Filmy - Powiew Orientu II
Trzykrotka - Nie 25 Cze, 2023 16:45
Ooooo... mus zobaczyć!
Admete - Nie 25 Cze, 2023 20:29
Tez bym chciała.
Trzykrotka - Nie 10 Wrz, 2023 00:46
Mam nadzieję, że jeszcze to działa: wpiszcie w google słowo Jawan i naciśnij cię ikonkę telefonu, która pojawi się na dole
Właśnie wróciłam z Jawan z kina i jedno powiem: Shahrukh wraca na ekran z wielkim przytupem. Napiszę więcej o stosowniejszej porze.
Admete - Nie 10 Wrz, 2023 16:13
Działa. Obejrzałabym. Może potem będzie na którejś platformie.
Trzykrotka - Nie 10 Wrz, 2023 21:13
Netflix był partnerem, na pewno będzie
Admete - Nie 10 Wrz, 2023 21:50
O to świetnie 🙂
BeeMeR - Pon 11 Wrz, 2023 06:51
Ja właśnie ze dwa dni temu widziałam zwiastun Nie byłam pewna, czy mnie nie zmęczył
Czekam na wrażenia
Trzykrotka - Pon 11 Wrz, 2023 08:26
Na szybko w autobusie napiszę tylko, że jest kilka powodów by ten film zobaczyć. Po prostu jest to kino, dla jakiego kiedyś pokochalysmy Bollywood - pełna masalą, generalnie sensacyjna, ale z romansem, a nawet dwoma, przesłaniem społecznym - i to jakim! -odrobiną komedii, tańcem, śpiewem, pięknymi cameo znanych gwiazd. Reżyser jest Tamilem i film stanowi idealną mieszankę północno - południową. Główny Zły i heroina to gwiazdy z Południa (ona jest przepiękna, on - istna Bestia). Taniec w scenach zbiorowych - jakbyście Mahesha oglądały.
W kinie Polaków było niewielu, cala sala wypełniona była Indusami z wszelakich stanów, ale dawaliśmy czadu równo. Atmosfera była jak w Mumbaju
A Shahrukh jest w świetnej formie. Co tu więcej opowiadać
Recenzje tradycyjnie spoilerują.
Aragonte - Pon 29 Sty, 2024 21:19
Niezbadane są wyroki algorytmu YT w każdym razie podrzucił mi sznurek do czarno-białego bollywoodu bodajże z 1958 roku z rywalizacją taneczna dwóch pań. Może BeeM i Trzykrotka je kojarzą, ja nie:
https://www.youtube.com/watch?v=TcWdZm9Z86M
BeeMeR - Pon 29 Sty, 2024 21:38
Tego akurat pojedynku nie kojarzę
Aragonte - Pon 29 Sty, 2024 21:43
Taniec jest niezły, moim zdaniem
Aragonte - Wto 30 Sty, 2024 14:17
BeeMeR, a ten widziałaś? Dla odmiany jest w kolorze
https://www.youtube.com/watch?v=knYu_QbWsns
Takie ogólne spostrzeżenie - tańczące panie mają krąglejsze sylwetki, zgrabne, ale nie tak wychudzone jak w ostatnich latach/dziesięcioleciach.
BeeMeR - Wto 30 Sty, 2024 20:03
Tak, to owszem, nawet pamiętałam, że na koniec rywalka klapie pokonana na ziemię
I że jak się rzuci garść kolorowego proszku to wychodzi obrazek
Ale skłamałabym mówiąc, że pamiętam dokładnie film
Wtedy też aktorki były krąglejsze, a także potem, jak choćby młoda Madhuri czy Kajol
Trzykrotka - Nie 18 Lut, 2024 08:32
Na Netflixie angielskojęzycznym pokazał się ostatni film Shahruka, ten w reżyserii Hiraniego, Dunki. Wczoraj mi go NF podpowiedział jako nowość i nie spoczęłam póki nie obejrzałam.
Ach, zobaczcie koniecznie! Już dawno nie śmiałam się na głos do telewizora - może przy 1670, ale inaczej. Pewnie nie będzie to mój ulubiony film z SRK, ale jest naprawdę wart obejrzenia - słodko gorzki, w uroczej scenerii, a momentami prześmieszny (Boman Irani ), ale z trudnym przesłaniem. Bo film jest o nielegalnych imigrantach - to jest temat społeczny. Ale jest też śliczną opowieścią o przyjaźni, miłości, przywiązaniu do własnej ziemi i ludzi.
Koniecznie zobaczcie.
Admete - Nie 18 Lut, 2024 08:38
Chętnie obejrzę.
BeeMeR - Nie 18 Lut, 2024 10:07
Ja też - jak się natrafi. Jeszcze chyba poprzedni albo dwa mam do nadrobienia kiedyś.
Trzykrotka - Nie 10 Mar, 2024 10:18
Hermia obejrzała i napisała mi: jaki to strasznie smutny film. Więc wiecie...
A ja mam teraz ochotę na Tigera 2 i 3. Za Salmanem zatęskniłam.
Admete - Nie 10 Mar, 2024 11:38
Ja już widziałam. Najpierw było zabawnie, a potem rzeczywiście smutno.
Trzykrotka - Nie 10 Mar, 2024 17:21
Ale zakończenie wydało mi się jednak trudno - optymistyczne, mimo wszystko. Myślę, że nawet dla bohatera, bo to był mądry człowiek. A już dla bohaterki - na pewno.
Admete - Nie 10 Mar, 2024 17:27
Też mi się tak wydaje.
Admete - Śro 01 Maj, 2024 18:33
Na Netflixie pojawił się taki serial:
https://www.youtube.com/watch?v=6U5rkjFqz6c
Trzykrotka - Czw 02 Maj, 2024 09:33
Netflix mi go wczoraj podpowiedział i obejrzałam pierwszy odcinek, po pięciu minutach orientując się, że to Bhansali. Nie do pomylenia z niczym innym, wystawny, przebogaty, dopracowany w każdym szczególe. Manisha Koirala mnie zaskoczyła po długim czasie nie widzenia - bardzo dobrze gra paskudną postać, ale tak dziwnie patrzy się na nią - dojrzałą panią. Młodzieży nie kojarzę w ogóle.
Ciekawe miejsce i czas, bo czasy tuż przed Podziałem i Lahore, obecnie pakistańskie.
Admete - Czw 02 Maj, 2024 12:10
Obejrzałam dwa odcinki, trochę przewijałam. Pewnie w ten sposób obejrzę całość.
Trzykrotka - Wto 14 Maj, 2024 14:58
Ja pewnie też. Nie przewijam, ale drutkuję i czasami nie patrzę na ekran.
Edit: trochę mi się mylą kobiety; są wszystkie tak pięknie zrobione, ubrane - jeszcze te, które znam, jak Manisha Koirala czy Sonaksi Sinha, to jeszcze, ale reszta miesza mi się totalnie. Może za słabo się przyglądam. Jakoś dziwnie mam cierpliwość do Bhansalego, tej jego koturnowości, teatralności i niespieszności oraz barokowego przepychu. Może to kwestia wyposzczenia - takiego bolly dziejącego się nie w baśniowych czasach czy przed wiekami, lecz w ostatniej pięknej epoce, to ja dawno nie oglądałam.
Admete - Śro 15 Maj, 2024 14:20
Ale koniec przykry...
|
|
|