Fantastyka - Wiedźmin - ekranizacja prozy Sapkowskiego by Netflix
Akaterine - Śro 05 Wrz, 2018 19:07
Bagiński jest jednym z producentów i możliwe, że reżyserem jednego odcinka.
Fibula - Śro 05 Wrz, 2018 20:06
| Szafran napisał/a: | | Fibula napisał/a: | Mnie nie wadzi, a skoro jest fanem, może nas pozytywnie zaskoczy.
Szybka prywata: mogłabyś podpytać w firmie, czy jest szansa na kolejne tomy Sompera? Pewnie nie, skoro minęły 3 lata, a młoda dorwała I tom w namiocie z tanimi książkami, ale obiecałam, że zapytam czy ma na co czekać, czy jednak szukać w oryginale. |
Hmmm... a którego Sompera? Wampiratów wydaliśmy całych. A Ty pewnie o "Asasynów i sojuszników" pytasz? W oryginale wyszły dwa tomy. Seria miała być kontynuowana, ale nie jest. Zdecydowaliśmy nie wydawać drugiego tomu, bo o ile pierwszy jakoś tam się zamyka, drugi urywa się w najgorętszym momencie jak odcinek serialu i czytelnicy zostaliby z niczym. Nie polecam więc kupować oryginału tomu 2 - chyba że wyjdzie kolejny tom. Ale się na to nie zanosi. |
Dzięki za wieści. Córkę niestety asasyn zachwycił i obawiam się, że mimo wszystko będzie nudzić o drugi tom w oryginale.
Fibula - Śro 05 Wrz, 2018 20:08
| Akaterine napisał/a: | | Bagiński jest jednym z producentów i możliwe, że reżyserem jednego odcinka. |
Nie, z reżyserii zrezygnował, skupia się na produkcji serialu i reżyserii Twardowskiego.
Aragonte - Czw 06 Wrz, 2018 11:33
Żebrowski się odniósł do zapowiedzi, kto gra Wiedźmina
https://kultura.onet.pl/film/wiadomosci/michal-zebrowski-zartuje-z-nowego-wiedzmina-cudze-chwalicie-swego-nie-znacie/sdm86wn
praedzio - Śro 12 Wrz, 2018 07:57
Kontrowersje wokół możliwej obsady roli serialowej Ciri: http://niestatystyczny.pl...go-pierwowzoru/
Akaterine - Śro 12 Wrz, 2018 08:08
Kontrowersje trochę na wyrost, bo podobno nawet nie wiadomo, czy to ogłoszenie nie było fałszywe. A jeśli nawet - skrót BAME w UK oznacza nie tylko czarnych i Azjatów, ale mniejszości etniczne, czyli wyklucza wyłącznie białe Brytyjki. Wizja czarnej Ciri czy Azjatki za bardzo mi nie odpowiada, ale trzeba poczekać na oficjalne ogłoszenie obsady.
A tu kolejna - tym razem bardziej książkowa - wizualizacja Cavilla jako Geralta:
https://twitter.com/BekhanSagov/status/1039281683202277376
praedzio - Śro 12 Wrz, 2018 08:22
Yyyyyy....
Tamara - Śro 12 Wrz, 2018 09:10
Akaterine - Śro 12 Wrz, 2018 09:55
To reakcja na Ciri czy Geralta, bo ciężko to z waszych wypowiedzi wywnioskować?
Aragonte - Śro 12 Wrz, 2018 09:59
Wizualizacja jest okej.
A co do Ciri, to nie zamierzam się nakręcac. Zresztą nigdy jej nie lubiłam (Geralta - owszem), więc mi lotto, jak będzie wyglądała
praedzio - Śro 12 Wrz, 2018 10:02
Geralta. No, wiem - czepiam się. I tak przecież obejrzę. Co prawda, jakoś nie wyobrażam sobie ciemnoskórej czy skośnej Ciri - ale cholera wie, może wyjdzie fajnie. Tylko to już nie będzie "nasze".
akne - Śro 12 Wrz, 2018 11:16
Geralt nieźle, a Ciri chyba wolałabym skośnooką jeśli już. Jakoś bardziej mi się z wojowniczością kojarzy Azja.
Własnie pomyślałam: jak to dobrze, że Jackson nie wymyślił sobie poprawności politycznej. Ciemnoskóry hobbit albo Arwena lub Aragorn...
To nie powinno mieć znaczenia, ale ma. W odbiorze czyniłoby film sztucznym i nierealnym, jak mulatka Ginewra w "Merlinie" - dla mnie uczyniło z serialu historyjkę dla młodzieży.
Średniowieczny, legendarny klimat zupełnie nie kojarzy mi się z ciemnoskórymi. A Azjaci owszem Mało to Tatarów biegało po Europie?
Tak na siłę, to już prędzej jakiegoś Apacza czy Hindusa bym zniosła wśród bohaterów , choć nie wiem, skąd mieliby się wziąć w świecie Sapkowskiego.
praedzio - Śro 12 Wrz, 2018 11:51
Zawsze wyobrażałam sobie Ciri jako taką niemal albinoskę: z białymi włosami, bladą cerą i jasnymi oczami (może niekoniecznie różowymi, ale w sumie mogłoby być ciekawie). Skośna odpada w przedbiegach, bo by mi się skojarzyła z Jackiem Chanem w spódnicy
Akaterine - Śro 12 Wrz, 2018 12:06
Dla mnie nie przeszkadzałaby Ciri Azjatka, gdyby nie jasne włosy i zielone oczy - i gdy jeszcze oczy to szczegół, to kolor włosów upodabniał ją do Geralta, mimo że nie był jej biologicznym ojcem. Niby drobnostka, ale ma jakiś symboliczny wydźwięk.
| akne napisał/a: | Tak na siłę, to już prędzej jakiegoś Apacza czy Hindusa bym zniosła wśród bohaterów , choć nie wiem, skąd mieliby się wziąć w świecie Sapkowskiego. |
Elfy a la Indianie byliby ciekawi . Nilfgaard z kolei był na południu, więc mieszkańcy niektórych państw mogliby mieć ciemniejszą karnację (np. Fringilla Vigo czy Assire var Anahid, albo Cahir). Niekoniecznie od razu czarni, ale Latynosi, Hindusi - czemu nie.
Tymczasem news odnośnie Ciri:
https://www.cdaction.pl/n...-roli-ciri.html
W tej chwili bardziej mnie niepokoi wiek aktorki, szczególnie że we fragmencie scenariusza jest scena z pierwszego spotkania Ciri i Geralta. Na Ciri widziałabym raczej aktorkę w wieku Aryi z pierwszego sezonu Gry o Tron.
akne - Śro 12 Wrz, 2018 12:08
https://www.cdaction.pl/n...-roli-ciri.html
Polka?
Tamara - Śro 12 Wrz, 2018 12:27
Geralt taki
Ciri skośna może być , a co szkodzi dać białą perukę i zielone szkł kontaktowe , byłoby fajnie
Aragonte - Śro 12 Wrz, 2018 15:54
| akne napisał/a: | | W odbiorze czyniłoby film sztucznym i nierealnym, jak mulatka Ginewra w "Merlinie" - dla mnie uczyniło z serialu historyjkę dla młodzieży. |
Ale to był serial dla młodzieży
Agn - Śro 12 Wrz, 2018 20:01
| akne napisał/a: | | To nie powinno mieć znaczenia, ale ma. W odbiorze czyniłoby film sztucznym i nierealnym, jak mulatka Ginewra w "Merlinie" - dla mnie uczyniło z serialu historyjkę dla młodzieży. |
Na takie problemy dobrze robi obejrzenie kilku spektakli brytyjskiego teatru, gdzie najważniejsze jest, czy aktor zagra dobrze rolę, a nie czy wygląda dokładnie jak w książce. Mnie nie ruszyło w ogóle to, że we Frankensteinie ciemnoskóry aktor grał ojca Benedicta Cumberbatcha.
A odnośnie aktorki z "Merlina" - to BYŁ serial dla młodzieży i nie robiła tego skóra Angel Coulby, tylko scenariusz i zamysł serialu. Choćby ta dziewczyna była biała jak ściana nadal grałaby służącą zakochaną w księciu, mówiłaby te same kwestie i odgrywałaby takie same sceny.
Nie mam nic przeciwko ciemnoskórej Ciri - nie musi być blondynką, w końcu Geralt nie był jej biologicznym ojcem. To ma być ta bohaterka. Pamiętacie serial polski? Ciri wyglądała jak marzenie - mała, blada dziewczynka z niemal białymi włosami... która grała tak, że strach na wróble lepiej by to zrobił. Interesuje mnie stworzenie postaci, a nie ich wygląd. I jasne - Henry Cavill jako Geralt też nie byłby moim pierwszym wyborem, bo jak dla mnie za ładny, a poza tym nie mam tego aktora w pamięci. Ale pamiętam, że jeszcze jest charakteryzacja, kostium i realizacja serialu. Ma facet stworzyć postać, a nie tylko wyglądać jak Geralt z książki.
akne - Śro 12 Wrz, 2018 20:04
| Aragonte napisał/a: | | akne napisał/a: | | W odbiorze czyniłoby film sztucznym i nierealnym, jak mulatka Ginewra w "Merlinie" - dla mnie uczyniło z serialu historyjkę dla młodzieży. |
Ale to był serial dla młodzieży |
Ale nie musiał. Trochę poważniejszy Artur (inny aktor ) i inna Ginewra i nie byłoby tak źle. Oczywiście to wciąż byłoby fantasy, ale nic w tym złego. Pozostali aktorzy grali nieźle, no może poza Gajusem, jakiś był drętwy. Efekty też były OK.
Aragonte - Śro 12 Wrz, 2018 20:20
| akne napisał/a: | | Ale nie musiał. Trochę poważniejszy Artur (inny aktor ) i inna Ginewra i nie byłoby tak źle. |
To nie byłby ten sam serial, obawiam się
Ale założenie było takie, o ile mi wiadomo, że aktorzy są młodzi (i byli), a zamiast kanonicznej opowieści o Arturze dostajemy retelling, w którym momentami nic nie przypomina pierwowzoru. Można to lubic lub nie, wiadomo. Ja się bawiłam całkiem nieźle ale od początku zakładałam, że to coś nakręcone w taki właśnie sposób i nie mam co oczekiwac opowieści serio. Końcówka była w sumie zaskakująca jak taką konwencję, przyznaję.
Agn - Śro 12 Wrz, 2018 20:23
Ja się bawiłam świetnie. Niedawno obejrzałam serial od nowa.
I nie zamieniłabym tego Artura ani tej Ginewry na nikogo innego. Ich habe gesagt.
Wracając do Wiedźmina...
Admete - Śro 12 Wrz, 2018 20:32
A ja szczęśliwie nawet nie próbowałam obejrzeć
Aragonte - Śro 12 Wrz, 2018 20:36
| Admete napisał/a: | A ja szczęśliwie nawet nie próbowałam obejrzeć |
Bo to nie serial dla ciebie Ale np. Agn i ja miałyśmy z niego sporo zabawy.
I ten Gwaine... *rozmarza się*
Jakby co, to posprzątam, ale może offtop się nie rozwinie
akne - Śro 12 Wrz, 2018 20:58
| Agn napisał/a: | Ja się bawiłam świetnie. Niedawno obejrzałam serial od nowa.
I nie zamieniłabym tego Artura ani tej Ginewry na nikogo innego. Ich habe gesagt.
Wracając do Wiedźmina... |
To ja nabałaganiłam...
Tamara - Czw 13 Wrz, 2018 16:18
A ja lubię jak ekranizacja jest zgodna z wyglądem opisanym w książce , chociaż wiadomo , że sam wygląd niczego nie załatwi . Ale jak jest zbyt rażąco odległy to też kiszka - weźcie np. DiU z Keirą
|
|
|