To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II

ita - Śro 08 Lut, 2017 22:59

Barbarella napisał/a:
Oooooooo. Tylko tego może nie być u mnie w bibliotece. :mysle:
Okupacja od kuchni jest. :-)

Podlinkowałam wydanie poprawione i poszerzone, ale ja czytałam wydanie Czytelnika z 1978.
Naprawdę świetnie to się czyta :-) . W mojej bibliotece mają tylko stare wydania.
Ale "Okupacja od kuchni" jest.

Agn - Czw 09 Lut, 2017 00:11

Z tej serii "Ciekawostki historyczne" są fajne książki. Bardzo mi się podobała Epoka hipokryzji, była tez książka Piękno bez konserwantów - o tym, jak nasze babki dbały o urodę. :)
Admete - Czw 09 Lut, 2017 11:00

Książka Szaroty u mnie jest i to nowe wydanie. Zamówiłam sobie. Na razie czytam tę nowszą biografię Marii Antoniny. Mnóstwo szczegółów z epoki, co szalenie mi się podoba.
Agn - Czw 09 Lut, 2017 11:02

Którą? Tą, o której ci mówiłyśmy?
milenaj - Czw 09 Lut, 2017 11:03

Ja sobie podczytuję Hannę Kowalewską "Cztery rzęsy nietoperza". Ostatnia część cyklu o Zaworciu.

Podoba mi się, choć jeśli znacie, to wiecie o czym mówię. Trochę mam dosyć intryg wokół głównej bohaterki. Fakt też mam jedną stronę rodziny pokręconą i jakby to zebrać to....
Ale na papierze to ileż można.

Admete - Czw 09 Lut, 2017 11:07

Agn napisał/a:
Którą? Tą, o której ci mówiłyśmy?

Tak :)

Barbarella - Czw 09 Lut, 2017 21:11

ita napisał/a:
Podlinkowałam wydanie poprawione i poszerzone, ale ja czytałam wydanie Czytelnika z 1978.

Starsze wydanie może być. Dzięki za wiadomość. :kwiatek:
Agn napisał/a:
Piękno bez konserwantów

To też brzmi ciekawie. Tylko kiedy to wszystko przeczytam? :zalamka:

Agn - Czw 09 Lut, 2017 21:42

Barbarello, sa dwie opcje. Blizsza - wakacje - i dalsza - emerytura. ;)
Och, a ja nadal bede chciala od ciebie wydebic Sobieskiego. *slodkie oczka* :flirtuje1:

Barbarella - Sob 11 Lut, 2017 21:31

Taaaaaaa. Wiesz ile książek mam zawsze przeczytać w wakacje? Jakoś nigdy nie wychodzi. :roll:
Emerytura? A co to takiego? :shock:
Sobieskiego jak najbardziej pożyczę. Co prawda przeczytałam tylko połowę książki, ale jakoś nie mam natchnienia, żeby czytać dalej. I nie chodzi o to, żeby książka była nudna.

ita - Sob 11 Lut, 2017 23:12

"Ptaki drapieżne" Michał Wójcik, Emil Marat. czytałam to mniej więcej rok temu, zabieram się po raz drugi.
W zasadzie wszystko na temat jest tu: http://www.znak.com.pl/ka...taki-drapiezne.
Od siebie dodam, że chętne poleciłabym tą książkę tym wszystkim, którzy czasami tak bezkrytycznie się zachwycają komercyjnie wykreowanym wizerunkiem AK. I jeszcze wzdychają, że oni też by tak chcieli ...
Choć ostatnio, zdaje mi się, są "w modzie" (to chyba jednak właściwe określenie na to, co się wyrabia) :( - żołnierze wyklęci.

Agn - Nie 12 Lut, 2017 11:58

Barbarello, emerytura to taki... taki jednorozec wlasciwie. :lol:
Admete - Pon 13 Lut, 2017 21:17

Maria Skłodowska-Curie. Złodziejka mężów. Życie i miłości - lekka jakaś ta książka była ;) W porównaniu do biografii Marii Antoniny to jak powieść ;) A książka Fraser bardzo mi się podobała. Jak przeczytałam o ostatnich dniach królowej, to miałam wrażenie czegoś koszmarnego. Uwielbiam jak w książkach jest wiele szczegółów opisujących epokę.
Aragonte - Pon 13 Lut, 2017 21:42

Rzuć parę szczegółów o Marii Antoninie :kwiatek: Jak koszmarnego? Pomijając fakt, że została ścięta? Chodzi o to, że starano się ukazać ją też jak najgorszą matkę i ją oszkalować?
Admete - Wto 14 Lut, 2017 07:12

Tak i jak ją dręczono także psychicznie do samego końca.
milenaj - Wto 14 Lut, 2017 09:48

Admete napisał/a:
W porównaniu do biografii Marii Antoniny to jak powieść A książka Fraser bardzo mi się podobała. Jak przeczytałam o ostatnich dniach królowej, to miałam wrażenie czegoś koszmarnego. Uwielbiam jak w książkach jest wiele szczegółów opisujących epokę.

Oj, to ja się muszę rozejrzeć. :)

milenaj - Śro 15 Lut, 2017 22:10

Przeczytałam ostatnią powieść Olgi Rudnickiej o Nataliach i wiecie, nie wiem, czy to ogólnie mój nastrój, ale chyba mogła sobie darować powrót do tych bohaterek.
ita - Śro 15 Lut, 2017 22:24

milenaj napisał/a:
Przeczytałam ostatnią powieść Olgi Rudnickiej o Nataliach i wiecie, nie wiem, czy to ogólnie mój nastrój, ale chyba mogła sobie darować powrót do tych bohaterek.

To mamy takie same, te nastroje. Ja już miałam problem na II części. Po III już nawet nie sięgnę. A I część tak sympatycznie się czytało, taka czysta rozrywka bez pretensji.

milenaj - Śro 15 Lut, 2017 22:49

Cytat:
A I część tak sympatycznie się czytało, taka czysta rozrywka bez pretensji.

I na coś takiego miałam ochotę, a to było napisane normalnie na odczepne. Nie chcę obrażać autorki, bo to w sumie mimo wszystko trzeba książkę napisać, ale nie czytało się tego dobrze.

ita - Śro 15 Lut, 2017 23:03

A czytałaś "Powtórkę z morderstwa" Moniki Szwai?
milenaj - Śro 15 Lut, 2017 23:46

ita napisał/a:

A czytałaś "Powtórkę z morderstwa" Moniki Szwai?

A nie... A Szwaję swego czasu lubiłam na odstresowanie.

Admete - Czw 16 Lut, 2017 07:28

U mnie też rozrywkowo ;) Czterdzieści słów rozpaczy - pierwszy tom serii z detektywem Cardinalem. Zaczęłam czytać na fali nowego serialu Cardinal. Mam już zamówioną część drugą i trzecią.
Trzykrotka - Czw 16 Lut, 2017 09:25

Admete napisał/a:
U mnie też rozrywkowo ;) Czterdzieści słów rozpaczy - pierwszy tom serii z detektywem Cardinalem. Zaczęłam czytac na fali nowego serialu Cardinal. Mma juz zamówioną część drugą i trzecią.

Nie znam. Dobrze się czyta?

milenaj - Czw 16 Lut, 2017 10:19

Admete napisał/a:
Zaczęłam czytac na fali nowego serialu Cardinal. Mma juz zamówioną część drugą i trzecią.

Oglądam, nie wyłapałam, że to na podstawie książek...

Admete - Czw 16 Lut, 2017 10:39

Trzykrotka napisał/a:
Nie znam. Dobrze się czyta?

Bardzo dobrze, tradycyjny kryminał, takie lubię.

Trzykrotka - Czw 16 Lut, 2017 11:02

Muszę powiedzieć mamie, na pewno przeczyta. Dzięki :kwiatek: