To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

Admete - Pon 13 Lip, 2020 14:24

Powiem ci, że przeczytałam błyskawicznie - chwile się akcja rozkręcała, ale jak już wciągnęłam, to poszło piorunem. Arka Ofelii przypomina świat mieszczański, a Biegun to arystokracja z dworem, który kojarzy się z dawnym dworem francuskim - intrygi, iluzje, faworyty. Autorka jest Francuzką. Mam jeszcze drugi tom. Mam nadzieję, że trzeci tez u nas wydadzą.
BeeMeR - Pon 13 Lip, 2020 14:33

Praedzio, Paradyzję Zajdla znasz?
praedzio - Pon 13 Lip, 2020 14:40

Słyszałam o niej, ale nie czytałam.
Admete - Pon 13 Lip, 2020 15:07

I do tego Limes inferior. Chyba sobie przypomnę, bo książki Zajdla są teraz na Legimi.
Szafran - Pon 13 Lip, 2020 16:24

I jeszcze opowiadania Huberatha z "Kary większej".
Agn - Pon 13 Lip, 2020 17:41

praedzio napisał/a:
Słyszałam o niej, ale nie czytałam.

Przeczytaj koniecznie. Ja tez polecam.

Ta trylogia, o ktorej pisze Admete, brzmi intrygujaco.

Tamara - Pon 13 Lip, 2020 17:56

Orwella czytałam jeszcze w drugim obiegu , więc był dla mnie ilustracją rzeczywistości , jedyne zaskoczenie to był fakt, że człowiek z kręgu cywilizacji zachodniej tak dobrze zrozumiał wschodni ustrój.
praedzio - Pon 13 Lip, 2020 20:29

Jeśli chodzi o literaturę młodzieżową w konwencji baśni, to polecam "Moc srebra" Naomi Novik.
Admete - Pon 13 Lip, 2020 20:34

Coś chyba o tej książce słyszałam.
Agn - Pon 13 Lip, 2020 21:54

praedzio napisał/a:
Jeśli chodzi o literaturę młodzieżową w konwencji baśni, to polecam "Moc srebra" Naomi Novik.

A to nie jest przypadkiem drugi tom "Wybranej"? :mysle:

praedzio - Wto 14 Lip, 2020 05:35

Chyba nie. Ale jeszcze się nie zabrałam za Wybraną, a mam wypożyczoną z biblioteki.
Admete - Wto 14 Lip, 2020 07:15

To osobne książki.
Deanariell - Wto 14 Lip, 2020 09:43

Mam wrażenie, że w obecnej sytuacji książki Zajdla warto byłoby sobie odkurzyć... :mysle: Przynajmniej te dwie, których tytuły powyżej wymieniłyście. :cool:
Admete - Śro 15 Lip, 2020 13:13

Przeczytałam Zaginionych z Księżycowa - drugi tom Lustrzanny i już wiem, że trzeciego nie ma na razie u nas. A są cztery jak widzę na Wikipedii. I chyba sobie te książki kupię. Aaaaaa...A ja chcę się dowiedzieć, co dalej z Ofelią i Thornem, dlaczego nastąpiło Rozdarcie, kim jest Bóg i ten Drugi? Kim naprawdę są Duchy Rodzin? Autorka ma taką wyobraźnię, że starczyłoby na kilku innych autorów. Czytanie jej książek to jazda bez trzymanki. Polecam wszystkim, którzy lubią taką literaturę.
Wydaje te książki jakieś małe wydawnictwo Entliczek.

Szafran - Śro 15 Lip, 2020 14:06

Trzeci tom Szymiczkowej nie był już tak dobry jak drugi - który bardzo wywindował poziom - ale i przy nim bawiłam się znakomicie. Dekadenci, moi idole z liceum, pokazani cokolwiek kpiarsko. A układy między postaciami oddające ducha epoki;). Przybyszewski, który mówi samym sobą - cudności. Czy Sczupaczyńskiej opinia o "Madonnie" Muncha - kryptocytat z Zapolskiej:D:D
No i wątek jakże modnego wówczas spirytyzmu i hipnotyzmu.
I znów podobało mi się, jak chwilami do pani profesorowej dociera, że świat może najsprawiedliwiej nie jest ułożony;).
Ach - i scena z szopką, cudności. Nie wiedziałam, że był kiedyś zwyczaj najmowania takich występów przez mieszczaństwo.

Mam nadzieję, że panowie autorka planują coś jeszcze. Szkoda, że u nas nie ma budżetów na takie produkcje - ależ byłby z tego serial:).

Przy okazji, naszło mnie na doczytanie o różnych bohaterach epoki. Czy czytałyście coś do polecenia (poza tym, co wymieniają autorzy) o Przybyszewskim i Dagny (tu wolałabym osobną rzecz, nie jako część bio Przybyszewskiego).
I ogólniej, co polecicie z książek o naszej malowniczej bohemie ogółem czy jej poszczególnych przedstawicielach.

Agn - Śro 15 Lip, 2020 14:46

Admete napisał/a:
Przeczytałam Zaginionych z Księżycowa - drugi tom Lustrzanny i już wiem, że trzeciego nie ma na razie u nas. A są cztery jak widzę na Wikipedii. I chyba sobie te książki kupię. Aaaaaa...A ja chcę się dowiedzieć, co dalej z Ofelią i Thornem, dlaczego nastąpiło Rozdarcie, kim jest Bóg i ten Drugi? Kim naprawdę są Duchy Rodzin? Autorka ma taką wyobraźnię, że starczyłoby na kilku innych autorów. Czytanie jej książek to jazda bez trzymanki. Polecam wszystkim, którzy lubią taką literaturę.
Wydaje te książki jakieś małe wydawnictwo Entliczek.

Kiedy zostaly wydane te tomy? Bo jak jakos 3-4 lata temu, to juz maleja szanse na c.d. A jak 2019-2020 to mysle, ze bedzie c.d.

Trzykrotka - Śro 15 Lip, 2020 15:07

Agn :kwiatek: mam pytanie - czy ty się może orientujesz, czy Świat Książki planuje wydanie The Austen Girls Lucy Worsley? :kwiatek:
Admete - Śro 15 Lip, 2020 15:24

Szafran napisał/a:
Mam nadzieję, że panowie autorka planują coś jeszcze. Szkoda, że u nas nie ma budżetów na takie produkcje - ależ byłby z tego serial:).

Też bardzo żałuję.

Agn napisał/a:
A jak 2019-2020 to mysle, ze bedzie c.d.

Drugi wydano teraz, 1 lipca. Zajrzałam na FB wydawnictwa. Myślę, że wydadzą całość.

Trzykrotka napisał/a:
czy Świat Książki planuje wydanie The Austen Girls Lucy Worsley?

Na razie mają wersję angielską. Ciekawe czy dałabym rade przeczytać?

Trzykrotka - Śro 15 Lip, 2020 15:54

Mogę wysłać ci jej Królową Wiktorię w pdf, żebyś sobie sprawdziła, czy dasz radę. Moim zdaniem - bez problemu. Ona ma klarowny, prosty styl, ta nasza Lucy :serce:
Agn - Śro 15 Lip, 2020 15:57

Trzykrotka napisał/a:
Agn :kwiatek: mam pytanie - czy ty się może orientujesz, czy Świat Książki planuje wydanie The Austen Girls Lucy Worsley? :kwiatek:

Nie mam pojecia, nie mam dostepu dontakich danych. Jesli kiedys (pazdziernik?) byloby spotkanie z przedstawicielami wydawnictwa i nie zapomne, to spytam.

Admete - Śro 15 Lip, 2020 16:42

Trzykrotka napisał/a:
Mogę wysłać ci jej Królową Wiktorię w pdf

Bardzo chętnie się zapoznam.

Trzykrotka - Śro 15 Lip, 2020 17:45

Admete, to sprawdzaj wieczorem maila.
Agn :kwiatek: byłoby super. Może do jesieni coś będzie wiadomo oficjalnie.
Szafran :kwiatek: Z książek o które pytałaś polecałabym przede wszystkim samego Boya: Znasz-li ten kraj, Na początku była chuć, Fortepian Stacha, Dzieci Szatana, Chrzciny Iwi - te felietony to cały klimat Szymiczkowej. Stary mieszczański i kołtuński Kraków zderzony z nowymi prądami, nowymi ludźmi. Jeszcze piękna biografia Boya autorstwa Józefa Hena (jest ich więcej, ale ja tę akurat czytałam). Dalej Boyowie - książka o Zofii Parenskiej i Tadeuszu Boyu-Żeleńskim, bo przecież oni to ta epoka. Polecam też książkę o niezwykłych siostrach Parenskich i ich jeszcze niezwyklejszej matce: Muzy Młodej Polski. I jeszcze Podboje Boya Jarosława Molendy. Tutaj zwłaszcza rozdziały o Dagny i 'Stachu" - strasznie smutna historia niezwykłej kobiety i bardzo pospolitego, a trującego mężczyzny - i znów wszystko na tle tej krótkiej, ale barwnej i bardzo intensywnej epoki.

Szafran - Śro 15 Lip, 2020 18:01

Dzięki, "Muzy" i "Podboje" wrzuciłam sobie do koszyka w Bonito, Boya sobie z Wolnych Lektur biorę. Śmiesznie tak po latach wrócić do Młodej Polski. Z zupełnie innym spojrzeniem niż nastoletnie zadurzenie:D

I właśnie, Przybyszewski, mój nastoletni idol, z biegiem źródeł wydaje mi się coraz bardziej pretensjonalnym typem;).

Admete - Śro 15 Lip, 2020 18:33

Szafran napisał/a:
Przybyszewski, mój nastoletni idol, z biegiem źródeł wydaje mi się coraz bardziej pretensjonalnym typem;).

Bo taki właśnie był. Też uważam, że trzeci tom był słabszy, ale i tak nieźle się bawiłam.

Szafran - Śro 15 Lip, 2020 20:11

Ściągnęłam sobie z półki hołubiony niegdyś (jak miałam naście lat:>) egzemplarz "Synagogi Szatana" Przybyszewskiego. Teraz strasznie z tego chichram:D