Komunikaty - Do moderatorów i zainteresowanych - kwestie porządkowe
Admete - Pią 03 Maj, 2013 08:17
Akaterine ja o to od dłuższego czasu myślę jako o moderatorze. Miałam to wczoraj pisać.
Macie rację - nie cały dział Na każdy temat - tylko kilka wątków. Na pewno Narzekalnia, Kciuki do góry itp. Jak dla mnie ten dział nie musi być ukryty, może nawet w regulaminie być o nim wzmianka. Chodzi o prywatność, nie o tajemnicę. Moderatorzy zrobią spis, który będzie jawny, wklejony oficjalnie - kto będzie miał dostęp od razu.
Tak popatrzyłam na spis w na każdy temat:
Kciuki ( i wszystkie wątki tego typu starsze )
Ściana płaczu i starsze tego typu
Nasze dzieci
Szlachetne zdrowie
wątek Asi
Nie jest tego tak dużo. Chciałybyście coś dołożyć?
Yvain - Pią 03 Maj, 2013 08:35
Może jeszcze Raj dla hipochondryków.
Admete - Pią 03 Maj, 2013 08:44
Chodziło mi ogólnie o te wątki zdrowotne. Stare tez można przesunąć do działu zamkniętego. Dobrze, że wpisujecie swoje propozycje. Ustalimy pomału co i jak. Pracuje w sobotę i niedziele, wiec na razie zaglądam, a potem to tylko wieczorkiem.
Aragonte - Pią 03 Maj, 2013 11:49
Akaterine, Ty to tak naprawdę jesteś starszyzna, tylko się ukrywasz pod nowym nickiem
Myślę, że byłabyś bardzo dobra jako mod
Czyli co: wątki z tematami osobistymi do sekcji ukrytej, a zwykle ple-ple zostawiamy w widocznym "Na każdy temat", tak?
Edit: chyba wolałabym umieścić w ukrytej części wątek "Nasi pupile", tak na wszelki
Admete - Pią 03 Maj, 2013 12:29
Jak najbardziej - nasi pupile to w niektórych przypadkach - nasze dzieci
Aragonte - Pią 03 Maj, 2013 12:49
Zastanawiam się też na ewentualnym wątkiem tfurczościowym - nie, żebym miała już go zakładać, ale wolałabym mieć taką furtkę Taki wątek też widziałabym w części ukrytej, jeśli powstanie, sama chyba rozumiesz, dlaczego, Admete.
I znikam, pędzę na autobus, a potem na pociąg
Może grzecznościowo zajrzę na forum u siostry, ale realnie będę mogła coś napisać dopiero w niedzielę po południu/wieczorem.
Admete - Pią 03 Maj, 2013 14:10
Wątek twórczościowy można założyć, gdy będzie potrzebny w części ukrytej.
corrado - Pią 03 Maj, 2013 14:12
Kiedy tworzycie te ukryte wątki? Chce usunąć wszystkie swoje zdjęcia póki mam do nich dostęp.
Admete - Pią 03 Maj, 2013 14:15
Nie przejmuj się tak bardzo. Trochę jeszcze minie. Skąd wiesz, ze Podróże będą w części ukrytej? Na razie nic o nich nie ma mowy. Tylko tam wklejałeś o ile mi wiadomo. W spisie do zamknięcia przecież ich nie ma. Ne panikuj. Nikt ci nic nie zabierze I po co chcesz usuwać widoczki? Nie wolno usuwać postów, w regulaminie masz. Jak usuniesz zdjęcia krajobrazów, a ludzie je komentowali, to znów będzie szatkownica.
Nasze dzieci
Szlachetne zdrowie
wątek Asi
pupile
Wklejałeś jakieś zdjęcia w powyższych?
zooshe - Pią 03 Maj, 2013 14:19
Wiem że jestem nowa na forum i nie mam zbyt dużej ilości postów, niemniej pozwólcie że wyrażę swoją opinię z pozycji osoby trzeciej która stoi z boku.
Na każdym forum zawsze znajdzie się ktoś pokroju Meg kto psuje atmosferę i przeważnie nie są to nowi użytkownicy bo takich jako trole od razu się wyrzuca, a właśnie starzy użytkownicy, którzy z racji stażu myślą że mogą więcej. Właśnie w takim celu stworzono system ostrzeżeń i banów.
Kolejna kwestia - ukrywanie wątków. Osobiście nie jestem za ukrywaniem wątków zwłaszcza takich jak ściana płaczu czy kciuki w górę. Prawo do narzekania powinno być niezbywalnym prawem każdego polaka, a jeśli już zdarzy się jakiś powód do radości też powinno się móc tym podzielić.
Na każdym forum z długą historią tworzy się podział na starych i nowych (normalna rzecz), a jeśli ci starzy na dodatek znają się od dłuższego czasu także prywatnie to nowej osobie trudno jest się przebić do tak zwartego środowiska. Stworzenie dodatkowego podziału w formie ukrytych wątków może łatwo spowodować, że większość dyskusji nie tylko na tematy typowo prywatne wkrótce przeniesie się do wątków zamkniętych.
Powstanie coś na kształt (przepraszam za określenie jeśli kogoś urazi) kółka wzajemnej adoracji, gdzie starzy forumowicze będą prowadzić dyskusje wyłącznie między sobą, a nowi użytkownicy wkrótce mogą przestać się wcale udzielać. W końcu takie tematy jak ulubiony film albo książka znajdują się na każdym jednym forum. Ale to wątki typu na każdy temat, gdzie ludzie zwyczajnie piszą o sobie i poznają się wzajemnie tworzą prawdziwą społeczność i sprawiają że forum się rozwija.
Z tego co widzę znaczna większość jest raczej za ukrywaniem, poniekąd to rozumiem i jeśli taka jest wola ogółu nie ma sprawy, ale ile na dobrą sprawę było takich sytuacji że nowy użytkownik skomentował coś w sposób, który się komuś nie spodobał?
To tyle jeśli chodzi o moje przemyślenia, liczę że wywiąże się z tego jakaś konstruktywna dyskusja.
Admete - Pią 03 Maj, 2013 14:22
Też tak dawniej myślałam, ale już nie myślę. Znam jedno forum zamknięte i jakoś działa. Jak się zamknie 6 wątków to się świat nie zawali. Tak czy inaczej każdy decyduje, co o sobie pisze.
Nowi i tak już nie przyjdą, a po co pozwalać, by ktoś przypadkowy czytał. Ja i tak nie piszę o tym co myślę i czuję. Internet nie od tego jest. Wolę sobie osobiście z kimś pogadać, ale nie każdy ma taką możliwość.
Zooshe daj się lepiej poznać, do będziesz miała dostęp. To żadna dyskryminacja - dajesz z siebie, to otrzymujesz. Przyjedź na jakieś spotkanie forumowe - nikt ci nie zabrania. Jak mówię - coś za coś. Nie ma tak, że sobie przychodzimy i poczytamy, co inni natworzyli. Arlekin jest tu krócej niż ty, a dostęp dostanie jakby co, bo przyszła, dała się nam poznać.
Chodzi głównie o te martwe dusze, ludzi przypadkowych.
Ostatecznie jak mnie najdzie bardzo zły humor, to sobie dam sama bana i przez rok tu nie wrócę. A co! Ostatnimi czasy internet i wszelkie technologie mnie wkurzają, więc zejdę do podziemia i pojadę w Bieszczady. Święty spokój
Anonymous - Pią 03 Maj, 2013 14:33
O ile wiem corrado zarejstrował się po nowelizacji regulaminu. Czyli nowe zasady dotyczące postów i ich zachowania na forum, bez względu na dalsze losy użytkownika na forum już obowiązywały.
Widzę, że zanosi się na kolejną wojnę o posty. Biedny stary Kohelet....
| zooshe napisał/a: | | Powstanie coś na kształt (przepraszam za określenie jeśli kogoś urazi) kółka wzajemnej adoracji, gdzie starzy forumowicze będą prowadzić dyskusje wyłącznie między sobą, a nowi użytkownicy wkrótce mogą przestać się wcale udzielać. |
W tym wypadku ryzyko jest nikłe. Zo, udzielasz się rzadko, ale nikt Cię nie ignoruje. Tu nie ma zasady "Twoja wartość jest mierzona ilością Twoich postów". Jeśli chcesz się wypłakać, pochwalić zawsze znajdzie się odzew. Bo tu są dobrzy ludzie
Jest gro osób, które przybyły długo ab forum condita, i wciąż są, a osoby, które zakładały forum, tworzyły po kolejnej schiźmie odeszły.
Jako osoba, która konsekwentnie optowała za zamkniętym działem już od dawna, wyjaśnię swoje motywy. Chciałabym wkleić swoje zdjęcie, chciałabym napisać coś o sobie,co pozwoli na moją identyfikację w realu. Chcę to móc uczynić wśród osób zaufanych, nie nieograniczonego odbiorcy. Tu znów wrócę do sprawy Mag, która kiedyś(dokładnie trzy lata temu), gdy napisałam o sukcesie na konferencji wkleiła do ogólnodostępnego tematu link do artykułu w którym było moje zdjęcie, moje imię i nazwisko. Wiele osób tu, zna mnie osobiście, zna moje personalia, zna mój adres. Ok. Ale chcę mieć kontrolę na swoją prywatnością. Nie pracuję w CBŚiu wyjawienie moich personaliów nie ściągnie na mnie snajperów, ale chciałabym Wam czasami napisać więcej bez obawy, że poczyta o tym sąsiad, sołtys i wójt i nie wiem kto jeszcze.
corrado - Pią 03 Maj, 2013 14:33
| Admete napisał/a: | Nie przejmuj się tak bardzo. Trochę jeszcze minie. Skąd wiesz, ze Podróże będą w części ukrytej? Na razie nic o nich nie ma mowy. Tylko tam wklejałeś o ile mi wiadomo. W spisie do zamknięcia przecież ich nie ma. Ne panikuj. Nikt ci nic nie zabierze I po co chcesz usuwać widoczki? Nie wolno usuwać postów, w regulaminie masz. Jak usuniesz zdjęcia krajobrazów, a ludzie je komentowali, to znów będzie szatkownica.
Nasze dzieci
Szlachetne zdrowie
wątek Asi
pupile
Wklejałeś jakieś zdjęcia w powyższych? |
Tam nie. Chyba. Co prawda mam ma koncie tylko trochę ponad 1100 postów, ale nie ma czasu na przeszukiwanie.
Proszę bez wyjeżdżania z regulaminem.
Czuję się niekomfortowo z tym, że jakieś moje posty znajda się tam, gdzie nawet ich nie zobaczę.
Admete - Pią 03 Maj, 2013 14:38
A skąd wiesz, ze nie zobaczysz? Skąd wiesz, ze nie dostaniesz wejściówki? Luuudzie. Siejecie panikę, a to chodzi o to, żeby przypadkowi nie wchodzili od razu z butami. Dostanie każdy, kto się ostatnio udziela. A jak ktoś z dawnych nagle wróci i się przypomni, to się go wpuści. Zasada byłaby jedna - dostajesz, bo jesteś aktywny teraz.
Anaru - Pią 03 Maj, 2013 14:44
| lady_kasiek napisał/a: | | W tym wypadku ryzyko jest nikłe. Zo, udzielasz się rzadko, ale nikt Cię nie ignoruje. Tu nie ma zasady "Twoja wartość jest mierzona ilością Twoich postów". |
Bo nie mamy sekcji stricte koreańskiej
Będziesz chyba na spotkaniu z Warszawie?
(ranyy, jaką mam ochotę tam pojechać....
| Admete napisał/a: | | Skąd wiesz, ze Podróże będą w części ukrytej? Na razie nic o nich nie ma mowy. |
W gruncie rzeczy można zrobić bardziej osobistą galerię gdzie można będzie się podzielić własnym wizerunkiem lub np zdjęciami ze spotkań bez konieczności wysyłania ich każdemu z uczestników z osobna mailem i "na zewnątrz" zostawić podróże jako ogólne zdjęcia z różnych zakątków kraju czy świata, bo tam przecież i tak nikt nie wkleja osobistych.
(i tak tam mało ludzi chyba włazi, bu, a w każdym razie mało ludzi się odzywa )
Anaru - Pią 03 Maj, 2013 14:45
| Admete napisał/a: | | Zasada byłaby jedna - dostajesz, bo jesteś aktywny teraz. |
I znamy Cię nawet osobiście
Anonymous - Pią 03 Maj, 2013 14:47
| Anaru napisał/a: | | Bo nie mamy sekcji stricte koreańskiej |
Nie wiem o co chodzi, o Towarzysza Kim Dzong Una?
Podobno to baby są panikary
Deanariell - Pią 03 Maj, 2013 14:57
| zooshe napisał/a: | | Na każdym forum zawsze znajdzie się ktoś pokroju Meg kto psuje atmosferę |
Hmmmm... Ciekawe przejęzyczenie - "Meg" (a właściwie Meg Masters) tak miała na imię kobieta-demon z serialu Supernatural - wyjątkowo denerwująca.
| zooshe napisał/a: | | Z tego co widzę znaczna większość jest raczej za ukrywaniem |
Nie wiem czy znaczna większość, ja mam póki co ambiwalentne uczucia... Najbardziej w stosunku do tych "kciuków" i "narzekalni", bo faktycznie z jednej strony wszyscy zalogowani powinni mieć do nich swobodny dostęp, a z drugiej strony sporo tam prywatnych zwierzeń...
| corrado napisał/a: | | Kiedy tworzycie te ukryte wątki? Chce usunąć wszystkie swoje zdjęcia póki mam do nich dostęp. |
Corrado, a Ty jak przyczajony tygrys, ukryty smok - siedzisz cicho, aż tu nagle element paniki wprowadzasz. Jak widzisz dyskusja w toku.
Admete - Pią 03 Maj, 2013 15:04
Na razie to dyskusja trwa. Wszystko jest do ustalenia. Na pewno powołamy moderatora od nowalijek Będzie zapraszał i zachęcał.
Deanariell - Pią 03 Maj, 2013 15:05
| Admete napisał/a: | Na razie to dyskusja trwa. Wszystko jest do ustalenia. Na pewno powołamy moderatora od nowalijek Będzie zapraszał i zachęcał. |
A to akurat świetny pomysł.
Anonymous - Pią 03 Maj, 2013 15:34
| lady_kasiek napisał/a: | O ile wiem corrado zarejstrował się po nowelizacji regulaminu. Czyli nowe zasady dotyczące postów i ich zachowania na forum, bez względu na dalsze losy użytkownika na forum już obowiązywały.
Widzę, że zanosi się na kolejną wojnę o posty. Biedny stary Kohelet....
| zooshe napisał/a: | | Powstanie coś na kształt (przepraszam za określenie jeśli kogoś urazi) kółka wzajemnej adoracji, gdzie starzy forumowicze będą prowadzić dyskusje wyłącznie między sobą, a nowi użytkownicy wkrótce mogą przestać się wcale udzielać. |
W tym wypadku ryzyko jest nikłe. Zo, udzielasz się rzadko, ale nikt Cię nie ignoruje. Tu nie ma zasady "Twoja wartość jest mierzona ilością Twoich postów". Jeśli chcesz się wypłakać, pochwalić zawsze znajdzie się odzew. Bo tu są dobrzy ludzie
Jest gro osób, które przybyły długo ab forum condita, i wciąż są, a osoby, które zakładały forum, tworzyły po kolejnej schiźmie odeszły.
Jako osoba, która konsekwentnie optowała za zamkniętym działem już od dawna, wyjaśnię swoje motywy. Chciałabym wkleić swoje zdjęcie, chciałabym napisać coś o sobie,co pozwoli na moją identyfikację w realu. Chcę to móc uczynić wśród osób zaufanych, nie nieograniczonego odbiorcy. Tu znów wrócę do sprawy Mag, która kiedyś(dokładnie trzy lata temu), gdy napisałam o sukcesie na konferencji wkleiła do ogólnodostępnego tematu link do artykułu w którym było moje zdjęcie, moje imię i nazwisko. Wiele osób tu, zna mnie osobiście, zna moje personalia, zna mój adres. Ok. Ale chcę mieć kontrolę na swoją prywatnością. Nie pracuję w CBŚiu wyjawienie moich personaliów nie ściągnie na mnie snajperów, ale chciałabym Wam czasami napisać więcej bez obawy, że poczyta o tym sąsiad, sołtys i wójt i nie wiem kto jeszcze. |
Zo ma w sumie racje. Zo, jest u Ciebie duzo bezstronnosci. Ale my juz chyba od dawna nie jestesmy bezstronne. Pamietam nasza naiwnosc, gdy powstawalo to forum 0 w gruncie rzeczy zadna z nas nie zdawala sobie sprawy z tego jak to dziala, z czym sie je. Forum zalozyla grupa osob, ktore tak bardzo sie lubily w przestrzeni wirtualnej, ze przy braku miejsca po prostu chcialy to kontynuowac. Potem nastapily rowniez spotkania osobiste i sympatie sie utrwalily. Ale pojawily sie rowniez antypatie i dlatego wlasnie potrzebujemy kacika, w ktorym mozna bezpiecznie podzielic sie swoimi zdjeciami, informacjami osobistymi.
Sadze ze moze to wyjsc na dobre. Aktywnych forumowiczow nie jest az tak wiele, kazdy nowy aktywny uzytkownik zostanie zauwazony. Ci, ktorzy zarejestrowali sie nie tyle ze wzgledu na forum, co na tematyke albo beda pisac, albo nie - szybko odsieje sie tych, ktorzy naprawde chca do nas nalezec. Fakt - zamkniecie stworzy pewien hermetyzm, ale doda prywatnosci.
I kolejna rzecz - wiekszosc watkow ogolnych o dupie Marynie beda przeciez normalnie dostepne. W Members only bedzie galeria, anegdoty, dzieciaki, prywatne smuteczki i radosci. Jestem osoba, ktora dzieli sie wszystkim - i bardzo mi przeszkadza to, ze od kilku miesiecy nie moge tego robic.
Kazdy ma prawo ponarzekac - mozna stworzyc osobny watek na ogolnym. Taki Hyde park. Narzekalnia, nienarzekalnia, anegdoty w jednym. Powiedzmy, przedsionek...
| corrado napisał/a: | | Kiedy tworzycie te ukryte wątki? Chce usunąć wszystkie swoje zdjęcia póki mam do nich dostęp. |
Przyznaje otwarcie, ze Twoja osoba jest kontrowersyjna, ale sadze, ze zalozenia Fan bedzie miala dostep do ukrytych watkow - wiec bedziecie mieli kontrole nad zdjeciami.
Druga rzecz - o ktorej wspomnial Kasiek: odpowiedzialnosc. jesli nie chcesz zamieszczac w sieci swoich zdjec, to tego nie rob. Regulamin jest dosc jasny i precyzyjny pod tym wzgledem i powstal nie bez przyczyny. Kliknales, ze go bedziesz przestrzegal - wiec badz odpowiedzialny i konsekwentny. Nieznajomosc prawa nie zwalnia z jego przestrzegania...
Anaru - Pią 03 Maj, 2013 15:35
| Deanariell napisał/a: | | Nie wiem czy znaczna większość, ja mam póki co ambiwalentne uczucia... Najbardziej w stosunku do tych "kciuków" i "narzekalni", bo faktycznie z jednej strony wszyscy zalogowani powinni mieć do nich swobodny dostęp, a z drugiej strony sporo tam prywatnych zwierzeń... |
Ja nie mam. Zalogowani piszący i znani nam ludzie będą mieli dostęp, jak się zaloguje ktoś nowy kto zacznie gadać to też może mieć dostęp bez problemu, ale jest sporo osób, które niby są, a nie gadają. No to po co mają czytać prywatne zwierzenia? Ci, którzy są już na forum i się nie odzywają, to na pewno widzą dyskusję i albo się zaczną udzielać i dadzą coś od siebie, albo koniec z darmowym tajnym podczytywaniem, ja już dawno byłam takiego zdania. A poza tym, do licha, może wreszcie się niektórzy będą czuli swobodniej? Bo część by pewnie i pisała bardziej gdyby nie to, że dostęp jest ogólny i faktycznie nigdy nie wiadomo kto czyta. Bo teraz czytać może każdy, obojętnie pod jakim nickiem się zarejestruje.
Anaru - Pią 03 Maj, 2013 15:40
| AineNiRigani napisał/a: | | mozna stworzyc osobny watek na ogolnym. Taki Hyde park |
Jest wątek offtopiczny ogólny, można tam gadać o wszystkim
zooshe - Pią 03 Maj, 2013 15:45
| lady_kasiek napisał/a: | | Chciałabym wkleić swoje zdjęcie, chciałabym napisać coś o sobie,co pozwoli na moją identyfikację w realu. Chcę to móc uczynić wśród osób zaufanych, nie nieograniczonego odbiorcy. Tu znów wrócę do sprawy Mag, która kiedyś(dokładnie trzy lata temu), gdy napisałam o sukcesie na konferencji wkleiła do ogólnodostępnego tematu link do artykułu w którym było moje zdjęcie, moje imię i nazwisko. |
No tak to faktycznie może wkurzyć, zwłaszcza że w Internecie jak w przyrodzie nic nie ginie. Zdjęcia faktycznie można ukryć.
| Anaru napisał/a: |
Bo nie mamy sekcji stricte koreańskiej |
Hmm no tak cóż, hmmmm. Czekam aż Agn założy.
Ale nawet na długo przed tym, zawsze lubiłam filmy kostiumowe, ekranizacje BBC i ogólnie seriale brytyjskie jako takie i właśnie dla nich trafiłam na to forum. Wiem, że to moja wina że nie udzielam się za często, prywatnie też częściej słucham niż się zwierzam. A z drugiej strony nabijanie sobie postów na zasadzie „Ostatni odcinek GoT był fajny”, też mnie nie kręci.
| Anaru napisał/a: |
Będziesz chyba na spotkaniu z Warszawie?
(ranyy, jaką mam ochotę tam pojechać.... |
Taki mam zamiar zwłaszcza, że nasłuchałam się samych dobrych rzeczy o was i zapewniono mnie że nikt mnie nie zje.
| Anaru napisał/a: | | ranyy, jaką mam ochotę tam pojechać.... |
A co stoi na przeszkodzie??
Anonymous - Pią 03 Maj, 2013 15:50
| Deanariell napisał/a: | | zooshe napisał/a: | | Na każdym forum zawsze znajdzie się ktoś pokroju Meg kto psuje atmosferę |
Hmmmm... Ciekawe przejęzyczenie - "Meg" (a właściwie Meg Masters) tak miała na imię kobieta-demon z serialu Supernatural - wyjątkowo denerwująca.
|
Sori winetu, ale ja Meg bardzo lubie Mag tez kiedys lubilam. Ale poziom frustracji zwiazanej z autocenzura jednak niweluje wiekszosc pozytywnych emocji ...
|
|
|