Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność
Admete - Sob 08 Sty, 2022 09:04
Widziałam aktora od policjanta we wszystkich tych wymienionych dramach ( Kroniki obejrzałam tylko częściowo, pierwszy sezon ). Pana drugiego tez lubię, jakkolwiek on zwykle gra złych - ale aktorem jest dobrym. W Voice grał.
Trzykrotka - Sob 08 Sty, 2022 09:48
I tak będzie do końca z tym całowaniem
Widziałyście, że wątek nam się kończy? Trzeba niedługo pomyśleć o czymś nowym
Aragonte - Sob 08 Sty, 2022 10:22
| BeeMeR napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | | W jakim sensie? | źli ludzie, z ex-narzeczonym na czele, próbują odebrać jej dziedzictwo - galerię sztuki. |
Miałam nadzieję na przyjemniejsze skojarzenia
Swoją drogą Dali ciągle czeka u mnie na dyszczku, może w końcu się za tę dramę zabiorę. No, ale nie wszystko od razu.
Trzykrotka - Sob 08 Sty, 2022 10:24
| Aragonte napisał/a: | Miałam nadzieję na przyjemniejsze skojarzenia |
Ale i takie będzie, oj będzie Jedyne słuszne.
Admete - Sob 08 Sty, 2022 15:14
Popróbowałam nowych - dwa odcinki Ghost doctor. Może pociagnę dalej - na panów miło popatrzeć, jest jakaś większa intryga, a postacie mają szansę na rozwój. Snowdrop - nie wiem, na razie jestem w pierwszym odcinku.
Trzykrotka - Sob 08 Sty, 2022 16:07
Ja póki co jeszcze czekam na wybór nowej dramy.
Są pierwsze ślubne i ciążowe wieści 2022 - nasza para z Crash Landing On You w końcu wyszła z ukrycia i ogłosiła urbi et orbi, że oni jedno i drugie.
Admete - Sob 08 Sty, 2022 16:51
A to niech im się darzy U mnie na razie na pewno Bulgasal i One and only. Ta ostatnia drama będzie miec pewnie smutne zakończenia, ale zasadniczo nie jest tylko smutna. Jest tam intryga kryminalna, trochę humoru i mnóstwo sympatii do bohaterów. Pojawiła się nowa drama z Im Siwanem, ale nie ma napisów.
BeeMeR - Sob 08 Sty, 2022 19:46
| Trzykrotka napisał/a: | | para z Crash Landing On You w końcu wyszła z ukrycia i ogłosiła urbi et orbi, że oni jedno i drugie | I bardzo dobrze - kiedy, jeśli nie teraz
Jestem w 15 odcinku Dali, jest szansa, że dziś skończę.
Scena miłosna była bardzo ładna , ale wątek kryminalny to mnie od dawna okropnie nudzi
Admete - Sob 08 Sty, 2022 21:17
U mnie Bulgasal odcinek 7. Tym razem mniej akcji w typie próbujemy się zabić nawzajem, więcej wyjaśnień z przeszłości. Jutro za to będzie chyba sporo dziania się. Nadal mi się podoba i oby tak dalej.
BeeMeR - Nie 09 Sty, 2022 09:23
Oj, wymęczony ten finał Dali, przynajmniej dla mnie
Podobał mi się natomiast sposób na wprowadzenie retrospekcji bez zwyczajowej retrospekcji, za pomocą instslacji, mgły laserowej i żarówek.
mam nowe miejsce do zwiedzenia wirtualnego
https://www.worldhistory.org/Seokguram_Grotto/
No i mogę zrobić aneks Osek, bo dramę zaczęłam w zeszłym roku:
Oska dla heroiny, która umie używać inteligencji, czy to do tłumaczeń spontanicznych czy omówienia arcydzieł sztuki wszelakiej i cieszyło mnie, że jej pan też to wie
Oska dla najlepiej zagranego drania dla ex-narzeczonego
Admete - Nie 09 Sty, 2022 11:36
Bulgasal będzie na naszym Netflixie od 29 stycznia. Szkoda, że zawsze musimy czekać. I szkoda, że nowa dram Sierotka nie ma angielskich napisów.
RaczejRozwazna - Nie 09 Sty, 2022 14:47
Obejrzałam jeszcze raz na spokojnie (czyt. na zwolnionym podglądzie ) "Czerwone rękawy" - moim zdaniem kulminacją liryczną był odcinek 10, piękna scena rozmowy podczas oglądania nieba (luneta). Potem może i ważne rzeczy działy się w fabule, ale jeśli chodzi o wątek uczuciowy zgasło bo zostało poprowadzone bardzo dziwnie i manierycznie.
Ale nadal zachwycam się stroną wizualną, przyrodą, oświetleniem, sposobem filmowania i tym takim typowym "skośnym" powiewem melancholii.
Admete - Nie 09 Sty, 2022 15:20
To jest to słynne koreańskie "han" - coś w rodzaju naszej nostalgii może...Cos takiego mi się ostatnio znalazło.
https://journals.openedition.org/td/11488
EDIT: Ale dziś był fajny odcinek Bugasal. Bawię się w trakcie oglądania jak dziecko
Trzykrotka - Nie 09 Sty, 2022 19:31
| RaczejRozwazna napisał/a: | | jeśli chodzi o wątek uczuciowy zgasło bo zostało poprowadzone bardzo dziwnie i manierycznie. |
Oj tak, wszystkie się z tym zgadzamy. Nie jest to na szczęcie norma, raczej pewne kuriozum. Na szczęście także wśród dram kostiumowych można znaleźć przepiękne, przejmujące romanse. Nawet wczoraj wpadła nam na wokandę Queen Of Seven Days - drama przepiękna, ale melancholią mogłaby obdarzyć ze trzy inne. The Crowned Clown - z aktorką z Red Sleeves w roli królowej tym razem. The Princess Man. Podobnie filmy - Untold Scandall, King's Taylor, The King And The Clown
Ach, ta piosenka
https://www.youtube.com/w...gNguy%E1%BB%85n
Red Sleeves i Junho bts - ależ on ma śmiech
https://www.youtube.com/w...D%98%B8LEEJUNHO
RaczejRozwazna - Nie 09 Sty, 2022 19:34
Dzięki za polecani Trzykrotko! Będę sobie coś podglądać.
A masz jakąś dobrą dramę z przeniesieniem w czasie albo wątkiem s-f ("Ten obcy" )? Lubię takie klimaty.
EDIT. Co do Junho - tak, uśmiech ma bardzo ładny i gra fajnie, niemniej mam problem z nim jak i w ogóle z skośnymi aktorami, a mianowicie oczy. Dla mnie są zupełnie bez wyrazu... Uwidacznia się to zwłaszcza przy tych długich spojrzeniach. No nic, maska.
Generalnie tak odbieram w ogóle tamten typ urody - nawet rozmawiałam o tym z znajomym Japończykiem i on śmiał się, że zachodni znajomi przezywają go z tego powodu "poker face". Ciekawe to jest, bo na twarzy, w mimice uwidaczniają im się emocje, a w oczach tego nie widzę...
Admete - Nie 09 Sty, 2022 19:48
Ależ oni jak najbardziej grają oczami. Może jeszcze tego nie zauważasz...Ja mam nawet tak, że zachodni aktorzy i aktorki wydają mi się zbyt wyraziści Twardego SF u Koreańczyków raczej nie ma. Jest kryminał z elementem fantastyki - Signal. O tym jak detektyw z naszych czasów kontaktuje się przez krótkofalówkę z innym detektywem sprzed 20, 25 lat.
EDIT: O Crowned clown też pisałam.
Trzykrotka - Nie 09 Sty, 2022 19:49
| RaczejRozwazna napisał/a: | Dzięki za polecani Trzykrotko! Będę sobie coś podglądać.
A masz jakąś dobrą dramę z przeniesieniem w czasie albo wątkiem s-f ("Ten obcy";))? Lubię takie klimaty |
proszę bardzo
Z sf polecam, jak Admete, Circle. Ostatnio pokazywano Happiness, ale rzec dotyczyła kolejnej epidemii, gorszej niż obecna, więc wiesz Na Netfflixie znajdziesz The Sizyphus Myth (nie przebrnęłam) Ja tam nieustająco będę polecać - choć to raczej z kategorii mit-spotyka współczesność - Hwayugi, dramę, którą zachwycałyśmy się z Aragonte i Loaną, a i BeeMer się podobała. Tylko sama końcówka jest skopana.
Jak chodzi o wędrówki z czasie, to temat był kiedyś super-modny. Kiedyś polecałabym ci Faith (narwana i dymaniczna współczesna lekarka zostaje porwana przez portal do czasów końcówki dynastii Goryeo, czyli w jakiś XIV wiek, żeby wyleczyć ranną nową królową) - ale już nie polecam, skoro Loana wyśmiała dramę bezlitośnie Jeśli chcesz się pośmiać - to tylko Rooftop Prince, super zabawne, ale też melancholijne perypetie młodego następcy tronu z czasów Joseonu przeniesionego w czasie do współczesności wraz z trójką przybocznych. Motyw wędrówki w czasie ma też drama Scarlett Heart - Reyo, ale jej nie polecam - można się spłakać, pięknie jest sfilmowana, ale nie jest to od połowy dobra drama. Moja absolutnie ukochana z tej kategorii to Queen In Hyun Man, o pewnym uczonym przenikajacym do współczesności za pomocą talizmanu. Zabawna, romantyczna, a chemia między aktorami aż skwierczy
RaczejRozwazna - Nie 09 Sty, 2022 19:50
Może rzeczywiście nie zauważam. Tzn. u dziewczyn to bardziej widzę. Zresztą to jest u mnie dłuższa historia bo się tym interesowałam wcześniej i np. próbowałam się wpatrywać w oczy moim japońskim znajomym w poszukiwaniu tych emocji, ale oni tego bardzo nie lubią więc w popłochu odwracali zazwyczaj oczy.
Dziękuję za polecanki!
Admete - Nie 09 Sty, 2022 19:51
Queen In Hyun Man też mi się podobało, choć trochę przewijałam Tu każda z nas ma swoje top listy dramowe
Na Netfixie masz sporo dram, może coś ci się spodoba.
Jak dla mnie Koreańczycy grają jednak inaczej niż Japończycy. Trochę ich seriali tez próbowałam i podeszły mi tylko niektóre. Świetnie gra oczyma Shin Ha Kyun na przykład, Jo Seung Woo - tak żeby tylko wymienić. Namgoong na pewno też.
Trzykrotka - Nie 09 Sty, 2022 19:54
Ależ są te emocje, są! To nieszczęsne Scarlett Heart gdybyś zobaczyła, czy inne dramy naszego Pięknookiego, Lee Jun Ki. Ma jedne z najbardziej skośnych i wąskich oczu w Korei, a jak nimi oddaje emocje! To samo Koszmit, czyli Kim Soo Hyun. I wielu innych
Pyra z Korei zrobiła odcinek o ostatniej księżniczce Korei
https://www.youtube.com/w...nnel=PyrawKorei
RaczejRozwazna - Nie 09 Sty, 2022 19:55
Te listy to są te Oski na poprzednich stronach? Czy może stworzyłyście sobie takie własne listy "dram wszechczasów"?
Szukać nie będę, nie mam na to czasu i siły - za dużo materiału. Spróbuję coś z tych polecanych przez Was, opisy niektórych wydają mi się ciekawe Niemniej podstawowym warunkiem jest dla mnie ładny, powolnie rozwijający się romans
Admete - Nie 09 Sty, 2022 19:55
Trzykrotka ma rację, trzeba się po prostu przyzwyczaić do pewnych rzeczy.
Trzykrotka - Nie 09 Sty, 2022 20:07
Z innej beczki, zaczęła się drama będąca tajską wersją BBF - BeeMer, będziesz testować? Widziałam obsadę - Gu Jun Pyo pucaty, chłopczykowaty, ale loczki ma. Dziewczyna bardzo ładna.
BeeMeR - Nie 09 Sty, 2022 20:25
| Trzykrotka napisał/a: | | The Princess Man | O, tak, jedna z moich ulubionych dram, ale przyznaję, nie dla każdego. Jest intensywna, miejscami krwawa, ale ma piękne kolory, plenery, muzykę i romans Jeśli jednak ktoś potrzebuje lekkiego, sympatycznego romansu to nie ta bajka
https://www.youtube.com/watch?v=PPssV5dMZIk
Jeśli idzie o romans-fantastyka to polecam My Love From the Star/ You from a star
psycho-fantastyka bez fantastyki sensu stricte - Kill Me Heal Me czyli Ji Sung w 7 odsłonach
Fantastyka. duchy i ładny romans - Masters Sun
https://www.youtube.com/watch?v=t615A2VNPcI
Fantastyka, duchy i zaświaty - Arang And The Magistrate
https://www.youtube.com/watch?v=YJz_aFnDL-Q
przeskok w czasie i ładny romans - Queen In Hyun Man
BeeMeR - Nie 09 Sty, 2022 20:28
| Trzykrotka napisał/a: | | Gu Jun Pyo pucaty, chłopczykowaty, ale loczki ma. | Jeszcze nie wiem, ale mam problem z tajskimi dramami, bo mi się tam mało kto podoba
No i czasami strasznie krzyczą, ale idzie się przyzwyczaić do języka, mam też coraz więcej wprawy w przewijaniu nieinteresujących wątków
Na razie zaczęłam dwie tajskie dramy, starczy
|
|
|