ops1:
annmichelle - Nie 19 Wrz, 2021 15:08

Agn, to byłby dobry powód do powtórek :mrgreen: - u mnie tak właśnie teraz było. :-P
Wiesz, wyłącznie :wink: , żeby sprawdzić jakość i czy wszystko działa. :-P

A odnośnie książek, to kurcze, gdybym nie miała polskiego wydania (czarnego, dla "dorosłych" :wink: ) to chyba kupiłabym sobie jubileuszowe (20 lat) szyte wydanie niemieckie, bo mi się baaaardzo podoba. :serce:

Tamara - Nie 19 Wrz, 2021 16:27

Pięęęekne :serce: :serce: :serce:
Agn - Nie 19 Wrz, 2021 17:19

Annmichelle, to ma byc powod, zeby sobie nie kupic tak pieknego wydania? Wez! Przeciez po niemiecku to nie jest ta sama ksiazka co po polsku. :serce:

Tak, wiem, blurej to doskonaly powod do powtorek. :mrgreen:

annmichelle - Nie 19 Wrz, 2021 17:42

Tamara napisał/a:
Pięęęekne :serce: :serce: :serce:

Prawda? :serce:

Agn napisał/a:
Annmichelle, to ma byc powod, zeby sobie nie kupic tak pieknego wydania? Wez! Przeciez po niemiecku to nie jest ta sama ksiazka co po polsku. :serce:

W sumie masz rację. :mrgreen:
Ciekawe, jak po niemiecku przetłumaczono pewne słowa, nazwy, itd. :-)

Mimo wszystko - zacisnę zęby i nie kupię. :wink:
Nie jestem potteromaniaczką, książki fajnie mi się czytało i tyle. :-)

Agn napisał/a:
Tak, wiem, blurej to doskonaly powod do powtorek. :mrgreen:

Tak, tak. :mrgreen:

Powiem Ci, że w przypadku HP ma to swoje plusy i minusy, bo np. w "Kamieniu filozoficznym" zbyt widać dosyć kiepską obróbkę komputerową, no i po raz pierwszy zauważyłam w kilku ujęciach, że Hagrida często grał dubler z nałożoną (dość nieudolną) maską. :shock: :-P

Ale późniejsze części cud-miód i orzeszki. :slina:
Te detale w strojach Dumbledore'a i Szarej Damy, wystrój pokoju życzeń w ostatniej części (jakie tam easter-eggs są to szok!), namiot w "Czarze Ognia", pokój Snape'a, Dumbledore'a czy dom Luny.
I oczywiście wszystkie momenty z akcją, szybką pracą kamery nie są jakimiś rozmazanymi, bliżej nieokreślonymi plamami, smugami, tylko widać kto, co i jak. :mrgreen:
Pięknie się to ogląda. :mrgreen:

BeeMeR - Nie 19 Wrz, 2021 19:54

Piękne wydanie :oklaski:
Agn - Nie 19 Wrz, 2021 20:42

Annmichelle, wlasnie te pierwsze 2 filmy... Ech... One sie dosc paskudnie zestarzaly...
Ale pozniejsze kusza. Moze kupie za jaaaaakis czas.

Tamara - Nie 19 Wrz, 2021 21:14

A ja właśnie kliknęłam trzy brakujące mi do kompletu części . Nie blureje tylko zwykłe , ale zawsze. Zniechęciłam się po Czarze ognia , która była wg mnie kompletnie do bani , ale Młoda stwierdziła, że musi trzy ostatnie obejrzeć :-P
annmichelle - Nie 19 Wrz, 2021 21:33

Agn napisał/a:
Annmichelle, wlasnie te pierwsze 2 filmy... Ech... One sie dosc paskudnie zestarzaly...

Wg mnie "Komnata Tajemnic" jeszcze jakoś daje radę, choć muzyka i łączenie scen mi nie leży. No, a "Kamień..." trzeba obejrzeć, żeby się wgryźć w ten świat, ale efekty komputerowe plus gra aktorska dzieci jest niestety słaba. Oba filmy mają dla mnie taki klimacik lat 90-tych, a sposób filmowania też mało nowoczesny, takie kino familijne trochę.

Od "Więźnia..." podobają się absolutnie wszystkie części. :mrgreen:
"Czarę Ognia" bardzo lubię, nie porównuję z książką, bo połowę wycięli. :wink:
Konstrukcja filmowa bardzo mi się podoba, mocny prolog i epilog. A w środku akcja, akcja, akcja.
Polskie napisy wyrzucam w tej części w chol...ę, bo są tragiczne! :twisted:
Padłam przy tekście, jak Hagrim mówi Harry'emu, że uczesał włosy i nawet kupił sobie grzebień w KIOSKU! :zalamka: Oczywiście, jak się włączy napisy oryginalne nie ma nic o grzebieniu, ani kiosku. Podobnie któryś z tekstów Rona do Harry'ego, który miał ręce i nogi, a po polsku przetłumaczyli jakąś głupawkę o dziewczynach, podrywaniu, czy coś. :paddotylu:
Najmniej lubię chyba "Zakon Feniksa", może dlatego, że jest mocno polityczny. :-P Ale ma za to jeden z najlepszych prologów. :oklaski:
Natomiast "Książę Półkrwi" (byłam na nim w kinie :mrgreen: ) i obie części "Insygniów Smierci" są bdb. :-) Pewnie, że musieli wiele powycinać, pozmieniać, ale ja już nie oglądam HP porównując z książkami.
Poza tym wiele zmian jest bardzo na plus w porównaniu z oryginałem, chociażby scena pocałunku Rona z Hermioną (w książce to było słabe), ostatni pojedynek Harry'ego z Voldemortem - fajnie uzasadnili to w dodatkach, dlaczego nakręcili go inaczej niż było w książce.
A za małe dzieło uważam przedstawienie baśni o trzech braciach i Smierci. :serce:
Wielu ludzi narzeka na "Insygnia Smierci cz. 1" - a ja je lubię, bo są właśnie...inne? Prawie nie ma szkoły, jest świetna sekwencja w ministerstwie, a później ta tułaczka trójki/dwójki bohaterów i odkrywanie przez nich kolejnych puzzli. No i fajny moment tańca, którego nie ma w książce, a na ekranie był bardzo emocjonalny.

Tamaro, miłego oglądania życzę! :-)
Nie nastawiaj się, że będą to "toczka w toczkę" kopie książek. :wink: J. Rowling zakceptowała wszystkie zmiany osobiście, kilku nawet przyklasnęła (że sama tego tak nie wymyśliła). :-)

Tamara - Pon 20 Wrz, 2021 08:13

Annmichelle :kwiatek:
Loana - Wto 21 Wrz, 2021 11:48

O, zaciekawiłaś mnie tymi zmianami w filmach, które są lepsze niż w książkach. Książki lubię, może sobie niedługo odświeżę. W sumie miałam plan, że kiedyś spróbuję poczytać w oryginale, żeby poćwiczyć sobie angielski. Podobno inaczej się je wtedy odbiera niż polskie tłumaczenie.
W sumie filmy oglądałam bardzo mało, może z dziećmi sobie odświeżę.

annmichelle - Wto 26 Paź, 2021 11:30

Wypatrzyłam takie puzzle :
https://www.amazon.de/Rav...5240016&sr=8-16

:serce:

Chyba już mam pomysł na jeden z prezentów gwiazdkowych dla mnie (jakby Mikołaj nie wiedział co mi kupić :wink: )

annmichelle - Czw 18 Lis, 2021 12:59

Co Wy na to? :-)

https://lubimyczytac.pl/aktualnosci/16620/obsada-harry-ego-pottera-spotka-sie-po-20-latach-bez-j-k-rowling

Aragonte - Czw 18 Lis, 2021 13:24

Może być sympatyczne. Ale czy będzie równie zabawne jak spotkanie ekipy LOTR po latach, to nie wiem :mrgreen: