Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność
Admete - Nie 02 Sty, 2022 17:09
Widziałam, ale unikam takich rzeczy. Nie jestem targetem Bulgasal odcinek 5 - bawię się dobrze.
Trzykrotka - Nie 02 Sty, 2022 18:38
Ani ja i nie mam zamiaru oglądać.
Jestem w połowie Red Sleeve 16.
Na razie powiem ostrożnie, że podoba mi się kolorystyka "zaraz po" oraz drepcząca o świcie delegacja królewskiej służby wypychająca się nawzajem do budzenia i króla i nowej konkubiny. Reszta - wątpliwości, wątpliwości, jeszcze raz wątpliwości.
Edit: ładny odcinek, naprawdę ładny. Jest po garści romansu, napięcia, intryg (kolejna nienawistna próba konkubiny Hwa), humoru. Ładny, ale rzeczywiście - jak pisała BeeMer - romans już emocjonalnie zwiądł. Oglądam sceny Duk Im i Sana z przyjemnością, ale bez większych emocji.
Poza tym nie podobało mi się to, że właściwie do końca Duk Im stawiała opór i właściwie San ją musiał zmusić, nakazać przyprowadzić ją sobie do sypialni i już. Oczywiście nie zgwałcił jej, ale i tak miałam dyskomfort oglądając to. Wszystko odbyło się pod hasłem "musi być przy mnie żeby ją chronić."
Relacje z panią Seo, uroczy ochroniarz, przyjaciółki - wszystko to piękne, ale jakieś już bezjajeczne.
Nie wiem, czy nie będę poganiać lekko 17 odcinka.
BeeMeR - Nie 02 Sty, 2022 20:43
Ja postaram się obejrzeć finał porządnie, bo drama ma piękne sceny i postaci. Ochroniarz cudny
Nowa konkubina i całe zamieszanie z królową wdową bardzo mi się podobały, poprzednio ostatnia scena rozmowy z sekretarzem też.
Sceny romantyczne bardzo ładne, owszem, ale ja cały czas odnosiłam wrażenie, że ona się pogrąża w melancholii, może nawet depresji. Ja wiem, że życie z królem to nie bajka, ale jednak niekoniecznie tak to sobie imaginowałam, że niemal do końca panna będzie stawiać bierny opór - myślałam, że może inaczej widzi swoją przyszłość początkowo jako dwudziestolatka a inaczej dobre kilka lat później - może w tym jest problem.
I tak ciągle mi staje przed oczami drama z Yoo Aj Inem - Jang Ok Jung - Live in love - bo tam etap fascynacji sobą, szaleńczego zakochania wygrana była znakomicie, acz ogólnie drama była słabsza
Admete - Nie 02 Sty, 2022 20:53
U mnie Bulgasal. Pojawił się drugi potwór i jest rewelacyjnie nieludzki. Ogólnie po zawieszeniu niewiary na kołku mam nieustannie świetną zabawę. Wiedźmin, Nieśmiertelny i Supernatural w koreańskim sosie
Aragonte - Nie 02 Sty, 2022 21:11
| Admete napisał/a: | U mnie Bulgasal. Pojawił się drugi potwór i jest rewelacyjnie nieludzki. Ogólnie po zawieszeniu niewiary na kołku mam nieustannie świetną zabawę. Wiedźmin, Nieśmiertelny i Supernatural w koreańskim sosie |
Mam podobnie Bawię się świetnie, pewnie dużo lepiej, niż bawiłabym się podczas oglądania Netflixowego Wiedźmina
I masz rację, SPN też trzeba doliczyć, w końcu kto tu najwięcej potworów upolował
BeeMeR - Nie 02 Sty, 2022 21:23
A u mnie tajski hardkor slap & kiss, from hate to love itd
Daruję wam szczegóły, i tak nie jestem w stanie wyjaśnić wszystkich poplątanych zależności rodzinno-innych grunt, że ze względu na źle pojętą zemstę i totalny brak wychowania charakterystyczny dla bardzo bogatych ludzi pan stara się jak najbardziej dopiec siostrze swojej macochy, która kiedyś się w nim kochała ale ją odrzucił, a teraz wyszła za jego ojca Jest z niego bardzo seksowna bestia , ale coraz bardziej przekracza granicę dopuszczalnego zachowania i jestem niezwykle ciekawa jak się potem zrehabilituje
ale szło mi o to, że jak szukałam wśród tajskich dram czegoś dla siebie to widziałam zadziwiająco dużo gejowskich dram. No i jeszcze nie trafiłam na taką, w której nie byłoby ani jednego geja w trzeciorzędnej roli - tu tez mam, takiego do przewijania, bo to coś na kształt tamilskich haha-śmiesznych komików
Admete - Nie 02 Sty, 2022 21:31
Bohater w Bulgasal żył sobie samotnie przez 600 lat, a teraz dostała mu się cała rodzinka. Dysfunkcyjna Motyw z kuchnią będzie pewnie wracać 😏
Aragonte - Nie 02 Sty, 2022 21:33
A ja skończyłam szóstkę Bulgasal i chętnie chapnęłabym całość
Motyw z bliźniętami może być ciekawy, w sumie to, co teraz wyszło, pasuje do tego, co pokazano na początku.
Mam nadzieję, że nie zepsują tego jak np. Blacka Co prawda tam był jednak wątek tragiczno-romansowy, a tutaj niby go nie ma, ale sceny dawali już takie mocno dwuznaczne albo łapiące się na kategorię scen romantycznych z dawnych k-dram, niekoniecznie dobrze odbieranych przez nas typu przypieranie do muru (tutaj z morderczą miną ).
I obie z Admete czekamy tylko, aż zebrana już w sumie drużyna z Bulgasal wyremontuje bohaterowi rozpadający się dom, a przynajmniej jego kuchnię mało używaną, skoro przydaje mu się tylko chłodziarka na kanistry z krwią
Wiem, że to wszystko brzmi absurdalnie, ale serio dobrze się ogląda i mój mózg nie cierpi z powodu prostowania zwojów
Admete - Nie 02 Sty, 2022 21:39
Ryżowar już pojechali kupić 😄 Naprawdę zwoje się aż tak bardzo nie prostują, jak sugeruje opis. Bardzo dwuznaczny był też sen Dan Hwala.
Aragonte - Nie 02 Sty, 2022 21:58
Zapomniałabym - były oczywiście sceny ratowania się nawzajem i opatrywania
Trzykrotka - Nie 02 Sty, 2022 21:58
| BeeMeR napisał/a: | | jak szukałam wśród tajskich dram czegoś dla siebie to widziałam zadziwiająco dużo gejowskich dram. |
O tak. Zwrócilam uwagę na obrazki zapowiadające dramy w moim i Admete źródełku - tam mają dużo tajskich i wydaje się, że na co drugiej calują się chłopaki.
Ja natomiast dokonałam dzięki tumblrowi odkrycia, że rezygnując z oglądania Doom At Your Service przegapiłam bardzo ładny romans. I jak kocham In Guka i Park Bo Young, to nie o nich mi chodzi, tylko o parę drugoplanową, a raczej trójkąt - Lee Soo Hyuk - Shin Do Hyun (idolka, ale naprawdę nietuzinkowa) - Kang Tae Oh (Malarz z Run On)
https://www.youtube.com/w...&ab_channel=mxx
Oglądam dramę od nowa, przytnę ją sobie programem BeeMer Jestem zachwycona grą Soo Hyuka. Ostatnio rzadko miewał ciekawe role. Tęsknię już za czymś współczesnym.
BeeMeR - Nie 02 Sty, 2022 22:36
| Trzykrotka napisał/a: | | - Lee Soo Hyuk - | Ten to ciągle wygląda jak wampir
| Trzykrotka napisał/a: | | Oglądam dramę od nowa, przytnę ją sobie programem BeeMer | Baw się dobrze i daj znać jak z programem idzie
To pracochłonne jest ale efekt wart tego
Red Sleeve odc 17 - mam za sobą kwadrans i już jest morze smutku
edit.
po drugim kwadransie mam dość - na dziś - bo inaczej się zaziewam.
Nie trafia do mnie ten smutek. Może jutro będę miała lepszy odbiór
Trzykrotka - Pon 03 Sty, 2022 07:19
| BeeMeR napisał/a: | | Trzykrotka napisał/a: | | - Lee Soo Hyuk - | Ten to ciągle wygląda jak wampir |
Ale świetnie ubrany wampir
Jest naprawdę świetny w tej roli, a ostatnio miał same gnioty w repertuarze.
Admete - Pon 03 Sty, 2022 07:24
| Aragonte napisał/a: | | Zapomniałabym - były oczywiście sceny ratowania się nawzajem i opatrywania |
A jakże Ładna piosenka była w trakcie tego ratowania.
| Trzykrotka napisał/a: | | Jest naprawdę świetny w tej roli, a ostatnio miał same gnioty w repertuarze. |
Też mi się podobała jego historia.
Loana - Pon 03 Sty, 2022 10:51
O, koleżanka zaczęła dramę "Doom at your service".
A ja nic nie oglądałam przez pięć dni! nie było kiedy. Rodzina i praca zabrały mi czas wolny na oglądanie. Tylko wczoraj miałam w końcu wolne i nie przyjmowałam gości, ale szyłam sobie sukienkę domową do latania po hotelu, bo w czwartek jadę na 4 dni do Trzebieszowic ze znajomymi z reko i muszę ją mieć, nie będę ciągle w gorsecie paradować. I tak nie uszyłam, ale przynajmniej jestem już po połowie. I dramę włączyłam w końcu koło 1 w nocy, jak usiadłam do ręcznego szycia - no ale do szycia to musiałam puścić coś, co znam, więc znowu zaczęłam oglądanie Porcelanowego Króla - od trzeciego odcinka, mojego ulubionego
Beerko, daj znać jak Ci się końcówka Czerwonego Rękawka podobała. Dramy raczej nie obejrzę, na pewno nie teraz, bo może i jest dobra, ale ogólnie wydźwięk ma smutny, a ja potrzebuję teraz dużo cukru i pozytywnych wibracji Ale ciekawi mnie, co takiego jest w końcówce, że tak ludzie reagują nie do konca pozytywnie.
Oglądałam urywki z gali KBS, czyli tej, która wyprodukowała Porcelanowego Króla. Ekipa z Króla trochę nagród zebrała. A Park Eun Bin była ubrana w piękną czarną suknię - czarny był popularny widzę
A co to jest za nagroda "daesang"? Bo gdzieś widziałam posta na Insta, że ktoś pisał, że powinna była dostać. Ale nie widziałam, gdzie taka nagroda jest.
Trzykrotka - Pon 03 Sty, 2022 11:19
Daesang to coś jak grand prix, najwyższa nagroda. Z całym szacunkiem dla aktorki, to jej rola w Porcelanowym Królu to jeszcze nie był występ na tym poziomie. Ale życzę jej, żeby kiedyś dostała.
Loana - Pon 03 Sty, 2022 11:24
A to jest jakaś ogólna nagroda, ponad stacjami? Bo jak rozumiem, to każda stacja sobie robi galę i rozdaje nagrody dla swoich produkcji. A ten daesang to jak rozumiem coś ponad tym?
BeeMeR - Pon 03 Sty, 2022 11:29
Na razie nie mam najmniejszej ochoty kontynuować finału Red Sleeve - a zrobić finał tak, żeby sie nie chciało dokonczyć dramy to też sztuka.... inaczej....
Admete - Pon 03 Sty, 2022 11:38
Każda stacja robi swoje, ale są tez nagrody ogólnokrajowe - będą w maju chyba. I to są prawdziwe nagrody, a nie po uznaniu w stacjach telewizyjnych
BeeMeR - Pon 03 Sty, 2022 11:49
Stacje nagradzają aktorów bardziej za oglądalność niż aktorstwo plus niejedokrotnie nakręcają publikę przed finałem emitowanej dramy - tak jak w przypadku Red Sleeve.
Loana - Pon 03 Sty, 2022 12:07
| BeeMeR napisał/a: | Na razie nie mam najmniejszej ochoty kontynuować finału Red Sleeve - a zrobić finał tak, żeby sie nie chciało dokonczyć dramy to też sztuka.... inaczej.... |
Ej, nie poddawaj się! Ktoś musi to obejrzeć, żeby mi ładnie opisać, czego nie będę oglądała
Właśnie, czyli dobrze widziałam, że nagrody dla Red Slevees były rozdane jeszcze przed zakończeniem dramy?
Nie przeszkadza mi, że stacje nagradzają za oglądalność bardziej niż za granie, to w sumie zrozumiałe, bo tu chodzi o kasę. Fajnie, że doceniają aktorów grających w ich dramach
BeeMeR - Pon 03 Sty, 2022 12:11
Mi to też nie przeszkadza- należy im się za ogrom pracy, niezależnie od tego że drama jest tak czy inaczej niedoskonała.
Tak, nagrodzono ich przed końcem, ale grubo za połową dramy - to norma, za rok emocje ostygną, będą inne, świeższe dramy.
Admete - Pon 03 Sty, 2022 12:56
Tylko dwóch odcinków brakowało, więc nie tak bardzo przed końcem. Ja obejrzę, ale nie będę nic pisać, bo się nie wczuwam jak dziewczyny i mnie tak smutek nie przeszkadza A poza tym mi się nie chce pisać.
BeeMeR - Pon 03 Sty, 2022 13:07
Ale napisz, jak odbierasz finał i całość- bo może zupełnie inaczej
Trzykrotka - Pon 03 Sty, 2022 14:01
Ja sobie wczoraj przebiegłam finał. Nie będę raczej oglądać z racji na osobiste upodobania, a raczej nieupodobania. Nie lubię tak, no nie lubię. Najpierw oglądamy jakąś historię przyglądając się jej w szczegółach, detalach, dniach. A potem w jednym odcinku mamy upchnięte lata i ważne wydarzenia, szybko i na skróty.
Loana Ta historia jest tak samo smutna jak bywa zwykłe życie. O wszystkim można przeczytać, bo są postaciami historycznymi. Konkubina zmarła dość młodo (na raka bodajże), wcześniej para pochowała pierworodnego. Nic nadzwyczajnego w tamtych czasach. Oczywiście, król kochał ją po kres swoich dni. Tyle.
|
|
|