Filmy - Powiew Orientu II
RaczejRozwazna - Śro 08 Lut, 2023 11:20
Wieści z Wrocławia
https://www.wroclaw.pl/ku...mitabh-bachchan
Trzykrotka - Śro 08 Lut, 2023 21:42
Ocho-ho, taki gwiazdor będzie kręcił w Polsce, to naprawdę coś!
A tym czasem na Netflixie pojawił się taki oto dokument: Romantycy, czyli rzecz o Yashu Choprze
https://www.netflix.com/pl/title/81617079
Połowa Bollywood się pewnie przez niego przewinie
Trzykrotka - Nie 19 Lut, 2023 21:39
Oglądam Romantyków i mam takiego banana, że aż mnie mięśnie twarzy bolą. Tak jak przewidywałam, pół Bollywood dało się przepytać, aktorzy, scenarzyści, dziennikarze, choreografowie, kompozytorzy i sam Yash - już tylko z materiałów archiwalnych. Mówi też jego rodzina: Uday, który upewnia się, z jakim akcentem ma mówić i mówi doskonale po angielsku, nie w hinglisz, Pamela - jest rewelacyjna, taką kobietę mieć przy boku to musiało być wielkie szczęście dla Yasha Chopry! i - tadam, tadam - Aditya Chopra
Nie wiem, jak ekipa tego dokonała, widać, że cała branża ma opad szczeny na wieść, że Aditya udzielił wywiadu na potrzeby dokumentu - ale udzielił, serio, rozmawiają z nim. To samo w sobie jest wartością tej produkcji.
Bardzo dobry dokument, bo jest nie tylko o Choprach, ale o branży, o Indiach, o historii. Kapitalne wspomnienia, zwłaszcza starszego pokolenia. Mówi Salim Khan, ojciec Salmana, mówią aktorki Yasha, mowi Rishi z Neetu - cudnie, że jeszcze zdążył wystąpić. Wypowiadają się trzej Khanowie, Amitabh, Abhishek, Hrithik, Kajol, Rani, Anumapa Chopra, Anil Kapoor, morze znajomych twarzy, miodzio. Młode pokolenie, Katrina, Anushka, Ranveer Singh, Ranbir Kapoor. Oczywiście Karan. Bardzo dobry montaż, zatrzęsienie fragmentów filmów, piosenek, materiałów archiwalnych. Szczerze polecam - jest na Netflixie.
Admete - Pon 20 Lut, 2023 15:00
Mam w planach, tylko czasu brak.
Trzykrotka - Pon 20 Lut, 2023 19:38
Drugi odcinek jest rewelacyjny, w całości poświęcony Adityi i właściwie w całości kręceniu DDLJ, trochę też o Darr. Aditya jak na tak potężną figurę w branży jest niesamowicie zwyczajny - szkoda, że nie udziela się medialnie.
BeeMeR - Pon 20 Lut, 2023 19:40
Obejrzałabym, ale na razie nie bardzo mam gdzie. Może później się uda.
Zaczęłam za to Shantaram, mam za sobą dwa odcinki.
BeeMeR - Wto 21 Lut, 2023 19:06
Gatta Kusthi - jaki to ciepły, sympatyczny film, bardzo dobrze mi się oglądało i na raz. Dziękuję za polecenie
Admete - Wto 21 Lut, 2023 20:47
Oglądam ten dokument na Netflixie i łza się w oku kręci. Mysmy to wszystko widziały, komentowały, zachwycały się.
Trzykrotka - Śro 22 Lut, 2023 10:06
No właśnie, to chyba dlatego ten serial budzi we mnie niemałe emocje. To kawał naszego dawnego życia. Ja tych ludzi znam, pamiętam, przypominam sobie, ekscytuję się tymi wspomnieniami. Pamiętam, że na przykład ze starszymi filmami pokroju Chandni czy Silsila zapoznawała nas Asia, która miała ich dużą kolekcję.
Ach, jakie to były dobre czasy!
Na premierze Pathaana w Bonarce widownia - na moje oko - w 30% procentach była miejscowa, resztę stanowili Indusi. Nasza trójka siedziała otoczona indyjskim morzem. W przerwie (zrobili 10 - minutową) chłopak siedzący obok mnie, Mohan miał na imię zaczepił mnie i pogadaliśmy sobie. Pracuje w Krakowie w oddziale londyńskiego banku, jest księgowym. Był bardzo zdziwiony, że tylu Krakowian przyszło na film. Gdyby on widział nasze dawne seanse!
Admete - Śro 22 Lut, 2023 12:41
Właśnie. Piękna kiedyś była faza.
Trzykrotka - Sob 25 Lut, 2023 23:27
| BeeMeR napisał/a: | Gatta Kusthi - jaki to ciepły, sympatyczny film, bardzo dobrze mi się oglądało i na raz. Dziękuję za polecenie |
Zapomniałam napisać że bardzo się cieszę że ci się podobał
Kapitalny trzeci odcinek Romantykow. Aditya powoli przejmuje kierownictwo w Yash Raj i odmładza je. Jest o sukcesie Hum Tum, Bunty Aur Babli, o gigantycznym powodzeniu franczyzy Dhoom, o Chak De! India. Temat odcinka jest ważny - nepotyzm i nowa krew. Uday tym razem jest bohaterem, niespełniony aktor. Wypowiadają się nowi, młodzi - John Abraham, Anushka Sharma, Ranveer Singh. I "dzieci nepotyzmu" - Abhishek, Hrithik, Rani.
Aditya ogromnie mi się podoba. To rozsądny, ciężko pracujący facet.
BeeMeR - Sob 04 Mar, 2023 21:17
Wprosiłam się dziś do siostry pod jej nieobecność i obejrzałam pierwszy odcinek Romantyków - kończyłam z ogromny bananem na twarzy
Pamiętam sporo tych starszych filmów, wspomnienia są bardzo ciepłe
Trzykrotka - Sob 04 Mar, 2023 21:57
Prawda? Ja już byłam cała w skowronkach kiedy zaczęli się pokazywać wszyscy rozmówcy tego dokumentu. Ach, wspomnienia! Ty i Asia oglądałyście dużo oldskuli, ja tylko wybiórczo albo dla towarzystwa.
Admete - Sob 04 Mar, 2023 22:06
Na Amazonie jest serial z Shahidem. Coś o fałszowaniu pieniędzy.
BeeMeR - Sob 04 Mar, 2023 22:20
Prawda, jeszcze na koniec ten gremialny szok, że Aditya się wypowiedział do kamery
Mam nadzieję, że uda mi się też pozostałe odcinki zobaczyć.
Admete - Nie 05 Mar, 2023 09:42
Na Netflixie pojawiło się Dil Se.
Aragonte - Nie 05 Mar, 2023 15:32
Nie wiem, czy odważyłabym je sobie przypominać, to był ciężki emocjonalnie seans
Trzykrotka - Pon 06 Mar, 2023 23:08
Ostatni odcinek Romantyków to Legacy. Yash kręci swój ostatni film i zaraz potem umiera, a jego aktorzy i rodzina pięknie go wspominają. Poza tym mówimy o teraźniejszości i przyszlości YRF. Jest pokazane sławne studio tej wytwórni, które robi wrażenie nawet na gościach z Zachodu. Jest o porażkach (nie mialam pojęcia, że po Rab Ne Bana Aditya wyreżyserował jeszcze jeden film, który nieszczególnie się podobał, z Ranveerem Singhem) i sukcesach (Rab Ne Bana Di Jodi, aż mam ochotę od razu odpalić płytę). Jest o następcach, czyli promowaniu nowych reżyserów i producentów, bo na własną progeniturę bracia chyba nie mają co liczyć.
Jest też o indyjskim przemyśle filmowym i Amerykanach, którzy w niego inwestują.
Bardzo, ale to bardzo sprawnie i dobrze jest zrobiony ten serial. Chętnie miałabym go na stałe.
Cathie - Pon 13 Mar, 2023 13:20
Naatu Naatu dostało Oskara
Admete - Pon 13 Mar, 2023 14:01
Miło, ale znam lepsze piosenki z Indii...
Trzykrotka - Pon 13 Mar, 2023 15:13
No więc właśnie Ale posłuchajmy. I popatrzmy. Panowie mają kondycję do pozazdroszczenia.
https://www.youtube.com/watch?v=OsU0CGZoV8E
Admete - Pon 13 Mar, 2023 15:38
Takie Param Sundari z Mimi na przykład:
https://www.youtube.com/watch?v=w4ClQO0FFQg
BeeMeR - Pon 13 Mar, 2023 20:17
| Admete napisał/a: | Takie Param Sundari z Mimi na przykład:
| Bardzo fajny teledysk
| Trzykrotka napisał/a: | | Panowie mają kondycję do pozazdroszczenia. | Owszem, ale bardzo nie lubię jak Angole itp są przedstawiani jako gbury i prostaki - a takie odniosłam wrażenie w teledysku - ale filmu nie znam, może to mylne wrażenie.
BeeMeR - Nie 19 Mar, 2023 10:11
Obejrzałam wczoraj odcinki 2 i 3 Romantyków
Cudnie się tego słucha, wspomina - od razu mam ochotę na powtórkę DDLJ, a może także i DHOOM Na razie obejrzałam zwiastuny I jeszcze raz
Wywiad z Adityą bardzo dobry, na temat, gdybym nie wiedziała, że unikał wypowiedzi publicznych przez całe dotychczasowe życie to bym się nie zorientowała
Co właściwie mu jest, wiadomo? Jakieś wysoko funkcjonujące zaburzenie?
W każdym razie ma niesamowite wyczucie odnośnie publiczności
Trzykrotka - Pon 20 Mar, 2023 21:49
Świetny jest ten serial, to prawda. Ładnie - przez historię Choprów i YRF opowiada o całej branży filmów w hindi właściwie. Ja też nabrałam ochoty na powtórki, zwłaszcza Dhoom z Johnem Abrahamem. Tam były cudnościowe piosenki - ach, jak Abhishek pięknie uwodził tam żonę o poranku
Myślisz, że Adityi coś dolega? Mnie się wydaje, że mógł mieć ewentualnie w niemowlęctwie rozszczep podniebienia, ma trochę dziwny układ ust. Ale z tego co wiem, to nie udziela się publicznie, bo ma obsesję anonimowości. Gdyby był tak znaną twarzą jak Karan, nie mógłby swobodnie chodzić do kina. A szkoda że się nie udziela, bo ma dużo wartościowych rzeczy do opowiedzenia.
Mam nadzieję, że 4 odcinek też obejrzysz
|
|
|