To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Daniel Deronda (wg powieści George Elliot)

Calipso - Nie 19 Lip, 2009 21:47

Alicja napisał/a:
Anaru napisał/a:
A mogę ślicznie prosić o przypomnienie

zaczynam przypominanie

Mam ustawioną przypominajkę,więc i do Was zapukam ;)

Gosia - Pon 20 Lip, 2009 15:06

Jeśli nie zapomnę ;)
Calipso - Wto 21 Lip, 2009 20:03

Pukam :D Za 50 minut Daniel Deronda na Dwójce :-D
Anonymous - Wto 21 Lip, 2009 22:46

Fajneeeeeee.
Daniel jest słodki z Mamą się zachwyciłyśmy niemalże. Obie Nas Irytowała ta blondwłosa chadra(nazwiska nie pomnę) czekamy na ciąg dalszy :mrgreen:

Caitriona - Wto 21 Lip, 2009 22:54

Moja mama oglądała ze mną i była zachwycona serialem :D
annmichelle - Wto 21 Lip, 2009 23:00

Obejrzałam właśnie pierwszą część w TV i spodobało mi się. :mrgreen:
Niestety, drugiej za tydzień na pewno nie obejrzę (nie będzie mnie w Polsce) stąd moja prośba - jeśli któraś z Was posiada polskie napisy do tego serialu to pięknie proszę o podzielenie się nimi (mój e-adres annmichelle@gazeta.pl), bo w necie znalazłam tylko napisy do pierwszego odcinka. :cry2:
Czy ktoś mnie poratuje w tej kwestii? :kwiatek:

Anaru - Wto 21 Lip, 2009 23:26

annmichelle napisał/a:
bo w necie znalazłam tylko napisy do pierwszego odcinka. :cry2:

A są? :mysle: Bo my tez mamy w wersji oryginalnej :mysle:

Anonymous - Śro 22 Lip, 2009 00:27

podobniez nie ma...
Dopatrzylam sie mlodego kapitana Lee Adame (vel Archiego) w kretynskiej fryzurce i zaroscie...

BeeMeR - Śro 22 Lip, 2009 08:17

Ja przysypiałam wczoraj - i to nie dlatego, żeby mi się nie podobało, ale tak wygląda u mnie oglądanie w łóżku :mrgreen:
Dobrze, że DD oglądałam niedawno, bo chyba trochę mi umknęło :mysle:

Mnie się druga część podoba bardziej - więcej tam emocji i bardzo ciekawie poprowadzony wątek "blondwłosej chardy" :mrgreen: oraz Daniela oczywiście.
*nie zapomnieć o drugiej części*

Alicja - Śro 22 Lip, 2009 09:07

mnie zaś blond dziewoja Gwendolyn irytowała niezmiernie, przecież nie cały świat musiał ścielić się u jej stóp. Najlepszym przykładem było tupnięcie przez nią nogą, gdy wuj mówił, że już nic nie da się zrobić :roll:
Watki niby dwa, bo dotyczące Gwen i Daniela, ale zazębiające się. Daniel, jak pozostali mężczyźni zafascynowany blond kobietą i jej urodą, zakłada, że jest ona również mądra i dobra. Przykład mamy tego, gdy mówi do sir Hugo (ojca),że Grandcourt nie zasługuje na Gwendolyn, czy coś tam podobnie. Dla niego Grandcourt jest uosobieniem zła i nie powinien swoją obecnością kalać Gwendolyn. Oby Daniel otrząsnął się i rzucił łaskawym okiem na Mirę, bo uważam że jest ona znacznie lepsza. Ciekawy ten wątek z żydowskimi postaciami (Klezmer, Mira, rodzina żydowska i cała dzielnica)
Jeśli na końcu filmu okaże się, że Daniel i Gwendolyn są razem, to filmu w życiu wiecej nie obejrzę :wink:
Uśmiechnęłam się gdy zobaczyłam Lusha, niezapomniany Mr Collins, ciekawe jak rozwinie się jego postać i jakim człowiek okaże się w ostateczności.
Ze mną film oglądał mąż :mrgreen:

Anonymous - Śro 22 Lip, 2009 10:56

Widzę rodzinne oglądanie na forum :thud:
Żydóka jest piękna i Daniel mógłby być z Nią. Bo Blondyna na niego nie zasługuje. Gdyby byli razem to tak jak Alicja uważa niesprawiedliwość dziejowa. A film jest piękny, kostiumy są śliczne. I tyle znajomych twarzy.

Oczywiscie trzeciego odcinka pewnie nie oglądnę, bo idę maszerować... :cry2:

BeeMeR - Śro 22 Lip, 2009 11:11

Kasiek, w telewizji będą dwa odcinki, nie trzy - drugi za tydzień.

*A ja nie powiem, z kim będzie Daniel, nie powiem, chociaż wiem! :P

Anonymous - Śro 22 Lip, 2009 11:17

BeeMeR napisał/a:
Kasiek, w telewizji będą dwa odcinki, nie trzy - drugi za tydzień.

właśnie się zorientowałam :rumieniec:
ja to chyba zaraz w orginale oglądnę

Caitriona - Śro 22 Lip, 2009 12:03

AineNiRigani napisał/a:
Dopatrzylam sie mlodego kapitana Lee Adame (vel Archiego) w kretynskiej fryzurce i zaroscie...
Lee Adama jako Hans, malarz, zakochany w Mirze. Mnie się podoba ;)
Matkę tej okropnej Gwendolen gra Anna z Perswazji, Amanda Root.

BeeMeR - Śro 22 Lip, 2009 12:09

Caitriona napisał/a:
Matkę tej okropnej Gwendolen gra Anna z Perswazji, Amanda Root.
zastanawiałam się, skąd ja ją znam :mysle:
a z Pereswazjami mi się nie kojarzy :roll:

Anonymous - Śro 22 Lip, 2009 13:18

BeeMeR napisał/a:
a z Pereswazjami mi się nie kojarzy

bo tam miała ciemne włosy

Caitriona - Śro 22 Lip, 2009 13:57

I była młodsza ;) Ale to ona.
BeeMeR - Śro 22 Lip, 2009 14:49

To nie kwestia fryzury, bo mi się kojarzą jej wielkie, wymowne oczy :P
Az sprawdziłam - Perswazji (1995), w których grała nie widziałam (tylko te ostatnie z buuue pocałunkiem), natomiast Jane Eyre (1996) i owszem :mrgreen:

Caitriona - Śro 22 Lip, 2009 14:50

BeeMeR napisał/a:
Perswazji (1995), w których grała nie widziałam

Trzeba koniecznie nadrobić zaległości! ;)

Sofijufka - Śro 22 Lip, 2009 14:51

nadrob, nadrób, bo to najlepsza Anna!
BeeMeR - Śro 22 Lip, 2009 15:02

ni mam, ni mam! :cry2:
Alicja - Śro 22 Lip, 2009 19:11

BeeMeR napisał/a:
tylko te ostatnie z buuue pocałunkiem

pocałunek to i owszem buue, ale sam aktor całujący to całkiem, całkiem :wink:

BeeMeR napisał/a:
A ja nie powiem, z kim będzie Daniel, nie powiem, chociaż wiem

w programie tv na przyszły tydzień przeczytałam już z kim Daniel ożeni się :-P ciekawe czy zostanie przy tej kobiecie :mysle:

ja również oglądałam tylko Perswazje z tym pocałunkiem powyżej, mówicie, że inne też warto? hmm, nie lubię Ciarana :mysle:

Sofijufka - Śro 22 Lip, 2009 21:41

ale w Perswazjach Ciaran był cudownym kapitanem....
annmichelle - Czw 23 Lip, 2009 06:58

Wracając do Derondy :wink: - odwołuję wcześniejszą prośbę o napisy. :-)
Wczoraj obejrzałam drugi odcinek po angielsku i nie miałam problemów ze zrozumieniem.
Co do całości filmu (bez spoilerów) to po pierwszej części spodziewałam się jednak trochę innej akcji :-| , a wyszło trochę banalnie (a ile przypadków chodzi po ludziach! :lol: Ale tak to jest z tymi XIX-wiecznymi powieściami).
Ogólnie film miło się ogląda i wbrew niektórym opiniom z tego tematu uważam, że aktor grający Derondę zagrał bardzo profesjonalnie - świetnie gra twarzą (mimika).
Acha, i jako ciekawostka w roli Miry poznałam aktorkę grającą Alice w "Ostatnim Mohikaninie" (tam była blondynką, scenę jej skoku ze skały uważam za jedną z lepszych, którą kiedykolwiek nakręcono w historii kina), ale niestety starzeje się mało atrakcyjnie. :(

BeeMeR - Czw 23 Lip, 2009 08:21

annmichelle napisał/a:
w roli Miry poznałam aktorkę grającą Alice w "Ostatnim Mohikaninie"
hm - nie poznaję - ale o ile scenę skoku pamiętam doskonale :oklaski: i też lubię, a muzykę nieodmiennie uwielbiam :serce: , to postać Alice pamiętam słabiej.... Hm - dawno nie oglądałam... :mysle:

Alicja napisał/a:
w programie tv na przyszły tydzień przeczytałam już z kim Daniel ożeni się :-P
Toć to pod koniec odcinka - jak można tak spoilerować? :bejsbol:
To może jeszcze napisali kim się okazuje być Daniel? :bejsbol: