Literatura - Proza i poezja - Inne wieści o książkach
Ania Aga - Nie 05 Paź, 2014 15:58
I to niby przedstawiciele kultury wysokiej...
Agn - Nie 05 Paź, 2014 21:25
Już raczej nie. Znaczy się nic do twórczości, bo ta się pewnie nie zmienia jakościowo, ale zaprezentowali sobą poziom, który trudno nawet określić.
Ale za jakieś 50 lat objawi się kolejny Sławomir Koper, który to opisze w książce typu "Skandale IV RP".
Agn - Pon 06 Paź, 2014 09:23
Gdyby to kogoś interesowało - Nike 2014 należy do Karola Modzelewskiego: http://wyborcza.pl/1,7547...lewskiego_.html
Trzykrotka - Pon 06 Paź, 2014 10:56
Do książki laureata postaram się dobrać .
A ten konflikt - co za żenada, co za syf...
Agn - Czw 09 Paź, 2014 11:33
Dzisiaj ogłoszą literacką nagrodę Nobla: http://wiadomosci.onet.pl...ody-nobla/xp1tv
Wśród typowanych jest m.in. Haruki Murakami (jak zwykle zresztą ), ale i np. Swietłana Aleksijewicz - no, powiem szczerze, że to jest solidne pióro.
Zobaczymy. Jestem bardzo ciekawa, kogo uhonorują w tym roku. Ale nie liczę na to, że Murakami dostanie - azjatycki autor dostał Nobla 2 lata temu (Mo Yan, Chińczyk), więc jeszcze nie czas.
Eeva - Czw 09 Paź, 2014 11:36
| Agn napisał/a: | | Wśród typowanych jest m.in. Haruki Murakami (jak zwykle zresztą ) |
Jak dla mnie on jest jak Leo DiCaprio - ciągle nominowany i ciągle bez nagrody
Agn - Czw 09 Paź, 2014 11:36
Uzupełniłam wypowiedź powyżej - Murakami nie dostanie w tym roku. Nie łudzę się.
asiek - Czw 09 Paź, 2014 13:46
I już wiadomo - Francuz Patrick Modiano...
Agn - Czw 09 Paź, 2014 15:59
Znowu Francuz.
Szczerze pisząc - liczyłam na Swietłanę Aleksijewicz. No to przez najbliższych kilka lat ma spokój z Noblem. Na pociechę sobie już podczytuję jej nową książkę - Czasy secondhandu. Mniam!
Anaru - Czw 09 Paź, 2014 23:04
| Trzykrotka napisał/a: | | A ten konflikt - co za żenada, co za syf... |
Tiaaaa
http://rozrywka.dziennik....nia.html?es=off
http://rozrywka.dziennik....memow-dnia.html
Agn - Czw 09 Paź, 2014 23:23
Na samej gali Karpowicz to świetnie skomentował: "Odpowiem na nie zadane pytanie - sekretarz nie ma prawa głosu."
No chociaż się pośmiać można było, bo konflikt był żenujący.
Lady_Joanna - Sob 25 Paź, 2014 10:39
Nie wiem czy w dobrym dziale piszę, ale w Empiku jest promocja na ebooki: "3 za 2", kupiłam sobie wczoraj trzy za trzeci najtańszy zapłaciłam dwa grosiki
Agn - Nie 26 Paź, 2014 19:31
Myślę, że może być i tutaj.
Widzę, że empik bardzo często ma tę promocję 3 za 2, nie zawsze na wszystko, czasem na kilka działów (albo na muzykę), ale jest. Można korzystać.
Anaru - Pon 01 Gru, 2014 13:52
Rozmowa z Michalak
Katarzyna Michalak: wiem, czym jest cierpienie. Autorka bestsellerów o pokrętnej drodze na szczyt
http://ksiazki.onet.pl/ka...ej-drodze/nsv5w
Agn - Pon 01 Gru, 2014 21:59
Ach, tak, pani AutorKasiu - ty czegos nie potrafisz? Serio...
Aragonte - Pon 01 Gru, 2014 22:58
A jaka dyskusja się tam rozpętała Pewnie część dyskutujących do ludzie z Niezatapialnej Armady
Agn - Śro 03 Gru, 2014 12:41
Podczytalam - jedni na drugich wjezdzaja. Moze AutoKasia znow naslala swoje fanki, by bronily jej czci.
PS A jesli chodzi o analizatornie - jakos mniej mi sie podoba Niezatapialna Armada niz Przyczajona logika. Dziewczyny z tego drugiego maja ciekawsze komentarze, odnosza sie do literatury, popkultury itd. Na Niezatapialnej armadzie jakby tego mniej, tylko takie "byle sie posmiac".
Trzykrotka - Śro 03 Gru, 2014 13:23
Obejrzałam sobie empikowy wywiad z aŁtorką Kasią linkowany w najgłupszych książkach (gdzie ta jej polonistka? Kobieta zasługuje na medal zasłużonych i palmę męczeństwa. Po latach jeszcze jej pani Kasia reputację publicznie wyrabia ). Załamało mnie - choć nie powinno w sumie, skoro nadgryzłam tu i tam jej khem khem ... tfurczość - że to taka beznadziejnie infantylna kobieta. Dziewuszka w ciele dorosłej pani. Minoderyjna i jaka dumna z siebie. Już samo to odstrasza mnie od niej na kilometry. Nie żebym nie wiedziała, co robić z wolnym czasem i rzucała się na jej powieści...
Agn - Śro 03 Gru, 2014 14:23
| Trzykrotka napisał/a: | | (gdzie ta jej polonistka? Kobieta zasługuje na medal zasłużonych i palmę męczeństwa. |
Nie wiem, ale myślę, czy nie wysłać jej kwiatów w ramach podziękowań za heroiczną walkę z grafomanią. Szkoda, że nie zwieńczoną ostatecznym sukcesem, ale, jak to ujął mój kolega na fb, odroczyła apokalipsę na 16 lat.
Trzykrotka - Czw 04 Gru, 2014 10:42
| Agn napisał/a: | | odroczyła apokalipsę na 16 lat. |
Piękne
akne - Czw 04 Gru, 2014 22:41
Agn - Czw 04 Gru, 2014 23:46
Szlag mnie trafiał przy argumentach, że czasem trzeba coś lekkiego poczytać. Owszem, czemu nie? Nie neguję, sama czytam czasem lekką literaturę, ale do licha ciężkiego - to też powinno mieć ręce, nogi i być napisane po polsku, a nie po polskiemu czy polskawemu.
Michalak to zło wcielone. Nie dość, że książki produkuje takie, że womitować się chce, to jeszcze głupia jest jak but z lewej nogi. Straszna kombinacja.
akne - Sob 06 Gru, 2014 22:48
A jednak "womitować"
Agn - Sob 06 Gru, 2014 22:56
Kiedy już się uspokoiłam, słówko "womitować" podstępnie wpadło mi do słownika na stałe.
Szafran - Śro 25 Mar, 2015 16:42
Mamy dziś święto:)
Światowy Dzień Czytania Tolkiena.
|
|
|