Fantastyka - Diuna (2020)
Agn - Wto 21 Kwi, 2020 21:19
Dotarło dziś do mnie wydanie "Diuny" z wyd. Zysk i S-ka w przekładzie Jerzego Łozińskiego.
A teraz zachorowałam na wydanie angielskie. Spytałam człowieka, którego "znam" z Anonimowych Książkoholików, czy warto się zabijać o wydanie z przedmową Neila Gaimana. Nie miał na składzie, ale za to pokazał mi wydanie deluxe. I zmiękły mi kolana... Cudne wydanie. Pragnę!!!
Na allegro kosztuje TYLKO 180 zł, jak żyć...
Tamara - Śro 22 Kwi, 2020 08:46
Oj bolesne
Nie byłam pewna czy swojej Diuny nie wywaliłam lata temu robiąc czystki w bibliotece i aż się bałam sprawdzić, ale nieee, jest prastare pierwsze polskie wydanie z 1985 roku
Agn - Śro 22 Kwi, 2020 08:51
O, takie 2-czesciowe w bialej okladce?
Tamara - Śro 22 Kwi, 2020 08:56
Okładka miękka, , biała z jakimś kolorowym czymś na wierzchu, dwutomowe . Była cała seria wydawnicza w takiej szacie , chyba Iskry to wydawały .
Admete - Śro 22 Kwi, 2020 09:07
Też chyba mam to wydanie.
Agn - Pią 24 Kwi, 2020 12:23
Gdyby ktoś chciał koniecznie przypomnieć sobie wersję Lyncha z 1984 roku, to od 1. maja wraca na Netflixa. Można obejrzeć.
Ja pewnie to zrobię, bo jako pisałam - bez względu na wszelkie "ale" i tak mam słabość do tego filmu.
praedzio - Pią 24 Kwi, 2020 12:24
Agn - Pią 24 Kwi, 2020 12:25
Praedzik, jak ci idzie czytanie?
Sorry, że cisnę, ale wzięłaś się za jedną z moich najukochańszych powieści, więc niezmiernie mnie ciekawią twoje postępy.
Deanariell - Pią 24 Kwi, 2020 19:24
| Agn napisał/a: | | wzięłaś się za jedną z moich najukochańszych powieści, więc niezmiernie mnie ciekawią twoje postępy |
Mnie też, mnie też... Niegdyś wywarła na mnie piorunująco pozytywne wrażenie, film Lyncha też lubię, mimo różnych niedoskonałości. Ale książka...
Agn - Pią 24 Kwi, 2020 19:48
Ja za każdym razem zakochuję się w tej książce bardziej, więc... Khem. Nic nie poradzę, to jedna z tych wielkich powieści, przy których wyobraźnia mi gna w nieznane i nie chce się zatrzymać.
Mam tak też np. przy LOTR, żeby nie było, że tylko "Diuna", ale to pewnie wiecie aż za dobrze.
I chciałam powiedzieć, że mogliby kontynuować pokazywanie fotek z filmu, nie obraziłabym się o jeszcze...
Deanariell - Pią 24 Kwi, 2020 21:16
| Agn napisał/a: | | chciałam powiedzieć, że mogliby kontynuować pokazywanie fotek z filmu, nie obraziłabym się o jeszcze |
Ja również.
Agn - Pią 24 Kwi, 2020 22:29
Chyba wystraszyłam Praedzia.
To ja już siedzę cichutko.
(I zdobywam filmy Denisa Villeneuve'a - miałam to zrobić tydzień temu, ale coś mi nie wyszło.)
Tamara - Pią 24 Kwi, 2020 22:45
Sądzę że raczej Praedzio siedzi i czyta , i dlatego się nie odzywa
Szafran - Pią 24 Kwi, 2020 23:40
Przede mną jeszcze 400 stron powtórkowego Dukaja, nim zacznę powtórkową "Diunę". Ale chyba wcisnę sobie teraz Ferrante, mam chęć na coś lekkiego.
Tamara - Pią 24 Kwi, 2020 23:43
Też się nad powtórką po latach zastanawiam,ale dziś zaczęłam "Panią na Puławach" i chciałabym ją skończyć
Agn - Pią 24 Kwi, 2020 23:46
Ja miałam przerwę w czytaniu, bo miałam robotę do wykonania. Ale już wróciłam do "Dzieci Diuny". Nawet się ucieszyłam, że po depresyjnym "Mesjaszu Diuny" już nie będę się tak smutkować - gdzie tam, właśnie ogarnęłam, że jeden z wątków jest perfidnie wręcz smutny.
Znowu będę chlipać.
praedzio - Sob 25 Kwi, 2020 07:48
Czytam, z przerwami. Ostatnio nie mogłam się za nic zabrać: ani za oglądanie, ani za słuchanie (co w ogóle do mnie niepodobne), ani za czytanie. Męczy mnie taka praca, bo nie robię tego co lubię, a to co muszę. I to uwięzienie w domu naprawdę mi źle działa na głowę.
Agn - Sob 25 Kwi, 2020 10:18
Wiem coś o tym... To siedzenie na siłę wszystko rozwala.
Agn - Śro 29 Kwi, 2020 21:09
Niniejszym się chwalę, że skompletowałam całe Kroniki Diuny (brakowało mi tego, co powstało po śmierci Franka Herberta). Na "Łowców Diuny" wydałam fortunę (ale mniejszą niż każą sobie płacić cwaniaki, którzy chcą tę książkę opchnąć za ponad 100 zł), na drugą ("Czerwie Diuny") z kolei grosze. Więc wyciągając średnią wyszła niezła cena za 2 tomy.
Teraz zostaje zdobyć pozostałe, ale tu już chyba serio pójdę w e-booki, bo nie mam miejsca...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
KOGO JA CHCĘ OSZUKAĆ?! Pewnie i tak będę zdobywać papier, tłumacząc sobie, że "przecież to Diuna, no!"
A miejsce jakoś znajdę. Jak zwykle. Borze, jestem durna.
Czekam też na więcej zdjęć z filmu. Do grudnia mają mnie regularnie karmić obrazkami i trailerami, bo uświerknę.
praedzio - Śro 29 Kwi, 2020 21:17
Gratulejszyn.
Ja zaraz pójdę się wyprysznicować, bo dziś intensywnie swiętowałam Międzynarodowy Dzień Tańca podczas warsztatów online z tańca irlandzkiego (moje kostki, aua), a później zalegnę z wiadomą książką.
Agn - Śro 29 Kwi, 2020 21:27
Tak, ja też z wiadomą idę teraz do łóżka.
PS Tańca irlandzkiego? Dalibóg, przysięgłabym, że ty bardziej szkockie tańcujesz.
praedzio - Śro 29 Kwi, 2020 21:43
Ale to były warsztaty dla mocno początkujących. A jeśli chodzi o irishe, to ja właśnie taki wiecznie początkujący poziom mam. Nieważne. Dawka endorfin zażyta, a i prowadzaca całkiem sympatyczna, więc przyjemnie było.
Agn - Śro 29 Kwi, 2020 22:10
O, no proszę. Najważniejsze, że się dobrze bawiłaś.
Na dobranoc wrzucę cytat, który bardzo mi się podoba, a który pochodzi z "Dzieci Diuny". Swoją szosą cały cykl jest kopalnią rewelacyjnych cytatów.
| Cytat: | Ludowe podania dają złudzenia, które musi podtrzymywać każda mająca znaczenie religia: złemu wiecznie nie będzie się wiodło; tylko śmiałość zasługuje na pochwałę; uczciwość jest najlepszą polityką; czyny mówią głośniej niż słowa; cnota zawsze zwycięża; dobry czyn jest swoją własną nagrodą; każdego złego człowieka można nawrócić; religijne talizmany chronią przed opętaniem; tylko kobiety znają starożytne tajemnice; przeznaczeniem bogatych jest nieszczęście...
z "Poradnika podręcznego Missionaria Protectiva" |
Tamara - Czw 30 Kwi, 2020 15:38
A mnie jakoś nigdy nie ciągnęło do ciągu dalszego , przeczytałam tylko samą pierwotną Diunę i więcej nie chciałam
Agn - Czw 30 Kwi, 2020 17:52
Dużo osób tak ma. Zwłaszcza że depresyjny (IMHO) "Mesjasz Diuny" potrafi zrazić. Choć mnie akurat zachęcał do ciągu dalszego. Lubię ten świat, podoba mi się ukazanie tego, co wydarzyło się po... eeeee... milczę!
|
|
|