To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II

Agn - Sob 18 Lut, 2012 17:57

Cytat:
Sorry, to było do Agn - w których księagrniach? Matrasa?

Si! :)

Przy okazji - nadrabiam blogowanie czytelniane.
ZEMSTA JEST KOBIETĄ - antologia opowiadań

traveller - Sob 18 Lut, 2012 22:11

dlaczego "Droga" McCarthy'ego tak mnie przygnębiła? Na podstawie książki nakręcono film, nie wiem czy chcę obejrzeć. :roll:
Agn - Nie 19 Lut, 2012 02:43

Film jest dobry, zresztą spisywałam wrażenia w odpowiednim wątku.
Ale nigdy nie twierdziłam, że ta historia jest wesoła. Jest bolesna i przygnębiająca. Ale zrobiła na mnie piorunujące wrażenie.

migotka - Nie 19 Lut, 2012 15:23

http://slowemmalowane.blo...asierowska.html
Zofia Turowska, Fotobiografia Nasierowska.

migotka - Nie 19 Lut, 2012 15:27

BeeMeR napisał/a:
RaczejRozwazna napisał/a:
ANGLIA I SZKOCJA - PRZYPOMNIENIA Z PODRÓŻY ROKU 1820 - 1824 ODBYTEJ
ooo, porozglądam się :kwiatek:

oooo, ja też

Nazgulica - Nie 19 Lut, 2012 16:15

Nieprzyjaciel Boga
Bernard Cornwell

Nie wiem, który raz już to czytam, ale chyba mam słabość do różnych wariacji na temat Króla Artura :) Brytania na przełomie V i VI wieku.. Tak, tak. To coś dobrego na ferie. Gdyby tak zrobili z tego film..

Anonymous - Nie 19 Lut, 2012 17:23

Nie pamiętam kto mi zachwalal tą ksiażkę, chyba Cait i sięgnęłam po nią tuż po Merlinie(po książkę rzecz jasna nie po Caitrionę ;) ) i połknęłam błyskawicznie, podobało mi się bardzo :P i już nikt mnie nie posądzi o to, że wyobrażam sobie Merlina jako smarkacza i kumpla Artura z naturalną predyspozycją do nałogu tytoniowego :P (aczkolwiek uważam, że podatek akcyzowy doskonale wpłynąłby na finanse Camelot) :wink:
Caitriona - Nie 19 Lut, 2012 17:50

lady_kasiek napisał/a:
(po książkę rzecz jasna nie po Caitrionę ;)

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Mnie się bardzo podobała Trylogia Arturiańska Cornwella. Bardzo ciekawe podejście, świetnie napisane. Ogólnie Cornwell jest jendym z moich ulubionych pisarzy.

Nazgulica - Nie 19 Lut, 2012 18:08

Najbardziej mi się podobały z wszelakich książek jakie Cornwell napisał.
Chyba jedną z rzeczy jaka mnie przyciągnęła do tego, był słowniczek z przodu książki opisujący miejsca i ewentualnie postacie :D Przy pierwszym czytaniu można się pogubić.
(I mój Derfel... <3 )

Anonymous - Nie 19 Lut, 2012 18:19

Caitriona napisał/a:
Mnie się bardzo podobała Trylogia Arturiańska Cornwella. Bardzo ciekawe podejście, świetnie napisane. Ogólnie Cornwell jest jendym z moich ulubionych pisarzy.

Nie znam wielu jego ksiażek, ale lubię go czytać.
Ekranizację tej Trylogii faktycznie chętnie bym zobaczyła.

Nazgulica - Nie 19 Lut, 2012 18:36

Ja liczę, że uda mi się dostać jeszcze trylogię świętego Graala, tego samego autora, bo historia Richarda Sharpe'a jakoś do mnie nie przemówiła :P
Zdecydowanie wole książki o tematyce fantastyczno/mitologiczno/historycznej

Agn - Nie 19 Lut, 2012 19:59

Oooo, lubię Cornwella!
Trylogia Świętego Graala jest w zasadzie bezproblemowo dostępna.
Mnie się z jego książek jeszcze bardzo podobała Pieśń łuków Azincourt - cośtam przebąkiwali na okładce, że niby jakaś ekranizacja ma być czy coś. I jakoś nie widziałam, hyymp! :(

C.d. zaległości blogowych: Z PAMIĘTNIKA NAUCZYCIELA – COROCZNE TORNADO – DANUTA BRÜLL

Caitriona - Nie 19 Lut, 2012 20:02

Ja znajomość z twórczością pana Cornwella zaczęłam właśnie od przygód Sharpe'a ;) Bardzo je lubię i czekam na kolejne. Szalenie mi się podobało Pieśń łuków. Azincourt, naprawdę świetnie napisana powieść. Trylogia Arturiańska, dobrze i ciekawie napisana. Mam za sobą także dwa pierwsze tomy Wojny Wikingów, póki co najmniej mi się podobały, ale nie znaczy że są złe ;) Przede mną jeszcze Trylogia św. Graala, mam już na półce pierwszy tom ;)
RaczejRozwazna - Pon 20 Lut, 2012 18:20

migotka napisał/a:
BeeMeR napisał/a:
RaczejRozwazna napisał/a:
ANGLIA I SZKOCJA - PRZYPOMNIENIA Z PODRÓŻY ROKU 1820 - 1824 ODBYTEJ
ooo, porozglądam się :kwiatek:

oooo, ja też

Dla miłośniczek niejakiego Johna T. - w książce opisane jest spotkanie autora z pewnym właścicielem przędzalni bawełny bodajże, którego opis wyjątkowo pasował mi do charakterystyki naszego bohatera. Mniej więcej cytuję z pamięci: "tenżeż postawy był szlachetnej a przystojnej i obycie miał akuratne i lubo z gminu się wywodził snadnie gentelmanem nazwany być mógł." :-D

Naprawdę ksiązka stanowi bardzo obszerne źródło wiedzy o życiu i obyczajach Anglików i Szkotów w I poł. XIX w.

migotka - Wto 21 Lut, 2012 16:35

jak kogoś zaciekawi:

W podziękowaniu za złożenie zamówienia do najbliższego poniedziałku 27.02.2012 otrzymasz 10% rabatu.

Jak to zrobić?

Wystarczy w formularzu zamówienia wpisać kod rabatowy: matras. Kod jest ważny do 27.02.2012. Kod nie obejmuje podręczników oraz książek z kategorii promocji, wyprzedaży i zapowiedzi. Kod może być użyty dowolną ilość razy, więc poinformuj o nim znajomych.

migotka - Śro 22 Lut, 2012 16:15

http://slowemmalowane.blo...ny-i-corki.html
Elizabeth Gaskell, Żony i córki.

milenaj - Śro 22 Lut, 2012 17:25

A u mnie "Bezduszna". Ubawiłam się i polecam na odstresowanie.
Caitriona - Śro 22 Lut, 2012 17:54

Bezduszna faktycznie jest bardzo fajną lekturą, niestety kolejne części już nieco mniej bawią, ale w sumie też się dobrze czyta :)
milenaj - Śro 22 Lut, 2012 18:03

No własnie tak czytałam. W bibliotece nie mają i wacham się, czy kupować następne tomy.
Caitriona - Śro 22 Lut, 2012 18:39

Ja osobiście bym ich nie kupiła ;) poczekałabym na bibliotekę ;)
milenaj - Śro 22 Lut, 2012 19:03

Do tego też się skłaniam.
Agn - Śro 22 Lut, 2012 19:53

Można zawsze napomknąć w bibliotece, że dalszy ciąg istnieje i chętnie byś wypożyczyła. :D
milenaj - Czw 23 Lut, 2012 16:48

Już tak kiedyś zrobiłam i kupili. :mrgreen: Nic, poczekam jeszcze trochę, bo czasem czekają na całą serię.
milenaj - Czw 23 Lut, 2012 16:52

To dopiero w maju, ale może ktoś już wie, czy wybiera się na Targi Książki w Warszawie?
Ja chyba wreszcie zawitam. :mrgreen:

Fibula - Czw 23 Lut, 2012 18:38

Bywam co roku, choć to już nie to samo, co kiedyś. Jeśli będziesz się wybierać, daj znać. :) Mnie z kolei nęcą krakowskie. :mrgreen: