To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

Admete - Pon 23 Lis, 2020 15:49

Chętnie przeczytałabym też "Ludową historię Polski":

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4939197/ludowa-historia-polski

Aragonte - Pon 23 Lis, 2020 17:17

Admete napisał/a:

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4939197/ludowa-historia-polski

O, rozejrzę się za tym - chyba mogłabym to mieć.
W Bonito i Taniej Książce będzie dostępna od 14 grudnia.

Admete - Pon 23 Lis, 2020 19:00

czytałam wywiad z autorem, jest w Polityce z zeszłego tygodnia. Skończyłam książkę o siostrach Mikołajczykównach. Nie znałam ich późniejszych losów. Bardzo to wszystko było ciekawe. BeeMer, gdzie się dokładnie zaczyna dzielnica Bronowice? Przyjaciółka mieszka na Rydla, a to tylko dwa lub trzy przystanki od mojego dawnego akademika ;)
BeeMeR - Pon 23 Lis, 2020 20:10

Bronowice to dzielnica Krakowa, dość szerokie pojęcie -obejmuje ulicę Rydla jak najbardziej - to okolice starej pętli trzynastki - tak się utarło mówić, choć teraz tam jeździ bodaj 24. Są jeszcze Bronowice Małe (tj. Osiedle Widok, końcowa pętla tramwajowa i okolice, m.in dawna wieś podkrakowska. z Rydlówką) i Bronowice Wielkie
Tu link:
https://gazetakrakowska.pl/bronowice-wielkie-kryja-w-sobie-wiele-tajemnic-bywala-tu-cala-smietanka-towarzyska-krakowa-rozmowa/ar/c1-13669886
Widziałam też cudo pt. Bronowice Małe Wschód wchodzące w skład Prądnika Białego tj. Innej dzielnicy niż Bronowice.
Bardzo chętnie bym zaproponowała spacer po Bronowicach w normalnych czasach....

BeeMeR - Pon 23 Lis, 2020 20:42

ps jeśli chcesz zobaczyć zasięg terytorialny Bronowic to dzielnica obejmuje zaznaczony obszar (oznaczony dla zmyły Bronowice Małe Wschód, ale to całe Bronowice)

Admete - Wto 24 Lis, 2020 08:01

Właśnie spacer po Bronowicach byłby wspaniałym pomysłem - w normalnych czasach.
Tamara - Wto 24 Lis, 2020 09:19

Admete masz mnie na sumieniu - Mikołajczykówny już do mnie lecą :wink: :-P co prawda nie mam pojęcia kiedy je przeczytam, bo nawet nowej profesorowej jeszcze nie skończyłam, ale kiedyś - mam nadzieję - to nastąpi :-P
Barbarella - Wto 24 Lis, 2020 09:32

Admete napisał/a:

To może być ciekawe. :mysle:

Admete - Wto 24 Lis, 2020 13:02

Nie poczuwam się do winy ;)
Tamara - Wto 24 Lis, 2020 13:29

Tak sądziłam :mrgreen:
Admete - Wto 24 Lis, 2020 15:40

Ja tylko piszę, co czytam ewentualnie, co bym chciała przeczytać ;) Widzę, że watek ma 100 stron, więc trzeba będzie założyć nowy.
praedzio - Wto 24 Lis, 2020 16:50

Ja dziś mam dzień odbierania zakupów książkowych. :banan: Bonito odhaczone, jeszcze paczkomat w Ziutkowie nawiedzę i już mogę świętować jutrzejsze pół-imieniny. :-p
Ania Aga - Wto 24 Lis, 2020 16:56

A co kupiłaś półimieninowo?
Admete - Wto 24 Lis, 2020 16:58

Przyszła ta książka, o której ostatnio mówiłaś?
praedzio - Wto 24 Lis, 2020 18:05

Tak, dwie książki Cornelii Funke: "Kamienne ciało" i "Nieustraszony" oraz K. B. Miszczuk "Druga szansa".

Szykuje się ekranizacja tej ostatniej książki, więc stwierdziłam, że zanim obejrzę, to przeczytam. :)

Admete - Wto 24 Lis, 2020 19:16

Niemożliwe, robią u nas jakiś serial z gatunki fantastyki? :shock: A ja sobie wynalazłam kolejną książkę pani Moniki Śliwińskiej - Muzy Młodej Polski. Życie i świat Marii, Zofii i Elizy Pareńskich.
praedzio - Wto 24 Lis, 2020 19:42

A kuku: ""Otwórz oczy". Netflix nakręci serial na podstawie książki Katarzyny Bereniki Miszczuk- WP Ksiażki" https://ksiazki.wp.pl/otworz-oczy-netflix-nakreci-serial-na-podstawie-ksiazki-katarzyny-bereniki-miszczuk-6577034042497792a?amp=1
Admete - Wto 24 Lis, 2020 19:46

To gratulacje dla autorki.
Tamara - Śro 25 Lis, 2020 10:02

Admete napisał/a:
Muzy Młodej Polski. Życie i świat Marii, Zofii i Elizy Pareńskich.

Mam i nawet zaczęłam czytać - i odłożyłam na później, więc leży :zawstydzona2:

Admete - Śro 25 Lis, 2020 12:17

Pewnie wcześniej przeczytam ;)
Akaterine - Śro 25 Lis, 2020 15:28

Ja teraz czytam "U szczytu potęgi. Wielka Brytania w latach 1815-1914" Krzysztofa Marchlewicza. Syntetyczne spojrzenie na ten okres - jest o środowisku, gospodarce, relacjach społecznych, polityce, ale też o nauce, kulturze, religii. Dobrze napisane, wchodzi lekko, można się dużo dowiedzieć.
A jutro przyjdzie mi biografia "Buntowniczki. Niezwykłe życie Mary Wollstonecraft i jej córki Mary Shelley", koleżanka mi poleciła.

Admete - Śro 25 Lis, 2020 17:04

Czytałam biografię, o której piszesz. Bardzo dobra. A ja dziś rozpocznę lekturę nowej książki z serii o Cormoranie Strik'u. Właśnie się pojawiła w nowościach na Legimi.
Akaterine - Śro 25 Lis, 2020 17:51

Nowy Strike też przyjdzie do mnie jutro, nie mogę się doczekać. Uwielbiam ten cykl.
Caroline - Śro 25 Lis, 2020 23:00

Czy wiecie może, na jakiej zasadzie legimi rozlicza się z wydawnictwami/autorami?
Tak się ostatnio zaczęłam nad tym zastanawiać. Wsiąknęłam w czytnik i w tej chwili właściwie z 75% książek konsumuję w formie ebooków, w tym w ramach abonamentu legimi. Brak mi miejsca na półkach, więc jest to też wygoda pod tym względem. Na pewno kupuję mniej książek. Na pewno z większą swobodą sięgam po książki na zasadzie "na próbę". I zaczęłam się zastanawiać, jak czytanie w takiej formie przekłada się na wynagrodzenie dla autora i wydawnictwa.
Wiecie może?

Pytanie wzięło mi się między innymi z tego, że książek niektórych wydawców bardzo długo nie było w legimi. Nadal nie ma np kryminałów Miłoszewskiego, nie ma też Szamałka. Czyli W.A.B., duże wydawnictwo. Nie współpracują, ciekawe dlaczego?

Udało mi się tylko znaleźć taką prezentację dostępną w necie, gdzie jest mowa o tym, że rozliczenie z wydawcą następują po przekroczeniu przez czytelnika określonego procenta stron.

Admete - Śro 25 Lis, 2020 23:08

Akne się tym interesowała. Musiałabyś ją zapytać.