Filmy - Powiew Orientu II
Admete - Czw 25 Sie, 2022 22:16
Ten starszy syn to skóra zdarta z ojca...
Trzykrotka - Pią 26 Sie, 2022 05:47
Chyba przystojniejszy. Shahrukh mówił w jakimś wywiadzie, że Aryan przypomina dziadka, wysokiego, przystojnego Pasztuna z Peszawaru
Admete - Pią 26 Sie, 2022 07:34
Pewnie tak. On chyba nie idzie w stronę aktorstwa?
Trzykrotka - Pią 26 Sie, 2022 07:49
Dużo się mówiło, że będzie grał i że zadebiutuje u Karana, ale wygląda na to że nie. Zresztą to mądre posunięcie - nie miałby łatwo, ciągle porownywaliby go z ojcem.
Admete - Pią 26 Sie, 2022 08:17
Zobaczymy, bo musiał siedzieć cicho po tej całej aferze z narkotykami rok temu.
Trzykrotka - Pią 26 Sie, 2022 09:15
Oni są w takiej szczęśliwej - a w sumie nieszczęśliwej - sytuacji, ze do końca życia mogą palcem nie kiwać...
Admete - Wto 01 Lis, 2022 18:45
Przypadkiem znalazłam na YT:
https://www.youtube.com/watch?v=w4ClQO0FFQg
Rahman.
Cathie - Pią 04 Lis, 2022 08:58
Treaser Pathaan:
https://www.youtube.com/watch?v=lN5oSl9qsN4
A ja zaczęłam oglądać "Shantaram". Książkę czytałam wieki temu. W końcu doczekałam się ekranizacji. Jak na razie podoba mi się.
Admete - Pią 04 Lis, 2022 12:45
To serial czy film?
Cathie - Pią 04 Lis, 2022 14:03
| Admete napisał/a: | | To serial czy film? |
serial
Admete - Pią 04 Lis, 2022 14:56
Widzę, że to Apple, a tego nie mam.
Aragonte - Sob 31 Gru, 2022 15:24
Sylwester, więc trochę tańca się przyda.
"Top 10 Bollywood Dance Sequences of the Last Decade":
https://www.youtube.com/watch?v=gDZdcPOl1b8
Admete - Sob 31 Gru, 2022 15:53
Dzięki za wrzucenie tego linku.
Trzykrotka - Wto 17 Sty, 2023 15:25
Pod koniec miesiąca w CC grają Pathana! Samym filmem nie ekscytuję się ani trochę, ale jednak, jednak - SRK, nowy film po kilkuletniej przerwie, w kinie. Wybieram się z Hermią do Bonarki, GosiaJG z Łukaszem też idą u siebie.
Na YT są jakieś piosenki zachęcające do filmu i trailery, może czegoś poszukam kiedy wrócę do domu. Prócz Shahrukha gra John Abraham, a z pań - Deepika.
Trzykrotka - Nie 22 Sty, 2023 20:27
Zdaje się, że mój telewizor zwiedział się, że idę na Pathana, bo Netflix niespodziewanie podsunął mi na wabia film indyjski. Weszłam nie sprawdzajac i - juz nie wyszłam póki nie skonczyłam. Trafił mi się prawdziwy, niemal-tradycyjny tamil z mocarnym sandałem Niby wszystko było jak zawsze - ale jednak nie do końca
Gatta Kusthi (2022)
Ona - Keerti - jest prześliczną, zgrabną panną na wydaniu. I rodzina dobra i niebiedna i panna z wyższym wykształceniem - a za mąż jej wydać nie mogą. Bo Keerti sama nie pali się do ślubu. Jest przeciwniczką domagania się posagu od panien, zaganiania ich do kuchni i robienia z nich kur domowych. Ona ani myśli taką być - jest zapaśniczką. I ma na koncie masę medali i sukcesów i wielką karierę przed sobą. Cóż, kiedy ojciec dostał zawału kiedy kolejni swaci wyjechali.... Matka zrzędzi, a siostra płacze, że sama przez Keerti za mąż nie wyjdzie. Co robić - dziewczyna wywiesza w końcu białą flagę.
Znajdują jej Veerę, chłopaka jak malowanie - włos bujny, wąs sumiasty, broda jak się patrzy. Gra w kabaddi, po całych dniach "urzęduje" z gromadą "chłopaków" (jest kimś w rodzaju lokalnego przywódcy ludowego). Kojarzycie taki taniec zbiorowy, kiedy to panowie prężą muskuły i potrząsają kołnierzyakmi? To właśnie oni Żonę chce mieć a/posłuszną, b/niekumatą (sam na 8 klas) i długowłosą (długie włosy to jego nieukrywany fetysz. Keerti zakłada perukę z warkoczem po pośladki, posłusznie ukrywa inteligencję, a kandydat ujmuje ją tym, że sama myśl o "handlu" dziewczyną za pośrednictwem posagu jest mu wstrętna. Biorą ślub i Keerti posłusznie, zgrzytając zębami, gra żonę marzeń swojego męża (choć perukę po nocy musi spod niego wyrywać ) Ale wszystko do czasu, aż na oczach nie tylko całej wsi, ale i kamer, sprawi manto głównemu zUemu całego województwa i jego przydupasom. Od tej chwili świat staje na głowie, a pan mąż musi stawić czoła nie tylko prawdzie o żonie, ale i własnym, zaśniedziałym poglądom.
Ja wam mówię - no cudo po prostu! Czy wy to sobie wyobrażacie? Tamilski film feministyczny! Kobieta - i to piękna - w charakterze hirołki z mocarnym sandałem i żelazną pięścią. A jak wywija maczetą! Myślałam, że film będzie o walce ze Złolem - gdzie tam! Złola raz zlanego przez kobietę własna żona bierze pod pantofle
Ładny film, w którym dużo i ciepło mówi się o kobietach i ich potrzebach. Na aktorów (Aishwarya Leshmi i Vishnu Vishal) miło popatrzeć, na piosenki w starym dobrym stylu również. A pośmiać można sie zdrowo. Zachęcam i polecam i czekam co mi znowu NF podsunie.
BeeMeR - Nie 22 Sty, 2023 20:47
| Trzykrotka napisał/a: | | Gatta Kusthi | Och, jak ona cudnie pierze te włosy
chyba się zainteresuję
https://www.youtube.com/watch?v=r52R-HANcXE
Admete - Nie 22 Sty, 2023 21:28
Mam na liście do oglądania i mam zamiar spróbować w wolnej chwili. A ten fragment z praniem peruki
Trzykrotka - Sob 28 Sty, 2023 22:38
No, moje kochane.... żebyście wy widziały, jak się bawią w Indiach bardzo, bardzo już duzi chłopcy... Żeby to tylko w Indiach - ale najbardziej w Dubaju, a też w Rosji, Hiszpanii, Nepalu, gdzieś w Afryce i kto wie, gdzie jeszcze. Za jakie pieniądze - nawet nie smiem się domyślać.
Pathaan (2022), film ze stajni YRF, pierwszy po hiatusie film Shahrukha - to musiało się dziać z wielkim bum! I było.
Przyznam się wam, że juz po pierwszej scenie wezbrał we mnie chichot - ale się wstrzymałam. W końcu wiedziały gały co brały, wiedziałam, na co się piszę. Bójka, akcja, napad, bójka, wybuch, retrospekcja, trochę informacji, bum i bójka, walka uliczna z udziałem dwóch helikopterów i granatnika, wybuch, piosenka, strzelanina, trochę prężenia mięśni, trochę pogadanki, walka, akcja z udziałem samolotów i latania w powietrzu, wybuch, impreza, zuchwała kradzież, wybuch, znowu latanie, katastrofa pociągu, wybuch.... I tak przez 2,40, co odczułam goniąc jeden z ostatnich autobusów pod Bonarką.
Nabijam się tutaj, ale wiecie - to po prostu jest super-duper sensacyjny film akcji, podlany patriotyzmem i z wątkiem osobistej wendetty, romansu i terroryzmu. Sensacyjny, ale to tak sensacyjny, ze sensacyjny. Twórcy Bondów nie domknęliby szczęk na widok tej choreografii walk, tych pomysłów na kolejne gagi i sceny ucieczek, napadów i starć. Scenograficznie - full serwis, to samo jak chodzi o sprzęt i wyposażenie. Nie ma na co narzekać. Logiki za grosz, ale kto spodziewa się logiki w takich filmach. Ja - nieco już za stara mentalnie na takie klimaty - chichotałam w duchu prawie przez cały czas, choć na dobrze wyglądającego, ładnie napakowanego SRK dobrze mi się patrzyło, na super zgrabnego Johna Abrahama też - bo na Deepikę patrzeć nie mogłam, to grzech być tak piękną - ryknęłam śmiechem prawdziwej radości (a Hermia ze mną) na widok Sallusia Khana wpadającego przez dach pociągu na ratunek naszemu Shahrukhowi - Pathaanowi. Tiger, Tiger przybył na pomoc!
Co za spryciarze z Choprów! Zrobili superzgrabne cameo, połączyli Khanów na ekranie, a jednocześnie dołożyli cegiełkę do promocji kolejnej odsłony franczyzy o Tigerze. Rozszalałam się - poszłąbym Sallu zdecydowanie zrobił mi dzień - chwila, kiedy panowie po rozwaleniu pociągu z tuzinem złoli w środku, rozwaleniu tunelu i linii kolejowej częstują się wzajemnie środkami przeciwbólowymi jest bezcenna. I koniecznie trzeba przeczekać końcową (zupełnie zbędną) piosenkę i scenę taneczną żey posłuchać finalnego dialogu tych dwóch dżentelmenów. Cudo
A, w obsadzie jest jeszcze Dimple Kappadia - bardzo ładna i w bardzo fajnej roli.
I coś mi się wydaje, że jeśli Pathaan się spodoba (nie wiem, nie sprawdzałam ani recenzji, ani wyników box office), to i z niego będzie franczyza....
Podsumowując: nie na taki film SRK czekałam - ale co kto lubi. Duzi chłopcy z dużą kasą mogą się bawić jak im się podoba.
Aragonte - Nie 29 Sty, 2023 21:40
Zaczęłam oglądać i nadspodziewanie dobrze się bawię
Wiecie, że ja żadnego tamila nie oglądałam? Chyba
BeeMeR - Nie 29 Sty, 2023 21:46
| Cytat: | | Wiecie, że ja żadnego tamila nie oglądałam? Chyba | Jak to możliwe? Żadnego mocarnego sandała? Zuey baby?
| Trzykrotka napisał/a: | | odsumowując: nie na taki film SRK czekałam - ale co kto lubi. Duzi chłopcy z dużą kasą mogą się bawić jak im się podoba. | Jak się kiedyś trafi (i nie zapomnę ) to obejrzę
Aragonte - Nie 29 Sty, 2023 21:50
| BeeMeR napisał/a: | Cytat:
Wiecie, że ja żadnego tamila nie oglądałam? Chyba
Jak to możliwe? Żadnego mocarnego sandała? Zuey baby?
|
Nie tkwiłam w tych klimatach tak mocno jak Wy Oglądałam ogółem dużo mniej.
Mocarnego sandała to kojarzę z Waszych streszczeń
Bohater właśnie sprecyzował swój ideał żony
Edit: Trzykrotko, świetnie to się ogląda Bardzo to żywe i zabawne Pranie włosów już było, wyciąganie długaśnego warkocza spod śpiącego męża też
Feministka we mnie z radością czeka na coś więcej poza połamaniem pilota do telewizora
Edit: piękny spuściła łomot zuolom, brawo Mąż w większym był szoku na widok odpadającej peruki niż tegoż łomotu
Trzykrotka - Pon 30 Sty, 2023 07:04
No mówiłam, kapitalny film z odwróconymi rolami. Mąż biedactwo długo nie otrzaśnie się z szoku, ale należało mu się za jego zaśniedziałe zasady. A żona z krótkimi włosami wygląda o niebo lepiej niż z warkoczem. I jak na motocykl wsiadła, okulary założyła, a mąż pokorniutko na tylnym siodełku, to mi się od razu Tani z Surim przypomniała i "zepsułeś macho!"
Aragonte - Pon 30 Sty, 2023 14:45
Obejrzałam do końca. Nie oglądałam za bardzo tej ostatniej walki, bo nie jestem fanką zapasów ale seans ogółem udany
Trzykrotka - Pon 30 Sty, 2023 22:43
Wydźwięk jest bardzo ważny, bo rozrywkowe kino tamilskie jest niesamowicie nakierowane na mężczyzn. A tutaj taka pochwała kobiecej autonomii, prawa do wyboru własnej drogi, nawet w małżeństwie. Może to jeszcze i dość nieśmiałe, ale i tak...! Bardzo fajna była rozmowa Veery z ciotką, bystrą i wykształconą kobietą zmuszoną udawać głupią w związku z wujem - szowinistą.
Nabrałam znów ochoty na jakiś indyjski seans. Muszę przetrząsnąć Netflixa.
Aragonte - Nie 05 Lut, 2023 02:47
| Admete napisał/a: | Mam na liście do oglądania i mam zamiar spróbować w wolnej chwili. A ten fragment z praniem peruki |
Masz jeszcze główną walkę pani nr 1
https://www.youtube.com/watch?v=yBOFZ2WiJdE
|
|
|