Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II
ita - Śro 08 Lut, 2017 22:59
| Barbarella napisał/a: | Oooooooo. Tylko tego może nie być u mnie w bibliotece.
Okupacja od kuchni jest. |
Podlinkowałam wydanie poprawione i poszerzone, ale ja czytałam wydanie Czytelnika z 1978.
Naprawdę świetnie to się czyta . W mojej bibliotece mają tylko stare wydania.
Ale "Okupacja od kuchni" jest.
Agn - Czw 09 Lut, 2017 00:11
Z tej serii "Ciekawostki historyczne" są fajne książki. Bardzo mi się podobała Epoka hipokryzji, była tez książka Piękno bez konserwantów - o tym, jak nasze babki dbały o urodę.
Admete - Czw 09 Lut, 2017 11:00
Książka Szaroty u mnie jest i to nowe wydanie. Zamówiłam sobie. Na razie czytam tę nowszą biografię Marii Antoniny. Mnóstwo szczegółów z epoki, co szalenie mi się podoba.
Agn - Czw 09 Lut, 2017 11:02
Którą? Tą, o której ci mówiłyśmy?
milenaj - Czw 09 Lut, 2017 11:03
Ja sobie podczytuję Hannę Kowalewską "Cztery rzęsy nietoperza". Ostatnia część cyklu o Zaworciu.
Podoba mi się, choć jeśli znacie, to wiecie o czym mówię. Trochę mam dosyć intryg wokół głównej bohaterki. Fakt też mam jedną stronę rodziny pokręconą i jakby to zebrać to....
Ale na papierze to ileż można.
Admete - Czw 09 Lut, 2017 11:07
| Agn napisał/a: | | Którą? Tą, o której ci mówiłyśmy? |
Tak
Barbarella - Czw 09 Lut, 2017 21:11
| ita napisał/a: | | Podlinkowałam wydanie poprawione i poszerzone, ale ja czytałam wydanie Czytelnika z 1978. |
Starsze wydanie może być. Dzięki za wiadomość.
| Agn napisał/a: | | Piękno bez konserwantów |
To też brzmi ciekawie. Tylko kiedy to wszystko przeczytam?
Agn - Czw 09 Lut, 2017 21:42
Barbarello, sa dwie opcje. Blizsza - wakacje - i dalsza - emerytura.
Och, a ja nadal bede chciala od ciebie wydebic Sobieskiego. *slodkie oczka*
Barbarella - Sob 11 Lut, 2017 21:31
Taaaaaaa. Wiesz ile książek mam zawsze przeczytać w wakacje? Jakoś nigdy nie wychodzi.
Emerytura? A co to takiego?
Sobieskiego jak najbardziej pożyczę. Co prawda przeczytałam tylko połowę książki, ale jakoś nie mam natchnienia, żeby czytać dalej. I nie chodzi o to, żeby książka była nudna.
ita - Sob 11 Lut, 2017 23:12
"Ptaki drapieżne" Michał Wójcik, Emil Marat. czytałam to mniej więcej rok temu, zabieram się po raz drugi.
W zasadzie wszystko na temat jest tu: http://www.znak.com.pl/ka...taki-drapiezne.
Od siebie dodam, że chętne poleciłabym tą książkę tym wszystkim, którzy czasami tak bezkrytycznie się zachwycają komercyjnie wykreowanym wizerunkiem AK. I jeszcze wzdychają, że oni też by tak chcieli ...
Choć ostatnio, zdaje mi się, są "w modzie" (to chyba jednak właściwe określenie na to, co się wyrabia) - żołnierze wyklęci.
Agn - Nie 12 Lut, 2017 11:58
Barbarello, emerytura to taki... taki jednorozec wlasciwie.
Admete - Pon 13 Lut, 2017 21:17
Maria Skłodowska-Curie. Złodziejka mężów. Życie i miłości - lekka jakaś ta książka była W porównaniu do biografii Marii Antoniny to jak powieść A książka Fraser bardzo mi się podobała. Jak przeczytałam o ostatnich dniach królowej, to miałam wrażenie czegoś koszmarnego. Uwielbiam jak w książkach jest wiele szczegółów opisujących epokę.
Aragonte - Pon 13 Lut, 2017 21:42
Rzuć parę szczegółów o Marii Antoninie Jak koszmarnego? Pomijając fakt, że została ścięta? Chodzi o to, że starano się ukazać ją też jak najgorszą matkę i ją oszkalować?
Admete - Wto 14 Lut, 2017 07:12
Tak i jak ją dręczono także psychicznie do samego końca.
milenaj - Wto 14 Lut, 2017 09:48
| Admete napisał/a: | | W porównaniu do biografii Marii Antoniny to jak powieść A książka Fraser bardzo mi się podobała. Jak przeczytałam o ostatnich dniach królowej, to miałam wrażenie czegoś koszmarnego. Uwielbiam jak w książkach jest wiele szczegółów opisujących epokę. |
Oj, to ja się muszę rozejrzeć.
milenaj - Śro 15 Lut, 2017 22:10
Przeczytałam ostatnią powieść Olgi Rudnickiej o Nataliach i wiecie, nie wiem, czy to ogólnie mój nastrój, ale chyba mogła sobie darować powrót do tych bohaterek.
ita - Śro 15 Lut, 2017 22:24
| milenaj napisał/a: | | Przeczytałam ostatnią powieść Olgi Rudnickiej o Nataliach i wiecie, nie wiem, czy to ogólnie mój nastrój, ale chyba mogła sobie darować powrót do tych bohaterek. |
To mamy takie same, te nastroje. Ja już miałam problem na II części. Po III już nawet nie sięgnę. A I część tak sympatycznie się czytało, taka czysta rozrywka bez pretensji.
milenaj - Śro 15 Lut, 2017 22:49
| Cytat: | A I część tak sympatycznie się czytało, taka czysta rozrywka bez pretensji.
_________________ |
I na coś takiego miałam ochotę, a to było napisane normalnie na odczepne. Nie chcę obrażać autorki, bo to w sumie mimo wszystko trzeba książkę napisać, ale nie czytało się tego dobrze.
ita - Śro 15 Lut, 2017 23:03
A czytałaś "Powtórkę z morderstwa" Moniki Szwai?
milenaj - Śro 15 Lut, 2017 23:46
| ita napisał/a: |
A czytałaś "Powtórkę z morderstwa" Moniki Szwai? |
A nie... A Szwaję swego czasu lubiłam na odstresowanie.
Admete - Czw 16 Lut, 2017 07:28
U mnie też rozrywkowo Czterdzieści słów rozpaczy - pierwszy tom serii z detektywem Cardinalem. Zaczęłam czytać na fali nowego serialu Cardinal. Mam już zamówioną część drugą i trzecią.
Trzykrotka - Czw 16 Lut, 2017 09:25
| Admete napisał/a: | U mnie też rozrywkowo Czterdzieści słów rozpaczy - pierwszy tom serii z detektywem Cardinalem. Zaczęłam czytac na fali nowego serialu Cardinal. Mma juz zamówioną część drugą i trzecią. |
Nie znam. Dobrze się czyta?
milenaj - Czw 16 Lut, 2017 10:19
| Admete napisał/a: | | Zaczęłam czytac na fali nowego serialu Cardinal. Mma juz zamówioną część drugą i trzecią. |
Oglądam, nie wyłapałam, że to na podstawie książek...
Admete - Czw 16 Lut, 2017 10:39
| Trzykrotka napisał/a: | | Nie znam. Dobrze się czyta? |
Bardzo dobrze, tradycyjny kryminał, takie lubię.
Trzykrotka - Czw 16 Lut, 2017 11:02
Muszę powiedzieć mamie, na pewno przeczyta. Dzięki
|
|
|