To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II

Agn - Nie 06 Lis, 2016 09:34

Mnie nie wadzą, grunt, że książki dobre. A w listopadzie ma być kolejny. :banan:
Caitriona - Nie 06 Lis, 2016 12:25

Faktycznie, niektóre okładki filmowe są kiczowate, ale graficzne też takie potrafią być ;) I ja, jeśli mam wybór, wezmę raczej książkę z grafiką, bo takie mi się bardziej podobają. Ale ogólnie nic nie mam przeciwko okładką filmowym.

Agn napisał/a:
A w listopadzie ma być kolejny

Ja jeszcze nie zaczęłam pierwszego tomu :zalamka: A kupiłam dwa pierwsze jeszcze na Warszawskich Targach...

Admete - Nie 06 Lis, 2016 13:27

U mnie teraz książki na konkursy dla dzieci - Yellow bahama w prążki. Nawet ja stara chwilami się wciągałam ;) Teraz będę czytać Rzekę Emilii Kiereś. Tylko najpierw muszę jakieś notatki przygotować z tej pierwszej, a trochę mi się nie chce.
Caitriona - Wto 08 Lis, 2016 18:04

Z polecenia Migotki przeczytałam sobie Miłosną kartę Anny J. Janiny Lesiak, o Annie Jagiellonce, powieść. Krótko, ale z emocjami, takie wewnętrzne przeżycia.
Teraz czaję się na Smutną krolowa Cecylie.

Admete - Pią 11 Lis, 2016 19:52

Przeczytałam Wniebowzięte - o stewardessach w PRL-u. Zaczęłam w środę, skończyłam dziś. Bardzo ciekawe, polecam.
Admete - Nie 13 Lis, 2016 08:10

Teraz zaczęłam książkę o Szwecji i Szwedach - Katarzyna Molęda, Ciepło na północy. Książka jest pełna ciekawych obserwacji i humoru.
Fibula - Nie 13 Lis, 2016 22:52

Admete napisał/a:
Teraz zaczęłam książkę o Szwecji i Szwedach - Katarzyna Molęda, Ciepło na północy. Książka jest pełna ciekawych obserwacji i humoru.

Tak, dobrze się ją czyta.

Admete - Pon 14 Lis, 2016 08:51

To jest chyba dobry kraj do życia, ta Szwecja. Ma swoje minusy, ale ogólnie żyje się ludziom lepiej. My mamy tylko kolejnych oszołomów i patriotyczne rozdęcie plus cierpiętnictwo.
Trzykrotka - Pon 14 Lis, 2016 13:56

Admete napisał/a:
Marcin Ryszkiewicz - "Homo Sapiens. Meandry ewolucji"

Bardzo dobrze napisana, prawda? Przepadam za Ryszkiewiczem, od czasu tej książki wyczytałam już kilka innych tego autora.

Admete - Pon 14 Lis, 2016 14:42

Ja chyba ją kupię.
Admete - Pon 28 Lis, 2016 15:27

Znów czytam, tak jakoś wyszło ;) Tym razem Miasto Archipelag - Polska mniejszych miast Filipa Springera. To głównie o miastach, które w wyniku reformy z lat 70 stały się miastami wojewódzkimi i status ten utraciły w 1999 roku. Moja mieścina tez do tych miast należy. Tekst o mojej wsi ;) dotyczy pewnego na wpół szalonego architekta-wizjonera Jana Głuszaka. Tu macie tekst o nim i jego pracach.
http://www.newsweek.pl/ku...,87780,1,1.html

Panie w bibliotece były ( gdy pożyczałam książkę ) były troszkę niezadowolone z takiego wyboru tematu dotyczącego miasta, ale mnie się podobało przypomnienie tej postaci.

Krótki dokument o Głuszaku:

https://www.youtube.com/watch?v=BJhBW6MLspA

Szafran - Śro 30 Lis, 2016 01:12

Czytam nowy przekład "Mistrza i Małgorzaty" wydany przez Znak. Świetny. I że dokonany przez kogoś, kto na tej książce zęby zjadł;) i w ogóle zna realia, Rosję, kulturę - opatrzony bardzo wnikliwymi przypisami.

Przy okazji przypominam sobie, jak kocham tę książkę.

Admete - Śro 30 Lis, 2016 07:34

To ja sobie chyba kupię. Mam takie brzydkie, stare wydanie i też kocham tę powieść.
Agn - Śro 30 Lis, 2016 20:04

Muszę zerknąć na to nowe tłumaczenie, zaintrygowałaś mnie. (A i tak muszę zdobyć to starsze, o którym kiedyś wspominała Tamara, bo w nim czytałam MiM po raz pierwszy i inaczej ta książka mi "nie brzmi".)

Obecnie czytam Noc Kupały K.B.Miszczuk - bawię się równie dobrze jak przy Szeptusze. :mrgreen:

Admete - Śro 30 Lis, 2016 20:10

U mnie będzie kolejna książka Filipa Springera - 13 pięter. I jeszcze Bieżeńcy z wydawnictwa Czarne plus jakaś podróżnicza o wyspach. Nie pomnę teraz tytułu.
BeeMeR - Śro 30 Lis, 2016 20:40

Ja właśnie skończyłam Kubusia Puchatka - nie czytałam od lat, ale książka się dla mnie nie zestarzała :serce: - tylko teraz nie jestem już Prosiaczkiem, co to się wszystkiego boi i jest dla wielu niewidzialny ale Mamą Kangurzycą mająca dwa Małe Kangurzątka o bardzo małym rozumku ;) :serce:
Admete - Czw 01 Gru, 2016 07:19

To akurat nigdy nie była moja ksiązka, ani kiedyś ani teraz :mysle:
BeeMeR - Czw 01 Gru, 2016 08:25

Moja też nie, żeby się zaczytywać albo tęsknić do niej i zastanawiać się jak ja odbiorę po latach, ale przeczytać mogłam bez przykrości. Głupiutkie to, ale sympatyczne. No i zdecydowanie wolę książkę niż np. kreskówkę "Nowe przygody Kubusia Puchatka" :P
Trzykrotka - Śro 14 Gru, 2016 16:17

No co ty, Kubuś nie jest ani głupiutki, ani sympatyczny. Ten Stumilowy Las to istna dżungla, a z tekstem jest jak ze Shrekiem - ma warstwy. Kiedy sie książkę czyta w dzieciństwie, nie łapie się nawet połowy odnośników, ukrytych żartów i przenośni. Mam cytaty z Kubusia, którymi z siostrą posługujemy się wybitnie często (nie chodzi tu tylko o Misia o Bardzo Małym Rozumku).
To Disney upupił Kubusia i zrobił z niego średnio zabawną bajeczkę dla dzieci, podobnie jak Małą Syrenkę, Piękną i Bestię i jeszcze pewnie kilka innych.

Admete - Śro 14 Gru, 2016 16:48

Możliwe, ale ta książka nigdy do mnie nie przemawiała. Chyba nie potrafię wyjść poza odbiór dziecięcy, a i w dzieciństwie nie podobała mi się jakoś wybitnie. Wolałam Czarnoksiężnika z krainy Oz i Narnię.
BeeMeR - Śro 14 Gru, 2016 19:31

Trzykrotka napisał/a:
Kubuś nie jest ani głupiutki, ani sympatyczny
Dla mnie jest :kwiatek: , tylko wyraziłam się nieprecyzyjnie: Kubuś-postać jest głupiutki, a Kubuś-książka - sympatyczna.
Moje dzieci ewidentnie rozumieją wielu dialogów - a ja - nieraz mam odczucie jakbym je słyszała ;)
np. Kangurzątko "pływające w kałuży" :lol:
No ale jak mówię - jestem mama Kangurzyca - bardzo mnie bawi jej relacja z Maleństwem - trochę przez łzy - bo podejrzewam, że jestem podobnie upierdliwa dla moich dzieci wydając im milion poleceń, zrób to, nie rób tamtego, wypij lekarstwo. Wychowuję też Tygryska i Maleństwo, bez dwóch zdań :lol: .
Z Kubusia - Chatki Puchatka właściwie - uwielbiam jedną mruczankę :serce: . Tą samą Adaś też pokochał i każe sobie mruczeć przed snem zamiast kołysanki - dopowiada bim-bom, jak Prosiaczek ;) :
"Im bardziej pada śnieg,
Bim – bom
Im bardziej prószy śnieg,
Bim – bom
Tym bardziej sypie śnieg
Bim – bom
Jak biały puch z poduszki.

I nie wie zwierz ni człek,
Bim – bom
Choć żyłby cały wiek,
Bim – bom
kiedy tak pada śnieg,
Bim – bom
Jak marzną mi paluszki"

Trzykrotka napisał/a:
To Disney upupił Kubusia i zrobił z niego średnio zabawną bajeczkę dla dzieci,
Zdecydowanie, zwłaszcza "Nowe Przygody KP", bo początkowy film jest jeszcze ok.
Fibula - Czw 15 Gru, 2016 00:14

Kubusia lubiłam i jako dziecko, i czytając kilka lat temu swoim dzieciom. Śnieżna mruczanka jest bardzo zapadalna w ucho, też ją dobrze pamiętam. :mrgreen:
Na dłuższe podróże polecam obie części w interpretacji Ireny Kwiatkowskiej, choć u nas akurat wygrywały bajki muzyczne ("Piotrusia Pana" i "Alibabę" znaliśmy na pamięć).

Admete - Czw 15 Gru, 2016 07:18

O - Piotruś pan to kolejna dziecięca książka, która mnie zupełnie nie bawiła. Chyba ze dwa podejścia robiłam jako dziecko i nic z tego, nie doczytałam.
BeeMeR - Czw 15 Gru, 2016 07:59

Piotrusia nie czytałam (tylko widziałam potem filmy ;) ), Krainę Oz tak samo - Alicji w Krainie Czarów nie znosiłam nigdy. Zmniejszanie-powiększanie wedle życzenia gonita licho wie za czym i po co - nawet jeśli senna - nie dla mnie.
Dzieci z Bullerbyn bardzo lubiłam i nawet rozważałam wręczenie Adasiowi, ale przekartkowawszy odkryłam, że to o dziewczynkach i z ich punktu widzenia (za młodu było to dla mnie najoczywistsza oczywistością ;) ) - Adaś ma zgoła inny, chłopięcy :lol:
Już w samym tym roku szkolnym przeszedł ewolucję myślenia od zrezygnowanego "ona jest dziewczyną" do "dziewczyny są fajniejsze niż chłopcy" (bo mu nie dokuczają tak jak oni)

Admete - Czw 15 Gru, 2016 08:23

Jest ta druga książka autorki dzieci z Bullerbyn, ta o chłopcu, który ciągle ma różne kłopoty ;)