To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Pod Duchem, Małpą i Samurajem czyli dramaland po raz 16

Aragonte - Pon 20 Maj, 2019 22:03

Zaraz będą narzekać, że kissów w seguku mają za mało :-P
Admete - Wto 21 Maj, 2019 06:06

Na razie ani jednego, ani też romansu w stylu typowego seguka. Są uczucia, jest planowanie małżeństwa, ale z tego może nic nie być oprócz paru spojrzeń, rozmów. Zobaczę, jak się rozwinie wszystko, bo nie mam nawet pewności, że któryś z braci przeżyje.
Admete - Wto 21 Maj, 2019 15:26

Posłałam Nokdu na Wschód.
Trzykrotka - Wto 21 Maj, 2019 18:01

Admete napisał/a:
Posłałam Nokdu na Wschód.

:serce: Zobaczyłam JJS i nagle poczułam że się stesknilam :serce:
HPL już się kończy, poszukam wolnego czasu.

Admete - Wto 21 Maj, 2019 19:48

On tam jest bardzo fajny - ma złożoną postać, sama zobaczysz.
Aragonte - Wto 21 Maj, 2019 22:50

Obejrzałam drugi odcinek Ming Lan - ależ słodka żmija z tej konkubiny w czerwieni...
Trzykrotka - Śro 22 Maj, 2019 00:20

Aragonte napisał/a:
Obejrzałam drugi odcinek Ming Lan - ależ słodka żmija z tej konkubiny w czerwieni...

Uch, tak :bejsbol: Żmija tym gorsza, że ukryta pod 'ja jestem taka młoda, niedoświadczona, niewinna, jeśli myślicie, że zrobiłam coś złego, to przecież nieświadomie..." Mam nadzieję od 22 odcinków, że kara będzie współmierna do jej "nieświadomych" czynów.

Dzisieszy wieczór spędziłam z Siwonem :serce2: A raczej z Jung Gookiem prowadzącym kampanię wyborczą pod okiem starego politycznego lisa.

Cudna jest ta drama. Dziś zdrowo się uśmiałam i z żelaznej logiki naszego oszusta, który doskonale wie, jaki bullshit wciska wyborcom na wiecach i spotkaniach i z jego rodzinki oszustów
Tutaj Jung Gook przyjmuje bardzo dobre rady od taty-oszusta

W dzisiaj oglądanym odcinku miałam przemiłe cameo - poznajecie Ducha i Tanashiri?

A raczej dyrektora i jego asystentkę :wink: Pokazują się jako para, która ogląda świeżo kupione mieszkanie, a tatuś próbuje ich oszukać "na pracownika firmy sprzątającej," której trzeba za sprzątanie zapłacić z góry. Jung Gook torpeduje jego plany zabierając go stamtąd ze słowami "chodź, pooglądamy sobie Jugglers w telewizji" :mrgreen:
Zachęcam - to naprawdę fajna i niegłupia drama. A tutaj wartość dodana :serce:

BeeMeR - Śro 22 Maj, 2019 10:22

Nie zapisało mi posta, wrr. Tak to jest pisać w bisie i wysyłać w biegu. :czekam2:

Wartość dodana mi się podoba :serce:
Jeszcze nie skończyłaś dramy, prawda?

Ja ostatnio malutko oglądam, po przerwie wróciłam do TKA - znacznie lepiej mi się ogląda jak ustaliłam sama ze sobą, że to nie jest kontynuacja ISWAK tylko fanfikowa wariacja na temat, z której mogę odrzucić niewygodne rzeczy, bo głupich albo maksymalnie naciąganych problemów to tu nie brakuje - jakby ktoś chyba bał się, że przesłodzi nowożeńcami więc postanowił im dopieprzyć licznymi nieporozumieniami z tyłka wziętymi, których by nie było gdyby pozwolić im zamienić kilka zdań na osobności, bo to zawsze była jedna z mocnych stron tej pary - że mimo całkowicie odmiennego pojmowania świata i zmagania się z nim zawsze umieli normalnie, spokojnie rozmawiać tłumacząc sobie wzajem o co im chodzi i nieraz zarażając jakimś pomysłem czy entuzjazmem, chichrać się wspólnie też (czego nie mogę powiedzieć o tajwańskich Si i Shancai ani GJP i JanDi, bo oni się głównie kłócić umieli :P ). A tu nagle najpierw dramatoza a potem wyjaśnianie - no ale te sceny rozmów dalej są ładne, czułości skinshipowe też :serduszkate: .

Pojawił się znajomy z Marsa oraz Białego i Czarnego, tu jako taki uczelniany Oszołom, który zawsze jest drugi w uczelnianym rankingu po Zdzichu i strasznie mu się to nie podoba bo dotychczas był pierwszy

Ciekawe były dla mnie też zwyczaje ślubne - przy całej zbędności tych dodatkowych scen, wyraźnie wyciętych z finału ISWAK (bardzo zresztą słusznie), np. oficjalnych zaręczyn (ciekawe czemu panna ma japoński krój sukienki :mysle: )

oraz najwyraźniej dodatkowej imprezy ślubnej dla ciotek i pociotek (oprócz finałowej hucpy dla znajomych nad brzegiem rzeki), jak np. przydługiej, na oko improwizowanej mowy ojca panny młodej) - no ale zwyczaje były mi obce, np.
- wyrzucanie wachlarza za okno samochodu przy odjeździe panny z domu panieńskiego do pana młodego (symbolizuje to odcięcie się od wszelkich przywar) - oczywiście dom jest jeden i tam sam, pokój co najwyżej inny ;) auto jednak musi zrobić jakąś rundkę honorową ;)
- wylanie miski z wodą przez ojca za odjeżdżającą córką - która znika z życia rodziców jak ta wylana woda (tu oczywiście wszyscy dalej mieszkają razem)
- w "nowym" domu panna wysiada pod sitem, przekracza popiół lub palenisko oraz musi naskoczyć na dachówkę by ją złamać - ma to jakiś związek z płodnością i dbałością o nowe pokolenie ;)

Trzykrotka - Śro 22 Maj, 2019 11:30

Takie pozornie absurdale zwyczaje trzymają się najdłużej - popatrz na nasze oczepiny :roll:

Jestem w 14 odcinku My Fellow Citizens, a więc nawet jeszcze nie w połowie. Oglądałam ją dość niemrawo, bo nie mogłam jakoś złapać z nią kontaktu, mimo, że nic mnie od niej nie odrzucało. Nienawidzę polityki, ale ta tutaj jest taka jak trzeba - z dystansem i mocną dawką ironii. Teraz wolałabym ruszyć z kopyta, od kiedy nasz oszust przestał być zabawką w rękach pani prezes-lichwiarki i sprzedajnego polityka, a zaczyna wyrywać się na niepodległość.
Tam jest też cała góra komizmu, tylko takiego dyskretnego. Sztab wyborczy Siwona złożony z dwójki oszustów, polityka z bratankiem - kujonem, lichwiarki i jej siostry asystentki oraz ich zbira to czyste miody :lol: Jak oni się zastanawiali, który numer ma obecny prezydent :rotfl:

BeeMeR - Śro 22 Maj, 2019 11:44

BeeMeR napisał/a:
Takie pozornie absurdale zwyczaje trzymają się najdłużej - popatrz na nasze oczepiny
Owszem - a dla mnie to jest akurat ciekawy przykład folkloru - zanikający już u nas zresztą, jak i inne zwyczaje.
Trzykrotka - Śro 22 Maj, 2019 12:35

Ano tak, tylko jeszcze gdzieś na wsiach się praktykuje te zwyczaje, ale i tam z rzadka.

Wrzucę wam dla uciechy kawałek dialogu o prezydencie.
Polityk sonduje, jakie podglądy polityczne ma Jung Gook - okazuje się. że żadne. To co sądzi o prezydencie? Nic nie sądzi, nie zna go osobiście i w ogóle.... No to może wie chociaż, który to prezydent?
Zonk.
Kandydat i jego ekipa przerzucają się domysłami, oraz dyskretnie guglują w smartfonach.

- A niech to. Siedemdziesiąty drugi
- To znaczy, że naszym pierwszym prezydentem był król Sejong.
- No to czwarty.
- Czyli Korea ma ustrój demokratyczny od 20 lat.

:mrgreen: I takich scenek jest co niemiara :oklaski:

Aragonte - Śro 22 Maj, 2019 12:52

Trzykrotka napisał/a:
Jestem w 14 odcinku My Fellow Citizens, a więc nawet jeszcze nie w połowie. Oglądałam ją dość niemrawo, bo nie mogłam jakoś złapać z nią kontaktu, mimo, że nic mnie od niej nie odrzucało. Nienawidzę polityki, ale ta tutaj jest taka jak trzeba - z dystansem i mocną dawką ironii. Teraz wolałabym ruszyć z kopyta, od kiedy nasz oszust przestał być zabawką w rękach pani prezes-lichwiarki i sprzedajnego polityka, a zaczyna wyrywać się na niepodległość.
Tam jest też cała góra komizmu, tylko takiego dyskretnego. Sztab wyborczy Siwona złożony z dwójki oszustów, polityka z bratankiem - kujonem, lichwiarki i jej siostry asystentki oraz ich zbira to czyste miody :lol: Jak oni się zastanawiali, który numer ma obecny prezydent :rotfl:

Mam wrażenie, że mnie to by mogło rozbawić :wink:
Mamy to na Wschodzie, Trzykrotko?

Trzykrotka - Śro 22 Maj, 2019 12:58

Aragonte napisał/a:

A jakże. Wierna fangirl dba :serce: Oj, spodobałoby ci się :lol:

Aragonte - Śro 22 Maj, 2019 13:00

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte napisał/a:

A jakże. Wierna fangirl dba :serce: Oj, spodobałoby ci się :lol:

Chyba muszę jednak zacząć coś oglądać. Dam Siwonowi szansę :wink: I JJS w Niokdu Flower :wink:

Admete - Śro 22 Maj, 2019 15:46

Wczoraj obejrzałam Different Dreams - nadal mi się podoba ta mieszanka szpiegowania i melodramatu, który wisi na horyzoncie ;)
Admete - Śro 22 Maj, 2019 19:48

Czekam na to - może być ciekawe:

http://www.dramabeans.com...chief-of-staff/

Trzykrotka - Śro 22 Maj, 2019 21:42

Bardzo chętnie popatrzyłabym na Min Ah, ale znowu ta polityka... :roll:

Her Private Life - estetyka
Nasza para główna jest tak dobrana strojem, że Karan Johar by się nie powstydził. Te są z tylko dzisiejszego odcinka:

I wielki błękit mieszkania Ryana :serce2: I jego piękne garnitury :serce2:

Żal mi tylko, że ta piękna mama z wszystkich Answer Me wygląda teraz tak

To chyba jakaś chora konieczność - poprawianie się do granic karykatury.
Nasza główna para jest tak piękna, że aż miło popatrzeć, a pan coraz bardziej się ożywia i traci na posągowości. Przypisuję zasługę PMY. Każdy mężczyzna z którym ona gra w parze wypada u jej boku bardzo dobrze. Podobnie na kobiety działa nasz Morderca Puchatych Króliczków - nic dziwnego, że razem stanowili tak wybuchową mieszankę :serce2:

BeeMeR - Śro 22 Maj, 2019 21:57

Trzykrotka napisał/a:
piękna mama z wszystkich Answer Me wygląda teraz tak
:confused3:
Trzykrotka - Śro 22 Maj, 2019 21:58

BeeMeR napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:

Prawda? :paddotylu: Jeszcze 2 lata temu w Kimie była taka piekna.

Trzykrotka - Śro 22 Maj, 2019 23:43

My Fellow Citizens 15-16,
masa emocji, bo nasz Jung Gook jeszcze tylko przez chwilę daje się wodzić na pasku prezes Park, a jak się jej wywinie, to od razu na oczach kraju, bo w debacie telewizyjnej :mrgreen: Kapitalny odcinek, bo prócz masy zabawy była pięknie zagrana, intymna chwila rozmowy telefonicznej z żoną, a wcześniej szwagrem, który - choć też kandyduje w wyborach, jest człowiekiem prawym i uczciwym. Zjedzą go...
Bonus na dziś

I była jeszcze długa sekwencja, w której Siwon szedł :serduszkate:

Aragonte - Czw 23 Maj, 2019 00:00

BeeMeR napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:

Buuuu :(
I po co jej to było?

Miałam zamiar coś dzisiaj oglądać, pewnie trzeci odcinek Ming Lan, ale chyba padnę :-|

Trzykrotka - Czw 23 Maj, 2019 14:06

Wieści dramowe

Hyun Bin zagra w dramie z panią z Personal Taste
http://www.dramabeans.com...or-tvn-romance/

A Ha Neul po wojskowy - z Gongową...
http://www.dramabeans.com...comeback-drama/

BeeMeR - Czw 23 Maj, 2019 19:00

Trzykrotka napisał/a:
Ha Neul po wojskowy
szybko zleciało :oklaski:
Niech to będzie i Gongowa byle drama była dobra :trzyma_kciuki:

Admete - Czw 23 Maj, 2019 19:44